Stedum met de gebroeders Bansberg naar de 1e overwinning

Geschreven door Jan Spijk op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Iedereen kent de broers van de Kerkhof, de Boer en Koeman. Stedum kent ook een geschiedenis met voetballende broers in 1 team. Zo voetbalden o.a. Jan en Frans de Jonge, Siebrand en Jaap Dijkema en Diederik en Tiemen Dijk in 1 team. Er kan weer een duo worden toegevoegd aan dit illustere rijtje, namelijk de broeders Jeroen (Mido) en Leon Bansberg.
 Vader Bansberg had vroeger als klein jongetje maar 1 droom en dat was om ooit de hoofdmacht van Stedum te halen. Wegens omstandigheden viel deze droom naar slechts 1 week voetballen in duigen. Dit is altijd aan hem blijven vreten en hij kon het ook niet vaak opbrengen om richting sportpark Stedum te gaan. Hij zag generatiegenoten als de broers de Jonge en Andre en Menko Swieringa schitteren in het 1e van Stedum. Het vrat aan hem. Daar had hij toch ook moeten staan… Toen hij kinderen kreeg, waaronder 2 zoons, had hij maar 1 doel voor ogen. Jeroen en Leon zouden hoe dan ook ooit samen in Stedum 1 voetballen. Kosten nog moeite werden gespaard en beide zoons doorliepen glansrijk de jeugdopleiding. De jongste Bansberg speelt nog in het uiterst talentvolle A team van STO maar rammelt al stevig aan de deur van Stedum 1.
Mido Bansberg verkeerd helaas al een tijdje in een vormcrisis en zodoende was hij de laatste weken gepasseerd op de bank. Maar met zijn kenmerken: snel en technisch spel wist hij te schitteren bij zowel Stedum 2 als 3. Trainer Nieborg kon dan ook moeilijk meer om hem heen. Aangezien Stedum in de wedstrijd tegen DIO Groningen 5 spelers miste was het moment dan daar. Afgelopen donderdagavond werden de selecties gemaakt voor a.s. zaterdag. Het was al bijna 10 uur afgelopen donderdagavond toen de telefoon ging in huize Bansberg. Vader Bansberg zou net richting bed gaan toen hij Leendert Nieborg aan de telefoon had. Of Jeroen en Leon a.s. met Stedum 1 mee willen doen? Emoties overmande hem, maar hij liet het niet merken. “Joa tuurlijk doun ze mit” was zijn nuchtere antwoord en even later hing hij de telefoon op om vervolgens net zo snel de jongste Bansberg weer op te bellen. Leon zat nog op de trekker toen hij het bericht kreeg. Hij bedacht zich geen moment en fietste zo snel als hij kon naar de Lopsterweg. Eenmaal aangekomen vielen vader en beide zoons elkaar in de armen. A.s. zaterdag DIO Groningen 1 uit zal het gebeuren.
Daar zaten ze dan op het krakkemikkige bankje van DIO: de gebroeders Bansberg. Licht glunderend dat ze daar samen zaten, maar enigszins teleurgesteld dat ze niet in de basis stonden. Toch hoefden ze niet te vrezen dat ze geen minuten zouden maken want Stedum 1 wordt tegenwoordig niet voor niets ‘Brace United’ genoemd. Een 65+ team is er niks bij. Allereerst kwam Jeroen in de rust in het veld voor de uit de wedstrijd geschopte Harmen Pestman. Na c.a. 70 minuten was het dan zover. Leon maakte zijn debuut in Stedum 1 en daar stonden ze dan: de gebroeders Bansberg. Helaas kon vader Bansberg niet aanwezig zijn deze zaterdagmiddag maar zijn gedachten waren de hele middag bij de wedstrijd. Beide Bansbergens speelden een puike wedstrijd.
Ondanks de vele afwezigen wist Stedum dan eindelijk te winnen. De kracht van de bank bepaald uiteindelijk ook de sterkte van het team. Als je dan de broers Bansberg in kan brengen heb je echt een luxe. Leendert Nieborg zal volgende week dan ook keuzes moeten maken. Maar een luxe probleem is toch geen probleem? De DIO Groningen aanvoerder kon zijn frustratie ook niet meer onder stoelen of banken steken. Toen Leon Bansberg het veld betrad kon de DIO aanvoerder het niet meer aan. “Wij zijn compleet en spelen verdomme zo slecht. Stedum mist 5 man en kan het alsnog permitteren om de broers Bansberg op de bank te laten”. Hij uitte zijn frustratie door een krat bidons richting GVAV – GRC te gooien en de dug- out enigszins te verbouwen.
Uiteindelijk werd het 2-4 en was het geen beste wedstrijd. Maar deze keer maalde er niemand om bij Stedum want er werd eindelijk gewonnen. De biertjes smaakten dan ook goed tijdens het team uitje bij de wok- Chinees en diverse kroegen. Helaas waren de broers Bansberg na het wokken weer richting Stedum vertrokken. Daar zat een uiterst trotse vader Bansberg op ‘zijn jongens’ te wachten om deze memorabele dag te bespreken.
Wilt u de gebroeders Bansberg of 1 van de andere helden van Stedum 1 zien schitteren? De eerst volgende mogelijkheid om dit te aanschouwen is aanstaande  zaterdag om 14:30 uur op sportpark Stedum waar de wedstrijd Stedum 1 – GVAV 1 op het programma staat. Tot dan!