Opnieuw verlies De Heracliden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Een prima bespeelbaar veld in Uithuizermeeden en een uitstekend fluitende scheidsrechter De Jong uit Groningen die veruit de beste man op het veld was waren de meest opvallende zaken in het duel tussen De Heracliden en Drenthina. Een duel dat door de thuisploeg met 0-4 werd verloren maar wat als een geflatteerde uitslag gezien mag worden omdat de goals van de Drenten niet als uitgespeelde kansen maar als gelukstreffers betiteld mochten worden.
image-2015-02-13
 Spelmoment voor het doel van De Heracliden waarbij Roy Streppel een schot probeert te blokken
Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman Bedum

Ondanks dat er in de morgenuren nog code oranje werd afgegeven i.v.m. de gladheid op de wegen in Noord-Nederland en daarmee gepaard gaande ijsregen zaterdagmiddag in Uithuizermeeden prima gevoetbald worden. Op sportpark Meij kwam Drenthina uit Emmen op bezoek wat samen met De Heracliden en Loppersum tot de laagvliegers in de competitie behoord. Dat was dan ook de reden dat De Heracliden-trainer Jan Medema alle vertrouwen had in een positief resultaat voor zijn team. ,,In Emmen verloren we weliswaar met 4-0 maar Drenthina heeft sinds begin oktober geen wedstrijd meer gewonnen. Daarom zie ik vandaag wel kansen om eindelijk van die hatelijke nul af te komen.”

Medema kon nog niet over een volledig fitte selectie beschikken want met de afwezigheid van Mark Knol, Stephan Haan, Jort Veenstra en Robin Zuidema miste de thuisclub een aantal spelers dat normaliter op een basisplaats kan rekenen. Voor Robin Zuidema zitten de eerste speelminuten er echter aan te komen want zoals de zaken er nu voorstaan, zal de jonge spits volgende week zijn rentree kunnen maken nadat hij in het tweede competitieduel tegen Klazienaveen een dubbele beenbreuk opliep. Door het ontbreken van het spitsenduo Knol/Zuidema werd de aanvalslinie tegen Drenthina gevormd door Robert de Vries en Sebe-Jan Vogel die samen met hun teamgenoten moesten toestaan dat de eerste echte kans voor de gasten uit Emmen was. Pieter Buikema toonde zich echter direct een betrouwbare doelman door goed in te grijpen bij deze aanval van de gasten. Na een kwartier spelen kreeg De Heracliden wat meer grip op het spel van Drenthina. Er kwamen wat kansjes voor de gastheren waardoor het een echte wedstrijd begon te worden. Zo kwamen Frank de Boer en Robert de Vries in een kansrijke positie maar ook Drenthina-keeper Yannick Berends toonde zich een betrouwbare sluitpost zodat er vooralsnog een brilstand op het scorebord bleef staan. Richting het eerste half uur werd steeds duidelijker dat beide ploegen maar weinig voor elkaar onderdeden. De gasten hadden wel iets meer balbezit dan de thuisploeg maar deden daar in aanvallend opzicht maar bitter weinig mee. Wat voor de wedstrijd al door de technische staf van de Emmenaren namelijk werd opgemerkt werd inderdaad zichtbaar, de ploeg uit Emmen komt dit seizoen maar moeilijk tot scoren. Doordat dit ook het manco aan de kant van de gastheren is kon de 0-0 na vijfenveertig minuten daarom ook niet als vreemd worden gezien.

Aan het begin van de tweede helft werd er aan de kant van De Heracliden een wissel doorgevoerd. Sebe-Jan Vogel was in de kleedkamer achtergebleven en voor hem kwam de 17-jarige Matthijs Zuidema in de ploeg. Ook Drenthina had een wissel toegepast door verdedigende middenvelder Kees Plaatje te vervangen door de iets aanvallender ingestelde Patrick Gierveld. Met twee dus iets gewijzigde ploegen begonnen De Heracliden en Drenthina aan het tweede deel van een wedstrijd die al snel zijn eerste goal kreeg. Bij het uitverdedigen maakte Mark Linstra in de 48e minuut een ongelukkige overtreding binnen de beruchte lijnen op Mark Lubberts. De uitstekend fluitende scheidsrechter De Jong uit Groningen kon vervolgens niets anders doen dan zeer gedecideerd naar de stip wijzen. Aan de kant van Drenthina is Thom Alders de man voor de strafschoppen en met een fraaie lichaamsschijnbeweging stuurde de middenvelder Pieter Buikema richting de linkerhoek om vervolgens de bal keurig in de rechterhoek te schieten: 0-1.

