Corenos verslaat Noordpool in degradatiekraker.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Aalderd Duinkerken was zaterdag de grote man in de streekderby tussen Noordpool en Corenos. De aanvoerder van Corenos streed zaterdagmiddag met alles wat hij in zich had voor de winst en had in alle drie de treffers van de Roodeschoolsters een aandeel. Drie treffers die er voor zorgden dat Corenos met een over de gehele wedstrijd gezien terechte 3-1 zege huiswaarts keerde en daardoor een paar plaatsen op de ranglijst steeg terwijl de thuisclub de omgekeerde weg maakt.
image-2015-02-20
 Lars Baar kopt, met tegenstander Jos Klip in de buurt, namens Corenos op het doel van Noordpool
Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman Baflo.
Voor Noordpool en Corenos waren de belangen zaterdagmiddag groot in de onderlinge streekderby. Beide teams hadden namelijk een zege nodig in hun poging om wat afstand van de onderste regionen te nemen. Bij thuisploeg Noordpool kon Willem Kluin niet over een volledige selectie beschikken. Michel Dries was op wintersport, Cesar Peters was geschorst en Jega Uruthirasingam was net teruggekeerd van een vakantie in het buitenland en begon daarom op de bank. Ondanks een aantal afwezigen had Kluin echter vertrouwen in een goede afloop. , Wat ik de vorige week in de tweede helft van mijn ploeg gezien heb tegen Be Quick gezien heb was goed. Daar moeten we vandaag op verder borduren. Uiteraard weet ik dat een duel tegen Corenos een totaal andere is als tegen Be Quick want we zullen vandaag veel strijd moeten leveren want dat is wel een beetje het handelsmerk van Corenos.” Een mening die assisten-trainer Arie Duinkerken deelde met de Noordpool-trainer. ,,Ik heb het echt het gevoel dat aan onze kant iedereen weet waar het vandaag om gaat. Als wij aan ons goede spel van vorige week tegen Mamio een vervolg kunnen geven dan kan het niet anders dat we ons een keer belonen.”

Na een wat aftastend begin van de wedstrijd die onder leiding stond van scheidsrechter Alex Traa uit Veendam, die in dit degradatieduel een prima indruk maakte door de wedstrijd niet dood te fluiten, was de eerste grote kans voor de thuisploeg en direct voor een 1-0 voorsprong voor Noordpool zorgde. In de 13e minuut werd Richard Haan op de linkervleugel aangespeeld door Johan Kluin. De aanvaller draaide eerst wat met de bal maar na een actie waarbij hij twee tegenstanders simpel passeerde schoof hij het speeltuig goed terug naar de meegelopen Johan Kluin. De routinier aarzelde niet en met een prachtig schot werd Corenos-doelman Sven Knot vervolgens gepasseerd: 1-0.

Na deze snelle voorsprong voor de Noordpool stond aan de kant van Corenos aanvoerder Aalderd Duinkerken op. Duinkerken was met alles wat hij in zich had druk om zijn teamgenoten op scherp te zetten. De verbale strijd aangaan met arbiter Traa, een nuttige overtreding maken of slim eentje incasseren, alles werd door de aanvoerder gebruikt om er voor te zorgen dat Corenos meer grip op de wedstrijd zou krijgen. Na twintig minuten in de wedstrijd kregen de bezoekers inderdaad steeds meer een overwicht en werd de thuisploeg meer terug op eigen helft gedrongen. Noordpool probeerde wel om de aanvallers Martijs Delker, Richard Haan en Luuk Oosterhuis te bereiken maar dat lukte te sporadisch om het in deze fase van de wedstrijd de verdediging van Corenos echt lastig te maken. Waar de gastheren verzuimden om de voorsprong uit te breiden lukte het de ploeg uit Roodeschool wel om de gelijkmaker te scoren. Een goal waar men wel een beetje gelukkig aankwam omdat Elwin Wezeman de voorzet van Aalderd Duinkerken met de hak achter Noordpool-goalie Kevin Gjaltema tikte en de stand op 1-1 bracht. Richting het rustsignaal kregen de gasten via Lars Baar nog een grote kans om op voorsprong te komen. De spits vond echter in doelman Kevin Gjaltema een niet te nemen obstakel wat nog een paar keer vaker zou gebeuren. De jonge doelman kwam namelijk in enkele identieke situaties steeds als winnaar uit de bus en liet daarmee zien dat hij over het nodige talent beschikt. Omdat aan de andere kant ook Noordpool voor de rust niet meer tot scoren kwam gingen beide teams met een 1-1stand de kleedcabines in.

