ST. Hunsingo-Viboa VR1 naar winst dankzij grote voetbalschoenen wisseltruc

Geschreven door Paul de Vries op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Afgelopen zaterdagmiddag stond voor de vrouwen van ST. Hunsingo-Viboa VR1 de uitwedstrijd naar RKvv MKV’29 op het programma. De Rooms Katholieke voetbalvereniging Met Kracht Vooruit speelt op Sportpark Nylân in Leeuwarden. Dat er door de dames van MKV met Kracht gevoetbald wordt, dat klopt en meer daarover verderop in dit epistel. Dat Nylân zou impliceren dat het veld nieuw zou zijn komt bedrogen uit. Tenminste, het kunstgrasveld is wel nieuw en lag er tiptop bij, maar onze dames moesten op het natuurgras “ballen”. Te hoog gras afgewisseld met grasloze kuilen gaven de indruk dat na aanleg van dit veld in 1929 men vergeten was verder nog enig onderhoud te plegen. Maar goed, de dames moesten het er mee doen en goed schoeisel is dan natuurlijk onontbeerlijk…….
Terug naar Winsum, 12.30 uur, sportpark Schilligeham van Hunsingo. Trainer/coach Alfred Sterrenberg geeft zijn keurcorps het teken om naar de auto’s te gaan om, vergezeld door een heerlijk voorjaarszonnetje, richting Leeuwarden te vertrekken. Marrit Porte kwam er bijtijds achter dat ze haar voetbalschoenen was vergeten. En dus moest ze eerst weer naar huis op zoek naar haar “wondersloffen”. Op dat moment kon niemand bevroeden dat de middag gekenmerkt zou gaan worden door schoenen.
Leeuwarden, 13.45 uur, sportpark Nylân. Daar aangekomen was duidelijk waarom de parkeerplaats vlak bij het spoor lag. De afstand tussen parkeerplaats en kantine van MKV bleek bijna een dagwandeling te zijn (dus voor bezoekers die slecht ter been zijn is de trein dan een optie), maar de Hunsingo vrouwen waren voorzien van (daar zijn ze weer) goede schoenen, dus werd na een wandeling in “straf” tempo de kleedkamer op tijd bereikt. Het belang van de wedstrijd voor beide teams was significant. MKV stond 9e op de ranglijst en wil directe degradatie ontlopen, de Hunsingo vrouwen (op de 8e positie op de ranglijst en 7 punten voorsprong op MKV) hadden nog 1 punt nodig om de nacompetitie voor degradatie te ontlopen. Het vorige onderlinge treffen in Winsum was in een 0-1 overwinning voor MKV geëindigd. Vanaf minuut 1 liet Hunsingo zien dat ze maar voor 1 ding waren gekomen, namelijk 3 punten. MKV werd teruggedrongen op eigen helft en de eerste kans kwam er al na een paar minuten spelen. Chantal Streppel kwam schuin voor het doel van MKV oog in oog met de keepster. Haar geplaatste schot in de verre hoek had net te veel hoogte, waardoor de keepster met een uitstekende reflex redding kon brengen. De toon was gezet en MKV kwam slechts een enkel keer in de buurt van het doel van Roxanne Visscher van Hunsingo. Al snel besloot de verdediging van MKV om de voor zover aanwezige techniek in te ruilen voor brute kracht en pittige overtredingen (al dan niet door de scheidsrechter afgefloten) waren eerder regel dan uitzondering. Eén van die overtredingen heeft uiteindelijk de titel van dit verslag bepaald. Chantal Streppel van Hunsingo werd namelijk bij een passeeractie dermate door een MKV speelster geraakt, dat ze haar schoen verloor. Toen ze haar linkerschoen weer wilde aantrekken, bleek echter dat die was gescheurd en de aanslag dus niet had overleeft. Ook haar sok was gescheurd en ook rijp voor vervanging. Op 1 schoen en 1 sok is het lastig voetballen. Er werd snel een nieuwe sok geregeld, maar hoe kom je aan een nieuwe linker voetbalschoen. Bij navraag aan de wisselspeelsters op de bank, bleek dat Renée de Vries dezelfde maat van schoenen had. De eerste voetbalschoen wisseltruc was een feit. Chantal Streppel kon verder spelen met haar eigen rechterschoen en de linkerschoen van Renée de Vries. Om toch maar een schoen aan te hebben trok Renée de Vries een sportschoen aan zonder noppen.
