Verlate aanvangstijd brengt SJO Winsum VR1 niet uit het evenwicht

Geschreven door Paul de Vries op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Sinds de KNVB dit seizoen heeft besloten om ook geen budget meer beschikbaar te stellen van waaruit scheidsrechters hun onkostenvergoeding betaald krijgen voor wedstrijden op 2de klasse niveau, is het aan de clubs zelf om scheidsrechters te regelen. En aangezien de meeste clubs niet dik in de scheidsrechters zitten (dat geldt dus in Winsum ook voor de SJO Winsum, Hunsingo en Viboa), kun je dus in de situatie komen dat scheidsrechters op een zaterdag meerdere wedstrijden moeten fluiten.

Zo ook afgelopen zaterdag. Anton de Jong was de man die de wedstrijd SJO Winsum VR1 – Oranje Nassau VR3 zou gaan fluiten, maar hij was ook al ingeroosterd voor een wedstrijd op het sportcomplex aan de Schouwerzijlsterweg. Daar liepen de wedstrijden behoorlijk uit, waardoor hij onmogelijk tijdig op sportpark Schilligeham kon zijn. Gelukkig was Oranje Nassau bereid om langer dan het voorgeschreven halve uur te wachten, waardoor de wedstrijd in ieder geval nog gespeeld kon worden. Geen ideale situatie voor de teams die hun voorbereiding verstoord zagen. Maar ook de toeschouwers, die al om 13.30 uur langs de lijn stonden en letterlijk geen bal zagen, begonnen te morren. Het onderwerp van discussie zelf bleef (terecht) er heel rustig onder en met al zijn ervaring floot hij een uitstekende wedstrijd, dat mag gezegd worden.
Het lange wachten had schijnbaar geen effect op de concentratie van de Winsumse speelsters, want vanaf het moment dat de eerste bal rolde werd Oranje Nassau volledig op haar eigen helft vastgezet. Vanaf minuut 1 was de druk op doel van Oranje Nassau enorm, wat na een paar minuten al leidde tot een enorme kans voor José de Jonge van Winsum (vorig seizoen nog spelend bij de tegenstander), die oog in oog met de keepster te bal iets te wild over schoot. Vlak daarna kregen Chantal Streppel en wederom José de Jonge grote kansen, maar het vizier stond nog niet voldoende scherp. Oranje Nassau was nauwelijks bij machte om over de middellijn te geraken. Een doelpunt voor Winsum kon niet uitblijven en die viel dan ook. In de 26e minuut liep de aanvalsopbouw aan de rechterkant via Annick de Vries naar Chantal Streppel, die goed de bal vanaf de achterlijn terugtrok naar de goed inlopende Yvonne Visser die op haar vertrouwde wijze de bal bij de eerste paal als een raket in de rood-wit gekleurde touwen joeg. Toen 5 minuten later, na een vrij trap van Sabine Jansen, Cherry Chen de afvallende bal uit het strafschopgebied van Oranje Nassau met het hoofd weer in “de 16” bracht, was het Chantal Streppel die de 2-0 aantekende. Dat was het sein voor de vrouwen uit Winsum om wat gas terug te nemen. Gezien de vele kansen en mogelijkheden had het ook zomaar 5-0 kunnen staan, maar met 2-0 kon er toch met een lekker gevoel gerust worden.In de rust werd keepster Fanny Chen van Winsum wegens schouderklachten vervangen. Tijdens de warming up had ze haar schouder enigszins geforceerd en aangezien de pijn in haar schouder niet verminderde, was het verstandig om haar te wisselen. Saskia Bakker pakte letterlijk de handschoen(en) op, Yvonne Visser verhuisde naar de achterste linie en Berber Hokwerda nam de plaats van Yvonne Visser in de voorste linie over.


Na rust lieten beide partijen elkaar de ruimte om te voetballen. Oranje Nassau werd wel iets dreigender, maar er ontbrak voorin stootkracht om echt gevaarlijk te worden. Toen José de Jonge al vrij snel na rust haar felbegeerde doelpunt en dus de 3-0 kon maken (de keepster van Oranje Nassau verkeek zich op een afstandsschot en de goed doorgelopen José de Jonge had daardoor de bal voor het intikken), verloor het duel aan amusementswaarde. Ondertussen werd aan Winsumse kant Cherry Chen vervangen door Daniëlle Mulder en kwam Julia van Ederen in het laatste deel van de wedstrijd José de Jonge aflossen. Chantal Streppel kreeg nog een mogelijkheid op de 4-0, maar de keepster van Oranje Nassau stond in de weg en de wedstrijd leek in een 3-0 te eindigen. In de laatste minuut van de wedstrijd echter scoorde Oranje Nassau toch nog onverwacht de 3-1, toen Sabine Jansen rond haar eigen strafschopgebied de bal “onjuist behandelde” en de aanvalster van Oranje Nassau de gelegenheid bood om de bal eenvoudig langs keepster Saskia Bakker te schieten. Daar bleef het dan ook bij en zo was de 3de zege op rij voor SJO Winsum VR1 een feit.  De 3-1 was meer dan verdiend. Wat opviel was dat ondanks de onverwacht verlate aanvangstijd Winsum een fantastisch eerste half uur speelden, dat er toen iets te onzorgvuldig met de kansen werd omgesprongen, maar dat na de 2-0 voorsprong de wedstrijd eigenlijk probleemloos werd uitgespeeld.

Volgende week speelt medekoploper SJO Winsum VR1 uit tegen Groen Geel VR1, de nummer 3 op de ranglijst met tot nu toe 2 overwinningen en een gelijkspel. Oranje Nassau treedt thuis aan tegen de andere koploper Achilles uit Assen.