Glimmen en Marum delen punten in nacompetitieduel

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Glimmen speelde drie dagen na het verloren beslissingsduel tegen ZZVV zijn eerste van het tweeluik tegen Marum in een poging om over totaal vier duels, bij winst van het tweeluik wacht de winnaar van Zuidhorn-ONR, te proberen de tweede klasse te bereiken. In Glimmen werd het een voornamelijk in de tweede helft niet onaardig duel waarin er een negatieve rol voor een van de neutrale assistent-scheidsrechters was weggelegd. De onpartijdige zag namelijk een overtreding van Niels Oosterhof binnen de beruchte lijnen gemaakt terwijl het toch echt buiten de beruchte lijnen gebeurde.

image 2015 05 22
 Spelmoment uit het duel Glimmen-Marum
 Bron : Oostermoer

Voor Glimmen-trainer Gerrit Marsman was het zaterdag zaak om zijn ploeg mentaal gereed te krijgen voor het eerste duel in het tweeluik tegen Marum. Glimmen had namelijk woensdagavond het beslissingsduel om het kampioenschap in zaterdag 3D met 2-0 van ZZVV verloren zodat er voor het eerste duel tegen de Marumers wel even wat besproken moest worden. ,,We zijn vandaag wat eerder bijeen gekomen omdat we na woensdag niet meer konden trainen. Daarom begrijp ik ook niet dat de bond ons nu direct weer laat spelen. Je mag toch aannemen dat je als KNVB graag de beste ploeg wilt laten promoveren. Uit de beslissing om ons drie dagen na een beslissingswedstrijd ons ‘gewoon’ de nacompetitie in te laten gaan blijkt dat echter niet,” aldus Gerrit Marsman die verder niet wilde praten over spelers die zaterdag tegen Marum om uiteenlopende reden afwezig waren. ,,Dat voegt namelijk niets toe want de jongens die er wel zijn moeten het namelijk doen.”

In de eerste vijfentwintig minuten van het duel in Glimmen gebeurde er maar weinig waar door de schrijvende pers de pen voor gepakt moest worden. Beide teams namen een wat afwachtende houding aan wat zowel Glimmen als Marum precies één kans opleverde. Voor Glimmen was Tim Oosterhof dicht bij een doelpunt en aan de kant van de gasten had Edwin van der Molen de score kunnen openen. Het bleef echter voorlopig 0-0 in Glimmen waar laag overkomende vliegtuigen meer bekijks trokken dan de verrichtingen op een uitstekend geprepareerde grasmat. In de 27e minuut kon er aan de kant van de Marumers gejuicht worden. Marc Boonstra werd op de linkervleugel goed aangespeeld door Daan Assink. Boonstra dolde zijn directe tegenstander Lennart van Kuijk met een prachtige actie buitenom om vervolgens Rob Groefsema aan te spelen. De spits was na langdurig blessureleed weer in de basis teruggekeerd en stond met zijn assist aan de basis van de treffer van Jordy Swieringa. De ranke middenvelder schoof de bal namelijk langs een kansloze doelman Klaas Hommes: 0-1. Drie minuten later stond het echter weer gelijk in Glimmen. Een treffer die de verdediging van Marum zich mocht aanrekenen. Een diepe bal van Niels Oosterhof op broer Tim scheen een gemakkelijke prooi te worden voor Frank Terpstra. De linkervleugelverdediger nam de bal echter niet goed aan en dat zorgde voor een ongewenste pass op Glimmen-middenvelder Bas de Boer. Voordat een van de overige verdedigers van de gasten kon reageren kwam De Boer alleen voor doelman Mechiel van Valen te staan die even de trieste gang naar het net kon maken: 1-1. Tot aan de rust veranderde er vervolgens niets meer aan deze stand en ook verdere hoogtepunten bleven achterwege zodat het qua kijkspel een matige eerste helft werd.

