Omlandia en Farmsum sterkste tijdens Hogeland Cup

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Omlandia en Farmsum werden zaterdagavond rond middernacht als winnaars van het A en B-toernooi van de eerste editie van het toernooi om de Energiewacht Hogeland Cup gehuldigd. Een huldiging die wat later dan gepland was en het daardoor voor de bezoekers een lange avond werd. Maar gelukkig viel er voor het publiek op de finaleavond voldoende te beleven zodat deze eerste editie van een groot zaalvoetbaltoernooi op het Hogeland een positieve indruk achterliet.

 

image-2015-01-16
 Spelmoment uit de finale Energiewacht Hogeland Cup tussen SV Bedum en Omlandia
 Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman Baflo
 
Zaterdagavond werden in sportcentrum De Mencke de kruisfinales en finales van het A en B-toernooi om de Energiewacht Hogeland Cup gespeeld. Voor de B-finalepoule hadden ZEC, Farmsum en Rood Zwart Baflo zich via poulewinst weten te plaatsen en aan dit drietal werd SIOS uit Sauwerd toegevoegd. Door een fout was SIOS ten onrechte niet als poulewinnaar aangemerkt waardoor de organisatie besloot om SIOS als vierde ploeg aan de finalepoule in het B-toernooi toe te voegen. Voor de finaleavond in het A-toernooi waren de zaken voor iedereen wel duidelijk want daar waren het Omlandia, Hunsingo, SV Bedum-zaterdag en NEC Delfzijl de vier teams die om de hoofdprijs van 3000 euro gingen spelen.
Kruisfinales
Even na 18.00 uur begon de avond met het eerste duel in de kruisfinales van het B-toernooi tussen SIOS en ZEC. De Zandeweersters waren aardig verzwakt want naast dat ZEC zijn doelman Jan Posthumus moest missen was ook Ronny Bakker niet fit. De doelman van ZEC was aan zijn pink geopereerd en kon daardoor niet spelen en de aanvalsleider van de Zandeweer Eppenhuizen Combinatie was geveld dor buikgriep maar wilde ten koste van alles wel spelen. Buikgriep of niet, Ronny Bakker was de man die ZEC tegen SIOS aan de leiding bracht. Niet veel later stond de stand echter weer gelijk toen Hylke Zijlstra, na een prima combinatie met Reinder Haaksema, de 1-1 op het scorebord schoot. Harmen Wienke, die er in de poulewedstrijden van SIOS door een blessure niet bij was, schoot halverwege de ploeg uit Sauwerd naar een 2-1 voorsprong tegen een ZEC dat de nodige kansen op een doelpunt kreeg maar in Robert Bakker een speler had die het vizier niet op scherp had staan. Gelukkig voor de ploeg van Gerard Heun had Ronny Bakker dat wel en hij schoot in de 16e minuut zijn ploeg weer langszij. Richting de slotfase van het duel kregen de mannen van trainer Erwin Molog echter wat meer grip op de wedstrijd en via treffers van Reinder Haaksema en Stefan Bultena liep SIOS uit naar een 4-2 voorsprong. Een voorsprong die niet meer uit handen werd gegeven waardoor SIOS zich als eerste ploeg verzekerd wist van een plaats in de finale van het B-toernooi.
Na dit voor het publiek aantrekkelijk duel kwamen Omlandia en NEC Delfzijl in actie voor de eerste kruisfinale van het A-toernooi. Omlandia, dat gedurende het gehele toernooi al had laten zien dat het tot de topfavorieten voor de eindzege behoorde, had maar weinig te duchten van de ploeg uit Delfzijl. De eersteklaser opende de score door een goal van Martin Oudman die al snel gevolgd werd door een volgende goal van de goalgetter van Omlandia. Na deze snelle 2-0 voorsprong konden de Ten Boersters het duel vervolgens simpel uitspelen want hoewel NEC Delfzijl, onder aanvoering van de ook nu weer uitblinkende Adriaan Moussa Kadir, nog wel wat terug probeerde te doen wist Omlandia via Bert Zwart en een derde goal van Martin Oudman een simpele 4-0 zege te behalen.
