Rood Zwart Baflo door naar A-toernooi Energiewacht Hogeland Cup

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Rood Zwart Baflo werd zaterdagmiddag winnaar in poule B1 van de Energiewacht Hogeland Cup. De Bafloërs waren de sterkste in een poule waar verder Woltersum, Holwierde, Froombosch en SV Onderdendam deel van uitmaakten waarbij het opvallend was dat het in de reserve 5e klasse uitkomende Onderdendam ondanks dat het al zijn duels verloor niet een keer werd weggespeeld.

image-2014-12-25 
Jacob van Leeuwen en SVO -doelman is Erwin de Jong verijdelen namens SV Onderdendam een treffer van  Froombosch geen.
Bron: Ommelander Courant  Foto: Ronnie Afman

Zaterdagmiddag om 13.00 uur ging de eerste editie van de Energiewacht Hogeland Cup van start. In sportcentrum De Mencke kwamen in poule B1 Rood Zwart Baflo, Holwierde, Woltersum, Onderdendam en Froombosch in actie. Van die vijf beten Rood Zwart Baflo en Froombosch om klokslag 13.00 uur de spits af en het publiek kreeg direct een doelpuntrijk duel te zien. Een wedstrijd die uiteindelijk door de Bafloërs met 5-3 gewonnen werd.
Doelpuntrijk
Waar het eerste duel een doelpuntrijke was werd dit ook verwacht in wedstrijd nummer twee. Het in de reserve 5e klasse uitkomende SV Onderdendam moest het opnemen tegen vijfdeklasser Woltersum wat op papier een behoorlijk verschil betekende. Toen ook nog eens bleek dat Woltersum, onder aanvoering van uitblinker Gert van Dijk, met een ploeg met de nodige ervaring in de zaal naar Uithuizen was gekomen, werd het ergste gevreesd voor de Onderdendamsters. De Oranjehemden waren echter niet van plan om als kanonnenvoer te fungeren en hadden bovendien in Erwin de Jong een keeper die een behoorlijke sta in de weg voor de spelers van Woltersum bleek te zijn. De withemden wisten, door twee goals van Gert van Dijk, het duel uiteindelijk wel te winnen maar het had maar weinig gescheeld of er had een eerste stunt in het nog prille toernooi ingezeten.
Wedstrijd nummer drie werd het eerste duel van Holwierde en het tweede van Froombosch. De blauwhemden moesten winnen wilde men nog een rol van betekenis spelen in deze poule. In een verder weinig sprankelend duel gebeurde dat uiteindelijk ook maar werd het een hele magere 1-0 overwinning. Was er in het duel tussen Holwierde en Froombosch geen sprake van een enerverend duel hoe anders was dat in de wedstrijd tussen Woltersum en Rood Zwart Baflo. De ploeg van teamleider Jaap de Vries, die de afwezige Sander Tromp als coach verving, begon zwak aan het duel tegen Woltersum. De Bafloërs kwamen al snel op achterstand en met nog iets meer dan zes minuten op de klok stond het zelf 4-1 voor het helemaal in het wit spelende Woltersum. Dat zorgde uiteraard voor de nodige onrust bij Rood Zwart Baflo waar men echter toch weer alle neuzen dezelfde kant op kreeg toen Reinout Geuze de achterstand tot 2-4 wist te verkleinen. Dat zorgde voor een spectaculaire wending die Woltersum niet meer had verwacht want de ploeg, gecoacht door de naar De Fivel vertrekkende Simon Schuil jr., kreeg in de slotminuten nog twee treffers om zijn oren zodat het uiteindelijk een 4-4 gelijkspel werd. Na dit spektakelstuk was het de beurt aan SVO Onderdendam en Holwierde. Een duel tussen twee teams waarin de Oranjehemden wederom goed partij gaven maar door wat ongelukkige tegengoals uiteindelijk tegen een ruime 5-1 nederlaag aanliep.
