Koploper Oranje Nassau VR2 te sterk voor ST. Hunsingo-Viboa VR1

Geschreven door Paul de Vries op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Afgelopen zaterdag stond de eerste reguliere competitiewedstrijd op het programma voor de vrouwen van ST. Hunsingo-Viboa VR1. In de loop van de zaterdagmorgen verdween de ijzel van de wegen, net op tijd om een veilige reis te maken naar de koploper in de 2de klasse, Oranje Nassau (ON) VR2 uit Groningen. Vanwege de slechte gesteldheid van het (gras)veld, werd “de wei” ingeruild voor een mat met veel rubber en een aantal verdwaalde groene plastic sprieten. Alsof een tegenstander van het kaliber ON al niet moeilijk genoeg is …… ON had immers de laatste tien competitiewedstrijden allemaal in winst omgezet met de veelzeggende cijfers 39 doelpunten voor en 4 tegen!
Coach Alfred Sterrenberg van Hunsingo kon niet beschikken over een geheel fitte selectie. Van de vijftien meegereisde speelsters waren er vier speelsters enigszins aangeslagen uit de voorbereiding op de tweede competitiehelft gekomen. Tijdens de warming up moest dan ook bekeken worden of ze fit genoeg waren om te spelen. Aanvalster Marjolin Pol viel uiteindelijk af. Keepster Roxanne Visscher, linker verdedigster Annick de Vries en aanvalster Cherry Chen waren fit genoeg om te starten.
ON liet vanaf de eerste minuut duidelijk blijken wat hun bedoelingen waren. Ze probeerden direct Hunsingo vast te zetten op eigen helft en met het snel rondspelen van de bal (zoals Ajax in betere tijden) kwam de verdediging van Hunsingo behoorlijk onder druk te staan. Echter door het compacte spel van Hunsingo en dus door de ruimtes klein te houden, wisten de ON vrouwen zich nauwelijks kansen te creëren. De Hunsingo verdediging onder leiding van Sabine Jansen stond als een huis. De Hunsingo vrouwen konden een aantal keren via de counter richting doel van de ON keepster trekken, maar ook de ON keepster hoefde de handschoenen niet uit de mouwen te steken. Een ongelukkig spelmoment luidde in de 25e minuut van de wedstrijd de 1-0 voor ON in. In een poging een indraaiende hoekschop bij de eerste paal uit het doel te halen, raakte Annick de Vries van Hunsingo de bal met de arm. De strafschop werd door Kirsten Wiersema onberispelijk ingeschoten en zo kwam ON gemakkelijk op de door hun zo gewenste voorsprong. Een aantal afstandsschoten van beide kanten gingen naast of over het doel en zo bleef de stand tot de rust 1-0.
In de rust werd de Hunsingo tactiek door coach Alfred Sterrenberg aangepast. Door met 2 diepe spitsen te gaan spelen en vier middenvelders was het de intentie om de 1-0 zolang mogelijk vast te houden en te hopen op 1 of 2 kansen door de lange bal te spelen op de spitsen Chantal Streppel en Yvonne Visser. Cherry Chen kon niet verder en daarvoor werd Jenny de Blécourt ingebracht. Na rust bleef ON de druk opvoeren door het hoge tempo en het zeer verzorgde positie- en combinatiespel. Na een vloeiende aanval werd het dan ook in de 55e minuut door Jitske Janssen 2-0 en in de 80e minuut moest de uitstekend keepende Roxanne Visscher van Hunsingo capituleren voor Jody Bijl (3-0). Bij de stand van 2-0 kregen de vrouwen van Hunsingo toch nog 2 goede mogelijkheden, maar de balaanname en eindpass waren onvoldoende nauwkeurig om tot scoren te komen op deze moeilijk bespeelbare ondergrond. Bij Hunsingo werden Demi Hasper en Renée de Vries nog ingewisseld maar het spelbeeld veranderde niet meer. En zo bleef het 3-0 voor ON.
Een meer dan verdiende overwinning voor een uitstekend voetballende ON dat nu al het niveau heeft van een 1e klasser. Moeten ze alleen nog even kampioen worden. Maar dat mag voor dit team onder leiding van trainer/coach Jannet Maréchal-van Dijken geen enkel probleem zijn. De vrouwen van Hunsingo hebben zich prima geweerd, maar voor een team in opbouw was deze tegenstander nu nog even een maatje te groot. Hunsingo besloot om de nasmaak van de nederlaag snel weg te spoelen door het spelen, afgelopen dinsdagavond, van een oefenwedstrijd in en tegen 5de klasser Siddeburen. Uitslag: 0-15.