Middelstum houdt schade beperkt tegen Mamio

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Middelstum verloor zaterdagmiddag op eigen terrein met 1-4 van nummer twee Mamio. Een nederlaag die als kijkspel niet veel te bieden had omdat Mamio niet tot het uiterste ging en Middelstum met het oog op de nog voor de winterstop te spelen duels tegen Noordpool en HS’ 88 ook geen onnodige risico’s wenste te nemen.
image-2014-12-05
Mamio-aanvoerder Kenneth Slijngaard is zijn directe tegenstander Lars Bouma de baas in het duel tegen Middelstum.
Bron: Ommelander Courant     Foto: Herman Spier Bedum 

Middelstum-trainer Jan Jaap Zijlstra maakte zich voor aanvang van het duel tegen Mamio niet teveel illusies wat betreft een goed resultaat voor zijn ploeg. Middelstum moest het namelijk doen zonder de langdurig geblesseerden Robert Bos en Martijn Poort. Verder ondervond Ivan Milkovic nog last van een eerder in de week opgelopen enkelblessure en bleek ook hij niet te kunnen spelen zodat Jasper Gast in de basiself verscheen. En verder was ook doelman Alwin Zwerver niet helemaal fit. De doelman ondervond wat hinder van een knieblessure maar kon wel aan het duel tegen Mamio beginnen. Iets wat ook gold voor Siebrand Dijkema die twee geleden door een scan was geweest om te kijken hoe het er met zijn knieblessure voorstond. Onder de mom van, geen bericht goed bericht, voetbalde Dijkema vorig week tegen GEO gewoon mee en de spits stond ook nu aan de aftrap. Dat deed de spits als eenzame frontsoldaat want Jan Jaap Zijlstra had er voor gekozen om tegen Mamio wat behoudend te beginnen. ,,Ik verwacht eerlijk gezegd een Mamio dat het duel snel wil beslissen. De temperaturen en de veldomstandigheden zijn niet in hun voordeel namelijk. Daarom zullen ze met zo weinig mogelijk inspanning de drie punten mee huiswaarts willen nemen. Vandaar dat wij er voor gekozen hebben om met een versterkt middenveld spelen. Verder hoop ik dat we dezelfde strijdlust kunnen laten zien dan vorige week tegen GEO. Als dat gebeurt zie ik een stunt tegen Mamio wel zitten. Maar we nemen geen onnodige risico’s omdat we met nog de duels tegen Noordpool en HS’88 op het programma dit kalenderjaar goed willen afsluiten.”

De hoop op een stunt van Middelstum was na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Magermans uit Hoogezand echter al snel vervlogen. Zwak ingrijpen van de Middelstum-defensie leidde in de 3e minuut namelijk de eerste treffer van Mamio in. Kenneth Slijngaard kreeg op de rechtervleugel veel te veel ruimte. De aanvoerder van Mamio dolde een paar tegenstanders om vervolgens de bal subtiel het strafschopgebied van Middelstum binnen te tikken. Daar reageerde doelman Alwin Zwerver niet adequaat genoeg zodat het voor Akin Mun een koud kunstje was om de 0-1 achter Zwerver te tikken. Nog geen drie minuten later stond het al bijna 0-2 toen Turgay Sünger met een fabelachtige hakbal doelman Zwerver bijna weer wist te passeren. Gelukkig voor de thuisploeg werd de bal nog door Zwerver, in samenwerking met Wessel Oosterhoff, buiten de palen gehouden. Na iets meer dan tien minuten kon de eerste kans voor de gastheren genoteerd worden. Siebrand Dijkema zag zijn kopbal, na een goed gegeven voorzet van Anne Vaatstra, echter over het doel van Samuel Touré-Le Roy gaan. Dit was ook voorlopig het laatste wapenfeit van de thuisploeg die moest toestaan dat Mamio op alle fronten beter was. Niet alleen technisch stonden de ploeg van teammanager Bennie Berghuis hun mannetje ook in fysiek opzicht waren de gasten de meerdere van de jonge thuisploeg. Een thuisploeg die in de 23e minuut een tweede tegengoal moest incasseren. Helaas voor de bezoekers en gelukkig voor de Middelstumers werd de goal door een prima fluitende arbiter Magermans afgekeurd wegens een handsbal van Kenneth Slijngaard. Het werd echter steeds duidelijker dat een tweede treffer voor Mamio eerder zou vallen dan de gelijkmaker van Middelstum want er kwamen steeds meer mogelijkheden voor de bezoekers. Uit een van die mogelijkheden bracht Amaral Josimar Antonio de stand in de 32e minuut op 0-2. Een goal waarbij het voorbereidend werk weer van Kenneth Slijngaard kwam. De aanvoerder van Mamio was een constante plaag voor de verdediging van Middelstum die maar geen vat op de 38-jarige routinier kreeg. Dat was ook op slag van rust weer het geval toen Slijngaard aan een dribbel begon waar de defensie van Middelstum het antwoord op schuldig moest blijven. De vleugelaanvaller gaf vervolgens een geweldige steekbal aan de van Groninger Boys overgekomen Karim Layeb. De balvirtuoos, die ook enkele seizoenen voor Futsal Winsum uitkwam, speelde de bal vervolgens subtiel door op Turgay Sünger die met een bekeken schot doelman Alwin Zwerver wist te passeren. Een schot wat volgens velen houdbaar leek maar die in de defensie van de blauwhemden echter nog licht getoucheerd werd zodat de Middelstum-goalie kansloos was op het schot van Turgay Sünger en de rust even later aanbrak met een 0-3 stand op het scorebord.

