Eenrum op eigen veld onderuit tegen BATO

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Op basis van het veldoverwicht had Eenrum het thuisduel tegen BATO met ruime cijfers moeten winnen. Maar twee zwakke momenten in de verdediging van de Eenrumers zorgde er voor dat de Winschoters, na een duel die qua amusementswaarde een ruime onvoldoende scoorde, met de drie punten naar huis gingen.
image 2015 04 03 1
 Op de achtergrond zien Nick Rijzinga en, met nummer tien, Tim Veenstra dat BATO-keeper Gerwin Tuin redding brengt voordat Milan Rutkowsky gevaarlijk kan worden.

Bron: Ommelander Courant
Foto: Ronnie Afman Baflo
Zondagmorgen was het nog niet zeker of het duel tussen Eenrum en BATO door kon gaan, De regen van zaterdag had het hoofdveld in Eenrum er namelijk niet beter op gemaakt en rond tien uur vond er daarom een herkeuring plaats. Oud-scheidsrechter Geert Schut, al jarenlang de consul voor de Eenrumers, besloot dat het duel alleen gespeeld kon worden als het thuisduel van het tweede elftal van de Eenrumers afgekeurd zou worden en wat ook daadwerkelijk gebeurde. Ronald Bouwman  was blij met dit besluit want de trainer van Eenrum wilde graag revanche nemen voor het toch wel matig duel van een week eerder tegen SV Bedum .,,Vooral in de tweede helft tegen Bedum speelden we matig doordat sommige spelers hun eigen wedstrijd gingen spelen. Dat moet vandaag echt anders willen we in de derde periode nog een rol van betekenis spelen. Bij ieder ander resultaat staat er voor ons in de resterende namelijk niets meer op het spel en waar ik eerlijk gezegd niet aan moet denken.”

Nadat pupil van de week Lasse Vitters het de spelers van de thuisploeg had voorgedaan hoe ze BATO- doelman Gerwin Tuin moesten passeren barste er een stevige regenbui los boven Eenrum. Een bui die er dan ook voor zorgde dat het hoofdveld uitermate moeilijk te bespelen werd. Na de eerste wat aftastende tien minuten was er in de 11e minuut een eerste grote kans voor de thuisclub. Via Jesse Schaap en Tim Veenstra kwam de bal bij Nick Rijzinga maar de spits kon onvoldoende kracht achter zijn schot zetten om het Bato-doelman Gerwin Tuin lastig te maken. Vanuit deze eerste kans van Eenrum kwam BATO vrijwel direct op een 1-0 voorsprong. Centrale verdediger Erik Drewel verzond een pass richting Jelle Jacobs die, met in zijn nabijheid Mattheus Nubé, de bal rustig mocht aannemen. Nubé greep vervolgens ook niet adequaat genoeg in bij de voorzet van Jacobs richting Rik van de Bosch die van dicht bij doelman Anton Brontsema met een bekeken schot wist te passeren: 0-1. De vreemde situatie deed zich vervolgens voor dat na de 0-1 Eenrum de ploeg werd met die verreweg het meeste in balbezit was en dat voor de rest van het duel ook bleef. Want wat BATO verder liet zien stelde eigenlijk niet veel voor want ook de Winschoters blonken in het verdere verloop van de wedstrijd niet uit in het creëren van kansen. Dat zorgde daarom voor een wat saai duel waardoor de Eenrum-supporters zich meer bezig konden houden met de fratsen van de assistent-scheidrechter van BATO. De Winschoter Pieter de Jonge voorzag scherp vlaggen namelijk van een extra dimensie door de vlag omhoog te gooien wanneer hij dacht dat er iets zou kunnen gebeuren wat zijn ploeg een gevaarlijke situatie zou kunnen opleveren. Dat zorgde er voor dat de Eenrumers er een extra handicap bij hadden in het creëren van kansen. Maar ondanks dat kwam er af en toe een mogelijkheid op een gelijkmaker zoals in de 32e minuut. De sterk spelende Kris Eze leverde vanaf links een prima voorzet af richtring Nick Rijzinga. De spits werd door Brian Tuinstra echter net genoeg uit balans gebracht voordat hij tot scoren kon komen. In de 36e minuut was daar het volgende moment waarin assistent-scheidsrechter Pieter de Jonge de aandacht op zich vestigde. Een prima pass van Tim Veenstra kwam achter de verdediging van BATO terecht. Jesse Schaap was vervolgens zijn directe tegenstander Berend Tuin te snel af en ging richting keeper Gerwin Tuin. Op het moment dat de jonge aanvaller de bal oppikte ging de vlag van De Jonge omhoog en klonk er een fluitsignaal die niet had mogen klinken. Want helaas voor Eenrum ging de verder prima leidende scheidsrechter Rozema mee in de beslissing van zijn assistent zodat de thuisploeg een zekere scoringskans ontnomen werd. Maar het zou te ver voeren om het niet scoren van de gelijkmaker alleen maar aan het vlaggedrag van De Jonge op te hangen. De roodbaadjes, waar Tim Veenstra in de eerste helft een onterechte gele kaart kreeg, speelden gewoon niet goed genoeg om het BATO echt lastig te maken.

Na de rust veranderde er niet veel in Eenrum. De thuisploeg bleef op een steeds zwaarder wordende grasmat jagen op de gelijkmaker en BATO deed eigenlijk niets ander dan zijn voorsprong verdedigen. Daarbij hoopten de Winschoters dat er nog een kansje op een tweede treffer zou komen en die er in de 69e minuut ook daadwerkelijk kwam. Een voorzet van Jeroen Redmeyer bracht Irwin Groen opeens in balbezit omdat Merlijn Harsema en Milan Rutkowsky van elkaar dachten dat ze Groen niet in balbezit zou laten komen. Toen dat echter wel gebeurde was het leed even later geleden en keek de thuisploeg door een simpeler schuiver van Groen tegen een 0-2 achterstand aan. Een achterstand die door de supporters van de thuisploeg als redelijk hopeloos werd gezien.  Eenrum probeerde via het inbrengen van Marc Snijder en Bjorn Schutter voor Mattheus Nubé en Bram Musters nog wel wat te forceren maar ook dat lukte niet. Er kwamen in de slotfase nog wel wat kansjes voor de gastheren via Marc Snijder en Tim Veenstra maar toen scheidsrechter Rozema voor de laatste keer had gefloten waren vriend en vijand duidelijk in hun oordeel. Eenrum had gezien het vertoonde spel ook geen recht op meer in een wedstrijd tegen een BATO dat van de drie kansen er twee wist te benutten.

Eenrum-Bato: 0-2.

11. Van de Bosch 0- 1, 69. Groen 0-2.

Scheidsrechter: H.M. Rozema ( Loppersum)

Gele kaarten: Veenstra (Eenrum ), Groen ( BATO)

Eenrum: Brontsema; Lindenbergh, Rutkowsky, Harsema, Eze; Nubé(70. Schutter), Musters( 70. Snijder), Veenstra, Solinger; Rijzinga, Schaap.

Bato: Gerwin Tuin; De Haan, Drewel, Tuinstra, Berend Tuin, De Haan, De Wit, Redmeyer; Groen, Jacobs( 63.Hecko), van den Bosch.