FC LEO stelt tegen SC Twijzel in slotseconden orde op zaken.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

FC LEO-speler Marko Rietema en scheidsrechter Adema uit Lauwerzijl waren de twee opvallendste personen in het duel tussen FC LEO en SC Twijzel. Rietema was de man van de wedstrijd door bij de 3-0 zege van zijn ploeg twee goals en een assist voor zijn rekening te nemen en Adema speelde een hoofdrol door bij een massale vechtpartij geen rode kaarten uit te delen waar minimaal vier gerechtvaardigd waren geweest.
                          image-2014-12-19
Uitblinker Marko Rietema schermt hier, met zijn directe tegenstander Arjen de Jong in de rug, de bal goed af.
Bron: Ommelander Courant Foto: Herman Spier Bedum

Voor koploper FC LEO stond zaterdag het duel met nummer drie SC Twijzel op het programma. Een wedstrijd die de Leensters een geweldige stap richting promotie naar de derde klasse kon bezorgen als er van SC Twijzel gewonnen zou worden. Iets waar FC LEO-trainer Klaas van der Ploeg voor aanvang van het duel in Leens echter niet helemaal van overtuigd was  of zijn ploeg daar ook daadwerkelijk in zou slagen. ,,Ik reken Twijzel tot een van de ploegen die het ons met aardig veldspel lastig kan maken. We staan weliswaar bovenaan maar we hebben nog niet een keer echt overtuigend weten te winnen. Maar wie weet komt daar vandaag verandering,” aldus Van der Ploeg die vlak voor het verstrijken van de warming up doelman Marco Wichers zag afhaken. Bij de afsluitende afwerkvorm schoot een van de vingers van de goalie uit de kom en ondanks verwoede pogingen van verzorger Sjoerd van der Ploeg lukte het niet om het euvel te verhelpen zodat Wichers vervangen werd door Geert Klaas Zijlstra.

Nadat scheidsrechter Adema voor de eerst keer op zijn fluit had geblazen kregen de toeschouwers een beginfase voorgeschoteld waarin beide teams niets lieten zien wat hun hoge klassering ook maar enigszins rechtvaardigde. Zowel FC LEO als de gasten bakten er namelijk helemaal niets van op een veld dat wel wat glad maar verder prima te bespelen was.
In de 23e minuut kwam er eindelijk wat leven in de brouwerij toen SC Twijzel via Danny van den Bosch dicht bij een eerste treffer was. De spits kreeg bij toeval zijn hoofd tegen een voorzet van Jan van der Meulen maar de kopbal verdween net naast het doel van Geert Klaas Zijlstra. Na deze kans voor de gasten kreeg FC LEO wat meer grip op de wedstrijd en kwamen er wat ook wat kansjes op een treffer voor de thuisploeg. Zo zag Rowan Rozema een schot net naast gaan en waren ook Stan Buikema en Marko Rietema een paar keer dicht bij een doelpunt. Zo bleef het spel een beetje op en neer gaan in Leens waar arbiter Adema ondertussen een steeds prominentere rol begon te vervullen. Zo kreeg Wietze van der Valle rond de 30e minuut de gele kaart van de arbiter uit Lauwerzijl omdat de middenvelder commentaar op de leiding had. Iets wat niet helemaal onlogisch was omdat Adema een stevige overtreding of zelf natrappen onbestraft liet en wat logischerwijs voor irritatie bij de spelers zorgde.
In de 38e minuut hadden de bezoekers het geluk aan hun zijde toen een schot van Rik Schuttenbeld boven doelman Jack Kruize op de lat uiteenspatte. En even later was het weer bijna raak toen Jeroen Batema uit een corner van Stan Buikema de bal net over het doel van de gasten kopte. De thuisploeg was nu duidelijk de bovenliggende partij en Twijzel mocht op slag van rust van geluk spreken dat doelman  Jack Kruize zaterdagmiddag in een prima vorm verkeerde. De sluitpost tikte namelijk met een geweldige safe een door Stan Buikema goed ingeschoten bal uit de linkerbovenhoek zodat beide teams even later met een 0-0 stand gingen rusten.
Na de thee werden op verzoek van scheidsrechter Adema de lampen in Leens ontstoken want de arbiter vreesde dat het anders in de slotfase te donker zou worden om het spel goed te kunnen volgen. Een verzoek waar door FC LEO  aan werd voldaan maar die een beetje lachwekkend overkwam omdat het ook in Leens bijna onbewolkt was zodat er van eventuele  schemerige omstandigheden geen sprake kon zijn. De beginfase van de tweede helft werd vervolgens een kopie van die van de eerste helft want weer was het maar matig wat beide ploegen lieten zien. De beste kans was nog voor SC Twijzel dat in de 52e minuut Geert Klaas Zijlstra tot een prima redding dwong. Een vrije bal van Menno Blom kon door de Leenster goalie namelijk nog maar net buiten de palen getikt worden zodat de thuisploeg een achterstand bespaard bleef. Waar de bezoekers dus niet op voorsprong wisten  te komen lukte dat de thuisploeg even later wel. In de 58e minuut ging Marko Rietema namelijk  op avontuur en werd door Arjen de Jong in het strafschopgebied onderuit gehaald. Scheidsrechter Adema was direct duidelijk in  zijn beslissing door de bal op de stip te leggen en De Jong van een gele prent te voorzien. Marko Rietema belastte zich met de strafschop en even later mocht doelman Kruize de trieste gang naar het net maken: 1-0.

