Eenrum door zege op Haren ook volgend seizoen vierdeklasser.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Door een 5-1 zege op Haren mag Eenrum zich ook volgend seizoen vierdeklasser noemen. Dat was ook het enige waar zondagmiddag in Eenrum met vreugde op werd gereageerd na een wedstrijd die verder weinig hoogtepunten kende. Iets wat overigens op het conto geschreven kon worden van een steeds harder wordende wind en een grasmat die de vergelijking met een verwaarloosd weiland makkelijk kon doorstaan.
image 2015 04 17 1
Op de achtergrond zien van links naar rechts Jardean Moen, Merlijn Harsema en scheidsrechter Visser dat Siebrand Solinger met een technisch hoogstandje tegenstander Kor Boelsma wil passeren.
Bron: Ommelander Courant. Foto: Ronnie Afman Baflo

Eenrum had in het thuisduel tegen Haren volgens trainer Ronald Bouwman nog wel wat goed te maken. Bouwman was namelijk de 3-2 nederlaag in het uitduel tegen Haren nog niet vergeten en ook de wedstrijd van twee weken geleden tegen BATO lag bij de inwoner van Ten Boer nog vers in het geheugen. ,,Dat waren momenten die ik in de voorbespreking nog wel even heb benoemd want vooral na BATO was ik goed ziek. We speelden toen echt ongelofelijk slecht waardoor het seizoen nu als een nachtkaars uitgaat. Daarom wil ik vandaag een ploeg zien die revanche op zichzelf neemt en zich definitief in veiligheid speelt,” aldus Bouwman die niet over de geschorste Tim Veenstra kon beschikken. Het ontbreken van Veenstra zorgde er voor dat Bouwman wat spelers op andere posities liet spelen. ,,Naast het ontbreken van Tim begint ook Jesse Schaap, die de hele week ziek is geweest, niet in de basis zodat Merijn Harsema en Kris Eze centraal op het middenveld spelen. Daar wil ik vandaag namelijk wat meer ‘body’ hebben.

Nadat pupil van de week Melvin Beukema het de Eenrumers had voorgedaan hoe er gescoord moest worden werd de beginfase in het duel tussen Eenrum en Haren er een van wat heen en weer getrap op een voetbalveld wat deze betiteling absoluut niet verdiende. De typering van een van de Eenrum-supporters, een boer laat hier zijn koeien nog niet op lopen omdat hij bang is dat ze hun poten breken, was een rake want zo was het precies. Veel te hoog gras in combinatie met een allesbehalve egaal gerolde grasmat zorgde er voor dat er simpelweg niets van de spelers verwacht mocht worden. Daar kon als extra handicap de sterke wind ook nog eens aan toegevoegd worden zodat de amusementswaarde van het duel al bijna bij voorbaat met een onvoldoende beoordeeld kon worden. In de 17e minuut zorgde de vreemd over het veld dwarrelde wind er voor dat een voorzet van Sybolt Lindenbergh bijna het doel van Haren binnenzeilde. Gelukkig voor Haren wist doelman Jens Dijkstra echter nog net op nippertje redding te brengen. Nadat in de 24e minuut Siebrand Solinger, na een uitstekende voorzet van Sybolt Lindenbergh, een prima kans om zeep hielp door de bal naast in plaats van in het doel te schieten kwam de thuisploeg in de 32e minuut op voorsprong. Op de rechtervleugel maakte centrale verdediger Kor Boelsma een overtreding op Nick Rijzinga wat Eenrum een vrije trap opleverde. Rijzinga belastte zichzelf met de vrije bal waarbij de Eenrumer besloot om de bal in een iets gunstiger positie te leggen. Iets waar assistent-scheidsrechter Moen wel tegen protesteerde maar daarbij vergat om zijn vlag in de lucht te steken. Dat zorgde dat de door zijn doofheid iets wat gehandicapte arbiter Visser niet precies meekreeg wat er gebeurde en daardoor Rijzinga zijn gang liet gaan. Een beslissing met gevolgen want de prima gegeven vrije trap werd even later bij de tweede paal keurig binnengekopt door Milan Rutkowsky: 1-0. Zes minuten later was het weer raak in Eenrum. Vanaf de rechtervleugel kreeg Nick Rijzinga alle ruimte om een voorzet richting het doel van Haren te versturen. Daar was Merlijn Harsema degene die in een mêlee van spelers de bal over de lijn drukte waarbij Haren-goalie Jens Dijkstra er niet overtuigend uitzag. Een goal met een luchtje volgens zelfs enkele trouwe Eenrum-supporters omdat de keeper zou zijn aangevallen wat later op de beelden te zien allemaal wel een beetje mee viel. Dat zorgde er uiteindelijk wel voor dat de rust zeven minuten later met een 2-0 voorsprong voor de gastheren aan brak die niet te klagen hadden dat Haren in de eerste helft aanvallend weinig tot niets kon brengen.

