SV Bedum-zaterdag door naar finaleavond Hogeland Cup

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

SV Bedum-zaterdag en NEC Delfzijl wisten zich zaterdagavond te plaatsen voor de finalepoule van het A-toernooi om de Energiewacht Hogeland Cup. De Bedumers deden dat door alle vier de duels winnend af te sluiten en het verrassend sterk acterende NEC uit Delfzijl bleef VIBOA, De Heracliden en Noordwolde nipt voor en wat door velen als een stunt werd gezien.
image-2015-01-09 1
Spelmoment uit het duel VIBOA-Noordwolde tijdens tweede halve finaleavond Hogeland Cup
Bron: Ommelander Courant    Foto: Ronnie Afman Baflo
 
Nadat op vrijdagavond Omlandia en Hunsingo zich voor de finaleavond hadden weten te plaatsen mochten een dag later SV Bedum-zaterdag, VIBOA, Noordwolde De Heracliden en NEC Delfzijl uitmaken wie er door zouden gaan naar de finalepoule. De Heracliden en NEC Delfzijl beten op zaterdagavond de spits af in een duel tussen twee teams die redelijk aan elkaar gewaagd waren. De Delfzijlsters waren met een wat aangepast team naar Uithuizen gekomen omdat de A en B-selectie van de derdeklasser vrijdag voor een trainingskamp naar Turkije was vertrokken. NEC Delfzijl kwam tegen De Heracliden na ongeveer acht minuten spelen op een 1-0 voorsprong die drie minuten later via een prima uitgespeelde aanval verdubbeld werd.
Via een treffer van Frank de Boer kwam de tweedeklasser weer terug in de wedstrijd maar wat men ook probeerde, een tweede treffer zat er niet meer in zodat de Meisters met een nederlaag aan deze halve finalepoule begonnen.
Nederlaag
Met een nederlaag beginnen gold in het tweede duel verrassend genoeg ook voor Noordwolde in hun wedstrijd tegen VIBOA 2. De derdeklasser  moest zijn meerdere erkennen  in een VIBOA dat onder aanvoering van  de sterk spelende  Job Tigelaar een degelijke wedstrijd speelde. De Winsumers namen al snel in de wedstrijd door Job Tigelaar een 1-0 voorsprong en via een fantastische hakbal van Tom de Vries en een goal van Michel Danhof werd het uiteindelijk een terechte 3-0 zege voor de ploeg van trainer Henk Alssema en teamleider Ben Breukelman.
Na het duel VIBOA-Noordwolde kwam SV Bedum-zaterdag voor de eerste keer in actie. De Bedumers worden als een van de favorieten voor de titel gezien en maakten hun favorietenrol direct waar. Tegen NEC Delfzijl werd het duidelijke 4-1 overwinning die tot stand kwam door drie treffers van Frank Roorda en een doelpunt van broer Sander zodat er in dit duel een beetje van de 'Roorda-show' gesproken mocht worden.
Op dreef
In wedstrijd nummer vier kon De Heracliden zich in zijn duel tegen VIBOA absoluut geen verlies veroorloven wilde het zicht op de finaleavond houden. Nadat VIBOA, via een goal van George Gouadze op een 1-0 voorsprong was gekomen deed De Heracliden er alles aan om in eerste instantie langszij de Winsumers te komen. Toen dat via een goal van Jeroen Linstra, na een grove verdedigingsfout aan de kant van VIBOA, lukte werd het een duel waarin beide ploegen vol voor de winst speelden. Er kwamen kansen voor beide teams maar zowel VIBOA-keeper Bas Breukelman, als ook zijn collega Pieter Buikema, waren zaterdagavond uitstekend op dreef. In de laatste twee minuten probeerde De Heracliden met Roy Streppel als extra veldspeler voor doelman Pieter Buikema er nog een zege uit te slepen maar VIBOA hield keurig stand zodat de Winsumers met vier punten uit twee duels van een prima start mochten spreken.
Geen nederlaag
Dat laatste gold na wedstrijdnummer vijf ook voor SV Bedum dat voor zijn tweede wedstrijd tegen Noordwolde moest aantreden. Beide teams hadden elkaar in de poulefase ook al ontmoet en toen waren de paarshemden als winnaar uit de bus gekomen. Noordwolde kon nu geen nederlaag gebruiken want dat betekende een bijna zekere uitschakeling. Die boodschap werd door de geelhemden goed begrepen want hoewel SV Bedum door een goal van Soeratmin Venema snel op een 1-0 voorsprong kwam stond het kort daarna alweer 1-1. SV Bedum-doelman Nico Homan verspeelde de bal een beetje knullig aan Marco Vos die via een intikkertje zijn ploeg op gelijke hoogte met de Bedumers bracht. Even later werd het zelfs nog mooier voor Noordwolde toen Dannick Meima de stand op 2-1 in het voordeel van de derdeklasser bracht. Door twee doelpunten van Frank Roorda kwamen de Bedumers in dit spektakelstuk echter toch weer aan de leiding. Ondanks deze hernieuwde achterstand bleef Noordwolde strijden voor een goed resultaat en via een goal van Marco Vos kwam er een stand van 3-3 op het scorebord te staan. Met nog minder dan een halve minuut te spelen zag het er daarom naar uit dat SV Bedum zijn eerste puntverlies van het toernooi zou gaan leiden. Maar in werkelijk de slotseconden van dit prachtig duel schoot Nick Boelhouwer de 4-3 eindstand op het scorebord. Dat zorgde voor een enorme deceptie bij Noordwolde en vreugde bij de Bedumers die met deze tweede zege een stevige stap richting de finaleavond hadden gezet.
