Marko Stoepker redt punt voor Warffum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Warffum en Kloosterburen deelden zondagmiddag in Warffum de punten. Op een lastig te bespelen veld eindigde de streekderby in een 3-3 gelijkspel waarbij Warffum het geluk had dat doelman Marko Stoepker in een blakende vorm verkeerde. De goalie zorgde er met een aantal fantastische reddingen voor dat Warffum een punt aan het duel tegen Kloosterburen dat op basis van het krachtsverschil meer had verdiend dan een gelijkspel.

image 2015 02 27 1
 Doelman Marko Stoepker en de half zichtbare Martijn Woltjer kunnen niet verhinderen dat Jasper Wiersum Kloosterburen op een 0-1 voorsprong zet.
Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman Baflo

Warffum kreeg voor de tweede achtereenvolgende week een kampioenskandidaat op bezoek. Nadat vorig weekend SVZ de tegenstander was Kloosterburen zondagmiddag de tegenstander waar de Warffumers het tegenop moesten nemen. Net als een week eerder kon Warffum-trainer Simon Bos ook voor het duel tegen de streekgenoot niet over een volledige selectie beschikken. Kees Wildeveld, Robin Buikema en Joris Bos waren door blessureleed niet beschikbaar en Joey Peerbolte kwam terug van een blessure en nam plaats op de bank. Dat zorgde er voor dat Simon Bos dezelfde elf als een week eerder tegen SVZ het zwaar te bespelen hoofdveld in Warffum opstuurde. Een basiself die van Bos dezelfde opdracht had meegekregen als een week eerder tegen SVZ. ,,We moeten ook vandaag veel strijdlust leveren. Kloosterburen is een van de kampioenskandidaten. Dat betekent dat ze ons voetballend waarschijnlijk de baas zullen zijn en we qua inzet dan ook zeker niet mogen verzaken.”
Rugblessure
Bij Kloosterburen zag men in de warming up Kevin Kat afhaken met een rugblessure. De centrale verdediger probeerde het nog wel even maar al snel werd duidelijk dat de jonge verdediger niet kon spelen. Dat zorgde er voor dat Willem Pettinga linksback Marco Bos in het centrum posteerde en Joachim Steur de verdedigingslinie van zijn team liet completeren. Pettinga was zich er van bewust dat het weleens een duel kon worden waarin ook zijn ploeg veel strijd in de wedstrijd moest brengen. ,,Het veld ligt er niet geweldig bij waardoor goed combinatievoetbal zal lastig gaat worden. Dus wordt het een waarschijnlijk een wedstrijd met veel strijd en hopelijk de nodige beleving bij de spelers. Want laten we eerlijk zijn, dat is toch wat het publiek graag wil zien.”
Nadat scheidsrechter Evert Kamminga uit Uithuizermeeden, die in Warffum zijn laatste wedstrijd als KNVB-scheidsrechter floot, voor de eerste keer op zijn fluit had geblazen ging het direct los in Warffum.
Antwoord
Al in de 8e minuut kon de eerste treffer genoteerd worden. Even buiten het zestienmetergebied mocht Kloosterburen een vrije trap nemen. Marcel Remijn belastte zich met deze klus maar zag zijn schot in een mêlee van spelers stranden. Jasper Wiersum liet echter zien dat hij een echte spits genoemd mag worden. De 17-jarige spits reageerde namelijk als eerste en op zijn inzet moest Warffum-doelman Marko Stoepker het antwoord schuldig blijven: 0-1.
De snelle treffer van de gasten zorgde even voor wat onrust bij de thuisploeg die in de 14e minuut fortuinlijk aan zijn gelijkmaker kwam. Bij een aanval van Warffum werd Robbert Bos in buitenspelpositie aangespeeld. Assistent-scheidsrechter Theo Bos stak dan ook de vlag omhoog maar scheidsrechter Kamminga wees, ondanks de felle protesten van Kloosterburen, gedecideerd naar het midden en keurde de treffer goed: 1-1. Een gelijkmaker die zorgde dat het duel grimmiger van karakter werd en er zo links en rechts de nodige stevige overtredingen werden gemaakt. Na het eerste kwartier werd duidelijk dat Kloosterburen beter combineerde dan de thuisploeg die een beetje tegen de verhouding in wel op een 2-1 voorsprong kwam. In de 21e minuut gleed centrale verdediger Bert Mennes uit bij een poging om Robbert Bos de bal te ontfutselen. Dat zorgde er voor dat de spits een vrije schietkans kreeg en doelman Lex Stok voor de tweede keer de trieste gang naar het net kon maken. Van deze voorsprong konden de gastheren overigens niet lang genieten. Bert Mennes was drie minuten later namelijk verantwoordelijk voor de gelijkmaker waarbij de Warffum-defensie er niet echt overtuigend uitzag en Marko Stoepker vervolgens kansloos was op het schot van de routinier aan de kant van Kloosterburen. Zo was het duel nog geen vijfentwintig minuten oud en stond het al 2-2 in Warffum waar arbiter Kamminga zijn handen vol had om de tweeëntwintig spelers de baas te blijven. De afscheid nemende scheidsrechter was niet altijd even gelukkig met zijn beslissingen en dat zorgde zowel binnen als buiten de lijnen voor de nodige irritatie. Zo kreeg Peter Reitsma na een overtreding op Robbert Bos een gele kaart van Kamminga waarvan velen vonden dat er eerder in de wedstrijd overtredingen waren gebeurd die deze sanctie meer verdienden dan de overtreding van Reitsma.
