SJO Winsum VR1 verliest van beter Groen Geel VR1

Geschreven door Paul de Vries op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Na drie overwinningen op rij voor de vrouwen van de SJO Winsum VR1, stond afgelopen zaterdag het uitduel tegen het sterke Groen Geel VR1 op het programma.

Allereerst iets over Groen Geel VR1. Een team dat afgelopen seizoen kampioen werd in de 3de klasse en zich dit seizoen heeft versterkt met 4 speelsters die vorig jaar nog in de hoofdklasse acteerden. Daarnaast werd ex-zaalinternational Teuny Bosma als keepster aangetrokken, die op het veld ook op hoofdklasse niveau heeft gekeept. Het zeer ervaren team met vrouwen in de leeftijd van 24 tot 30 jaar wil een gooi doen naar het kampioenschap in de 2e klasse en stond na drie speelronden op de 3e plaats, twee punten achter SJO Winsum.
De Winsumse vrouwen begonnen rommelig aan de wedstrijd. Ze waren niet bij machte voldoende tegenstand te bieden aan het stormachtige begin van Groen Geel. Binnen een kwartier was het 2-0 voor Groen Geel. Het eerste doelpunt viel na een hoekschop die bij de 2e paal eenvoudig werd binnengetikt. Bij het 2e doelpunt werd de spits van Groen Geel (Anne-Sophie Colijn) geheel vrijstaand in het centrum van de verdediging aangespeeld en kon ze ongehinderd haar 2e doelpunt maken. Het leek er even op dat Winsum totaal werden overlopen, maar na wat omzettingen kon er toch wat meer tegenspel geboden worden. In het laatste kwartier van de eerste helft kwamen de Winsumse spitsen enigszins in de buurt van het Groen Geel doel. Dit leverde voor rust zowaar de onverwachte 2-1 op. Chantal Streppel werd in de diepte weggestuurd, had goed oog voor de meegelopen Saskia Bakker, die de uit positie gespeelde keepster van Groen Geel passeerde.
In de rust werd bij Winsum keepster Fanny Chen ingebracht en Evelien Walker verliet het doel en kwam weer op haar vertrouwde rechtsmidden positie te spelen. Indy Balk, die erg haar best deed, maar het heel moeilijk had met haar zeer goede tegenstander, werd gewisseld. Met een 2-1 was er nog hoop op een beter resultaat voor de Winsumse vrouwen, ook al was het duidelijk dat Groen Geel een tegenstander was van zeer hoog niveau. Dat niveau bleek de scheidsrechter helaas niet te hebben. Wat de clubscheidsrechter van Groen Geel (er worden geen scheidsrechters door de KNVB meer aangesteld in de 2e klasse bij de dames) in de 2e helft presteerde was ondermaats.
Nadat hij al vlagsignalen van de Winsumse grensrechter (schijnbaar) moedwillig negeerde, vond hij het nodig om op de rand strafschopgebied Groen Geel een vrije bal te schenken voor een duwfout waar zelf bij de E-meisjes nog niet voor wordt gefloten. Een uitgelezen kans voor Bregje de Vlieger van Groen Geel, die de bal onhoudbaar voor keepster Fanny Chen hoog in de touwen joeg (3-1). De wedstrijd was toen eigenlijk wel gespeeld. Toch vonden de vrouwen van Groen Geel het nodig om een aantal keren de benen te torpederen van de Winsumse vrouwen, zonder dat de scheidrechter het nodig vond op te treden. Toen Yvonne Visser van Winsum in duel met een speelster van Groen Geel door een andere speelster doelbewust van achter werd neer geschopt en rood om zijn plaats was, werd er zelfs geen enkele kaart getrokken. Vlak daarna werd Sabine Jansen van Winsum nog eens keihard onderuit geschopt, waarna de scheidsrechter zuinigjes toch maar een gele kaart trok. Aan de andere kant trok hij voor Yvonne Visser ook een (overigens meer dan terechte) gele kaart.

De wedstrijd was gespeeld. Bij Winsum werd de aangeslagen Cherry Chen gewisseld voor Berber Hokwerda en Daniëlle Mulder kwam voor de geblesseerde Yvonne Visser in het veld. Er gebeurde niet veel meer, alleen dat de scheidsrechter bleef fluiten in het voordeel van zijn eigen club. En zo eindigde de wedstrijd in 3-1. Een meer dan terechte overwinning van de Groen Geel vrouwen, die op alle fronten afgelopen zaterdag de meerdere waren van de vrouwen uit Winsum en niet voor niets getipt zijn als de toekomstige kampioen in deze klasse. Dat de scheidsrechter na de wedstrijd nog gecomplementeerd werd door de Groen Geel speelsters voor zijn goede fluiten was werkelijk gênant. Voor de komende tegenstanders van Groen Geel is het te hopen, dat deze man door het bestuur van Groen Geel wordt aangesproken op zijn op zijn minst partijdige fluiten. Een team als Groen Geel VR1 heeft voldoende kwaliteit om ook zonder een “thuisfluiter” van elke tegenstander te kunnen winnen.
Wat de Winsumse vrouwen betreft, september was een goede eerste maand van de competitie. Drie van de vier wedstrijden gewonnen en een keurige plaats 3 op de ranglijst. Ter vergelijking: vorig seizoen was er 1 punt gehaald uit 4 wedstrijden en was plaats 12 (en dus de laatste plaats) hun deel. Komende zaterdag komt The Knickerbockers VR2 op bezoek in Winsum, een team waar vorig seizoen 2 keer van werd gewonnen. Groen Geel gaat in Assen op bezoek bij koploper Achilles.