Blunders doelman bezorgen Eenrum zege tegen SV Bedum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Een 44-jarige voorzitter die bij SV Bedum in de basis begon, een ploeg die zijn wedstrijdtenues is vergeten, twee goedkope treffers voor Eenrum en een debutant die binnen een paar minuten scoort waren de meest in het oog springende ingrediënten in een verder zeer matige streekderby die uiteindelijk een beetje geflatteerd met 1-5 door Eenrum werd gewonnen.


image 2015 03 27 1
 Bjorn Schutter ( 8) en  aanvoerder Siebrand Solinger zien dat Milan Rutkowsky een vrije trap door de SV Bedum-muur schiet wat Eenrum een 1-0 voorsprong oplevert.
Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman Baflo

Voor Bedum-trainer Dick Visser stond de zaterdagavond in het teken van een hernieuwde puzzel om tot een representatief team te komen voor het treffen tegen Eenrum. Want niet alleen waren Chris van der Tuuk, Ewout Bleker en Robbert Wal om uiteenlopende redenen niet beschikbaar ook kon Visser geen beroep doen op spelers uit de A1 van de Bedumers. Een beslissing die langs de lijn in Bedum overigens niet door iedereen begrepen werd en die er onder meer voor zorgde dat de normaal gesproken in een van de lagere teams van de zondagtak acterende SV Bedum-voorzitter Edwin van Zanten zijn opwachting in het eerste team moest maken. Aan de kant van de Eenrumers was, buiten de langdurig geblesseerden Ron Hamminga en Dorian Disse, iedereen fit zodat trainer Ronald Bouwman weinig problemen kende in aanloop naar het duel tegen SV Bedum. Problemen die er rond 13.15 uur opeens wel waren. Toen Eenrum zich naar de kleedkamer begaf bleek namelijk dat de roodbaadjes zonder tenues naar Bedum waren vertrokken. Een snelle actie van elftalleider Tjidsger Veenstra zorgde er vervolgens voor dat Eenrum om even na twee uur rustig aan zijn warming up kon beginnen omdat scheidsrechter Van Houten, in samenspraak met beide trainers, had besloten om het duel om 14.30 uur te laten beginnen.

Nadat de laatste formaliteiten op het veld waren vervuld kon het duel tussen SV Bedum-zondag en Eenrum eindelijk beginnen en kregen de toeschouwers een eerste kwartier te zien waarin beide teams wat afwachtend speelden. Er kwamen wel wat kansjes voor zowel de thuisploeg als de gasten maar daar bleef het voorlopig bij. In de 15e minuut was de eerste echte kans van de wedstrijd voor de gasten. Na een pass van Tim Veenstra zag het er naar uit dat Jesse Schaap een vrije doortocht richting het doel van SV Bedum-keeper Frans Zuurveen zou krijgen. Helaas voor de gasten ging dat feest niet door omdat scheidsrechter Van Houten opeens op zijn fluit blies. Wat volgde was een vreemde situatie want het waren namelijk de Eenrumers die een vrije bal mochten nemen zodat de roodbaadjes duidelijk benadeeld werden door onpartijdige Van Houten.

