Middelstum door winst op Zeester naar de volgende bekerronde.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

. Middelstum wist dinsdagavond in Zoutkamp de volgende ronde van het bekertoernooi te bereiken. De Middelstumers wonnen in een als kijkspel aantrekkelijk duel met 4-2 van vijfdeklasser Zeester dat echter na negentig minuten als de morele winnaar van het veld stapte.

image 2015 08 30

 Een duel om de bal tussen Vijko Postma en Michel de Graaf in het duel Zeester-Middelstum.
Bron: Ommelander Courant Foto: Herman Spier Bedum.Zeester speelde dinsdagavond zijn eerste bekerwedstrijd in Zoutkamp tegen Middelstum. De Middelstumers hadden zaterdag al met 4- 1 van Westerlee gewonnen zodat bij winst Middelstum door zou gaan naar de volgende ronde omdat poule 44 maar uit drie teams bestond. Voorafgaand aan het duel was Zeester-trainer Gezinus Oosterhuis helder over hoe hij de twee bekerwedstrijden zag. ,,Wij zien de duels tegen Middelstum en Westerlee puur als voorbereiding op de competitie. We willen dit seizoen absoluut beter presteren dan vorig jaar. Dat is iets wat de club ook echt verdiend. Iedereen werkt hard om er wat moois van te maken. Alles staat en valt echter met de resultaten van het eerste elftal. Daarom had ik er liever een ploeg uit de vijfde klasse bijgehad. Vanavond tegen Middelstum en ook zaterdag tegen Westerlee zullen we waarschijnlijk niet veel aan aanvallen toekomen. En in aanloop naar de competitie is dat jammer.” Middelstum-trainer Jan Jaap Zijlstra had voor het duel in Zoutkamp een aantal spelers buiten de basis gelaten. ,,Thijs Hoekzema, Martijn Poort, Anne Vaatstra en Wessel Oosterhof speelden zaterdag niet en zullen ook vanavond niet in actie komen. Verder zit ook David Karabed niet bij de selectie. Dat doe ik niet omdat ik Zeester onderschat. Alle vier zijn licht geblesseerd  waardoor  ik nu spelers in de basis kan laten beginnen die nog voor een basisplaats moeten knokken.”

Scheidsrechter Timmerman had er dinsdagavond duidelijk zin in. De arbiter uit Hoogkerk liep namelijk om vijf over half zeven al richting de middenstip terwijl de spelers van beide teams nog druk met de warming up bezig waren. Dit zorgde even voor wat verwarring maar als snel vertrokken beide teams naar de kleedkamer om even later in hun wedstrijdtenues weer naar buiten te komen. Hierdoor begon het duel echter keurig om 18.45 uur en waar men later op de avond profijt van zou hebben. Na het eerste fluitsignaal kreeg het publiek in Zoutkamp een beginfase te zien waarin beide teams aardig aan elkaar gewaagd waren. De thuisploeg speelde lekker onbevangen en probeerde via Vince van der Veen en Vijko Postma in de buurt van Middelstum-goalie Thomas Eek te komen. Aan de andere kant probeerde Middelstum precies hetzelfde waar het met Siebrand Dijkema en Ivan Milkovic twee gevaarlijke spitsen voor in de gelederen had. In de 15e minuut viel de eerste treffer van de avond. Namens Zeester verspeelde linksback Cees de Jong de bal aan Gijs van Aller. De rechtsback van Middelstum bedacht zich vervolgens niet en wat volgde was een uitstekende voorzet richting Siebrand Dijkema. De spits werd door de defensie van Zeester iets teveel vrijheid gegund en even later kon de jarige doelman Martijn Wieringa de bal uit het net halen: 0-1. Direct vanaf de aftrap ging Zeester vervolgens op jacht naar de gelijkmaker die binnen zestig seconden genoteerd kon worden. In de verdediging van Middelstum werd niet goed opgelet en de bal kwam voor de voeten van Vince van der Veen terecht. De lange spits bedacht zich geen seconde en schoot van buiten het strafschopgebied de bal langs een kansloze doelman Eek: 1-1. De gelijkmaker zorgde bij de Zoutkampers binnen als buiten de lijnen voor de nodige euforie. Een terechte euforie want de thuisploeg liep prima te voetballen. Het had verdedigend zijn zaakjes goed voor elkaar en in aanvallend opzicht moesten de Middelstumers steeds alert zijn op de uitvallen van de thuisploeg. Dat zorgde er voor dat Jan Jaap Zijlstra meer coachend moest optreden dan hij zelf misschien had verwacht. Dat was absoluut een verdienste van de withemden want een gezegde is, je voetbalt zoals je tegenstander het toelaat. Ondertussen was de eerste gele kaart van de wedstrijd ook gevallen. Een kaart die Cees de Jong kreeg voor wat er meer uitzag als een botsing met Gijs van Aller maar door de man in het zwart als een overtreding werd gezien. In de 37e minuut kwamen de gasten vervolgens weer op voorsprong. Niet goed ingrijpen in de Zeester-defensie zorgde dat Siebrand Dijkema in balbezit kwam. Dijkema behield vervolgens het overzicht en uit zijn voorzet kon Ivan Milkovic de bal simpel achter Martijn Wieringa tikken: 1-2. Even later had het ook 1-3 kunnen staan in Zoutkamp maar een vrije bal van Michel de Graaf werd door doelman Wieringa keurig buiten de palen gewerkt.

