Tropische omstandigheden tijdens 7e editie Beach Event Uithuizermeeden.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Zaterdagmiddag werd onder tropische omstandigheden het 7e Beach Event Soccer Toernooi gespeeld. Een onderdeel van een evenement wat is uitgegroeid tot een fantastische combinatie van sport en amusement waar zaterdagavond ook nog eens ongeveer 1200 feestgangers voor naar het afsluitende feest op het tot strand omgebouwde Johan van Veenplein in Uithuizermeeden waren gekomen.
image 2015 07 10 1
Van links naar rechts zien keeper Marcel Wit, Arnoud de Graaf en Rick Bos van team Noordpool dat een schot van de tegenpartij naast gaat.
Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman Baflo

Het 7e Beach Soccer Toernooi in Uithuizermeeden mocht zich ook dit jaar weer in een groot aantal deelnemende teams verheugen. Bij het herentoernooi waren er twaalf ploegen die zich hadden opgegeven en voor het damestoernooi waren dat er acht. Een aantal wat volgens Roy Streppel, in het bestuur verantwoordelijk voor sponsorzaken, wel het maximum is. ,,Twintig teams, meer moeten het niet zijn omdat het anders allemaal wat te langdradig wordt. Dat is iets wat niet past bij een Beach Event omdat dat toch evenementen zijn wat door de muziek dat er gedraaid wordt een lekker sfeertje krijgt,” aldus Streppel die vervolgens nog even inging op het besluit om in maart 2014 als een zelfstandige stichting verder te gaan. ,, Bij het organiseren van evenementen heb je te maken met het afsluiten van verzekeringen en wil je eigenlijk ook liever je eigen geldstromen beheren. Dan moet je dus een eigen rekeningnummer hebben en vandaar dat het handiger was om een zelfstandige stichting te worden. Daarnaast heeft het ook op gebied van sponsoring voordelen waarbij ik echter wel wil benadrukken dat wij als Stichting Beach Event altijd openstaan voor samenwerken met andere verenigingen of evenementen. .”

Ondertussen hadden alle deelnemende teams zich keurig gemeld bij wedstrijdleider Bart Rogaar waarbij bleek dat er bij de heren elf teams zouden deelnemen. In de morgenuren had zich namelijk een team afgemeld. Om de beide poules toch uit zes teams te laten bestaan besloot het bestuur om het verzoek van de winnaars van het eerder op de dag gehouden jeugdtoernooi te honoreren en het team ''Hooligansen' via een 'wild card' aan het seniorentoernooi te laten deelnemen. Naast de Hooligansen waren er meer teams met bijzondere namen zoals het 'Heineken Dreamteam', 'WFR voor Dappere Dochters', 'de Houthakkers en All Stars. Hoe de namen ook waren,  alle teams hadden het zaterdagmiddag zwaar in het rulle zand op het Johan van Veenplein waar de temperatuur, net als overal in Nederland, tropische waarden had weten te bereiken . Dat zorgde er voor dat de voetballers en voetbalsters vaak al na enkele minuten om een wissel vroegen zoals ook Ronny Bakker deed in zijn eerste wedstrijd van de middag. De spits van Z.E.C.  is normaal gesproken niet iemand die snel om een wissel vraagt maar zaterdagmiddag was dat anders. ,,Na hooguit drie minuten moet je echt naar de kant. De temperaturen van vandaag in combinatie met het zand als ondergrond maken het echt loodzwaar,” aldus de spits die even later toch de ‘zandbak’ weer inging om samen met zijn teamgenoten van 'WFR voor Dappere Dochters' de strijd met de andere teams weer aan te gaan.

Ondertussen stelde de organisatie alles in het werk om de opgestelde nevelkanonnen hun werk te laten doen om op die manier de deelnemers en deelneemsters wat verkoeling aan te kunnen bieden. Richting 14.00 uur werd de temperatuur bijna ondragelijk op het Johan van Veenplein waar de teams bijna zonder uitzondering een plaatsje in de schaduw opzochten wanneer ze een duel hadden gespeeld. Duels die onder leiding stonden van de KNVB-scheidsrechters Richard Groenewegen, Ron Groenewegen, Harold Basstra en Derk Hofman. Vier arbiters die op de twee velden bij toerbeurt in actie kwamen. Iets waar wedstrijdleider Bart Rogaar veel respect voor had. ,,Respect voor onze scheidsrechters is zeker op zijn plaats want doordat we de tijdsduur van de duels iets hebben ingekort is hun pauzemoment daardoor korter geworden en hebben zij het daardoor nog zwaarder gekregen door het rulle zand en hoge temperaturen.”

Ondertussen vorderde het toernooi gestaag en werd duidelijk dat het 'WFR voor Dappere Dochters', Het Heineken Dreamteam' en de 'All Stars ' bij de mannen wel als kandidaten voor de eindzege mochten worden gezien. Vooral de 'All Stars', bestaande uit oud eerste elftalspelers van VIBOA, lieten zien dat ze wel vaker aan een Beach Soccer Toernooi hadden deelgenomen. Maar ook de andere teams lieten gedurende het toernooi steeds meer zien dat ze het voetballen in het zand steeds beter onder de knie kregen zodat het nog een spannende aangelegenheid werd wie van de teams in de finale zou komen Bij de dames werden dat uiteindelijk De Heracliden en Hunsingo wat een 1-0 overwinning werd voor de ploeg uit Winsum die in José de Jonge ook de beste speelster van het toernooi in hun midden hadden. Bij de heren ging de eindstrijd tussen WFR voor Dappere Dochters en de All Stars uit Winsum. Na een spannend duel waren het de mannen van WFR voor Dappere Dochters, een mix bestaande uit spelers van Z.E.C., De Heracliden, Poolster, Oranje Nassau en Corenos, die met 3-1 wisten te winnen van de All Stars uit Winsum die met Henri Bierling de beste speler van het toernooi in de gelederen hadden. Zo kwam er een einde aan weer een zeer geslaagde Beach Soccer Toernooi als een van de onderdelen van een, volgens voorzitter Frits Tiekstra, Beach Event dat ondertussen staat als een huis. ,,Als ik terugdenk aan zeven jaar geleden en kijk naar waar we nu staan als een volwaardig evenement had ik dat toen niet verwacht. In de regio rond Uithuizermeeden wordt er positief over gesproken en ieder jaar wordt er weer naar het Beach Event uitgekeken. Dat maakt ons als organisatie uiteraard trots maar niet tevreden. We hebben alle jaren stappen gemaakt waar het gaat over verbeterpunten. Dat willen we ook de komende jaren graag doorzetten. Zo hebben we dit jaar een vast podium voor de Dj's en zijn ook de verdere randvoorwaarden nog meer verbeterd. Dat is namelijk wat we graag willen, iedereen plezier laten beleven aan het Beach Event,” aldus Tiekstra die verder het Beachvolleybal en het Beach Soccer Toernooi voor junioren als belangrijke onderdelen noemt. ,, Door deze twee onderdelen enkele jaren geleden aan het Beach Event toe te voegen hebben we er een tweedaags evenement van kunnen maken. Dat is uiteindelijk een juiste beslissing geweest wat ons als organisatie absoluut het gevoel geeft dat we in 2018 een prachtig 10 jarig jubileum gaan vieren van een mooi evenement wat ooit als een grap is begonnen.”