Vier minuten later had het 2-0 voor de koploper moeten staan maar helaas voor de gastheren kopte Rowan Rozema, na een voorzet van de voor Rick Koster ingevallen Peter Kolkena, steenhard op de lat. En ook in de rebound was Rozema nog dicht bij een treffer maar nu verdween de bal net naast het doel van de Friezen.
Nadat in de 70e minuut Jonghaur Chia binnen de lijnen was gekomen voor Rik Schuttenbeld sloeg vijf minuten later opeens de vlam in de pan. Na een stevige overtreding van Jeroen Batema op Menno Blom ontstond er een opstootje waar behoorlijk wat geschopt en geslagen werd. Niet alleen Batema en Blom waren aan het bakkeleien maar bijna alle spelers sloegen op elkaar in al waren ze uitgenodigd voor een obscuur kooigevecht. Een gevecht waarbij de beide doellieden, Geert Klaas Zijlstra en Jack Kruize, overigens  een nieuwe dimensie aan de term ‘vliegende kiep’ toevoegden. Beide kwamen namelijk in hoog tempo aangespurt om toch maar vooral mee te mogen doen aan een steeds heftiger wordende vechtpartij.
Ondertussen werden er langs de lijn al de nodige weddenschappen afgesloten over het aantal rode kaarten wat er door scheidsrechter Adema zou worden gegeven. Want duidelijk was wel  dat  het duel niet met elf tegen elf vervolgd zou worden. Maar tot verbazing van iedereen waren de kaarten die door de onpartijdige gegeven werden twee gele voor Jeroen Batema en Menno Blom die als aanstichters werden 'beloond' voor hun aandeel in een ordinaire vechtpartij. Een blamage van de bovenste plank van een arbiter die minimaal vier spelers had moeten wegsturen maar die een pratende speler liever bestrafte met geel dan dat hij in een situatie als deze kordaat optrad. Na dit belachelijk incident met een falende arbiter werd er vervolgens 'gewoon' verder gevoetbald in Leens waar het nog steeds 1-0 in het voordeel van de thuisploeg stond. Een stand waar geen verandering meer in leek te komen omdat beide ploegen hun krachten aardig hadden opgebruikt op het lastig te bespelen hoofdveld in Leens. Maar het venijn zat zaterdag duidelijk in de start want in de 92e minuut kwamen de gastheren toch nog op 2-0. Een geweldige pass van Frank Veenwijk kwam terecht bij Marko Rietema. De frêle aanvaller was in een soepele beweging vervolgens zijn directe tegenstander Arjen de Jong kwijt en even later was Jack Kruize kansloos op de schuiver van Rietema. Nog geen minuut later stond het sportpark in Leens weer in lichterlaaie. Marko Rietema werd op de linkervleugel goed aangespeeld door Stan Buikema. De voorzet van Rietema was er vervolgens een van de buitencategorie want met een prachtige curve zeilde de bal over een tweetal verdedigers van Twijzel richting Rowan Rozema die met een fabelachtige snoekduik de 3-0 op het scorebord kopte. Een stand wat even later ook de eindstand na een wedstrijd waar Klaas van der Ploeg met gemengde gevoelens op terugkeek. ,,Ik ben uiteraard blij met deze belangrijke zege maar wat minder blij ben ik met het door ons vertoonde spel. Vooral in de eerste helft was het wat te slap maar gelukkig  konden we na de rust herstellen. En wat die vechtpartij betreft, dat ging helemaal nergens over en paste ook totaal niet bij het beeld van de wedstrijd.”

FC LEO-SC Twijzel 3-0 (0-0).
58. Rietema 1-0 (str.), 90+2. Rietema 2-0, 90+3. Rozema 3-0.
Scheidsrechter: Adema (Lauwerzijl).

Gele kaarten: Oost, Batema(FC LEO), De Jong, Van der Valle, Blom(allen SC Twijzel).

FC LEO: Zijlstra; Oost, Batema, Bakema, Marc van der Klei; Koster(60. Kolkena), Buikema, Veenwijk, Schuttenbelt(70. Jonghaur Chia); Rietema, Rozema.

SC Twijzel: Kruize; De Vries, De Boer, De Jong, Hamstra; J. van der Meulen, K van der Meulen, Van der Valle, Van den Bosch; Blom, Jongsma