Niet uitverkocht
Het volgende duel in een helaas niet uitverkochte De Mencke was die tussen Rood Zwart Baflo en Farmsum. De Farmsumers konden in tegenstelling tot de duels in de poulewedstrijden van het A-toernooi nu wel over Herbert van Brugge beschikken. De met afstand de beste speler aan de kant van Farmsum was toen namelijk door de griep geveld maar liet tegen de Bafloërs zien dat hij daar geen naweeën meer van ondervond. Van Brugge was namelijk de man die er met twee treffers voor zorgde dat Farmsum later op de avond in de finale tegenover SIOS zou komen te staan. Wat Rood Zwart Baflo namelijk ook probeerde, de geelhemden hadden zaterdagavond ook verdedigend hun zaken goed op orde zodat kansen voor Chris ten Boer en Melvin Folkerts niet het gewenste resultaat opleverde.
In wedstrijd nummer vier stond de tweede kruisfinale van het A-toernooi op het programma. Hunsingo moest het hierin opnemen tegen SV Bedum-zaterdag dat voor de finaleavond noodgedwongen met een iets gewijzigde selectie naar Uithuizen was gekomen. Doordat de 1e selectie van de Bedumers voor een trainingskamp op Marbella verbleef waren Frank Roorda, René Homan en de broers Nick en Jordi Boelhouwer niet beschikbaar zodat het team werd aangevuld met Eddy Koopman en Hans Vos. Gelukkig voor Bedum was Sander Roorda wel van de partij en de goaltjesdief van de paarshemden was direct verantwoordelijk voor de eerste twee goals in het duel tegen Hunsingo. Een Hunsingo wat helaas niet zijn spel van in de poulewedstrijden en de halve finaleavond kon laten zien. Iets wat vooral kwam doordat de broers Ragas en Bahez Anwar te weinig in het stuk voorkwamen. Het werd uiteindelijk een simpele 5-1 zege voor de Bedumers waarbij vooral de 3-1, gescoord door routinier Eddy Koopman, met luid gejuich werd begroet.
Speciale wedstrijden
Nadat de eerste vier wedstrijden van de avond waren gespeeld was de tijd aangebroken voor een intermezzo in de vorm van twee speciale wedstrijden. Het eerste duel was die tussen een team van spelers uit het A-toernooi en een team van spelers uit het B-toernooi. Door de samenstellers van beide teams was er voor gekozen om van zoveel mogelijk teams een speler te selecteren. Dat zorgde er voor dat er veel aanvallend ingestelde spelers uitgenodigd waren maar wat de amusementswaarde van het duel alleen maar groter maakte. Door vooral de A-selectie werd er namelijk aardig op los gescoord hoewel de B-selectie, door een doelpunt van Herbert van Brugge, eerst aan de leiding was gekomen. Uiteindelijk werd het 10-3 voor het team van A-prominenten, wat bestond uit Alwin Zwerver, Roy Streppel, Bjorn Schutter, Bahez Anwar, Soeratmin Venema, Martin Oudman, Sander Roorda, Thijs Helder en Ragas Anwar, tegen een team van de B-prominenten bestaande uit Herbert van Brugge, Gert van Dijk, Reinder Haaksema, Ronny Bakker, Diederik Dijk, Nico de Vries, Martijn Woltjer en Boelie de Sturler die als vervanger van Jan Posthumus het doel verdedigde.
