Roemloos einde Noordpool op Hogeland Cup.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Eenrum werd zaterdagavond de grote winnaar in poule A2 in het toernooi om de Energiewacht Hogeland Cup. De vierdeklasser won al zijn poulewedstrijden plaatste zich daarmee voor de halve finales van het toernooi dat op zaterdagavond afscheid nam van ‘thuisclub’ Noordpool dat met een veredeld jeugdteam op vier nederlagen werd getrakteerd.
        image-2015-01-02 2          Spelmoment uit het duel tussen VIBOA en Rood Zwart Baflo.
          Bron: Ommelander Courant  Foto: Ronnie Afman
 
Nadat in de middaguren SV Bedum-zaterdag en Noordwolde zich rechtstreeks hadden weten te plaatsen voor de halve finalepoule van het toernooi om de Energiewacht Hogeland Cup waren het zaterdagavond Eenrum, NEC Delfzijl, VIBOA, Noordpool en Rood Zwart Baflo die hun opwachting in de Mencke mochten komen maken. De Bafloërs, die van poule hadden geruild met Stedum omdat de Stedumers in de avonduren verplichtingen hadden op het eindejaartoernooi in Loppersum, beten de spits af tegen derdeklasser NEC Delfzijl. In zijn eerste duel liep de ploeg van coach Jaap de Vries direct tegen een zure nederlaag aan nadat het er lang naar uit zag dat het een gelijkspel zou gaan worden. In de slotfase waren het echter de Delfzijlsters die op een 3-2 voorsprong kwamen. Rood Zwart Baflo deed er alles aan om een 3-3 stand op het scorebord te krijgen maar de kansen op een derde treffer waren niet aan Reinout Geuze, Nico de Vries en Melvin Folkerts besteed. Dat zorgde er voor dat Rood Zwart Baflo met een nederlaag aan het A-toernooi begon.
Brandalarm
Een start die het zich niet had gewenst wat even later ook gold voor de organisatie van het voetbalevenement. Opeens ging namelijk het brandalarm af in De Mencke en was er even lichte paniek. Het afgaan van een brandalarm betekent normaliter namelijk dat er ergens brand is uitgebroken. Dit was in De Mencke echter niet het geval omdat een storing in het brandalarmsysteem de oorzaak van het indringende geluid was. Het euvel kon echter niet direct verholpen worden zodat de spelers van Eenrum en Noordpool even geduld moesten hebben voordat het ergste lawaai was verholpen. Toen men daar eenmaal in geslaagd was konden Eenrum en het voor eigen publiek spelende Noordpool aan hun eerste wedstrijd beginnen waarin de Eenrumers een gemakkelijke start van het toernooi kenden. Noordpool, dat met een veredeld jeugdteam naar De Mencke was gekomen, bleek namelijk geen partij te zijn voor de in het zwart gestoken Roodbaadjes die via treffers van Tim Veenstra en Dorian Disse het duel met 2-0 wisten te winnen. In wedstrijd nummer drie kon het eerste gelijke spel van de dag genoteerd worden. Rood Zwart Baflo speelde namelijk gelijk tegen VIBOA 2 dat als vervanger van het eerste team van de Winsumers naar Uithuizen was gekomen. VIBOA-trainer Zephnad Wattimury had namelijk bij toernooidirecteur Gerrit Lieffering kenbaar gemaakt dat hij en zijn spelers zich volledig wilden focussen op de wedstrijden na de winterstop waarin VIBOA nog alle zeilen moet bijzetten om zich ook volgend seizoen eersteklasser te mogen noemen.
Prima start
Had Eenrum in zijn eerste wedstrijd een gemakkelijke start in het tweede duel was dat niet anders. Dorian Disse was tegen NEC Delfzijl de grote man aan de kant van Eenrum dat overigens als enige vertegenwoordiger uit de gemeente De Marne op het toernooi om de Energiewacht Hogeland Cup aanwezig was. Disse scoorde vier keer in het door Eenrum met 6-1 gewonnen duel tegen de fusieclub uit Delfzijl zodat de vierdeklasser van een prima start van het toernooi mocht spreken.
Het volgende duel ging tussen VIBOA 2 en Noordpool. Beide ploegen waren in eerste instantie aardig aan elkaar gewaagd maar uiteindelijk werd het een 5-2 overwinning voor het team van coach Henk Alssema en elftalleider Ben Breukelman dat hierdoor in de race bleef voor een plaats in de halve finalepoule.
Streekderby
