Omlandia en Hunsingo door naar finale Hogeland Cup.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Omlandia en Hunsingo wisten zich vrijdagavond te plaatsen voor de finalepoule van het toernooi om de Energiewacht Hogeland Cup. Beide team was te sterk voor Eenrum, Middelstum en De Fivel tijdens een halve finalepoule die als amusementswaarde een ruime voldoende scoorde.
image-2015-01-09
 Spelsituatie uit het duel tussen Middelstum en Hunsingo tijdens eerste halvefinale Hogeland Cup. 
Bron: Ommelander Courant    Foto: Ronnie Afman Baflo
 
Vrijdagavond stond de eerste van de twee halve finalepoules van het toernooi om de Energiewacht Hogeland Cup op het programma. Een poule waar Omlandia, Eenrum, Hunsingo, Middelstum en De Fivel zich via de poulewedstrijden voor hadden weten te plaatsen. Het eerste duel op de tweede dag van het nieuwe jaar werd direct mooie opening. De Fivel en Eenrum waren de eerste twee teams die in actie kwamen in een wedstrijd die als gelijkopgaand gezien mocht worden. Hoewel de Eenrumers in de slotfase nog een paar kansen op de winnende treffer kregen was iedereen in sportcentrum De Mencke het er over eens dat het 1- 1 gelijkspel wel terecht was.
Middelstum-Hunsingo was de tweede wedstrijd van de avond. Waar het in er in het begin naar uitzag dat er niet veel gescoord zou gaan worden gebeurde dat uiteindelijk wel. Onder aanvoering van Bahez Anwar kregen de Winsumers steeds meer een licht veldoverwicht die er toe leidde dat de roodhemden rond de achtste minuut op een 1-0 voorsprong kwamen. Na de eerste treffer van Hunsingo kreeg Middelstum vervolgens een paar kansjes op de gelijkmaker maar na de tweede treffer van de Winsumers was het verzet van Middelstum gebroken en liep Hunsingo uit naar een iets wat geflatteerde 4-0 overwinning.
Ruime overwinning
Een ruime overwinning die in het volgende duel ook van een van de favorieten voor de titel, Omlandia uit Ten Boer, werd verwacht. De Ten Boersters troffen als eerste tegenstander derdeklasser De Fivel dat het direct al lastig had tegen een Omlandia dat met een selectie bestaande uit Jeroen Haan, Martin Oudman, Devon Harmsma, Bert Zwart, René Hovenkamp, Kees van de Wolde, Klaas Swiersema en Fabio Marongiu naar Uithuizen was gekomen. De eersteklasser won zijn eerste wedstrijd betrekkelijk eenvoudig met 5-0 van De Fivel waarbij de Riepsters blij mochten zijn met doelman Max Huisman. De jonge doelman was vrijdagavond namelijk uitstekend op dreef en voorkwam met een aantal prima reddingen nog meer treffers voor Omlandia.
In wedstrijd nummer vier liet Eenrum zich de kaas van het brood eten door Middelstum. De Middelstumers zaten duidelijk beter in de wedstrijd dan de Eenrumers die door een strafschop op achterstand kwamen. Doelman Merlijn Harsema maakte een duidelijke overtreding waarna het voor Erwin van der Laan een koud kunstje was om invaller-doelman Tim Veenstra vanaf zeven meter te passeren. Snel hierna scoorde Eenrum via Siebrand Solinger de 1-1 maar na weer een strafschop kwam Middelstum wederom aan de leiding. Na een fout in de verdediging van Eenrum werd het vervolgens 3-1 voor Middelstum wat gezien het vertoonde spel ook de meeste aanspraak op een overwinning mocht maken. Een overwinning die er uiteindelijk ook kwam want in de slotfase zorgde Michel de Graaf voor een eindstand van 4-1 in het voordeel van de Middelstumers.
Aantrekkelijk duel
In poule A3 waren Hunsingo en Omlandia elkaar al eerder in het toernooi tegengekomen en dat duel werd toen door de Hunsingo met 2-1 gewonnen. De Winsumers, met de broertjes Ragas en Bahez Anwar, Erik Magnin, Sven Smit, Paul Broekhuizen. Laurens Groeneveld en Robert Rosema in de gelederen, zagen een hernieuwde stunt tegen favoriet Omlandia wel zitten en in de wedstrijd namen de Winsumers inderdaad brutaal de leiding. In een aantrekkelijk duel kwam Omlandia echter terug in de wedstrijd door een treffer van René Hovenkamp maar de derdeklasser bleef gevaarlijk voor het doel van Omlandia-doelman Devon Harmsma die dan ook een paar keer stevig moest ingrijpen om een goal van de Winsumers te voorkomen. Na een incidentje tussen René Hovenkamp en Sven Smit, wat beide een straf van twee minuten op het strafbankje zitten opleverde, waren het de roodhemden die toch weer aan de leiding kwamen. Een stunt voor Hunsingo leek zodoende in de maak waar Omlandia echter toch anders over dacht. Via Martin Oudman kwamen de Ten Boersters namelijk weer terug tot 2-2 wat uiteindelijk ook de eindstand werd na weer een wedstrijd met een ruime voldoende aan amusementswaarde.
Uitstekende vorm
Wedstrijd nummer zes was de wedstrijd waarin De Fivel van Middelstum moest winnen om nog een kans op de finalepoule te kunnen behouden. Ieder ander resultaat zou namelijk een vroegtijdige uitschakeling betekenen voor de Riepsters. Direct na het beginsignaal was het Middelstum dat op voorsprong kwam. De Fivel wenste zich echter niet bij een snelle uitschakeling neer te leggen en wist via Jacob Havinga de gelijkmaker te scoren. Middelstum bleef wel iets de bovenliggende partij en kwam mede daardoor weer op voorsprong. Met nog iets meer dan vier minuten op de klok besloot De Fivel-trainer Ronald Vermeulen om zijn doelman Max Huisman te vervangen door een vijfde veldspeler. Vermeulen wilde op deze wijze proberen het duel een andere wending te geven omdat alleen een driepunter De Fivel nog zou helpen. Laurens Hijlkema kwam als 'vliegende kiep' in de ploeg zodat De Fivel in aanvallend opzicht steeds een overtalsituatie kon creëren. Dat leverde de oranjehemden uiteraard de nodige kansen op maar de ploeg uit Zeerijp had de pech dat Middelstum-goalie Alwin Zwerver dit duel in een uitstekende vorm verkeerde. De 35-jarige doelman moest vlak voor het verstrijken van de 25 minuten speeltijd echter toch capituleren bij een doelpoging van Jacob Havinga zodat er een eindstand van 2-2 op het scorebord kwam te staan zodat De Fivel een plaats in de finalepoule kon vergeten.
Beslissend
Voor Eenrum werd het in zijn derde wedstrijd van de avond er ook een van erop of eronder. Het team bestaande uit Dorian Disse, Jesse Schaap, Tim Veenstra, Bjorn Schutter, Merlijn Harsema, Mattheus Nubé en Siebrand Solinger moest in de derby tegen Hunsingo winnen om nog ergens kans op te kunnen maken. Waren de in het zwart gestoken roodbaadjes tegen Middelstum niet echt goed bij de les, in het duel tegen Hunsingo was dat precies andersom. Nu werd er wel met veel inzet gestreden voor een goed resultaat wat niet gold voor de Winsumers Teamleider Harry Dekker was langs de kant namelijk maar matig te spreken over de verrichtingen van zijn team. Een team wat het duel tegen Eenrum uiteindelijk met 1-0 verloor. Een nederlaag die Hunsingo volgens keeper Robert Rosema absoluut aan zichzelf te wijten had. ,,We waren gewoon veel te slordig in de afwerking. Als Eenrum daar vervolgens dankbaar gebruik van maakt door een van de weinige kansen die ze kregen wel te benutten loop je tegen een domme nederlaag aan.”

