Farmsum op doelsaldo door naar A-toernooi Energiewacht Hogeland Cup

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

In poule B2 van het toernooi om de Energiewacht Hogeland Cup waren zaterdagavond Meedhuizen, 't Zandt, Farmsum, Ezinge en SIOS de ploegen die onderling mochten uitmaken wie er rechtstreeks door zouden gaan naar het A-toernooi.

image-2014-12-25
 Veel strijd in het duel tussen SIOS en 't Zandt
Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman Baflo
Ezinge en Meedhuizen, dat in de reserve 6e klasse uitkomt, beten de spits af en de teamleider van Ezinge, Allex Gerritsen, hoopte dat er door zijn ploeg beter gepresteerd  zou worden werd dan een avond eerder in Leek. ,,We doen al jarenlang mee aan het Leekster Voetbal Gala waar we gisteravond drie wedstrijden hebben verloren. Maar misschien zorgt de slechte generale van gisteren wel voor een prima uitvoering in De Mencke”, aldus Gerritsen die als coach trainer Johan Middel verving.
Moeizaam
Ezinge begon echter wat moeizaam aan zijn eerste wedstrijd want de withemden kwamen vlot op achterstand. Een achterstand die door twee goals van Ewart Gerritsen overigens vrij snel werd omgebogen in een voorsprong voor Ezinge maar wat zag dat Meedhuizen toch weer terugkwam tot 2-2. Uiteindelijk zorgden treffers van Jasper Dijkstra en Ewart Gerritsen voor een 4-2 overwinning voor de vijfdeklasser uit Feerwerd maar echt overtuigend was het allemaal niet. Wat dat laatste betreft deed Farmsum het stukken beter in zijn eerste wedstrijd van het toernooi. De ploeg van Douwe Maat had namelijk met Herbert Verbrugge een speler uit de 'buitencategorie' in zijn selectie. De technisch begaafde Verbrugge is ondertussen 35 jaar oud maar is nog steeds een speler die een wedstrijdje in zijn eentje kan beslissen. Dat gebeurde ook tegen het moedige 't Zandt dat moest toestaan dat de goaltjesdief vier keer wist te scoren. Omdat Andreas Tjalsma en Robert Veenhuis ook ieder twee keer wisten te scoren werd het uiteindelijk een 8-0 nederlaag voor 't Zandt
Dubbele cijfers.
In wedstrijd nummer drie kwam SIOS voor zijn eerste wedstrijd binnen de lijnen. Meedhuizen waren de tegenstander en ondanks dat de spelers en technische staf Farmsum aan het werk had gezien waren er louter optimistische geluiden te horen binnen een SIOS dat volgens Reinder Haaksema vol voor de eerste plaats ging. ,,Ik denk wij echt een selectie voor in de zaal hebben. Farmsum is een prima ploeg maar dat zijn wij ook. Maar eerst Meedhuizen maar eens verslaan want te ver vooruit kijken werkt vaak niet goed.”
SIOS kende echter weinig problemen met Meedhuizen en via vier goals van Reinder Haaksema, twee van Allart de Haan en Stefan Bultena werd een tussenstand van 8-0 bereikt. Na een tegentreffer van de in zwarte tenues gestoken tegenstander werd de negende goal van SIOS gescoord door Erwin Molog. De trainer had zich voor dit toernooi als speler aan de selectie toegevoegd en bekroonde dat optreden met een luid bejubelde treffer. Uiteindelijk maakte Jacob de Haan de tien vol zodat SIOS met een ruime 10-1 zege aan het toernooi begon.
Ezinge speelde vervolgens zijn tweede duel tegen Farmsum en de ploeg van Allex Gerritsen moest zijn meerdere erkennen in de geelhemden. Een 4-2 nederlaag werd het voor Ezinge dat hierdoor al in een vroeg stadium moest vrezen dat een rol in het A-toernooi van de Energiewacht Hogeland Cup er niet in zou zitten. Dat laatste werd helemaal duidelijk toen SIOS zijn tweede wedstrijd tegen het 't Zandt winnend wist af te sluiten waardoor ook de ploeg uit Sauwerd op zes punten kwamen. Een zege die overigens maar moeizaam tot stand kwam. Pas in de slotfase was Allart de Haan degene die SIOS aan een 2-1 overwinning hielp in een duel waarin er door scheidsrechter Harold Basstra een terechte rode kaart gegeven werd. Een kaart die er kwam voor de keeper van 't Zandt die bij een onbesuisde actie Stefan Bultena onderuithaalde.