Gert van Dijk was in het duel tussen Woltersum en Froombosch de grote man aan de kant van de withemden. De ervaren Van Dijk was ook in de derde wedstrijd van Woltersum een belangrijkste schakel bij de ploeg die op simpele wijze Froombosch op een 3-0 nederlaag wist te trakteren. Een 3-0 eindstand die er na afloop van het duel Rood Zwart Baflo - SV Onderdendam ook op het scorebord stond en waarmee Onderdendam weer liet zien dat het als enige ploeg uit de reserveklasse prima partij gaf tegen de overige teams die allen in het standaardvoetbal uitkomen.
Verwarring
Voor aanvang van het duel Woltersum-Holwierde ontstond er even wat verwarring in De Mencke. Beide teams kwamen in een wit shirt het veld op maar scheidsrechter coördinator Johan Wildeboer besloot dat dit wel kon. De organisatie zorgde uiteindelijk toch maar voor hesjes om eventuele verdere problemen qua tenues te voorkomen. De eenheid in tenue zorgde er in het duel tussen Holwierde en Woltersum voor dat het allemaal wel een beetje verwarrend was wat er misschien wel mede voor zorgde dat Woltersum voor de tweede keer een puntendeling moest toestaan. Na het duel tegen het voor zijn laatste kans strijdende Holwierde stond er namelijk een 2-2 eindstand op het scorebord. Een stand waar beide teams dus niet veel mee opschoten. Holwierde moest zijn laatste wedstrijd tegen Rood Zwart Baflo nu echt winnen om verder te gaan naar het A-toernooi en Woltersum was afhankelijk van het resultaat in de wedstrijd tussen twee teams die elkaar op 6 december in Holwierde het leven aardig zuur hadden gemaakt. Maar voordat het laatste duel van poule B1 van start ging mochten eerst SV Onderdendam en Froombosch nog een keer het veld in. Beide teams deden nog voor de spreekwoordelijke eer mee en daarom was het jammer dat er juist in dit duel een rode kaart viel.
Rode kaart
Haike Damstra maakte een overtreding rond de middencirkel waar hij van scheidsrechter Johan Wildeboer een gele kaart voor kreeg. Damstra maakte vervolgens een opmerking richting de arbiter die hem een vervolgens een rode kaart opleverde. De rode kaart zorgde er vervolgens voor dat SV Onderdendam een vijftal minuten met een man minder moest spelen wat er uiteindelijk toe leidde dat Froombosch het duel om des keizersbaard met 3-1 wist te winnen. De laatste wedstrijd in de middagpoule betrof dus de kraker tussen Holwierde en Rood Zwart Baflo waarbij de Bafloërs door een beter doelsaldo aan een punt voldoende hadden om eerste in de poule te worden. Dat laatste was echter niet de bedoeling vertelde Nico de Vries. ,,We laten het liever niet op een gelijkspel aankomen. Je zag in het duel tegen Woltersum dat een stand heel snel kan veranderen.”
Al snel in de wedstrijd opende Holwierde de score maar door een goal van Melvin Folkers werd dat even later rechtgetrokken. Een 1-1 stand die vervolgens lang op het scorebord bleef staan waar echter op spectaculaire wijze verandering in kwam. Nico de Vries verstuurde, met nog ongeveer zeven minuten op de klok, een prachtige pass richting Reinout Geuze. De RZB-aanvaller stond met zijn rug naar het doel van Holwierde en het leek of hij de bal op met de borst zou aannemen. Maar tot verbazing van alles en iedereen besloot Geuze tot iets anders door met een fantastische omhaal de bal in een keer op zijn slof te nemen en zijn ploeg daarmee op een 2-1 voorsprong te zetten. Deze op fraaie wijze verkregen voorsprong zorgde direct voor wat meer rust in het spel van RZB dat even later via een goal van Mark van Zanten ook nog eens op 3-1 kwam. In een wat rommelige slotfase scoorden beide teams vervolgens ieder nog een keer zodat het uiteindelijk een 4-2 zege voor Rood Zwart Baflo werd dat zich daardoor rechtstreeks voor het A-toernooi wist te plaatsen.

Eindstand poule B1

1. Rood Zwart Baflo    4 – 10

2. Woltersum               4 – 8

3. Froombosch            4 – 6

4. Holwierde               4 – 4

5. Onderdendam        4 – 0