ST. Hunsingo-Viboa VR1 efficiënt langs The Knickerbockers VR2

Geschreven door Paul de Vries op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Dacht coach Alfred Sterrenberg van Hunsingo dat het na vorige week (zie verslag van de wedstrijd tegen SC Angelslo) deze week eenvoudiger zou zijn een team bij elkaar te krijgen, dan kwam hij bedrogen uit. Marjolin Pol en Yvonne Visser waren nog geblesseerd, Jenny de Blécourt en Renée de Vries waren verhinderd en de beoogde aanvulling vanuit vrouwen 2 waren niet voldoende fit.
Donderdagavond, tijdens het wekelijkse puzzelmoment van de leiders van de drie vrouwenteams, werd uiteindelijk Jessica Spijk van dames 3 bereid gevonden om als 12e speelster mee te gaan naar de lastige uitwedstrijd tegen de studentes van The Knickerbockers (TKB) uit Groningen. Vrijdagavond kwam het bericht van Chantal Streppel dat ze ziek was teruggekomen van een klein weekje snowboarden op de Oostenrijkse piste, de vooruitzichten op een goed resultaat voor de Hunsingo dames tegen de nummer twee van de ranglijst waren niet zonnig te noemen.
In tegenstelling tot de hierboven genoemde vooruitzichten scheen de zon op de wedstrijddag wel degelijk maar, zo bleek later, voor de Hunsingo vrouwen niet alleen meteorologisch gezien. Bij aankomst op het Zernike universiteitscomplex, waar TKB haar thuiswedstrijden speelt, was het een drukte van belang. Verkeersregelaars probeerden de file richting de parkeerplaatsen rondom het “TKB stadion” in zo goed mogelijk banen te leiden. Verheugd waren de dames dat er zoveel publiek op de wedstrijd scheen af te komen. Al snel bleek echter dat er een open dag was op de universiteit en dat dus al het verkeer die dag een andere bestemming had ………

Terwijl de dames letterlijk op zoek moesten naar een kleedkamer, gingen coach Alfred Sterrenberg en leider Paul de Vries op zoek naar de bestuurskamer van TKB. De vloer in de kantine bleek nog plakkerig te zijn van het gerstenat van het feest van de vorige avond en de deur van de bestuurskamer zat “muurvast”. Toch altijd weer een bijzondere belevenis om bij TKB op bezoek te zijn ….
Gezien de bezetting van het team en de zware tegenstander zag Alfred Sterenberg zich genoodzaakt een behoudende tactiek tegen TKB uit te stippelen met een zwaar bezet middenveld en slechts 2 spitsen (waaronder Chantal Streppel, waarvan gezien haar conditie op voorhand niet mocht worden verwacht dat ze veel meters zou kunnen maken). Niet in de aard van coach en speelsters, maar een te aanvallende tactiek zou TKB teveel in de kaart spelen. De wedstrijd begon zoals verwacht. TKB domineerde (ook geholpen door een fikse wind in de rug) en de Hunsingo vrouwen werden ver teruggedrongen op eigen helft. Toch zou de eerste kans van de wedstrijd voor Chantal Streppel zijn maar ze had te veel tijd nodig om de keepster van TKB onder vuur te nemen. De eerste kans die TKB kreeg wisten zij direct te verzilveren (1-0) en toen vlak daarna de 2-0 viel, leek het erop dat de wedstrijd na 25 minuten al gespeeld was. Langzamerhand echter herpakten de Hunsingo vrouwen zich. Door wat omzettingen stond de organisatie beter en kwam er iets meer grip op de wedstrijd. Dit leidde eerst tot een mogelijkheid voor Evelien Walker, maar haar schot van 20 meter zeilde net naast. Vlak voor het rustsignaal van de goed leidende scheidsrechter Braaksma uit Gorredijk kreeg Chantal Streppel haar 2e kans van de wedstrijd. Op zo’n 25 meter van het doel kreeg zij de bal aangespeeld met slechts nog 1 tegenstander naast zich. Gezien het feit dat ze door haar ziekte niet de kracht had om in een lange rush naar de goal te gaan, besloot ze (zoals voor de wedstrijd al was doorgesproken) de relatief kleine keepster van TKB te verrassen met een lob. Dit lukte wonderwel en zo werd de rust ingegaan met een 2-1 achterstand. Met deze stand was er nog enige hoop bij de Hunsingo vrouwen om misschien 1 puntje uit het vuur te kunnen slepen. Daarnaast werd er in de 2e helft gespeeld met de wind mee, dus zowel letterlijk als figuurlijk een steuntje in de rug. Echter alles zou er vanaf hangen of de vrouwen het konden opbrengen om de voorgeschreven tactiek tot in de puntjes uit te voeren. Nog een tegendoelpunt zou de hoop op een resultaat doen vervliegen. Zolang het 2-1 zou staan moest men het geduld kunnen opbrengen om te wachten op die paar kansjes die je altijd krijgt. De effectiviteit van het omzetten van kansen in doelpunten zou de uitslag van de wedstrijd gaan bepalen.

