‘Tornado’ SVZ blaast ZFC Zuidlaren van het veld: 6-1.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Na zestig seconden had het in het duel SVZ-ZFC Zuidlaren al 0-2 voor de bezoekers moeten staan. Maar het missen van deze twee grote mogelijkheden betekende het begin van de opstanding van de thuisploeg. In de resterende 89 minuten liet het als een tornado over het veld jagende SVZ namelijk zijn tegenstander geen seconde meer met rust wat er uiteindelijk voor zorgde dat er een 6-1 thuisoverwinning voor de Zeijenaren op het scorebord kwam te staan.

image 2015 09 04

Bron: Oostermoer Foto; SVZ
Zowel SVZ als ZFC Zuidlaren-zondag was, met nog een poulewedstrijd te gaan, nog in de race voor een plaats in de volgende bekerronde. Beide ploegen waren daarbij wel afhankelijk van het resultaat van het duel VAKO-Actief. Bij winst van de Vriezenaren was het over en uit voor beide teams maar bij ieder ander resultaat hadden beide ploegen nog uitzicht op de volgende bekerronde waarbij de tweedeklasser de beste papieren had. De ploeg van Bob Pontjorikomo had drie punten bijeen gevoetbald en het SVZ van zijn oud-ploeggenoot bij ACV, Germain Beck, twee. Voor aanvang van het duel in Zeijen was er bij beide trainers het nodige ongenoegen over de hoogte van het gras. Beide trainers hadden absoluut een punt want een stevige kudde schapen had in Zeijen een prima maaltijd aan gras kunnen verorberen. Maar het hoge gras mocht de pret verder niet drukken want zowel Beck als Pontjorikomo genoten van deze ontmoeting waarbij de voetbalanekdotes in het rond vlogen als waren het rijpe appels van een boom.

Vijftien seconden na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Anita Hadders had Zuidlaren al op 0-1 kunnen staan. Andy Pawirosastro liep bij de eerste aanval van de gasten uit de rug van Thomas de With maar zag zijn inzet naast het doel van Koen Blekkenhorst verdwijnen. Dertig seconden later was het bijna weer raak. Weer greep de defensie van de thuisploeg onvoldoende in en nu had Pim Perk de openingstreffer voor het inschieten. Maar ook Perk schoot naast het vijandelijk doel zodat het geen 0-2 maar nog steeds 0-0 stond in het warme Zeijen. Na deze twee enorme kansen voor de bezoekers liet Germain Beck zijn ploeg even duidelijk merken dat hij meer scherpte verwachtte. Een opmerking die goed begrepen werd door zijn spelers want direct ging het tempo bij de thuisploeg omhoog. De gasten werden nu eerder vastgezet door een thuisploeg die in de 7e minuut op 1-0 kwam. Gerard ten Brink speelde rechterspits Kenneth Vianen goed aan die de achterlijn opzocht. De nummer 77 van SVZ zwiepte vervolgens een mooie voorzet richting het strafschopgebied van Zuidlaren waar Stefan Bosma degene was die de bal keurig klaar legde voor Johnno Hingstman. De spits, vorig seizoen goed voor veertig competitietreffers, schoot vervolgens de bal keurig achter Zuidlaren-keeper Milan van der Spoel: 1-0. Twee minuten later claimde Zuidlaren een penalty toen Dick Scholte onderuit werd gehaald maar scheidsrechter Anita Hadders dacht daar anders over. Nadat Kenneth Vianen in de 23e minuut te laat reageerde op een schot van Merijn Alting was het drie minuten later wel raak. De Zuidlaren-defensie stond tot woede van Bob Pontjorikomo te schutteren al was het voetballen op pupillen-niveau. Iets wat door Stefan Bosma uitstekend werd afgestraft: 2-0. De supporters van de geelhemden gingen er vanaf dat moment maar eens goed voor zitten of staan. Alles wees er namelijk op dat het weleens een leuke middag kon worden op het knusse sportpark in Zeijen. Het zonnetje scheen heerlijk en binnen de lijnen raasde een gele brigade over het veld om te proberen de volgende ronde van het bekertoernooi te bereiken. Iets waar het ook echt naar uit begon te zien toen de Zeijenaren in de 36e minuut op 3-0 kwamen. Een vrije trap van Jarno Noord werd onvoldoende weggewerkt door de verdedigers van Zuidlaren. Voordat die fout hersteld kon worden was Merijn Alting er als de kippen bij om de bal achter doelman Van der Spoel te rossen:3-0.