Ondertussen bleven de Hunsingo vrouwen de verdediging van MKV onder druk houden. Een doelpunt kon niet uitblijven. Nadat een doelpunt van Chantal Streppel wegens buitenspel terecht was afgekeurd, was het in de 15e minuut wel echt raak. Chantal Streppel werd rond het strafschopgebied van MKV goed aangespeeld, ontdeed zich van haar tegenstanders en omspeelde de keepster (0-1). Vlak daarna leek ze nogmaals te scoren, maar het schot met de voetbalschoen van Renée de Vries werd op de doellijn gekeerd door een speelster van MKV. Vlak daarna viel de 0-2 toch na een mooi uitgespeelde aanval. Cherry Chen gooide in aan de linkerkant van het veld. De van rechtsbuiten overgekomen Yvonne Visser draaide vlak bij de achterlijn goed weg bij haar tegenstander en speelde Marjolin Pol aan in het strafschopgebied. Met een tegenstander in de rug wist ze de bal goed te controleren en af te schermen. Ondertussen was Linda Bakker vanuit het middenveld bij haar directe tegenstander weggelopen en op 16 meter van het MKV doel kreeg ze de bal van Marjolin Pol perfect op haar rechtervoet aangespeeld. Vanuit de loop nam ze de bal vol op de wreef en de bal verdween strak en laag precies in de linkerhoek van het doel. Vlak voor rust viel als vanzelfsprekend de 0-3. Na een goede passeeractie werd Chantal Streppel aan de linkerkant net buiten het strafschopgebied door haar tegenstander maar weer eens met de neus op het gras “gelegd”. De vrije trap werd door Yvonne Visser loepzuiver op het hoofd was Marjolin Pol gelegd, die de bal snoeihard diagonaal langs de keepster van MKV kopte.
Na rust probeerde MKV het de eerste 5 minuten nog wel om wat meer druk naar voren te zetten. Maar de aanvallers van MKV lagen strak aan de ketting bij Hunsingo verdedigers Marrit Porte, Saskia Bakker en Annick de Vries. Laatste vrouw van Hunsingo Sabine Jansen hield strak de regie over de laatste linie. Zo had keepster Roxanne Visscher van Hunsingo een rustige middag en kon ze genieten van een weldadig zonnetje. Ook de 2de helft speelde zich voornamelijk af op de helft van MKV, maar enkele mogelijkheden werden door de Hunsingo vrouwen niet benut en een aantal vrij ballen rond het strafschopgebied hadden niet de juiste richting.
Na een kwartier in de 2e helft werd het de hoogste tijd voor coach Sterrenberg van Hunsingo om zijn 3 wisselspeelsters te gaan inbrengen. En ook de grote voetbalschoenen wisseltruc kreeg een vervolg. De licht aangeslagen Annick de Vries werd vervangen door Jenny de Blécourt. Wisselspeelster Renée de Vries liep nog steeds op 1 voetbalschoen en 1 sportschoen. Om de warming up voor haar invalbeurt te doen leende ze van haar gewisselde zus Annick de Vries een linker voetbalschoen. Tijdens haar warming up werd Chantal Streppel gewisseld voor Seline Speelman. Hierdoor kon Renée de Vries nu haar eigen linker voetbalschoen van Chantal Streppel weer terugkrijgen en kon ze haar warming up voltooien met aan beide voeten de schoenen die later in de wedstrijd haar nog een doelpunt zouden bezorgen. Als variant van het bekende voetbalnummer “op een slof en een oude voetbalschoen” zat Chantal Streppel nu op de bank “met een sok en een oude voetbalschoen” te kijken hoe de nuttig spelende Evelien Walker werd vervangen door Renée de Vries en diezelfde Renée de Vries inderdaad de 0-4 maakte. Een curieus doelpunt. Een diepe bal richting doel van MKV was door niemand te belopen van de Hunsingo speelsters en dat dacht de keepster van MKV ook. Ze stond op de rand 16 meter en de bal rolde langzaam naar haar toe. Terwijl iedereen dacht dat ze de bal zou oppakken of wegschieten, nam ze alle tijd om te overdenken wat te doen. Er was immers toch niemand in de buurt. Ze had echter niet op Renée de Vries gerekend, die vanaf de rechterkant richting bal en keepster liep. Schijnbaar uit het zicht van de keepster sloop Renée naderbij en toen de keepster door had dat er een speelster naderde was het te laat. Renée pikte de bal van de voet van de keepster en tikte de bal in het lege doel. Vlak daarna floot de scheidsrechter de wedstrijd naar het einde en gingen de 3 punten in de Hunsingo tas mee naar Winsum.
Een goede en belangrijke overwinning voor de Hunsingo vrouwen, want nu ze zijn “veiliggespeeld”, is het naar beneden kijken direct omgezet naar het naar boven kijken. Inmiddels zijn ze van plaats 8 naar plaats 5 op de ranglijst gestegen en is zelfs plaats 4 nog in zicht. Indien de komende 2 competitiewedstrijden worden gewonnen wordt er zelfs een plaats verdiend in de nacompetitie voor promotie naar de 1e klasse. Er is er dus nog wat om voor te strijden. Die wedstrijden zullen vol vertrouwen worden ingegaan, want als zowel Chantal Streppel (die 2 verschillende linkerschoenen verbruikte) als Renée de Vries (die 3 verschillende linkerschoenen verbruikte) kunnen scoren ongeacht wat ze aan de voeten hebben, dan komt het allemaal wel goed.
Komende zaterdag staat voor de Hunsingo vrouwen de thuiswedstrijd op het programma tegen Asser Boys VR1. Ook voor Asser Boys staat er nog wat op het spel. Zij proberen directe degradatie te ontlopen. MKV speelt uit bij Bergum en hoopt door een goed resultaat in die wedstrijd boven Asser Boys op de ranglijst te blijven.