Nadat Omlandia in zijn derde wedstrijd van de avond Middelstum door een 8- 1 overwinning definitief had uitgeschakeld werd duidelijk dat Hunsingo, Omlandia en Eenrum nog kans maakten om de finalepoule te bereiken. Hunsingo moest dan van het al uitgeschakelde De Fivel winnen en de winnaar van het slotduel tussen Omlandia en Eenrum zou ook een plaats in de finalepoule krijgen.

De zege van Hunsingo kreeg al snel in de wedstrijd gestalte want de Winsumers lieten ook tegen De Fivel zien dat het een ploeg naar Uithuizen had gestuurd die voor de prijzen wilde spelen. Met prima aanvalsspel werd De Fivel namelijk op een stevige 8-0 nederlaag getrakteerd. Een zege met perspectief voor de roodhemden om de finalepoule te bereiken waarbij ze echter afhankelijk waren van resultaat in het laatste duel van de avond tussen Omlandia en Eenrum.
Onderling resultaat
Wanneer Eenrum wist te winnen zou de kans bestaan dat Hunsingo of Omlandia als derde zou eindigen. Dit omdat het onderling resultaat tegen beide teams gunstig voor Eenrum zou zijn. De vierdeklasser zou dan met twee zeges en een gelijkspel doorgaan naar de finalepoule. Vervolgens zou het doelsaldo van Hunsingo en Omlandia dan bepalend worden wie als nummer twee naar de finaleavond zou gaan. In een spannend duel bezorgden Eenrum en Omlandia het publiek een fraaie afsluiting van deze eerste halve finaleavond waarin de eersteklasser uiteindelijk met 4-3 aan het langste eind trok. Een eindstand wat er voor zorgde dat Omlandia en Hunsingo zich wisten te plaatsen voor de finalepoule die op zaterdag 10 januari gespeeld zal worden.

Eindstand 1e halve finalepoule:

1. Omlandia         4-10

2. Hunsingo         4-7

3. Eenrum            4-4

4. Middelstum       4-4

5. De Fivel           4-2