Vanaf de aftrap van het tweede bedrijf in Eenrum had Nick Rijzinga de wedstrijd definitief op slot kunnen gooien. Vanaf het middenveld werd de samen met Siebrand Solinger in de spits spelende Rijzinga goed de diepte ingestuurd. In plaats van de bal rustig in de verre hoek te plaatsen nam de Eenrumer de korte hoek echter onder vuur waar doelman Dijkstra echter goed in de baan van het schot lag. Waar Eenrum dus niet op 3-0 kwam lukte het Haren wel om in de 48e minuut de aansluitingstreffer te scoren. Rechtervleugelverdediger Klaas Veenstra mocht een vrije trap nemen die even later door Stefan Wijma achter een kansloze doelman Anton Brontsema werd gekopt: 2-1. Waar het er even naar uitzag dat Haren terug in de wedstrijd zou komen zag dat er twee minuten later weer totaal anders uit. Een voorzet van de ook nu weer veelvuldig mee opkomende Siebolt Lindenbergh werd namelijk door Nick Rijzinga achter een weifelend uitkomende doelman Dijkstra gekopt zodat de thuisclub al snel weer een marge van twee doelpunten verschil had opgebouwd. Na de 3-1 werd het er allemaal niet beter op in Eenrum waar de steeds sterker wordende wind steeds meer een bepalende factor werd. Ronald Bouwman probeerde nog wel wat nieuw elan in de ploeg te brengen door Jesse Schaap binnen de lijnen te brengen voor Mattheus Nubé. Een wissel die overigens niet het gewenste resultaat bracht. Het zal namelijk niet de bedoeling van Bouwman zijn geweest dat Schaap twee minuten later een gele kaart pakte omdat hij in lichaamstaal liet blijken dat hij het niet met arbiter Visser eens was. Nadat Bas Hamminga in de 80e minuut Bjorn Schutter was komen vervangen kregen de toeschouwers twee minuten vanuit het niets een prachtige aanval van de Eenrumers te zien. Een aanval die begon bij invaller Bas Hamminga die de bal met een subtiele voetbeweging richting Bram Musters verzond. Musters speelde de bal vervolgens goed door richting Merlijn Harsema die zag dat Sybolt Lindenbergh goed mee was opgekomen. De pass van Harsema op zijn teamgenoot was vervolgens perfect op maat gegeven en wat volgde was een schot waar Sybolt Lindenbergh wel een patent op heeft. Vanaf de rechtervleugel joeg de rechtervleugelverdediger de bal namelijk hoog in de touwen zodat Eenrum op een comfortabele 4-1 voorsprong kwam. Maar het feest was nog niet over in Eenrum want in de 90e minuut bepaalde Merlijn Harsema de eindstand op 5-1. Een voorzet van ‘man of the match’ Sybolt Lindenbergh werd door de Adorper in een keer op zijn slof genomen en voor Jens Dijkstra kon reageren lag de bal al achter hem in het net. Niet veel later floot arbiter Visser het duel de geschiedenis in en was Ronald Bouwman blij met de zege maar niet met het vertoonde spel. ,,Door deze zege zijn we definitief veilig en daar ben ik blij om. Over het spel ben ik minder tevreden al moet ik wel zeggen dat door de harde wind en een speelveld wat er als een verwaarloost weiland uitziet aanvaardbaar voetbal ook niet mogelijk was.”

Eenrum-Haren: 5-1

32. Rutkowsky 1-0, 38. Harsema 2-0, 48. Wijma 2-1, 51. Rijzinga 3-1, 82. Lindenbergh 4-1, 90. Harsema 5-1.

Scheidsrechter: S. Visser(Leeuwarden)

Gele kaarten: Schaap(Eenrum), Boelsma, Wijma, Berendsen(Haren)

Eenrum: Brontsema; Lindenbergh, Rutkowsky, Van der Woude, Schutter(80. Hamminga); Nubé(70. Schaap), Musters, Harsema, Eze; Rijzinga(85.Snijder), Solinger.

Haren: Dijkstra; Veenstra, Kiekenbos, Sluymans, Oldenkamp; Bos, Wijma(87. Berendsen),Van Ewijk; Moen, Van der Wijk, Boelsma(65. Meijer)

1 4