Koud en geen punten op Marumnello

Geschreven door Johanners Kalfsbeek op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Veel verenigingen hebben een verslaggever die via de clubsite bezoekers op de hoogte houdt van het wel en wee van vooral het eerste elftal. Verslagen vaak geschreven met een gekleurde pen waarbij objectiviteit soms ver is te zoeken. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Uitzonderingen omdat ze over de vereniging in de breedste zin van het woord schrijven. Een van die uitzonderingen is Dé Reporter van Marum, Johannes Kalfsbeek.
image-2014-09-04
 Vandaag, zaterdag 30 november, staat op Marumnello wederom een mooie pot voetbal op het programma met Marum tegen Appingedam. Het is fris maar de lucht loopt vol met zuurstof een eerste levensbehoefte bij extra inspanning als het om het fysiek gaat dus perfecte omstandigheden/Vandaag is het voor het eerste dit seizoen behoorlijk fris op Marumnello,m.n de vroege ochtendwedstrijden van de jeugd geeft veel kleumouders langs de lijn
Mijn gedachten gaan enige tijd terug in de tijd  naar de mollenvanger van Lettelbert luisterend naar de  naam Jelmer Hovinga die in Leek woonde. Jelmer was  niet alleen een bekend maar ook een beroemd gezicht in  Lettelbert en omstreken. Hij was een oprecht communist die vond dat alle mensen gelijk waren en dezelfde rechten en plichten hadden. Dit was zo ongeveer ook wel het enige wat hij predikte vanuit de politieke visie die hij erop nahield. Jelmer kon passievol vertellen maar  het sociale was zijn handelsmerk. Door een ieder gezien als vriend en geliefd door alle geledingen van het volk in zijn naaste omgeving en ver daarbuiten. Het was winter toen ik Jelmer weer eens trof bij een agrariër in Leptert zoals de inwoners Lettelbert noemden. Hij was op mollenjacht,2,50 gulden per bunder en de vellen waren ook voor hem. Wat me opviel was zijn kleding,het was koud,erg koud,mooi weer riep Jelmer de lucht bevat nooit meer zuurstof dan ooit met dit weer! Van de boerin kreeg hij een bak koffie in de veestal (niet in huus te veul verwennerij riep Jelmer) maar hij liep in een T Shirt en Kiel en altijd de rode zakdoek op zijn hoofd.

Prachtige man en stokoud in mijn beleving, plm. 60 jaren(ik zeg nu jong) moet hij zijn geweest,mooie rooie wangen,een mooie glimlach en een gebit die al door verscheidene tanden en kiezen was verlaten. Jelmer liep zomer en winter in dezelfde outfit,je moet je lichaam niet te veel verwennen riep hij altijd,een kachel is een verderf voor je lichaam,neem beter een goeie borrel helpt veel meer. Toen vond ik het zeer bijzonder zo koud en er zo bij kunnen lopen,mijn geheugen herinnerde me even aan die tijd van toen dank zij U,kleumende ouders en mijn eigen koude vingers. Het respect voor Jelmer speelt meer op dan ooit,hij was ver over de 80 toen hij het tijdelijke voor het eeuwige inwisselde. Het meest blijft toch zijn mooie lach,lange manen en vrolijke kijk op het leven me bij. Marum verzamelde vandaag weer aardig wat punten,21,maar van de 69 is het toch karig mag je stellen. Teams van de dag zijn kampioen Marum E1 van SPONSOR FRIPAAN  AANHANGWAGENS hier in Marum, met leider Marcel van der Veen en trainer Jens van der Ploeg. Tien wedstrijden 26 punten,62 doelpunten voor en 4 tegen. Mannen geweldig namens geheel sf Marum proficiat F1 wint met 14-0 van De Held,resultaat prima maar of het leuk is voor beide teams betwijfel ik toch een beetje. Mooiste uitslag is De Held E7 tegen Marum E4 van SPONSOR BRAAM PIANO'S in Marum met 8-7 als einduitslag. Lekker bezig allemaal en met veel plezier zo doorgaan. We gaan naar the game of the day op Marumnello,Marum 1 tegen Appingedam,aanvang 14.30 uur o.l.v scheidsrechter H.v.d.Bij uit Garijp. Pupil van de week Joran van Kernebeek uit Marum E1 hij slalomt de bal,aangeboden vandaag door NIENHUIS SPORT,Henk voor intimi, soepel in de goal bij  Appingedam nummer 7 op de ranglijst.