Na dit duel stond er een wedstrijd tussen een team van 'veteranen' uit alle acht de gemeenten waaruit de deelnemende verenigingen kwamen en oud-FC Groningen op het programma. Waar in eerste instantie nog over namen als Hugo, Henk Oosterwold en Johan Tukker werd gesproken waren het toch echt de spelers die ook op het veld FC Groningen het vaakst vertegenwoordigen die naar De Mencke waren gekomen. Spelers die allemaal hun sporen wel hebben verdiend in de voetbalwereld. Mannen als Ronald Steenge, Marcel Roode, René van der Duin en Richard Vennema lieten namelijk zien dat ze het spelletje nog niet verleerd waren wat er voor zorgde dat de ploeg van 'Oldies, bestaande uit Renato Santanera, Alfred Jonker, Jaap Swiers, Windy van Dortmont, Gerard Tammens, Richard Meijer en Gertjan Hageman op een 10-3 nederlaag werd getrakteerd.
Vuurwerk
Na dit volgens velen te lang durend intermezzo ging het vervolgens verder met het de laatste vier duels in het toernooi om de Energiewacht Hogeland Cup. Waar het er in de eerste zes wedstrijden nog rustig aan toe ging sloeg in wedstrijd nummer zeven, het duel om de derde of vierde plaats in het B-toernooi tussen Rood Zwart Baflo en ZEC, de vlam in de pan. Tot aan de stand van 4-3 in het voordeel van ZEC was het een ware thriller wat het publiek voorgeschoteld kreeg. Een prachtig scoreverloop, mooie goals en twee ploegen die vol voor de winst gingen zorgde voor enthousiasme op de tribune die opeens over ging in verbazing. Opeens waren het de gele kaarten die zichtbaar werden zodat de Zandeweersters opeens met twee man minder binnen de lijnen stonden. Dat zorgde voor 'vuurwerk' in De Mencke waar Ronny Bakker vervolgens zijn tweede gele kaart kreeg en met rood naar de kant moest. Iedereen was nu het spoor bijster en even dreigde het te escaleren toen ZEC het speelveld dreigde te verlaten. Na veel gedoe tussen de wedstrijdtafel, scheidsrechters en beide teams werd er uiteindelijk toch verder gespeeld. Nadat Melvin Folkerts zijn team naast ZEC had geschoten ontstond er weer tumult omdat Rood Zwart Baflo van mening was dat ZEC een aantal seconden met teveel spelers in het veld stond. Nadat ook dit probleem opgelost was moesten uiteindelijk strafschoppen de beslissing brengen waarin ZEC uiteindelijk het meest bedreven was zodat de Zandeweersters er met de derde prijs vandoor gingen.
Troostfinale
In de ‘troostfinale’ van het A-toernooi ging het er vervolgens een stuk rustiger aan toe tussen Hunsingo en NEC Delfzijl. De Winsumers en de Delfzijlsters maakten er een gelijkopgaande strijd van waarin de roodhemden door een goal van Laurens Groeneveld aan de leiding kwamen. Een voorsprong die niet lang stand hield want nog geen twee minuten later schoot Adriaan Moussa Kadir de gelijkmaker langs Hunsingo-keeper Robert Rosema. De Winsumers kwamen vervolgens door weer Laurens Groeneveld op 2-1 maar Jeroen Berends hield het spannend door de 2-2 op het scorebord te schieten. Zo dreigde ook dit duel op een verlenging van vijf minuten uit te lopen en waar veel toeschouwer, althans zo viel op de tribune te beluisteren, niet op zaten te wachten. Paul Broekhuizen was daarom voor velen de held van de avond door vlak voor tijd Hunsingo naar een 3-2 overwinning te schieten wat de Winsumers de derde plaats opleverde.