Tik op neus
Nadat Meedhuizen al eerder een tik op zijn neus van SIOS had gekregen was Farmsum in wedstrijd nummer zes ook een paar maatjes te groot. Met vijf goals was Herbert Verbrugge de grote man aan de kant van de Farmsumers die uiteindelijk met 11-1 wisten te winnen. Ezinge speelde vervolgens een moeizaam duel tegen 't Zandt dat wel weer een beroep op zijn doelman mocht doen omdat de toernooileiding vond dat een sportief verlopen poule geen zware sancties richting spelers verdiende. De blauwhemden haalden hier waarschijnlijk extra motivatie uit want tot verrassing van iedereen eindigde het duel tussen 't Zandt en Ezinge in een 2-2  gelijkspel waarbij Jasper Dijkstra beide teams in de slotfase op gelijke hoogte bracht. Een 2-2 eindstand dat er voor zorgde dat SIOS en Farmsum de meeste kans maakte om zich rechtstreeks voor het A-toernooi te plaatsen. Farmsum zou bij een gelijkspel de grootste kanshebber zijn omdat de geelhemden een beter doelsaldo hadden dan SIOS dat dus wist wat het moest doen. ,,We moeten winnen, vertelde elftalleider Bertus Ozinga, aan een gelijkspel hebben we niets of we moeten een wel hele ruime zege boeken op Ezinge.”
Maar SIOS liet er geen gras over groeien in de wedstrijd tegen Farmsum want al snel kwam de ploeg van trainer Erwin Molog op een 1-0 voorsprong door een goal van Reinder Haaksema. Dezelfde speler was ook verantwoordelijk voor de 2-0 en 3-0 zodat SIOS al snel een gewonnen duel speelde. Herbert Verbrugge lag namelijk goed aan banden bij Lammert Brinkhuizen en Hylke Zijlstra en de overige Farmsum-spelers waren duidelijk van een lager niveau dan de routinier. Wel werd het door een doelpunt van Verbrugge uiteindelijk nog 4-1 nadat Sander Bultena zijn ploeg eerst nog op eem 4-0 voorsprong had gezet.
Gelijkspel
Dat zorgde er vervolgens voor dat SIOS aan een gelijkspel tegen Ezinge voldoende zou hebben voor rechtstreekse plaatsing in het A-toernooi. Nadat 't Zandt met 5-2 van Meedhuizen had weten te winnen en daardoor vier punten bijeen voetbalde  was de laatste wedstrijd van de avond de streekderby tussen Ezinge en SIOS. De Ezingers maakten geen kans meer op een plaats in het A-toernooi maar wilde wel graag met een goed gevoel het toernooi verlaten. Iets waar een zege op SIOS voor zou kunnen zorgen. Al snel in de wedstrijd kwam Ezinge door een treffer van Jasper Dijkstra op 1-0 wat zorgde voor een duidelijke streep door de rekening bij SIOS. Men kreeg namelijk een Ezinge tegenover zich dat deze snel verkregen voorsprong met veel strijdlust over de streep wilde trekken. Wat de formatie uit Sauwerd ook probeerde, het bleef uiteindelijk bij een 1-0 stand zodat Farmsum door een beter doelsaldo poulewinnaar werd en SIOS tot aan dinsdagavond moet wachten voordat het weet of er nog een vervolg komt in een toernooi waar organisator Gerrit Lieffering van vond dat de eerste poules al aardige wedstrijden hadden laten zien. ,,Waar ik het meest door verrast ben is het spel van ‘t Zandt en SV Onderdendam. Beide ploegen hebben gevoetbald voor wat ze waard waren.”

Eindstand poule B 2

1. Farmsum           4 – 9      (+17)

 2. SIOS                4 – 9      (+12)

3. Ezinge               4 – 7

4. ’t Zandt              4 – 4

5. Meedhuizen       4 – 0