Na de rust zag het er voetballend wat beter uit bij Middelstum dat daar overigens ook alle ruimte voor kreeg van de bezoekers. Mamio nam namelijk wat gas terug en moest in de 50e minuut bijna een tegentreffer toestaan. Een goed gegeven pass van Michel de Graaf werd door Siebrand Dijkema goed aangenomen maar de spits zag zijn schot net over het doel van Samuel Touré-Le Roy gaan. In de 57e minuut moesten de bezoekers noodgedwongen wisselen toen Kenneth Slijngaard een hamstringblessure opliep. Slijngaard kon absoluut niet meer verder en werd vervangen door Kevin Marescaux. Ook Middelstum wisselde op dat moment en Erwin van der Laan kwam binnen de lijnen voor de moegestreden Jasper Gast. Zes minuten nadat hij in het veld gekomen was bracht Erwin van der Laan de stand op 1-3 waar volgens de assistent-scheidsrechter van Mamio een buitenspelluchtje aan zat. Scheidsrechter Magermans ging na overleg met zijn assistent echter niet overstag zodat de goal van Erwin van der Laan werd goedgekeurd.

Na deze tegengoal zette Mamio er even weer een tandje bij en in de 70e minuut bracht Karim Layeb de stand op 1-4. Een veilige voorsprong voor de bezoekers die het in het verdere verloop van de tweede helft verder wel prima vonden. Richting de slotfase werd het ook in Middelstum steeds donkerder en werd het er voor het publiek buiten en de acteurs binnen de lijnen niet gezelliger op wat velen de kreet deed slaken dat wat hun betreft de scheidsrechter het eindsignaal wel mocht geven. Dat deed de onpartijdige uiteindelijk om vijf minuten voor half vijf waarbij Alwin Zwerver enkele minuten eerder over geluk niet had te klagen. De Middelstum-doelman haalde binnen de beruchte lijnen Akin Mun onderuit en Magermans had de bal op de stip kunnen leggen. Maar de arbiter voelde het zeer sportief duel prima uitstekend aan en besloot de kaarten op zak te houden en ook geen strafschop te geven. Dat zorgde er voor dat het duel even later eindigde in een 1- 4 nederlaag voor de thuisploeg waar men in Middelstum wel mee kon leven omdat er richting de twee laatste wedstrijden voor de winterstop, uit tegen Noordpool en thuis tegen HS’88, geen averij met meer blessures of schorsingen was opgelopen.

Middelstum-Mamio: 1-4(0-3)

3. Mun 0-1, 32. Antonio 0-2, 44.  Sünger 0-3, 63. Van der Laan 1-3, 70. Layeb 1-4.

Scheidsrechter: M. Magermans (Hoogezand)

Middelstum: Zwerver; Lochtenberg, Oosterhof, Venema, Bouma; De Graaf, Vaatstra; Karsten Hoekzema(75. Wierenga), Gast (57.Van der Laan), Thijs Hoekzema; Dijkema.

Mamio: Touré-Le Roy; Khatir, Camara, Maduro, Sünger; Antonio, Yetin, Layeb; Maria, Mun, Slijngaard(57. Marescaux).