In de tweede helft kwam bij Zeester Marco Dijkstra binnen de lijnen voor Simon Postma. Dijkstra, net als Martijn Wieringa, Vince van der Veen en Stephan Knol overgekomen van buurman VVSV’09, was ziek geweest en kon daardoor nog geen volledige wedstrijd spelen. Na vier minuten spelen in het tweede part van ging arbiter Timmerman in de fout. De arbiter, die wel meer vreemde beslissingen had, zag Marcel Elema een overtreding in het strafschopgebied maken op Siebrand Dijkema. Een beslissing waar door velen vreemd tegen aan werd gekeken maar Middelstum een strafschop opleverde. Dijkema belastte zich met penalty en scoorde op beheerste wijze de 1-3. Even later moest de geblesseerd geraakte Cees de Jong zich laten vervangen door de jonge Niels Noordhof. Niet veel later kwam een ook in de tweede helft stroef spelend Middelstum op 1-4. Ivan Milkovic brak door de verdedigingslinie van de Zoutkampers en uit zijn voorzet kon Gerard Bronsema van dichtbij raak schieten. De prima afgeleverde voorzet was ook direct het laatste wapenfeit van Ivan Milkovic die in de 60e minuut werd afgelost door Kristian Boelema. Waar velen dachten dat de thuisploeg na de 1-4 in zou storten gebeurde dat echter niet. Natuurlijk had de thuisploeg het conditioneel zwaar tegen de vierdeklasser uit Middelstum. Maar doordat bij de gastheren niemand verzaakte bleef het een echte wedstrijd. Richting de slotfase wist Zeester zelfs nog terug te komen tot 2-4. Een aanval van de thuisploeg werd in de 74e minuut maar half weggewerkt door de verdediging van Middelstum. Vijko Postma was vervolgens degene die als eerste reageerde en met een fraai schot doelman Thomas Eek kansloos liet. Een prachtige goal van Postma die de withemden gezien hun spelopvatting ook meer dan verdienden. In de slotfase kregen beide teams nog een paar kansjes om een wijziging in de score aan te brengen maar het bleef in Zoutkamp, waar het ondertussen was gaan regenen en aardig donker was geworden, bij een 2-4 zege voor Middelstum. Een zege waar Jan Jaap Zijlstra duidelijk gemengde gevoelens bij had. ,,Ik ben blij met het bereiken van de volgende bekerronde maar niet met het vertoonde spel. Richting de competitie moet ik nog bepaalde keuzes maken en na vanavond hebben sommige spelers mij het wel wat gemakkelijker gemaakt.” Bij Zeester waren er ondanks de nederlaag louter positieve geluiden te horen. ,,Van onze kant was het een uitstekende wedstrijd. Middelstum is normaal gesproken een tegenstander en dit resultaat geeft ons zeker vertrouwen richting de competitie.” was na afloop het commentaar van elftalleider Andries Zuidersma

 Zeester-Middelstum: 2-4(1-2)

15. Siebrand Dijkema 0-1, 16. Van der Veen 1-1, 37. Milkovic 1-2, 49. Siebrand Dijkema 1-3(str.), 59. Bronsema 1-4,74. Vijko Postma 2-4,

Scheidsrechter: M. Timmerman (Hoogkerk).

Gele kaarten: De Jong(Zeester), Visser(Middelstum).

Zeester: Wieringa; Knol, Zwart, Elema; De Jong(57. Noordhof); Alt, Simon Postma(46. Dijkstra), Beerda, Hofman; Vijko Postma, Van der Veen.

Middelstum: Eek; Van Aller, Pool, Fabian Dijkema, Bouma; De Graaf, Bronsema, Visser, Wierenga; Milkovic(65. Boelema), Siebrand Dijkema.