Warffum te sterk voor Froombosch:3-1.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Warffum won zondagmiddag met 3-1 van een zeer fysiek spelend Froombosch. Dit gebeurde in een wedstrijd die op verzoek van de bezoekers gewoon een half uur later begon omdat Froombosch anders geen elf spelers in het veld kon brengen. Een actie die voor beide verenigingen nog weleens een staartje kan krijgen omdat alles ook nog eens zonder enig overleg met de KNVB werd geregeld.
image-2014-11-28 1
Gertjan Meijer namens Warffum in duel met Derk Hofman
Bron: Ommelander Courant   Foto: Ronnie Afman Baflo

Het duel tussen Warffum en Froombosch kende zondagmiddag een merkwaardig begin. In de morgenuren werd een bestuurslid van Warffum door een collega van de voetbalvereniging Froombosch gebeld met de vraag of er een half uurtje later begonnen mocht worden. Froombosch had namelijk wat personele problemen. Het nog onervaren bestuurslid van Warffum stemde in met het verzoek van Froombosch zodat het duel opeens om 14.30 uur begon i.p.v. de door de bond vastgestelde tijd van 14.00 uur. Pech voor Warffum en Froombosch was dat er in Warffum een KNVB-official aanwezig was die het voorval zal moeten rapporteren. En ook scheidsrechter Jacob Cleveringa zal melding moeten maken van het feit dat het tijdsstip door beide verenigingen op eigen houtje werd verplaatst. Warffum-trainer Simon Bos vond het ook allemaal een vreemde gang van zaken en was ergens stom verbaasd over de manoeuvre van de tegenstander. ,,Ik heb dit nog nooit zo meegemaakt. En laten we eerlijk zijn, dit kan natuurlijk ook niet. Als iedereen zijn eigen regels maar gaat bepalen wordt het namelijk een zootje,” aldus Bos die geen beroep kon doen op de wegens privéomstandigheden afwezige Martijn Woltjer en Michel Maggi die door schoolactiviteiten afwezig was. ,,Dat vind ik echt jammer want ik was graag met de ploeg gestart waar we twee weken geleden tegen FVV uitstekend mee voor de dag kwamen. Maar we hebben prima vervangers zodat ik ook vandaag alle vertrouwen in een goed resultaat heb.”

Nadat er een minuut stilte was gehouden voor het overleden erelid Jan Neperus keek Warffum twee minuten later al tegen een 0- 1 achterstand aan. Zwak verdedigen aan de kant van de thuisploeg zorgde er voor dat de bal bij Froombosch-aanvaller Sander Balkema kwam. De 20-jarige spits was vervolgens iedereen te snel af en even later was Warffum-goalie Marko Stoepker kansloos op het schot van Balkema. Deze snelle openingstreffer van de gasten was een stevige streep door de rekening van de geelhemden. Maar al snel in de beginfase creëerde de thuisploeg zich ook een aantal kansen waar die in de 7e minuut wel de grootste van was. Joey Peerbolte zag zijn schot echter net voorlangs het doel van Froombosch-doelman Arne Dijkhuis gaan.

Dit was de aanzet voor een fase waarin de Warffumers steeds meer grip op de wedstrijd kregen. Er kwamen kansen voor Robbert Bos en Gertjan Meijer op de gelijkmaker maar vooralsnog bleef het bij een 1-0 voorsprong voor de bezoekers. Rond de twintigste minuut was er opeens paniek aan de kant van Warffum. Bij een duel met Dennis Hofman raakte doelman Marko Stoepker geblesseerd aan zijn enkel. Stoepker strompelde eerst nog even door maar moest zich even later toch laten verzorgen. Met vereende krachten werd de goalie weer opgekalefaterd zodat niemand van de veldspelers de taak van keeper op zich hoefde te nemen.

