FC LEO start seizoen met overwinning

Geschreven door Eduard Zuidema op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

FC LEO is het seizoen begonnen met een 3-1 overwinning op Friese Boys. Een uitslag die op voorhand weinig verassend was, aangezien FC LEO vorig seizoen ook beide confrontaties met 3-1 wist te winnen. Toch was de opluchting in Leens groot, aangezien de voorbereiding, met 24 tegengoals, alles behalve goed was te noemen.
FC LEO kon afgelopen zaterdag eindelijk starten in de gewenste basis opstelling. Waar in de voorbereiding trainer van der Ploeg veelal een beroep moest doen op reservekrachten, kon hij nu weer beschikken over de complete selectie. Op het veld was dit in de beginfase gelijk terug te zien. FC LEO begon gretig en liet de tegenstander alle hoeken van het veld zien. Dat het na 15 minuten nog geen 3-0 stond te danken aan de keeper van de Friesche Boys. Toch was FC Leo wel op voorsprong gekomen. Al binnen 3 minuten was het Rowan Rozema, die door een vlot lopende combinatie door het hart van de verdediging van Friese Boys, alleen voor de keeper werd gezet. Met een mooie voetbeweging zette hij de keeper op het verkeerde been en plaatste hij de bal in de verre hoek. Een mooie opsteker, aangezien de verwachtingen in Leens niet al te hoog gespannen waren. Toch was het FC LEO die de betere ploeg bleef. De tegenstander werd vastgezet op eigen helft en er werden een groot aantal kansen gecreëerd. Na 15 minuten kreeg Rowan Rozema de grootste kans om de voorsprong te vergroten. Justin Poort werd onreglementair gestuit binnen de beruchte lijnen en hierdoor mocht de spits van FC LEO aanleggen vanaf 11 meter. Zijn knalharde inzet werd echter zeer kundig gekeerd door de keeper van Friese Boys. Ruim 15 minuten later was het wel raak voor de plaatselijke FC. Een vlot lopende aanval vanaf links kwam voor de voeten van Justin Poort. In de 16 draaide hij kort om zijn as en schoot hij de bal onhoudbaar in de linker bovenhoek. Een voorsprong die op dat moment zeer terecht was. Pas na de 2-0 begon Friesche Boys iets uit zijn schulp te kruipen. Tot twee maal toe moest keeper Wichers handelend optreden om een tegengoal te voorkomen. Dit deed hij met verve. Met een 2-0 voorsprong konden de Leensters aan de thee. Na de rust waren beide ploegen iets meer aan elkaar gewaagd. Waar de Friese Boys misschien iets meer balbezit hadden, was FC LEO toch het meest gevaarlijk. Dit leverde kansen op voor Eduard Zuidema en Rowan Rozema.

Het duurde echter tot de 70e minuut voor er weer iets te beleven viel. Spits Rozema kreeg in de 16 de bal op een presenteerblaadje. Hij draaide zich keurig vrij en knalde op de goal. Zijn inzet werd door de keeper gekeerd en in de rebound was het invaller Remco van der Klei die de bal tegen de touwen joeg. Heel Leens stond al te juichen, maar had geen rekening gehouden met de grensrechter van Friesche Boys. Hij had als enige gezien dat Remco in buitenspelpositie stond toen hij scoorde. De scheidsrechter ging hierin mee en keurde de goal af. In de tegenaanval was het Friese Boys die op bijna gelijke manier terug kwam in de wedstrijd. Een vrije trap vanaf 20 meter werd nog wel gekeerd door keeper Wichers, maar in de rebound werd deze alsnog binnen gewerkt. Het Leenster publiek maakte zich op voor een spannend kwartiertje. De spanning werd er door Frank Veenwijk snel weer afgehaald. 10 minuten voor het einde controleerde hij een pass van Schuttenbeld op de borst. Met een mooie lichaamsschijnbeweging stuurde hij 2 verdedigers het bos in en kwam hij alleen voor de keeper. Met een simpele schuiver zette hij FC LEO op een 3-1 voorsprong. Deze kwam in het restant van de wedstrijd niet meer in gevaar. Zo kon FC LEO de eerste drie belangrijke punten noteren. Een overwinning die gezien de gehele wedstrijd wel terecht was. FC LEO was de beter voetballende ploeg, maar vergat het verschil in doelpunten uit te drukken. Met een tevreden gevoel konden de mannen naar de feesttent waar Lucas & Gea en Evert Baptist optraden. Trainer van der Ploeg was zeer tevreden over de instelling en het voetballend vermogen van zijn ploeg. Verassend vond hij het niet helemaal. De voorbereiding was misschien niet goed, maar dat had ook te maken met de afwezigheid van veel vaste krachten. Nu de selectie weer compleet is, weet van der Ploeg, dat FC LEO een goede ploeg heeft die best mee kan in de derde klasse. Volgende week wacht in Dokkum de eerste echte test. Een tegenstander van formaat, waar 2 jaar geleden fors van werd verloren. Een goede test dus voor de mannen uit Leens.