De Heraciden kopje onder tegen CSVH

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Ook in zijn zestiende duel als tweede klasser slaagde De Heracliden er niet in om zijn eerste punten te veroveren. In een door de wind en veldomstandigheden matig duel werd het op een 2-8 nederlaag getrakteerd door CSVH dat in aanvoerder Johan Honebeek zijn grote man. Met vier goals en twee assists was hij een ware plaag voor de thuisploeg in een wedstrijd die in scheidsrechter Boland zijn absolute uitblinker had.
image 2015 03 06
 Jort Veenstra scoort voor De Heracliden de 2-7 waarbij hij CSVH-er Klaas Wobbes aftroeft .
Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman Baflo
De Heracliden-trainer Jan Medema moest zaterdagmorgen nog puzzelen om zijn selectie voor het duel tegen CSVH rond te krijgen. Van Jeroen Linstra en Anton Mulder was al bekend dat ze niet beschikbaar waren maar zaterdagmorgen kwamen daar nog twee afwezigen bij. Ilyas Bahar meldde zich ziek en Gideon Kamminga raakte vrijdagavond tijdens het zaalvoetballen geblesseerd. Dat betekende dat de bank van de thuisploeg bemand werd door drie A-junioren, reservekeeper Frank Elzinga en Anton Mulder die alleen in geval van uiterste nood ingebracht zou worden. Ondanks ook nu weer een groot aantal afwezigen had Medema er vertrouwen in dat de thuisploeg eindelijk van de hatelijke nul af zou komen. ,,Vorige week tegen ONR speelden we een prima eerste helft alleen konden we ons daar niet voor belonen. Na de rust ging het vervolgens fout maar ik hoop dat de jongens die eerste helft niet vergeten zijn en meenemen naar vanmiddag. Als dat gebeurt zie ik namelijk wel kansen tegen CSVH.”
Nadat E-junior Wiljan Knot als pupil van de week het de spelers van de thuisploeg voor had gedaan hoe er gescoord moest worden kreeg de thuisploeg in de 6e minuut de eerste kans op de openingstreffer. Na een overtreding op Robin Zuidema mocht De Heracliden net buiten het strafschopgebied een vrije trap nemen. In Theo Buikema heeft De Heracliden een specialist in huis maar de routinier liet het deze keer over aan Frank de Boer. Het schot van de middenvelder verdween echter ruim over het CSVH-doel zodat enkele Hera-supporters zich hardop afvroegen waarom Buikema de vrije bal niet had genomen. In de 14e minuut kropen de gastheren door het oog van de naald toen Jacob de Boer een vrije doortocht kreeg van de verdiging van de thuisploeg. Alleen voor Pieter Buikema faalde de 37 jarige routinier echter hopeloos door de bal naast te schieten. Zo golfde het spel in de beginfase wat op en neer zonder dat er van echt goed voetbal sprake was. Iets wat ook onmogelijk was door de steeds straffer wordende wind en een grasmat die gezien de vele glijpartijen een behoorlijk gladde bovenlaag had. In de 21e minuut was daar opeens een grote kans voor Jort Veenstra. De middenvelder werd door Robin Zuidema in stelling gebracht maar helaas voor de thuisploeg ging het schot van Veenstra over. Waar de gastheren al twee aardige op een treffer hadden maar die niet verzilverden deden de gasten uit Hoogkerk dat na bijna een half uur beter. Frank van der Veen zette vanaf de rechtervleugel de bal goed voor waar Pieter Buikema de bal uit de lucht leek te plukken. De goalie liet het speeltuig echter los en voordat een verdediger kon reageren was Nick Matulessy er als de kippen bij om de 0-1op het scorebord te schieten. Dat zorgde even voor een domper bij de blauwhemden wat echter niet lang duurde. Drie minuten na de achterstand had het namelijk weer gelijk kunnen staan in Uithuizermeeden. Theo Buikema belastte zich nu wel met een vrije trap die maar net langs de voor de thuisploeg verkeerde kant van de paal ging. Even later was Sebe-Jan Vogel dicht bij de gelijkmaker. De lange spits zag zijn kopbal ook naast gaan zodat De Heracliden in deze fase van de wedstrijd het geluk ook niet mee had. CSVH creëerde zich gaandeweg de eerste helft wat mogelijkheden om de score te verhogen maar moest tot de extra tijd van de eerste helft wachten voor het zijn tweede doelpunt kon vieren. Joost van der Meijs werd op het middenveld goed aangespeeld door Klaas Wobbes en mocht vervolgens bijna ongehinderd oprukken richting Pieter Buikema. De doelman kwam nog wel zijn doel uitgesneld maar was kansloos op de schuiver van de middenvelder van CSVH:0-2.