Wedstrijd zes ging tussen NEC Delfzijl en VIBOA. Beide ploegen zouden bij een zege mee blijven doen in de race om de tweede plaats achter favoriet SV Bedum. Na een eerste goal voor NEC Delfzijl en een vlotte tegengoal voor VIBOA door Tom de Vries werd dit een duel waarin beide teams niet veel risico’s wilden nemen. Niet verliezen stond bij beide teams namelijk hoog in het vaandel zodat er rustig gekeken werd of men een gat in de verdediging van de tegenpartij kon vinden. Iets wat VIBOA  als eerste lukte door een prachtige vrije trap van Job Tigelaar die een vrije trap van grote afstand door de verdediging van de Delfzijlsters joeg. Helaas voor de Winsumers kon men deze nipte voorsprong niet lang vasthouden en werd het door een goal van Michiel Verloove uiteindelijk 2-2.
Driepunter
De Heracliden en Noordwolde wisten in hun onderling duel ook wat er moest gebeuren want alleen een driepunter zou hun nog in de race houden voor een kleine kans om op de finaleavond in actie te mogen komen. Onder toeziend oog van een grote supportersschare kwam: ‘Hera’ al snel op een 2-0 voorsprong maar in de slotfase kwam Noordwolde terug in de wedstrijd door een goal van Patrick Meima. Deze aansluitingstreffer zorgde voor nieuw elan bij Noordwolde dat via Jorrit Dijkstra zelfs op 2-2 kwam. Dit betekende een domper voor De Heracliden dat echter bleef proberen om het duel winnend af te sluiten. Iets waar de ploeg niet in slaagde want na vijfentwintig minuten stond er een eindstand van 2-2 op het scorebord na een wedstrijd waarin Pieter Buikema alle geluk van de wereld had toen hij een van de spelers van Noordwolde onderuit schoffelde en daar slechts geel voor kreeg.
Wedstrijd nummer acht bracht het publiek de derby tussen SV Bedum en VIBOA. Dat werd een wedstrijd die door de Winsumers gewonnen moest worden wilde men niet afhankelijk zijn van de resultaten in de nog resterende wedstrijden. Helaas voor de in het blauw gestoken VIBOA wenste Bedum daar niet aan mee te werken want door twee treffers van de zeer doelgericht spelende Sander Roorda stond het al snel 2-0 voor Bedum. Peter Pettinga zorgde vervolgens nog wel voor de aansluitingstreffer maar vanaf dat moment ging de truckendoos aan de kant van Bedum wat meer open. Doelman Bas Breukelman stond volop in de belangstelling en de normaal als veldspeler fungerende Breukelman sleepte zijn ploeg met een aantal prima reddingen door een moeilijke fase. De VIBOA-goalie kon echter niet verhinderen dat Bedum toch uitliep naar een 4-1 voorsprong die een voorbeslissing betekende. VIBOA kwam namelijk nog wel terug tot 4-2 door een tweede treffer van Peter Pettinga maar Sander Roorda maakte aan alle onzekerheid een einde door een geweldige vooractie van Soeratmin Venema te bekronen met de uiteindelijke eindstand van 5-2.
Door dit resultaat kwam VIBOA in de wachtkamer terecht voor een plaats in de finalepoule omdat het nu afhankelijk was van het resultaat in het duel tussen NEC Delfzijl en Noordwolde. Bij winst voor NEC Delfzijl waren het de Delfzijlsters die doorgingen en bij een gelijkspel zou er gerekend moeten worden want dan kwamen VIBOA en NEC Delfzijl met vijf punten op een gelijk aantal punten uit. Bij winst voor Noordwolde waren het de Winsumers die verder zouden gaan dus wat betreft was er voor de Winsumers en de ploeg uit Delfzijl nog van alles mogelijk.Noordwolde, dat als was uitgeschakeld, vervulde in dit voorlaatste duel van de avond meer dan zijn sportieve plicht want ondanks dat de ploeg van Roy Kamps op achterstand kwam bleef men voetballen voor een goed resultaat. Marco Vos scoorde na een kwartier spelen de gelijkmaker en nog een goal voor de geelhemden zou VIBOA op de finaleavond in actie laten komen. Helaas voor de Winsumers scoorde Jordi Koolhof vlak voor het eindsignaal de 2-1 voor NEC zodat de Delfzijlsters zich als nummer twee voor de finaleavond wisten te plaatsen.
Prestige
De laatste wedstrijd was die tussen SV Bedum en De Heracliden. Een duel waar alleen nog maar een stukje prestige op het spel stond. De Heracliden wilde namelijk met opgeheven hoofd het toernooi verlaten en SV Bedum wilde graag zijn vierde overwinning van de avond boeken. Dat betekende dat de achtergebleven toeschouwers een leuk duel te zien kregen waarin er uiteindelijk zeven keer werd gescoord. Vijf keer werd er door de Bedumers gescoord en twee keer door De Heracliden waarbij vooral de 3-1 van Nick Oostmeijer, die uit een prachtige aanval tot stand kwam, een ‘beauty’ was in een duel waarin de Bedumers overduidelijk lieten zien dat ze zich terecht voor de finalepoule hadden weten te plaatsen.
Eindstand tweede halve finaleavond:

1. SV Bedum       4-12

2. NEC Delfzijl    4-7

3. VIBOA            4-5

4. De Heracliden  4-2

5. Noordwolde     4-1