Druk
Ondertussen begon Kloosterburen de druk steeds meer op te voeren en Warffum mocht blij zijn dat doelman Marko Stoepker in een blakende vorm verkeerde. In de 32e minuut redde de goalie tot twee keer toe op een inzet van Marcel Remijn en hield zijn team daarmee in de wedstrijd. Het bleef echter spitsuur in en rond het strafschopgebied van de Warffumers waar in de 33e minuut de volgende kans voor de bezoekers zich aandiende. Goed voorbereidend werk van Peter Reitsma bracht de bal bij William de Lange die zijn schot maar rakelings over zag gaan. Warffum moest steeds verder terug en had in de 38e minuut alle geluk van de wereld dat Marcel Remijn alleen voor doelman Stoepker faalde in de afwerking. Zo bleef het tot aan de rust 2-2 waar de thuisploeg nog het meest blij mee mocht zijn. Het spektakel van de eerste vijfenveertig minuten kreeg na de rust direct een vervolg door een snelle treffer van Warffum. Gert-Jan Dijkhuizen werd in 47e minuut op de rechtervleugel aangespeeld en liet zijn directe tegenstander Joachim Steur zijn hielen zien. De rechtermiddenvelder stoomde vervolgens door richting doelman Lex Stok die niet voorkomen dat Dijkhuizen de stand op 3-2 voor Warffum wist te brengen. Dat was een lelijke streep door de rekening van de gasten die weer op jacht konden naar de gelijkmaker. Vier minuten na de 3-2 mocht Kloosterburen niet klagen toen een schot van Juan Bello net naast de voor Warffum verkeerde van de paal ging. Nadat de Kloosterburen via William de Lange in de 55e minuut bijna op gelijke hoogte was gekomen was het zestig seconden later wel raak voor de gasten. Nadat Marko Stoepker in eerste instantie nog redding kon brengen op een inzet van Jasper Wiersum werd de bal door Olger Jonker weer voor het doel van Warffum gebracht waar William de Lange de 3-3 binnenschoot.
Rommeliger
Na dit spectaculair begin van de tweede helft werd het allemaal wat rommeliger in een streekderby waar het publiek zich niet hoefde te vervelen. De conditie van de grasmat vergde veel van de spelers zodat het allemaal wat onnauwkeuriger werd maar de bezoekers wel de betere kansen op een vierde treffer hadden. Warffum moest namelijk steeds verder terug wat er voor zorgde dat het steeds voller werd in het strafschopgebied van de thuisclub. Zo ging het steeds meer richting een slotfase waarin Warffum bleef loeren op een counter en Kloosterburen een paar keer gevaarlijk voor het doel van Marko Stoepker opdook. Zo bleef het dus spannend in een duel waarin Kloosterburen, met nog vijf minuten te spelen eigenlijk op een 4-3 voorsprong had moeten komen. Olger Jonker leverde vanaf rechts een prima voorzet af die door William de Lange op de lat boven doelman Stoepker werd geschoten. Zo kroop Warffum in de slotfase een paar keer door het oog van de naald en was men scheidsrechter Kamminga dankbaar dat de extratijd die de arbiter bij telde te verwaarlozen was en de boeiende streekderby in een gelijkspel eindigde. Een gelijkspel waar Warffum-trainer Simon Bos na afloop een heldere analyse op los liet. ,,Wij mogen blij zijn met een punt maar ik denk niet dat dit voor Kloosterburen geldt. Voor ons was het op een gegeven moment alleen maar tegenhouden en meer ook niet.” Een mening waar Willem Pettinga het mee eens was. ,,Na de 3-3 hoop je dat de bal nog een keer goed valt en je op voorsprong komt. Helaas gebeurde dat niet want na de 3-2 is Warffum eigenlijk niet meer gevaarlijk geweest.”

Warffum-Kloosterburen: 3-3(2-2)

8.Wiersum 0-1, 14. R. Bos 1-1, 21. R. Bos 2-1, 24. Mennes 2-2. 47. Dijkhuizen 3-2, 56. De Lange 3-3.

Scheidsrechter: E. Kamminga ( Uithuizermeeden)

Gele kaarten: Reitsma, De Lange (beide Kloosterburen)

Warffum: Stoepker; Korthuis, Zantingh, Kloosterhuis, Bello; Dijkhuizen, Bartel Klinkhamer, Roel Klinkhamer(80. Peerbolte); R. Bos(85. Poel), Maggi.

Kloosterburen: Stok; J. Steur, Mennes, M. Bos, Frik; Reitsma, De Lange, Van der Laan(75. G.Steur), Jonker; Remijn, Wiersum(86. Streefkerk)