Na het wisselen van helften was er in de 47e minuut de eerste kans op de aansluitingstreffer voor De Heracliden. De inzet van Robin Zuidema kon echter op het nippertje geblokt door Stephan Boersema. Zuidema, die bijna bij iedere aanval van de thuisploeg betrokken was, kreeg in de 53e minuut zijn volgende kans op de aansluitingstreffer. De faam van de goaltjesdief was bij de Hoogkerkers ook bekend want de spits werd steeds weer vastgezet door twee of zelfs drie verdedigers van de gasten. Doordat Sebe-Jan Vogel en Robin de Vries in hun dadendrang duidelijk achter bleven bij Zuidema was het in aanvallend opzicht te mager wat de ploeg van Jan Medema de toeschouwers te bieden had. Waar de thuisploeg maar niet tot scoren kwam deden de bezoekers dat anders. Jacob de Boer drong in de 56e minuut het strafschopgebied van De Heracliden binnen. De ervaren De Boer zag verdediger Jan Willem Bruins aankomen en wachtte even op de verdedigende actie van de jonge Bruins die zijn sliding te laat inzette en de routinier daardoor onderuit haalde. De beste man op het veld, scheidsrechter Boland uit Darp, kon vervolgens niets anders dan naar de stip wijzen en Johan Honebeek de stand even later op 0-3 bracht.
Een minuut later kon de aanhang van de thuisclub eindelijk juichen. Goed voorbereidend werk van Frank de Boer bracht de bal bij Sebe-Jan Vogel. De spits behield het overzicht en schoof de bal van even buiten het strafschopgebied beheerst in de linkerbenedenhoek: 1-3. Even gloorde er hoop voor De Heracliden maar dat duurde niet lang. Johan Honebeek kreeg het in de 65e minuut op de linkervleugel namelijk weer eens op zijn heupen. De goalgetter stoomde op richting Pieter Buikema die er vervolgens niet goed uitzag bij de schuiver van de aanvoerder van CSVH wat de 1-4 betekende. Vier minuten verder in de wedstrijd was Honebeek de man van de assist door met een prima voorzet Joost van der Meijs in staat te stellen om met zijn tweede treffer de stand op 1-5 te brengen. Hierdoor begon het er voor de thuisploeg beroerd uit te zien want weer dreigde een nederlaag met grote cijfers toen in de 77e minuut de 1-6 op het scorebord kwam. Weer was Johan Honebeek de man van het voorbereidend werk door Frank van der Veen in de gelegenheid te stellen om de zesde treffer voor CSVH achter Pieter Buikema te schieten. Waar Honebeek twee keer eerder voor de assist zorgde strafte de captain, met nog tien minuten op de klok, zwak verdedigen van de thuisploeg meedogenloos af en stond het 1-7 voor de bezoekers. Een prima voorzet van de voor Robert de Vries in de ploeg gekomen Matthijs Zuidema werd vervolgens in de 85e minuut door Jort Veenstra achter doelman Stefan Meerveld gekopt zodat het doelpuntenfestival een vervolg kreeg met de 2-7 op het scorebord. Dit zou echter niet de eindstand worden want een vooral in de tweede helft zeer sterk spelende Johan Honebeek schoot met zijn vierde goal van de wedstrijd de eindstand van 2-8 op het scorebord. Een eindstand waar het in de rust nog niet naar uitzag maar waar aanvoerder Roy Streppel wel een verklaring voor had. ,, We stonden als team te hoog waardoor. Dat zorgde dat CSVH teveel ruimte kreeg en daar goed van wist te profiteren.”

De Heracliden-CSVH: 2-8( 0-2)
30. Matulessy 0-1, 45+2 Van der Meijs 0-2, 57. Honebeek 0-3( str.), 58. Vogel 1-3, 65. Honebeek 1-4, 68. Van der Meijs 1-5, 77. Van der Veen 1-6, 80. Honebeek 1-7, 85. Veenstra 2-7.90. Honebeek 2-8.
Scheidsrechter: H.F. Boland ( Darp)

De Heracliden: P. Buikema; Bruins( 78. La Crois), M. Linstra, T. Buikema, M. de Boer; Veenstra, F. de Boer, Streppel; R. de Vries(63. M. Zuidema), R. Zuidema, Vogel(75. R. de Vries).
CSVH: Meerveld; Woltjes, Boersema, Wobbes, Holman(73. Boersema ); Achterhof, Van der Veen, Van der Meijs; Honebeek, J.de Boer(73. Elderman ), Matulessy(46. Siekman ).