Appingedam voetbalt met het hart tegen de koploper,hanteert eigenlijk alleen maar de lange bal en dan veel cross de eerste helft.Er zit aardig snelheid in de ploeg maar gevaarlijk worden ze eigenlijk niet echt. We missen de echte grip op het middenveld waardoor we de voorwaartsen niet voldoende in stelling kunnen brengen. Het eerste half uur loopt het aardig dan zakt het een beetje in. We verliezen weer een bal op het middenveld maken een overtreding en op 25 meter van ons doel ligt de bal. De bal wordt ingespeeld in de 16,hier staat een speler van Appingedam te vrij is mijn mening. Een sliding is nodig maar de bal komt toch nog bij een Appingedammer en de 0-1 hangt,onnodig. Toch voetbalt Marum de eerste helft makkelijker waar Appingedam meer fysiek tegenover stelt en Marum veel vrije ballen meekrijgt. De scheidsrechter fluit best aardig en past goed de voordeelregel toe. Rust is het,Prachtige Presentatiegids,Colombia,Pintje,Gokkantoor,Gehaktbal,Analyse en Voorspelling,Verrekte Kold alles passeert de revue! We gaan voor de tweede helft en vol goeie moed want het geloof is er en de kwaliteit bij Marum is er zeker vindt de supporter van Moarum. De tweede helft wordt het ons(fans) ineens toch even beetje geel voor de ogen,de scheids heeft zijn bovenzakje in zijn mooie shirt ineens gevonden. Ramon  Caneiro pakt geel in de omschakeling,kan gebeuren maar we geven even een seintje af wat we willen..lekker zeg ik. Haje van der Molen krijgt een kansje maar schiet te zacht in. Marum wisselt met Noël Kailola voor Tjibbe Bakker  en meer druk op de bal althans dat probeert Marum.Het middenveld heeft geen grip waardoor de voorwaartsen niet genoeg aan de bal komen. Jacob Roelf de Wit komt voor Anton Wensink,direct hierna zet Rob Groefsema goed door en Jacob Roelf de Wit scoort bij de tweede paal 1-1.Noël pakt net als Jacob Roelf nog geel maar het is er niet vandaag. Appingedam pakt in totaal 7x geel,gaat tot het gaatje en scoort ook nog uit een vrije bal maar buitenspel dus 1-1 blijft staan. Dan gelooft Appingedam er meer in dan Marum ,een mooie een twee wordt bekwaam afgerond en de 1-2 staat. Marum heeft vandaag geen geluk,was tevreden met een punt geweest maar gaat met nul punten naar huis vandaag. Toch was het een wedstrijd die alle kanten opkon. We gaan in de kantine even een slokje halen en praten even na zoals altijd. We zitten eerst wat te bibberen van de kou(verrekte kold dus) helaas niet van de spanning van de overwinning. Appingedam wint vandaag omdat ze misschien een wat hoger Jelmer Hovinga gehalte hadden,optimaal gebruik maken van de zuurstof in de lucht. Ook weer niet het gehalte want Jelmer had niks met voetbal maar de punten had hij gelijk verdeeld. En dan Marum eigenlijk laat hij Marum een beetje  in de kou staan zijn we eens. Toch volgen we zijn advies nog een keer op en nemen met een toch vrolijke kijk nog een borreltje,wel bij de kachel.