In de 28e minuut had Warffum op gelijke hoogte met Froombosch moeten komen. Na een goed lopende aanval zag Bartel Klinkhamer zijn schot echter rakelings over het doel van Arne Dijkhuis gaan. Nog geen twee minuten later was daar de volgende kans voor de gastheren. Hilbert Korthuis stuurde Robbert Bos met een prachtige pass goed de diepte in. De snelle spits trok door naar de achterlijn en de voortzetting die volgde was uitstekend. De strakke voorzet van de spits kwam bij de tweede paal terecht waar Bartel Klinkhamer net een teennagel tekort kwam om de 1-1 achter doelman Dijkhuis te schieten.

Steeds duidelijker werd dat de thuisploeg de betere ploeg was maar die in de 37e minuut echter opeens alle geluk van de wereld had. Een misverstand tussen Gert-Jan Dijkhuizen en Marko Stoepker zorgde er namelijk bijna voor dat Froombosch op een 2-0 voorsprong kwam. Gelukkig voor Warffum raakte Richard Braak tot twee keer toe de lat zodat het, gelukkig voor Warffum, bij een 0-1 achterstand bleef.

Na de rust stond het al vrij snel 1-1. In de 50e minuut werd Bartel Klinkhamer namelijk in het strafschopgebied van de gasten onderuit geschoffeld door centrale verdediger Bart Wiltjer. Scheidsrechter Cleveringa was duidelijk in zijn beslissing door direct naar de elfmeterstip te wijzen. Joey Peerbolte was aan de kant van Warffum de aangewezen man voor de strafschop en Peerbolte beschaamde dat vertrouwen niet door de strafschop keurig binnen te schieten. Na deze snelle gelijkmaker dicteerde Warffum het duel volledig en was het alleen maar wachten wanneer de volgende goal voor de thuisploeg zou vallen. In de 59e minuut was dat moment eindelijk daar. Na goed voorbereidend werk van Hilbert Korthuis schoot Bartel Klinkhamer de verdiende 2-1 achter doelman Arne Dijkhuis. Bij Froombosch kreeg Bart Wiltjer even later zijn tweede gele kaart gekregen zodat hij mocht vertrekken van arbiter Cleveringa. Een lot wat Hilbert Korthuis in de 65e minuut beschoren was. De middenvelder maakte een stevige overtreding op Hans Wiltjer en werd daar met direct rood voor bestraft. Zo werd het een duel tussen tien spelers aan de ene en tien aan de andere kant wat het duel een nog meer open karakter gaf. Iets waar de thuisploeg overigens beter mee om ging dan de blauwhemden uit Froombosch. Warffum liet in de tweede helft bij vlagen goed voetbal zien waar het zich echter te weinig voor beloonde. Het bleef namelijk geruime tijd bij een 2-1 voorsprong zodat de kans bestond dat Froombosch door een zondagsschot alsnog langszij zou komen. In de 88e minuut maakte Joey Peerbolte echter aan alle onzekerheid een einde door een vrije trap uitstekend binnen te schieten waarmee hij de uiteindelijke eindstand op 3-1 in het voordeel van de thuisploeg bracht. Een eindstand waar Warffum-trainer Simon Bos na afloop tevreden mee was maar wel een kanttekening bij plaatste. ,,We hadden veel eerder afstand van Froombosch moeten nemen. Over de hele wedstrijd gezien waren we duidelijk beter en hebben het ons echt onnodig lastig gemaakt.”

Warffum-Froombosch 3-1 (0-1)
2. Balkema 0-1, 50. Peerbolte 1-1(str.), 59. Klinkhamer 2-1, 88. Peerbolte 3-1.
Scheidsrechter: J. Cleveringa (Baflo)
Gele kaarten: Dijkhuizen(Warffum),
Rode kaarten: Korthuis (Warffum), Bart Wiltjer(Froombosch) 2x geel

Warffum: Stoepker; Wildeveld, Dijkhuizen, Zantingh, Joris Bos; Kloosterhuis, Peerbolte, Korthuis, Meijer; Robbert Bos, Klinkhamer.

Froombosch: Dijkhuis; Hedzic, Bart Wiltjer, Hageman, Hans Wiltjer; Goelema, Balkema, Derk Hofman, Dennis Hofman; Wierenga, Braak.