Een minuut later was daar de volgende kans voor de bezoekers toen Mattheus Nubé een voorzet van Nick Rijzinga voor het intikken had. Helaas voor Eenrum maar mooi voor Bedum zag de middenvelder kans om de bal naast te schieten. Nog geen zestig seconden later was het dan toch raak in Bedum. Eenrum mocht even buiten het strafschopgebied van de thuisploeg een vrije bal nemen waarbij Jesse Schaap de bal breed gaf op Milan Rutkowsky. De als centrale verdediger opererende Rutkowsky bedacht zich niet en schoot de bal langs de muur van de Bedum-verdedigers richting de linkerbenedenhoek waar Frans Zuurveen net te laat arriveerde om de bal uit het doek te tikken: 0-1. Na deze al snel verkregen voorsprong stapelen de kansen zich op voor de Eenrumers tegen een thuisploeg die steeds minder vaak op de helft van de gasten te vinden was. In de 24e kwamen de roodbaadjes wel heel goedkoop aan hun tweede goal waarbij SV Bedum-doelman Frans Zuurveen gruwelijk in de fout ging. De goalie kreeg de bal aangespeeld door Edwin van Zanten. De centrale verdediger liep vervolgens goed vrij en had de bal vervolgens gewoon weer terug kunnen krijgen. Zuurveen deed het echter anders door te proberen Siebrand Solinger uit te kappen. Iets wat helemaal fout ging doordat de Eenrumer niet in de schijnbeweging van de Bedum-keeper trapte en de bal vervolgens simpel in het doel kon tikken:0-2. Dit zorgde uiteraard voor een enorme domper bij de thuisclub die gedurende een aantal minuten rijp voor de slacht waren. De vreemde situatie deed zich toen echter voor dat Eenrum daar niet mee deed want het spel van de gasten werd er na de 0-2 allesbehalve beter op. Waar de gasten in de in de 24e minuut bij hun tweede treffer over geluk niet te klagen hadden was dat in de 44e minuut ook het geval. Helaas voor doelman Frans Zuurveen had hij ook nu de hoofdrol in een klucht die er voor zorgde dat Eenrum op 0-3 kwam. Vanaf de linkerkant van het strafschopgebied schoot Jesse Schaap de bal richting de verre hoek van het Bedum-doel. Zuurveen ging vervolgens naar dezelfde hoek en het schot leek een prooi voor de goalie te worden. Helaas voor alles en iedereen aan de kant van de Bedumers werd Zuurveen verrast door een oneffenheid in het kunstgrasveld. Want een andere verklaring viel er namelijk niet te bedenken voor het gestuntel wat er voor zorgde dat Tim Veenstra de stand wel heel eenvoudig op 0-3 kon brengen.

Na de pauze keerde Edwin van Zanten niet meer terug aan de kant van de Bedumers en hij werd vervangen door Erik Kramer. Met Kramer in de ploeg kreeg de thuisclub wat meer grip op het middenveld wat mede kwam doordat Eenrum wel heel erg slap aan de tweede helft begon. Aanvoerder Siebrand Solinger en Sybolt Lindenbergh probeerden hun teamgenoten nog wel een beetje wakker te schudden maar beide routiniers waren twee roepende in een verder lege woestijn. Het apathisch gedrag van de Eenrumers bracht de thuisploeg steeds vaker in de buurt van doelman Anton Brontsema wat er in de 58e minuut voor zorgde dat SV Bedum weer een beetje terug in de wedstrijd kwam. Jesse Fokkema mocht ongehinderd door de verdediging van Eenrum slalommen en op zijn inzet was doelman Anton Brontsema kansloos. Na de 1-3 kwamen er steeds vaker mogelijkheden voor de paarshemden op een tweede treffer omdat het spel van Eenrum in de tweede helft van een bedenkelijk niveau was. Bij de Bedumers was het beste er met nog een kwartier te spelen ook wel af zodat de toeschouwers vanaf dat moment meer bezig waren met de tussenstanden in de eredivisie dan met de escapades die de tweeëntwintig voetballers enkele meters verderop lieten zien. Zo kabbelde het duel richting de slotfase en besloot Ronald Bouman zijn beide overgebleven wisselspelers Marc Snijder en Stef van der Woude nog wat speelminuten te gunnen. Voor de 22-jarige Snijder waren het zijn eerste minuten als eerste elftalspeler en de spits liet direct zien dat hij een neusje voor de goal heeft. Koud in het veld was Snijder degene die uitstekend reageerde op een voorzet van Siebrand Solinger en de 1-4 achter de zich in de tweede helft goed herstellende Frans Zuurveen schoot. Twee minuten later schoot Tim Veenstra de 1-5 eindstand op het scorebord zodat vriend en vijand na afloop spraken van een geflatteerde uitslag na een wedstrijd waarin SV Bedum niet beter kon en Eenrum duidelijk onder zijn kunnen speelde.

SV Bedum-Eenrum: 1-5(0-3)

17. Rutkowsky 0-1, 24. Solinger 0-2, 44. Veenstra 0-3, 58. Fokkema 1-3, 90. Snijder 1-4, 90+2. Veenstra 1-5.

Scheidsrechter: J.K van Houten ( Kootstertille)

Gele kaart: Brands (SV Bedum)

SV Bedum: Zuurveen; Ufkes, Stolwijk, De Lange, Van Zanten(46. Kramer ); Schouwenaar, Brands, Veldman, Helder; Smit, Fokkema.