Middelstum richt zich op de toekomst

Geschreven door Henk Brouwer op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

VV Middelstum heeft het oog gericht op de toekomst. Niet alleen hoopt de club aan het begin van het volgende seizoen gebruik te kunnen maken van het nieuwe clubgebouw, maar ook sportief gezien wordt er vernieuwd in Middelstum. Jan-Jaap Zijlstra, trainer van de blauwhemden, stelt namelijk steeds meer jonge spelers op. Deels noodgedwongen, want door blessures en schorsingen mist de middenmoter uit de 4e klasse nogal wat spelers, maar ook deels om de jongelingen te laten wennen aan het ‘grotemensenvoetbal’.
04042015 Middelstum-GVAV-1
 Spelmoment uit de wedstrijd Middelstum-GVAV Rapiditas 
 Bron: Ommelander Courant  Door Henk Brouwer.
Foto: Middelstum-info Jaap van der Laan

 

De een noemt het een verjongingsslag, de ander onverstandig. Maar wat vaststaat is dat Jan-Jaap Zijlstra afgelopen zaterdag een vrij jong elftal in het veld stuurde. De gemiddelde leeftijd van het elftal was 22 jaar en tegenover 26 jaar van GVAV. ,,Dat past binnen mijn voetbalfilosofie. Ik kan wel jongens van ruim dertig jaar het veld insturen, maar dan kies ik toch liever voor een jonge speler, want dat is tenslotte onze toekomst.”

Een naam die er in opstelling meteen uitsprong was die van Youran Mus. Zijn naam is misschien opvallend te noemen, maar daar gaat het niet om. Mus is namelijk 16 jaren jong en speelt zijn wedstrijden normaal bij de B-junioren. Maar afgelopen zaterdag niet, afgelopen zaterdag mocht hij voor de tweede keer meedoen met het eerste elftal van Middelstum. Weliswaar omdat eerste doelman Alwin Zwerver een schorsing uitzit, maar toch.

En gelijk vanaf de aftrap werd het menens voor de beide ploegen. Middelstum, dat zichzelf vrijwel zeker veilig gespeeld heeft, wilde toch erg graag voor het eigen publiek winnen. Maar ook voor GVAV stond er veel op het spel. De Groningers staan onderaan in de 4e klasse en duidelijk was dat de ploeg toch wel erg graag in de 4e klasse wilde blijven. Middelstum had wat recht te zetten, want de afgelopen twee weken werd er wel ‘een beetje slapjes’ gespeeld, aldus Zijlstra.

Al vroeg in de wedstrijd werd het krachtsverschil duidelijk, want in de eerste helft kregen de gastheren een aantal mogelijkheden om op voorsprong te komen. Halverwege lukt dat ook, want middenvelder Paul Venema is het meest attent bij een corner en kan van dichtbij raak schieten. GVAV kan hier weinig tegenover stellen. Een mislukte voorzet die ternauwernood gered kan worden door Mus en een kopballetje waar de jonge keeper opnieuw kan redden.

Ook in de tweede helft komt Middelstum nauwelijks in gevaar. Toch is het lang wachten op de genadeklap, want pas in de 79e minuut wordt het duel beslist door Anne Vaatstra. GVAV doet vervolgens nog iets terug via aanvoerder Frank Vermeulen.  Een paar minuten later wordt dit doelpunt weer tenietgedaan. Milcovic breekt door, maar zijn schot belandt op de paal en uit de rebound kan de 19-jarige Karsten Hoekzema binnentikken.

Direct na het doelpunt, dat in de 88e minuut viel, kwam Thomas Eek binnen de lijnen. Ook zo’n jonge speler waar Zijlstra heel veel vertrouwen in heeft. ,,Daar zit zo’n enorme drive op. Die jongen gaat er vol voor.” En dat was afgelopen zaterdag te zien, ook al deed de vleugelaanvaller maar vijf minuten mee, dat de speler kwaliteiten heeft liet hij in de korte tijd zien dat hij in het veld stond. De speler pikte ter hoogte van de middenlijn een bal op en zette de actie in. Hij passeerde een aantal spelers om vervolgens met een goede pass Ivan Milcovic alleen voor de keeper te zetten. De spits had zijn vizier die middag niet op scherp staan, want ook zijn derde levensgrote kans leverde ditmaal geen doelpunt op.

Ondanks de misser won Middelstum wel en daar waren dan ook de tevreden gezichten te zien na afloop. Vooral Youran Mus stond na afloop te glunderen. Ondanks dat de doelman een bal door had gelaten, was hij na afloop uitermate tevreden over zijn optreden: ,,Natuurlijk ben ik trots op mijn prestatie. Dat ik de nul niet houd, vind ik niet zo heel erg. Het was nou eenmaal een fantastisch schot.”

Iets wat coach Zijlstra na afloop ook beaamde: ,,Positioneel stond hij gewoon goed bij dat doelpunt, het middenveld verdedigde op dat moment gewoon niet goed genoeg en daardoor kan hun aanvoerder gewoon vrij uithalen. Het schot vliegt er vervolgens fantastisch in.”
Een kritische noot van de trainer, maar na afloop was hij overwegend tevreden: ,,Als je kijkt naar Youran (red. Mus), dan mag je best stellen dat hij het gewoon goed heeft gedaan. Maar ook Thomas Eek viel uitstekend in. Als je kijkt waar hij vandaan komt en dan zo’n inzet levert, dan mag je trots zijn op jezelf.”

Ondanks het optreden van Mus, twijfelt Zijlstra niet wie hij volgende week tegen  Garmerwolde opstelt. ,,Als Zwerver gewoon twee keer meetraint, keept hij gewoon. We kunnen niet verwachten van onze jonge spelers dat zij weken achter elkaar top presteren. Vandaag hebben ze het goed gedaan, maar het kan volgende week ook weer minder zijn. Ze moeten gewoon zoveel mogelijk minuten maken om daar hun voordeel mee te doen.”

Middelstum – GVAV Rapiditas 3-1 (1-0) 21. Venema 1-0. 79. Vaatstra 2-0. 85. Vermeulen 2-1. 88. Hoekzema 3-1.

Scheidsrechter:  J. R. Harders uit Beerta.

Gele kaarten:  Van Aller (Middelstum), Van Ulsen en Lutjeboer (GVAV).

Rode kaarten: geen.

Middelstum: Mus; Lochtenberg, Van Aller, Oosterhoff, Bouma; Venema, Vaatstra, Poort; Hoekzema (88.Eek), Milcovic, Hoeksema.

GVAV-Rapiditas: Wagenvoort; N. Sipsma, Kielman, Kuipers (31. Schriemer), Lutjeboer; Vermeulen, Tiemersma (80. H. Sipsma), Van Ulsen; Van der Hem (71. Betten), Bruning, Koene.