Deze snelle tegentreffer zorgde er voor dat De Heracliden zich even moest herpakken. De mannen van Jan Medema waren even de kluts kwijt omdat het wist dat het scoren van doelpunten dit seizoen een lastig verhaal is. Vreemd genoeg drukten de Emmenaren na de 0-1 niet direct door want wat er gedurende de volgende twintig minuten volgde was een fase waarin het spel van beide teams bijzonder matig was. De thuisploeg gooide wel steeds meer strijd in de wedstrijd maar wist de twee spitsen, Robert de Vries en Matthijs Zuidema, niet of nauwelijks te bereiken. Aan de andere kant lukte dat de Emmenaren wel waarbij het meer geluk dan wijsheid was dat een van de aanvallers van de gasten in scoringspositie kwam. Dat was ook in de 59e minuut het geval toen een misverstand op het middenveld de bal bij Drenthina-spits Tom Brinks bracht. Het lukte de aanvaller vervolgens om doelman Pieter Buikema te omspelen maar Brinks zag zijn inzet door de goed mee teruggelopen Anton Mulder uit het doelgebied geleden worden. Helaas voor de thuisclub was dat uitstel van executie die er in de 68e minuut kwam. Een aanval van Drenthina werd niet goed weggewerkt door de verdediging van gastheren zodat de goed mee opgekomen rechtsback Bas Boersma de bal kon oppikken. De aanvoerder van de bezoekers bedacht zich niet en met een geplaatst schot verdween de bal, onhoudbaar voor doelman Pieter Buikema, in de verre hoek: 0-2. De tweede treffer van de Drenten zorgde er voor dat de hoop op een eerste punt voor de thuisploeg ook bij de trouwe supporters verdween omdat een echte kans voor De Heracliden zich in de tweede helft nog niet had voorgedaan. De intentie bij de gastheren was er wel maar de aanvallende acties waren onvoldoende om het de verdedigingslinie van de gasten echt lastig te maken. Jan Medema besloot nog wel om Gideon Kamminga naar de kant te halen voor de 16 jarige Pim la Crois maar echt veel verandering bracht dat niet. Toen Mark Lubbers er in de 75e minuut ook nog 3-0 van wist te maken was helemaal gedaan voor De Heracliden dat nu zeker wist dat de dertiende nederlaag van het seizoen er aan zat te komen. De kracht voor een alles of niets slotoffensief zat er daarom ook niet meer in bij de blauwhemden die zelfs nog moesten toestaan dat Drenthina in de slotseconden de eindstand op 0-4 bracht waarbij goal gescoord werd door invaller Patrick Gierveld. Zo werd het een duidelijke nederlaag voor de thuisclub waar routinier Theo Buikema terecht van vond dat het een geflatteerde nederlaag was. ,,Toen we die ongelukkige strafschop tegen kregen knapte er iets bij ons. Dat het dan uiteindelijk ook nog een 0-4 nederlaag wordt maakt het nog eens extra zuur.”

De Heracliden-Drenthina 0-4

49. Alders 0-1, 68. Boersma 0-2, 75. Lubberts 0-3, 90. Gierveld 0-4.

Scheidsrechter: J.de Jong (Groningen)

De Heracliden: Pieter Buikema; Theo Buikema, Mulder, Kamminga(70. La Crois), Linstra; Jeroen Linstra, Mark de Boer, Streppel, Frank de Boer(85. Bahar); Vogel(46. Matthijs Zuidema), De Vries.

Drenthina: Berends; Boersma, Haan, Hoolsema, Reinders; Hofstede, Plaatje(46. Gierveld), Alders, Koops; Lubbers, Brinks(79. Kemperink),