Na de rust kwamen er twee ongewijzigde ploegen uit de kleedkamer voor een tweede helft die wat enerverender zou worden dan de eerste. Zo kwam Glimmen in de 57e minuut op een 2-1voorsprong waarbij de Marum-defensie weer een slechte beurt maakte. Op de rechtervleugel mocht Stijn Wijmenga een vrije trap nemen. Wijmenga trapte de bal richting Tim Oosterhof die van de verdedigers van Marum alle gelegenheid kreeg om de bal bij Bas de Boer te krijgen. De Boer reageerde alert op de frommelbal van Oosterhof en wist met een strak schot doelman Van Valen voor de tweede keer te passeren. In de 63e minuut was daar het moment van scheidsrechter De Zeeuw en zijn assistent Hof. Ruim buiten het strafschopgebied begon Edwin van der Molen aan een avontuur die door de Glimmen-verdediger Niels Oosterhof met een overtreding werd onderbroken. Waar de neutrale toeschouwer zag dat de overtreding buiten de beruchte lijnen plaats vond ging Hof in de fout door zijn ‘baas’ er op te wijzen dat hij een strafschop moest geven. Een klinkklare blunder van Hof die de bezoekers een cadeautje in de vorm van een strafschop opleverde. Aanvoerder Daan Assink voltrok het vonnis tot woede van Glimmen-trainer Gerrit Marsman die duidelijk liet blijken het niet eens te zijn met de beslissing van het arbitrale duo. Na deze, volgens Glimmen, onterechte penalty die voor 2-2 zorgde werd het allemaal wat grimmiger. Dat zorgde er gelukkig niet voor dat de spelers er qua overtredingen een potje van maakten. De duels werden wel wat pittiger maar nergens op het veld werd er alleen maar op elkaars ledematen gelet. Zes minuten na de gelijkmakende penalty had Marum weer een strafschop moeten hebben. Erwin Niezemuller brak door de verdedigingslinie van de gastheren en werd onderuit geschoffeld door Nick van Dongen. De onpartijdige besloot dat twee strafschoppen aan de gasten geven bijna gelijkstond aan onder politiebegeleiding huiswaarts keren zodat hij koos voor de veilige optie en de verdediger van Glimmen het voordeel van de twijfel gaf.

In de 77e minuut hadden de gasten op 2-3 kunnen komen wanneer Haije van der Molen een prima voorzet van Marc Boonstra had afgerond. De Marumer was echter niet koelbloedig genoeg zodat de thuisploeg een hernieuwde achterstand bespaard bleef. De 81e minuut was weer een minuut met een ‘door het oog van de naald’ moment voor de thuisploeg. Centrale verdediger Noël Kailola kwam op links goed door en zijn voorzet werd door de voor Haije van der Molen in het team gekomen Jacob de Wit tegen de paal gekopt. Maar ook Glimmen kreeg in de slotfase nog een paar keer een kans om op voorsprong te komen. Zo was Tim Oosterhof niet zelfzuchtig door de bal door te schuiven op Bart de Boer die echter geen kans zag om met zijn derde treffer van de middag zijn ploeg op voorsprong te zetten. In de 88e minuut had Glimmen-keeper Klaas Hommes de schlemiel van de dag kunnen worden. Hommes beoordeelde een vrije trap van Noël Kailola totaal verkeerd maar gelukkig voor de doelman ging de bal net naast in plaats van in het doel. Zo bleef het na zevenennegentig spelen bij een 2-2 stand. Een eindstand waar Gerrit Marsman wel mee kon leven maar die dat duidelijk niet kon met de aan Marum gegeven strafschop. ,,Dat was een regelrechte blunder van de assistent-scheidsrechter want de overtreding werd buiten het strafschopgebied gemaakt. Even later had de bal wel op de stip gekund en gebeurde er niets wat het allemaal extra bizar maakte. Over het hele duel gezien is de 2-2 verder een terechte uitslag die we hopelijk in Marum kunnen verbeteren met een zege.”

Glimmen-Marum: 2-2(1-1)

33. Swieringa 0-1, 36. De Boer 1-1, 57. De Boer 2-1, 65. Assink 2-2 (str.)

Scheidsrechter: A. de Zeeuw(Berlikum)

Grensrechters: Hof( Beilen) en Scholtens( Sellingen).

Gele kaart: Van Dongen(Glimmen)

Glimmen: Hommes; Van Kuijk, Blaauw, Niels Oosterhof, Van Dongen; Mulder, Ter Avest, Gorter, De Boer, Wijmenga; Tim Oosterhof.

Marum: Van Valen; Kailola, Terpstra, Niezemuller, Laturiuw; Assink, Swieringa, Edwin van der Molen; Boonstra, Groefsema, Haije van der Molen.