Dit was na vijfenveertig minuten ook de ruststand al kreeg Johnno Hingstman op slag van rust nog een grote kans op 4-0. Maar de clubtopscoorder was nog onvoldoende scherp om deze mogelijkheid in een goal om te zetten.

Na de pauze bleef bij Zuidlaren Dick Scholte in de kleedkamer en was zijn vervanger Kevin de Graaf. De invaller was direct betrokken bij de eerste kans in de tweede helft maar Koen Blekkenhorst was zondagmiddag een attente doelman in de goal van SVZ. Een minuut later stond het 4-0 in het duel tussen vierdeklasser SVZ en derdeklasser Zuidlaren. Een uitstekende pass van Thomas de With kwam bij Merijn Alting terecht. De rappe spits, die bijna sneller dan zijn schaduw is, stoomde vervolgens door richting Milan van der Stoel die even later geen antwoord had op het bekeken lobje van Alting: 4-0. Nadat dezelfde Merijn Alting er in de 49e minuut 5-0 van had gemaakt besloot Bob Pontjorikomo in de 55e minuut tot een dubbele wissel. Aan het gezicht van de Zuidlaren-trainer was te zien dat hij graag nog zeven wissels tot zijn beschikking had willen hebben want zijn lichaamstaal sprak wat dat betreft boekdelen. Helaas kon Pontjorikomo echter maar twee spelers meer vervangen waarbij Frank Homan en Andy Pawirosastro plaats moesten maken voor Jeroen Jorna en Daniel van Dam. Maar ook met deze verse krachten binnen de lijnen was er voor de blauwhemden geen kruit gewassen tegen een oppermachtig SVZ. De ploeg van Germain Beck bleef maar als een tornado over het veld jagen in een tempo waar Zuidlaren totaal geen antwoord op had. In de 60e minuut strafte Kevin de Graaf een foutje in de defensie van de gastheren nog wel af, wat de 5-1 betekende, maar verder liet de formatie uit Zeijen het niet komen. Sterker nog, in de 67e minuut schoot verdediger Johannis Kakisina de 6-1 op het scorebord. Doordat het in Vries nog 1-1 stond moest SVZ minimaal een keer scoren om de volgende bekerronde te bereiken. Om dat doel te bereiken werd 'breekijzer' Willem de Wit naar het front gestuurd in een ultieme poging om te proberen deze stunt te volbrengen. Helaas voor SVZ en zijn aanhang kwam niet veel later het bericht door dat VAKO in Vries op 2-1 was gekomen zodat een vervolg van het bekeravontuur nu een lastig verhaal werd. Uiteindelijk bleef het bij een 6-1 stand in het voordeel van de thuisploeg die gezien de resultaten in de beker klaar voor de competitie lijkt te zijn. Bij ZFC Zuidlaren zullen waarschijnlijk deze week nog wel even wat nootjes gekraakt worden na deze toch wel wanprestatie tegen een overigens zeer energiek spelend SVZ.

SVZ-ZFC Zuidlaren: 6-1(3-0).

7. Hingstman 1-0, 26. Bosma 2-0, 34. Alting 3-0, 47. Alting 4-0, 49. Alting 5-0, 60. De Graaf 5-1, 67. Kakisina 6-1.

Scheidsrechter: A. Hadders(Stadskanaal)

SVZ: Blekkenhorst; Ooi, Kakisina, De With, Nijstad; Ten Brink(57. Kolk), Noord, Hingstman(75. De Wit); Vianen(59. Ruspana), Bosma, Alting.

ZFC Zuidlaren: Van der Spoel; Homan(55.Van Dam), Boonstra, Lijster, Elling; Wolters, Perk, Hamming; Janssen, Scholte(46. De Graaf), Pawirosastro( 55. Jorna).