FC LEO wint ondanks verlies in beker.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

FC LEO verloor ook zijn derde bekerwedstrijd met ruime cijfers. In Leens kreeg het met 8-3 klop van tweedeklasser The Knickerbockers uit Groningen. Ondanks de ruime nederlaag kon de dag voor de Leensters echter niet stuk want later op de dag opende wethouder Kor Berghuis op spectaculaire wijze de nieuwe kleedkamers van derdeklasser uit Leens.
image 2015 09 04 1
 Rik Schuttenbeld stuit hier namens FC LEO op The Knickerbockers- doelman Randy Poelman.
Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman Baflo


Zaterdag 29 augustus stond bij FC LEO, naast het bekerduel tegen The Knickerbockers, in het teken van de opening van vier nieuwe kleedkamers. De derdeklasser sloot daarmee het eerste deel af van wat als een mooi nieuwbouwproject gezien mag worden. Naast vier nieuwe kleedkamers zal deel twee van de nieuwbouw FC LEO twee scheidsrechterkamers, een nieuwe toiletgroep en een nieuwe bestuurskamer opleveren. Voor dit nieuwbouwproject deed FC LEO een beroep op zijn leden, oud-leden en donateurs omdat anders de nieuwbouwplannen niet te realiseren waren geweest. Nadat oud-voorzitters Carel Bloemhoff en Swier Boneschansker in december 2014 het startsein hadden gegeven voor de nieuwbouw waren veel vrijwilligers bijna dagelijks bezig om het plan wat de door FC LEO in het leven geroepen bouwcommissie op de ALV van 2014 presenteerde uit te voeren. Een plan wat voor een complete metamorfose van de kleedgelegenheden, toiletgroepen en bestuurskamer moest zorgen. Iets wat FC LEO- voorzitter Arjen Fledderman extra benadrukte. ,, Er was door de gemeente geld beschikbaar gesteld voor renovatie van de bestaande kleedkamers. Doordat wij als vereniging steeds vaker in de problemen kwamen door een tekort aan kleedkamers ging onze voorkeur uit naar nieuwbouw. Dat laatste kon alleen maar gerealiseerd worden door nodige zelfwerkzaamheid. Gelukkig hadden we verder veel steun van Bouwbedrijf Schikan, Architectenbureau Juk en de gemeente de Marne maar zonder de hulp van veel vrijwilligers was het echter nooit gelukt.”

Deze prima samenwerking tussen alle partijen zorgde er voor dat FC LEO zaterdagmiddag zijn nieuwe kleedkamers officieel kon openen. Voordat die festiviteiten konden losbarsten moest de hoofdmacht het in zijn laatste poulewedstrijd van het bekertoernooi eerst nog opnemen tegen The Knickerbockers uit Groningen. Een duel om des keizers baard want beide ploegen waren door de eerdere resultaten in hun poule al uitgeschakeld. Voor aanvang van het duel tegen de tweedeklasser waren de verwachtingen dan ook niet echt hoog. Trainer Klaas van der Ploeg moest namelijk nogal wat spelers uit zijn selectie missen. ,, Naast dat Gregory Haans geblesseerd is zijn er nog een paar spelers op vakantie. Die komen maandag terug zodat wij dinsdag voor het eerst met een bijna complete selectie kunnen trainen. Dat is natuurlijk niet ideaal maar daar doe je niets aan. Als je als trainer je daar aan gaat storen kun je er beter mee stoppen. Dat is nu eenmaal de tegenwoordige tijd,” aldus Van der Ploeg die het naast Haans zonder doelman Marco Wichers, Frank Veenwijk en Peter Kolkena moest doen. Daardoor waren Berry Rispens en Hans Hofman bij de selectie gehaald en zowel Hofman als Rispens begonnen in de basis. In de eerste helft ging het aardig gelijk op tussen FC LEO en het een klasse hoger spelende The Knickerbockers. In de 6e minuut kwam FC LEO op een 1-0 voorsprong toen Rowan Rozema een uitstekende voorzet van Remco van der Klei keurig achter doelman Randy Poelman kopte. Zes minuten later stond het echter weer gelijk in Leens. Aanvoerder Marcel Kadijk, die weer centraal in de verdediging speelde, schoof de bal in de voeten van Jacob van Wieren. De spits van Lycurgus bedacht zich vervolgens niet en schoot de bal onhoudbaar voor keeper Gert Klaas Zijlstra in de verre hoek: 1-1. Dit was na vijfenveertig minuten ook de ruststand na een helft waarin beide teams wel wat kansen kregen om een andere stand op het scorebord te schieten. In beide voorhoedes ontbrak het echter nog aan scherpte waardoor het dus bij vooralsnog twee goals bleef.