Echte werk
Met nog twee wedstrijden op het programma begon nu het echte werk want de duels die nog resteerden waren de finales in het B en A-toernooi. De finale in het B-toernooi werd een herhaling van zetten want Farmsum en SIOS stonden in de poulewedstrijden ook al tegenover elkaar. In dat duel was SIOS de sterkere waar het in de beginfase van het voorlaatste duel van de avond ook naar uitzag. Allart de Haan schoot SIOS namelijk naar een 1-0 voorsprong wat op dat moment ook verdiend was. De ploeg van trainer Erwin Molog speelde in het begin prima en het wachten was eigenlijk op een tweede goal van de vijfdeklasser uit Sauwerd. Maar Farmsum had Herbert van Brugge die maar weinig ruimte nodig heeft om tot scoren te komen De technicus zorgde namelijk fraai voor de 1-1 die enkele minuten door SIOS met een tegentreffer werd beantwoord. Jacob de Haan liet zijn teamgenoten en supporters na een prima aanval terecht juichen. Nadat Stefan Bolhuis beide teams weer op gelijke hoogte had gebracht ontstond er een duel waarin beide teams de nodige kansen op een derde treffer kregen. Bij een aanval van SIOS leed Hylke Zijlstra echter ongelukkig balverlies waardoor Herbert van Brugge alleen op SIOS- doelman Reinder de Haan kon afgaan. Voor een Van Brugge in vorm is het dan een koud kunstje om tot scoren te komen en wat ook gebeurde. Dat betekende de 3-2 voor Farmsum waardoor SIOS meer risico’s moest nemen. Dat zorgde uiteraard voor de nodige kansen voor SIOS dat echter moest toestaan dat een uitstekend uitgevoerde counter van Farmsum, met weer een goal van Herbert van Brugge het duel definitief op slot gooide en betekende dat Farmsum er met de hoofdprijs van 1000 euro vandoor ging.
Hoofdprijs
Voor de twee finalisten in het A-toernooi lag er een hoofdprijs van 3000 euro te wachten en daar wilden SV Bedum-zaterdag en Omlandia wel even voor spelen. Voor velen waren de Ten Boersters favoriet wat de ploeg, met topschutter Martin Oudman in het eerste blok, direct waarmaakte. Een domme overtreding van Bedum-keeper Nico Homan zorgde er voor dat Omlandia binnen een minuut een strafschop mocht nemen. Martin Oudman belastte zich met dat karwei en op zijn schot vanaf zeven meter moest Nico Homan het antwoord schuldig blijven:1-0. Niet veel later maakte Jeroen Haan er 2-0 van en werd duidelijk dat Omlandia de bovenliggende partij was. De Bedumers kwamen door een treffer van Sander Roorda nog wel terug tot 2-1 maar vlot daarna stond er een 3-1 stand op het scorebord. Jeroen Haan wist het net te vinden en velen dachten dat het duel tussen de twee eersteklassers nu wel een gelopen koers zou zijn. Sander Roorda bracht de spanning weer terug in de wedstrijd door de 3-2 achter doelman Devon Harmsma te schieten. Wat de Bedumers verder ook probeerden, het waren de Ten Boersters die de regie van de wedstrijd in handen hadden en niet meer loslieten. Via doelpunten van Kees van de Wolde en weer Jeroen Haan werd het uiteindelijk een 5-2 overwinning voor Omlandia wat daarmee de eerste winnaar van het toernooi om de Energiewacht Hogeland Cup werd. Een overwinning waar aanvoerder Martin Oudman na afloop blij mee was. ,,Ik denk dat we ons hier als Omlandia prima hebben laten zien. We waren voor velen de grote favoriet en dat hebben we waargemaakt.”
Eindstand A-toernooi
1. Omlandia
2. SV Bedum-zaterdag
3. Hunsingo
4. NEC Delfzijl
Eindstand B-toernooi:
1. Farmsum
2. SIOS
3. ZEC
4. Rood Zwart Baflo
Beste speler A-toernooi:
Adriaan Moussa Kadir NEC Delfzijl.
Beste speler: Reinder Haaksema SIOS.
Beste doelman A-toernooi:
Alwin Zwerver Middelstum
Beste doelman B-toernooi:
Jan Posthumus ZEC.
Topscoorder A-toernooi:
Martin Oudman Omlandia 21 goals
Topscoorder B-toernooi
Herbert van Brugge. 14 goals