In de rust zagen beide teams nog geen reden om wijzigingen door te voeren maar kwam er wel een snelle wijziging in de stand. In de 47e minuut mocht Corenos van scheidsrechter Traa op de rechtervleugel een vrije trap nemen. Wie anders dan Aalderd Duinkerken belastte zich met dit karwei. De aanvoerder van de gasten zag vanuit zijn ooghoek Erik Zuidema een vooractie maken door zijn tegenstander Corné Tuitman even uit balans te brengen. Wat volgde was een afgemeten voorzet van Duinkerken die door Erik Zuidema onhoudbaar achter Kevin Gjaltema werd gekopt: 1-2. Drie minuten later moest Noordpool een volgende tegenslag incasseren. Johan Kluin raakte na een goed uitgevoerde bloktackle van Siert Brontsema namelijk geblesseerd aan zijn rechterknie. Direct werd duidelijk dat de middenvelder niet verder kon en hij werd vervangen door de jonge Gijs Balkema. Dat zorgde er even voor dat Noordpool zich moest herpakken omdat door het verdwijnen van Johan Kluin toch een stuk routine verdween. Routine die er aan de kant van Corenos met de dertigers Zuidema, Duinkerken, Brontsema en Reininga nog voldoende was. Maar ook de jongere spelers aan de kant van de bezoekers begrepen wat er gevraagd werd want ook de beide 22-jarigen, Kevin Haan en Robert Knot, lieten zich in de persoonlijke duels goed gelden.

In de 55e minuut had Lars Baar de voorbeslissing op zijn schoen. Met een prachtige aanname en dito passeeractie speelde de jonge spits zich goed vrij maar Baar zag zijn schot vervolgens net naast het Noordpool-doel gaan. Noordpool probeerde ondertussen om zich onder de druk van Corenos uit te spelen maar wat in het grootste gedeelte van de eerste helft niet lukte gebeurde ook in het tweede deel van de wedstrijd niet. De spitsen werden te weinig in stelling gebracht om het de defensie van de withemden lastig te maken. Zo stond het na een kwartier in de tweede helft nog steeds 2-1 voor de bezoekers die in de 64e minuut op een 1-3 voorsprong kwamen. Na een overtreding op Lars Baar mocht Corenos een vrije trap nemen van onpartijdige Traa. De vrije bal werd genomen door Aalderd Duinkerken die zag dat het muurtje samen met de positie van doelman Gjaltema een kans op een goal gaven. De middenvelder, gezegend met een prima traptechniek, krulde de bal vervolgens in de rechterbenedenhoek waar Gjaltema te laat arriveerde om de bal te keren. Een voorsprong die op dat moment ook verdiend genoemd mocht worden omdat de gasten steeds vaker als winnaar uit een persoonlijk duel kwamen. Daardoor kreeg de Noordpool-aanhang niet het idee dat hun favorieten nog terug in de wedstrijd konden komen. Dat beeld klopte wel een beetje want Corenos dicteerde het steeds meer waarbij het in de verdediging in de persoon van Elwin Wezeman iemand had staan die wist dat er af en toe om een rigoureuze aanpak gevraagd werd. De centrale verdediger kleunde een paar keer stevig in een duel wat er voor zorgde dat de aanvallers van Noordpool er voor kozen om niet het duel met Wezeman op te zoeken. Nadat het in de slotfase nog even hectisch dreigde te worden na een opstootje tussen Aalderd Duinkerken en Jega Uruthirasingam, waar beide de gele kaart voor kregen, gebeurde er in de laatste minuten niet veel bijzonders meer. Corenos geloofde het wel en wist dat de drie punten binnen waren en Noordpool had niet meer het geloof dat het nog wat aan de stand kon veranderen. Dat zorgde er daarom voor dat de thuisploeg tegen half vijf als verliezer van het veld stapte en even later trainer Willem Kluin een eerlijke analyse gaf door te stellen dat de nederlaag wel terecht was. ,,We hebben tegen een hecht collectief te weinig strijd kunnen leveren. En dan bedoel ik voornamelijk na de tweede tegengoal. Daar kregen we een tik van en toen Johan even later ook nog uitviel was het eigenlijk een beetje over bij ons. Dat was jammer maar helaas wel de realiteit.”
Erik Zuidema was als speler/trainer uiteraard blij met de zege van zijn ploeg maar plaatste wel een kanttekening. ,,We hebben veel kansen weten te creëren maar hadden daar meer mee moeten doen. Voor de rest denk ik wel dat onze zege over de hele wedstrijd gezien terecht te noemen is.”

Noordpool-Corenos: 1-3 (1-1)

13. Kluin 1-0, 31. Wezeman 1-1, 47. Zuidema 1-2, 65. Duinkerken 1-3.

Scheidsrechter: A. Traa (Veendam)

Gele kaarten: Uruthirasingam, Oosterhuis(beide Noordpool), Duinkerken(Corenos).

Noordpool: Gjaltema; De Graaf(70. Uruthirasingam), Klip, Tuitman, Hemmes (82. Dijkstra); Kluin(50. Balkema), Ebobisse, Oost; Haan, Delker, Oosterhuis.

Corenos: Sven Knot; Bakker, Robert Knot(80. Anne Jan ten Harkel), Wezeman, Reininga; Duinkerken, Brontsema, Wouter ten Harkel, Haan; Zuidema, Baar.