SJO Winsum VR1 wint ook 2e competitiewedstrijd

Geschreven door Paul de Vries op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Na de goede seizoenstart thuis tegen Flevo Boys VR1 (5-2 winst), togen de vrouwen van SJO Winsum VR1 afgelopen zaterdag naar Burgum voor de uitwedstrijd tegen SJO Bergum BCV Combinatie VR1. Vorig seizoen werd de uitwedstrijd met 2-0 gewonnen en thuis gelijkgespeeld. Toch eindigde Bergum vorig seizoen op de 2de plaats op de ranglijst, terwijl de vrouwen uit Winsum (toen nog onder de naam ST. Hunsingo-Viboa) op plaats 7 eindigden.

De 1e competitiewedstrijd van Bergum uit tegen promovendus EKC VR1 (Eenrum-Kloosterburen Combinatie) eindigde in een eclatante 6-0 overwinning voor Bergum. Alle reden dus voor de Winsumse vrouwen om op hun qui vive te zijn. Ondanks dat werd er vol vertrouwen uitgekeken naar deze fries-groningse clash. De ontvangst op het sportcomplex “Het Koningsland” was, zoals altijd in Bergum, aller hartelijkst. Omdat keepster Fanny Chen verhinderd was, trok Sabine Jansen de keepershandschoenen aan. Yvonne Visser verving Sabine Jansen in de achterste linie, waardoor de rechtsbuitenpositie vrij kwam voor Daniëlle Mulder. Zij is overgekomen van de MB meisjes en had al tijdens oefenwedstrijden een goede indruk achtergelaten. Niet meer dan logisch dat zij in de basiself werd opgenomen door trainer/coach Alfred Sterrenberg en dus haar competitiedebuut maakte voor VR1. De jonge talenten Indy Balk en Berber Hokwerda waren meegereisd als wissel en zij hoopten natuurlijk ook nog speeltijd te krijgen en om zo ook hun competitiedebuut te maken.
Na het beginsignaal werd direct duidelijk dat Bergum niet van zins was veel ruimte op eigen helft weg te geven. Ze zakten terug tot de middellijn en zelfs daarachter. Winsum kon de bal achterin rondspelen en loerde op een opening die toch af en toe zou komen in de verdediging van Bergum. De eerste kans kwam al naar 8 minuten, toen een schot van spits José de Jonge via de binnenkant van de paal weer uit het doel caramboleerde. De defensie van Bergum had grote moeite om een doelpunt te voorkomen. Daniëlle Mulder glipte af en toe langs haar tegenstander, Chantal Streppel kwam een paar keer dreigend voor het doel en José de Jonge was constant onderweg om ruimte te creëren. Een doelpunt hing in de lucht voor Winsum, maar die viel niet. Van Bergum ging weinig dreiging uit, welgeteld 1 hoekschop en het daaruit voortvloeiende afschotschot was het resultaat. Keepster Sabine Jansen had een rustige 1e helft. Winsum had de volledige controle over de wedstrijd, maar dat zou in de 2de helft veranderen.
Na rust verliet Bergum haar verdedigende stellingen en ging meer naar voren spelen. Daardoor ontstond er meer ruimte voor onze aanvalsters van Winsum. De wedstrijd kreeg een meer open karakter, wat er voor zorgde dat het spel heen en weer golfde en de controle over de wedstrijd een stuk lastiger werd. Er kwam meer strijd en passie, iets wat er eigenlijk van Bergum de 1e helft al verwacht werd. De ruimte achter de verdediging van Bergum werd groter en daardoor ontstonden er kansen voor onze Winsumse voorwaartsen. In de 58e minuut was het dan eindelijk raak. Na goed doorzetten van José de Jonge werd zij 25 meter recht voor het doel van Bergum onreglementair gestuit. Voor vrij trappen van die afstand komt dan “het kanon” Saskia Bakker vanaf haar positie als centrale verdediger naar voren. Ook nu liet ze een vlammend schot van haar voet vertrekken die voor de handen van keepster Geertsje van der Meulen van Bergum te heet was. Chantal Streppel was er als “de kippen” bij om de losgelaten bal koeltjes binnen te tikken (0-1). Na een uur werd bij Winsum Daniëlle Mulder moegestreden afgelost door Indy Balk en toen het in de 72e minuut 0-2 werd door een “poeier” van José de Jonge na goed voorbereidend werk van Chantal Streppel, leek de wedstrijd beslist. De aangeslagen Cherry Chen werd vervangen door Berber Hokwerda en zo hadden alle drie de jonge meiden van Winsum hun (verdienstelijke) competitiedebuut gemaakt. Ondertussen werd er aan Bergumse kant ook vers bloed ingebracht in een poging om iets te forceren. Dat lukte, want in de 76e minuut viel een voorzet precies tussen Sabine Jansen en Evelien Walker in. Keepster Sabine Jansen riep “los”, maar had niet gerekend op het effect in de bal, dat zorgde dat de bal van haar af draaide. Aanvalster Pytsje Veenstra van Bergum profiteerde dankbaar en kon de bal eenvoudig binnentikken. Daarna ging Bergum met nog meer druk naar voren op zoek naar de gelijkmaker. De achterhoede van Winsum (geleid door Yvonne Visser en Saskia Bakker) gaf echter geen krimp, bleef goed compact verdedigen en beide backs Annick de Vries en Marrit Porte zorgden ervoor dat er van de zijkanten weinig ballen konden worden voorgegeven door de vleugelaanvallers van Bergum. Op het middenveld hielden Linda Bakker, Berber Hokwerda en Evelien Walker de ruimtes klein, zodat er wel veel druk was van Bergum, maar bijna geen grote kansen opleverde. Slechts bij een vrij trap kreeg Bergum een grote kopkans, maar de bal ging voorlangs tot opluchting van de meegereisde supporters uit Winsum. Chantal Streppel kreeg na een slalom tussen meerdere Bergum speelsters nog een kans op de bevrijdende 3e treffer, maar kwam kracht tekort om de bal uiteindelijk de juiste richting te geven. Zo bleef het 1-2 en zeker op basis van de 1e helft was dat een verdiende overwinning voor de SJO Winsum vrouwen.
SJO Winsum staat na 2 competitierondes op 6 punten en een gedeelde 1e plaats op de ranglijst. SJO Bergum heeft 3 punten en staat op een gedeelde 4e plaats. Komende zaterdag speelt SJO Winsum om 13.30 uur thuis tegen Oranje Nassau VR3 en SJO Bergum gaat op bezoek bij St. Annaparochie VR1.