De 2e helft begon als het begin van de 1e helft. TKB had een veldoverwicht, maar kansen kwamen daar niet echt uit voort. De ruimtes werden zeer klein gehouden door de Hunsingo vrouwen en alle posities werden in de rug gedekt door een medespeelster. Het wachten was nu op die paar kansen die waren voorspeld. Chantal Streppel probeerde de keepster van 35 meter te verrassen met nog een lob, maar de richting van deze vuurpijl was niet de juiste. Vlak daarna kreeg Evelien Walker ook een mogelijkheid, maar in plaats van een schot te wagen met haar linkerbeen kapte ze naar haar rechter, waar ze de verdediging van TKB net voldoende tijd mee gaf om zich te herstellen. De wedstrijd won aan dramatiek en de duels werden steviger. In de 65e minuut werd Seline Speelman van Hunsingo vervangen door Jessica Spijk, die met haar grote ervaring slim positie koos en daarmee haar rol voorin prima invulde. Linda Bakker schoof wat meer door op het middenveld om meer druk naar voren te kunnen zetten en een kwartier voor tijd gebeurde dat waar coach Alfred Sterrenberg op gehoopt had. Een verkeerde inspeelpass op eigen helft van TKB werd onderschept door de goed spelende Cherry Chen van Hunsingo, haar strakke halfhoge voorzet werd door de snel omgeschakelde Chantal Streppel met een sublieme voetbeweging verlengd naar de lange hoek en via de binnenkant van de paal rolde de bal in het net (2-2). TKB schakelde direct bij. Met een paar verse wissels en een aantal omzettingen gaven ze vol gas. Coach Alfred Sterrenberg reageerde direct door Linda Bakker weer te laten zakken naar de achterste linie en Demi Hasper en Marrit Porte van plaats te laten wisselen, om de snelle linkerspits van TKB aan banden te leggen. Saskia Bakker liet zich iets zakken centraal op het middenveld, Sabine Jansen als laatste vrouw gaf goede rugdekking en liep de gaatjes dicht waar nodig en Annick de Vries aan de linkerkant had, zoals gewoonlijk dit seizoen, haar tegenstander in de zak. Het was nu overleven voor de vrouwen van Hunsingo en zorgen dat er toch nog 1 puntje naar Winsum meegenomen kon worden. Een schot op de lat van TKB en een geweldige redding van keepster Roxanne Visscher van Hunsingo op een afstandsschot leken de laatste daden van TKB te zijn. De vrouwen van Hunsingo waren echter nog niet klaar. Vijf minuten voor tijd werd Chantal Streppel aangespeeld op ca. 30 meter van het doel van TKB. Tussen twee verdedigsters door wist ze oog in oog met de keepster te komen en wat haar vorige week tot 2x toe niet lukte (alleen voor de keepster scoren), lukte nu wel. Ze bleef rustig en tikte heel beheerst de bal langs de keepster in het lege doel (2-3). De laatste paar minuten bleven spannend, maar gescoord werd er niet meer. En zo stapten de Hunsingo dames met een zeer zonnig humeur van het (kunstgras) veld.
Een wedstrijd die kan worden bijgeschreven in het Hunsingo boek onder het kopje “bijzondere overwinningen”.
Met een lang niet compleet team op pad tegen een sterke tegenstander, Chantal Streppel die ziekjes in de spits zich minimaal inspant (maar wel 3x scoort), met een tactiek gebaseerd op tegenhouden en hopen op een paar kansjes en daar effectief mee om proberen te gaan, en met een minimaal verwachtingspatroon toch drie punten overhouden aan de wedstrijd. Met een tactiek geboren uit de noodzaak om met alle beperkingen van dien met minimale voetbalinspanning maximaal rendement te bereiken. En zo zie je maar weer, dat wat op voorhand een nadeel lijkt, achteraf gezien toch zijn voordelen heeft.
Dit seizoen werd er door de Hunsingo dames thuis en uit gewonnen van de nr. 2 van de ranglijst TKB. Wil Hunsingo echter hoger op de ranglijst eindigen (nu 7e ), dan wordt het zaak  om ook van de op papier mindere teams te winnen. Of de Hunsingo dames dat ook kunnen, mogen ze komende zaterdag bewijzen tegen ACV VR1 (de nr. 11 van de ranglijst) uit Assen. TKB is komend weekend vrij.