Na de rust moest Hans Hofman al na twee minuten geblesseerd afhaken en voor de routinier kwam Rik Koster in de ploeg. Deze wissel zorgde even voor miscommunicatie bij de thuisploeg. Dat zorgde in de 49e minuut voor een voorsprong voor TKB via een tweede goal van Jacob van Wieren: 1-2. Drie minuten later stond het echter weer gelijk in Leens. Eveneens slecht verdedigen aan de kant van de gasten zorgde er voor dat Stan Buikema de 2-2 op het scorebord kon schieten. Nadat Danque Queta Mario er in de 62e minuut 2-3 van had gemaakt ging het opeens rap in Leens waar alles ondertussen in gereedheid werd gebracht voor de opening van de nieuwe kleedkamers. Twee minuten na de 2-3 ging FC LEO-keeper Gert Klaas Zijlstra in de fout. De goalie sloeg een schot van Bram Bemboom voor de voeten van Tonnis de Vries. De linkerspits wist wel raad met dit buitenkansje en schot beheerst de 2-4 binnen.

Rowan Rozema mocht vervolgens in de 67e minuut een strafschop nemen. Een van de verdedigers van de bezoekers had een vrije bal van Stan Buikema met de hand beroerd waardoor de uitstekend fluitende scheidrechter Vonk naar de stip wees. Rozema maakte vervolgens geen fout zodat de 3-4 op het scorebord kwam te staan. Dit was ook direct het laatste echte wapenfeit van de thuisploeg. De ploeg begon steeds vaker de lange bal te hanteren wat er voor zorgde dat de ruimtes op het veld steeds groter werden. In de slotfase wisten de studenten daarom nog drie keer te scoren waarbij linkerspits Tonnis de Vries met drie treffers een puntgave hattrick afleverde. Samen met een goal van Bram Bemboom zorgde dat er voor dat FC LEO ook in zijn derde bekerwedstrijd op acht tegentreffers werd getrakteerd. Een gegeven waar Klaas van der Ploeg na afloop wel een verklaring voor had. ,,We zijn nog zoekende naar de juiste formatie. Dat komt deels door vakanties maar we missen ook een Marko Rietema en Jeroen Batema. Wat dat betreft hebben we nog wat tijd nodig maar die is er eigenlijk niet. Zaterdag begint de competitie en dan moeten we er wel staan.”

Na deze toch wel wat ontluisterende nederlaag voor de hoofdmacht waren het de G-voetballers van FC LEO die het om 17.30 uur op mochten nemen tegen een team van gemeenteraadsleden die waren aangevuld met enkele ambtenaren. Dit laatste omdat zowel Burgermeester Wiersma als wethouder Berghuis verhinderd waren. Maar dat mocht de pret niet drukken want het zeer aantrekkelijk duel eindigde in een prachtige 4-4 eindstand. Na dit duel was het vervolgens wachten op de parachutisten die rond 19.00 uur boven het sportpark in Leens verwacht werden. En inderdaad rond die tijd kwam er een vliegtuig aangevlogen die in totaal zes parachutisten naar beneden liet komen. Even later werd ook duidelijk waarom de wethouder van sportzaken, Kor Berghuis, niet als voetballer actief was geweest. De derde parachute zorgde er namelijk voor dat de wethouder even later toch de officiële opening kon verrichten van de nieuwe kleedkamers van FC LEO. Een opening die Berghuis graag wilde verrichten nadat hij eerst aan de bijna tweehonderd aanwezigen had verteld dat het een geweldige belevenis was geweest om aan een parachute boven je eigen gemeente te hangen. De opening van de kleedkamers was direct het begin voor de barbecue die FC LEO al zijn vrijwilligers aanbood en die voorzitter Arjen Fledderman deed terugkijken op een prachtige dag. ,,We hebben heel veel complimenten in ontvangst mogen nemen. Dat is altijd mooi om te horen en daarom kijken wij als vereniging ook met veel plezier op deze dag terug.”

FC LEO-The Knickerbockers: 3-8(1-1).

6. Rozema 1-0, 12. Van Wieren 1-1, 49. Van Wieren 1-2, 52. Buikema 2-2, 62. Mario 2-3, 64. De Vries 2-4, 67. Rozema 3-4(str.), 82. De Vries 3-5, 84. De Vries 3-6, 86. De Vries 3-7, 3-8 Bemboom 3-8.

Scheidsrechter: N.R.T. Vonk. (Hardegarijp).

FC LEO: Zijlstra; Van der Ploeg, Oost, Kadijk, Rispens; Van der Klei(80. J. Zuidema), Buikema, Hofman(47. Koster), Schuttenbeld; E. Zuidema (73.Bosscher), Rozema.

The Knickerbockers: Poelman; Teensma, Renkema, Schuurmans, Van Gessel; Winkelhorst, Bemboom, Hoekstra; Van Wieren, Pot, De Vries.