Het zesde duel van de avond leverde het publiek een echte streekderby op want in dat duel kwamen Eenrum en Rood Zwart Baflo elkaar tegen. Waar de Eenrumers in de eerste twee duels fris aan het duel begonnen gebeurde nu het tegenovergestelde. De formatie van interim-coach Wim Harsema begon veel te slap aan de wedstrijd en door treffers van Reinout Geuze en Chris ten Boer keek Eenrum al snel tegen een 2-0 achterstand aan waarbij men aan de zijde van Eenrum twijfelde over de rechtsgeldigheid van de laatste goal. Waar Eenrum namelijk aan een corner dacht besliste de prima fluitende scheidsrechter Feije van der Wal uit Lemmer anders. De referee gaf de bal aan RZB-doelman Rick Folkerts die via een geplaatste uitworp Chris ten Boer in stelling bracht. Na de 2-0 achterstand ging bij Eenrum het tempo direct omhoog waarbij de rol van Tim Veenstra opvallend was. De lange middenvelder oogt misschien niet als een zaalvoetballer maar liet zaterdagavond duidelijk zien dat dit een misvatting is. Veenstra stond niet alleen aan de basis van de wederopstanding van Eenrum tegen Rood Zwart Baflo door Jesse Schaap in staat te stellen om de aansluitingstreffer te scoren maar was in alle wedstrijden van de Eenrumers nadrukkelijk aanwezig. De aansluitingstreffer werd snel gevolgd door een tweede goal van weer Jesse Schaap die beide partijen zodoende op gelijke hoogte bracht. Even later kwam Eenrum door een vrije trap van Bjorn Schutter zelfs op 3-2 maar moest men toch weer toestaan dat doelman Merlijn Harsema voor de derde keer in dit duel, na een goal van Reinout Geuze, moest capituleren.
Uiteindelijk bleek de vierdeklasser toch de sterkste in dit attractief duel want via een goal van Tim Veenstra werd het uiteindelijk 4-3 in het voordeel van Eenrum dat door zijn derde zege met een been in de halve finalepoule stond. Iets wat niet gezegd kon worden van NEC Delfzijl en Noordpool. De derdeklasser moest namelijk winnen om in de race voor de tweede plaats te blijven en Noordpool ging voor zijn laatste kans om via een plaats bij de twee beste nummers drie door te mogen gaan in het toernooi. Al snel werd echter duidelijk dat de 'thuisploeg' met zijn jonge selectie helaas niets op het A-toernooi te zoeken had want ook tegen NEC Delfzijl werd het een kansloze 6-2 nederlaag zodat een roemloos einde aan een toernooi waar aardige geldprijzen waren te verdienen al voorzichtig aan de horizon verscheen.
Na deze derde nederlaag voor Noordpool waren het VIBOA 2 en Eenrum die weer in actie kwamen waarbij de Winsumers moesten winnen om in het spoor van NEC Delfzijl te blijven voor een plaats in de halve finalepoule. In een gelijkopgaand duel bleken de Eenrumers echter net iets sterker te zijn dan de reserves van VIBOA. Doelpunten van Tim Veenstra en Siebrand Solinger zorgde voor een 2-0 voorsprong voor Eenrum waarna Wiebe Leistra in de slotfase de spanning nog even terug wist te brengen waar het uiteindelijk bij bleef
Reddingen .
Door dit resultaat werd Eenrum, na SV Bedum-zaterdag, de tweede ploeg die met de volle buit naar de halve finales ging en moest VIBOA 2 zijn laatste wedstrijd winnen om ook in de halve finalepoule terecht te komen. Voordat de Winsumers in zijn laatste wedstrijd tegen directe concurrent NEC Delfzijl in actie kwam speelden eerst Rood Zwart Baflo en Noordpool hun laatste poulewedstrijd. Een wedstrijd die Noordpool beter schriftelijk had kunnen af doen want wat de formatie van interim-coach Geert-Jan Zijlstra in het duel tegen de Bafloërs liet zien kon zelfs de meest fervente Noordpool-supporters niet bekoren. Voor de jeugdige selectie werd het een beschamende 8- 0 nederlaag in een wedstrijd waarin Noordpool geen moment ook maar iets liet zien wat deelname aan het A-toernooi rechtvaardigde.
Na deze voor Rood Zwart Baflo ‘walk-over’ stond alleen het duel tussen NEC Delfzijl en VIBOA nog op het programma. Een duel waarin NEC Delfzijl aan een gelijkspel genoeg had om door te gaan in het toernooi en de Winsumers moesten winnen om de halve finale te bereiken. Direct was te zien dat beide teams wisten wat er op het spel stond. Er werd voor iedere meter vloer in De Mencke gestreden in een duel waarin VIBOA al snel een 2- 1 voorsprong nam. NEC Delfzijl probeerde wel om de zo belangrijke gelijkmaker te scoren maar doelman Bas Breukelman stak in een uitstekende vorm en zorgde met prima reddingen voor dat zijn team de wedstrijd uiteindelijke met 2- 1 wist te winnen zodat ook VIBOA 2 de halve finalepoulewedstrijden, die op vrijdag 2 en zaterdag 3 januari zullen worden gespeeld, wist te bereiken.

Eindstand Poule A2:

1. Eenrum                     4 – 12        

2. VIBOA 2                            4 – 7          

3. NEC Delfzijl              4 – 6

4. Rood Zwart Baflo     4 – 4          

5. Noordpool                4 – 0