‘El Clasico’

Geschreven door Boelie de Sturler. op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

El Clasico staat voor De Klassieker. In diverse voetballanden hebben bestaan zulke klassiekers. In Nederland heb je Ajax-Feyenoord, in Duitsland de Kohlenpotderby tussen Dortmund en Schalke en in Spanje waar het woord El Clasico vandaan komt heb je Barcelona versus Real Madrid.
Zo heeft de gemeente Loppersum ook een klassieker welke in de volksmond ook ‘El Clasico’ wordt genoemd en wel het duel tussen VV Stedum en De Fivel. Meestentijds gaat het tussen de eerste teams maar al een paar jaar spelen de beide hoofdmachten niet meer bij elkaar in de competitie. Gelukkig komen de ploegen elkaar nog wel tegen in oefenwedstrijden en komen de tweede teams wel bij elkaar uit in de competitie. In de voorbereiding verloor Stedum bij de Fivel met 3-2 na een 0-2 voorsprong. Ondanks dat het een oefenpot was, ervoer men het wel als een klassieker.
Op zaterdag 3 oktober was er weer een klassieker tussen Stedum 2 en De Fivel 2. Stedum 2 was er op gebrand om de eerste punten van deze competitie te halen en De Fivel wilde zich graag in de subtop nestelen met een overwinning. Met een beetje denkwerk hadden de inval-leiders (Juan was op vakantie) Prei en Boelos een 15-koppige selectie bijeen weten te brengen. Hieruit werd een gedegen opstelling gemaakt waarmee het masterplan van een overwinning moest lukken. Echter in de eerste 25 minuten werd Stedum overlopen door een gretig De Fivel. Het regende mogelijkheden. Echter goalgetter Danny Luursen (in mei nog 5 keer scorend tegen Stedum) wist het net niet te vinden. De eerste keer vond hij doelman de Sturler op zijn weg en bij de tweede keer liet hij de doelman kansloos maar zag hij zijn schitterende volley uit de kruising gekopt worden door Paul Hoving. Ook de andere aanvallers van De Fivel kregen kansen maar ook hier vonden ze de doelman eenmaal op hun weg en wist Maris Keyser ook redding te brengen op de lijn. Al met al had het scorebord na een half uur zomaar 0-4 kunnen aanwijzen. Maar met kunst en vliegwerk en vooral veel werklust wist Stedum 2 de brilstand te handhaven. Hierna luwde de storm en nam Stedum meer het iniatief. Het had vooral in Arthur Beeldstro en Joerie Perk twee spitsen die mogelijkheden kregen. Joerie schoot in kansrijke positie voorlangs en ook Artur schoot een keer voorlangs en had een keer een mogelijkheid alleen voor de keeper alleen raakte de lederen knikker niet goed waardoor deze naast het doel verdween. En een kopbal van deze zelfde speler werd nog van de lijn gehaald. Maar goed deze levendige eerste helft werd afgesloten met een 0-0.

In de tweede helft stroopte Stedum de mouwen nog eens verder op en vooral met de verse krachten Leon Bansberg, welke na vorige week met zijn broer in het eerste speelde, nu met hem in het tweede speelde en Bas Berntsen, Wesley de Waal (spits) en Jack Laning gaven het elftal van Stedum nieuwe krachten. Het spel bleef op en neer gaan maar De Fivel kreeg niet zoveel kansen meer waarmee maar bleek dat de organisatie bij Stedum stond als een huis. De eerste kans in de tweede helft was dan ook voor Stedum. Ook De Fivel kreeg nog een goede kans maar ook deze werd gepareerd waarbij er wel even een blessurebehandeling nodig was voor Boelos.

Met nog een kwartier te gaan kreeg Stedum hoop om het eerste punt binnen te halen. Immers het stond nog steeds 0-0 en De Fivel kon niet meer domineren. Nogmaals stroopte het ‘schaduwelftal’ van Stedum de mouwen op. Het resulteerde in een goede aanval die door een handsbal werd onderbroken. Hierbij wees scheidsrechter Postma resoluut naar de stip. Er was even wat onenigheid wie de strafschop  ging nemen, omdat een paar spelers niet op de hoogte waren van de afspraak dat Boelos (reeds 2 maal succesvol) de penalties neemt. Zo ook nu. Boelos liet zich niet van de wijs brengen en schoot resoluut in waarbij hij de keeper naar de verkeerde hoek stuurde. En zo nam Stedum een voorsprong. Niet veel later stond het zelfs 2-0. Na een goede aanval wist de keeper van De Fivel nog wel redding te brengen maar in de rebound scoorde Bas. Met nog 8 minuten te gaan was de eerste overwinning wel heel dichtbij. Door een onoplettendheid in de verdediging kon Danny Lüürssen de stand op 2-1 brengen. Maar Stedum kwam verder niet meer in gevaar en op deze manier werd: ‘El Clasico’ een prooi voor Stedum 2 en op basis van de inzet was deze zege meer dan terecht. Klasse jongens en met deze inzet kunnen we zeker meer punten halen. Te beginnen met ‘Baffelt uut’.