Doelman Ruben Hoekstra voorkomt afgang Zeester.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Het zonder een aantal vaste basiskrachten spelend Zeester leed zaterdag een nederlaag met dubbele cijfers tegen middenmoter GRC Groningen. Op Corpus den Hoorn eindigde het vooruit gespeelde duel in een 10-2 nederlaag voor de Zoutkampers die het geluk hadden dat doelman Ruben Hoekstra zijn ploeg met een groot aantal reddingen voor een regelrechte afgang wist te behoeden.

image-2014-11-21 1
 Zeester-doelman Ruben Hoekstra grijpt net op tijd in voor GRC-er Jasper Groen gevaarlijk kan worden
Bron: Ommelander Courant   Foto: Ronnie Afman Baflo
Zeester kon voor het uitduel tegen GRC Groningen geen beroep doen op doelman Arjan Posthumus, Ralph Buikema, Sjoerd Steegstra en spits Danny Beerda. Alle vier de spelers waren te geblesseerd om aan het duel tegen de middenmoter uit Groningen te beginnen. Dat zorgde er voor dat bij de gasten, waar linkervleugelverdediger Edo Wiersum met zijn dertig jaar veruit de oudste basisspeler was, de verwachtingen volgens elftalleider Andries Zuidersma niet echt hooggespannen waren. ,,Het ontbreken van deze vier spelers is een stevige aderlating. We moeten daarom reëel zijn en hopen dat we de nederlaag zo klein mogelijk kunnen houden,” aldus Zuidersma die echter net als de rest van de aanwezigen zag dat Zeester al in de tweede minuut op een 1-0 achterstand kwam te staan. Een prima eerste aanval van de thuisploeg kwam op de linkervleugel terecht bij Johan Suelmann. De naar links uitgeweken spits leverde vervolgens een voorzet af die door de prima mee opgekomen rechtervleugelverdediger Niek Ramaker uitstekend achter een kansloze doelman Ruben Hoekstra werd gekopt.

Zeester was nog maar nauwelijks van de schrik van weer een snelle achterstand bekomen of het stond al 2-0 op Corpus den Hoorn. Een technisch goed uitgevoerde aanval kwam twee minuten bij middenvelder Lex Mensink terecht die zich geen moment bedacht en de bal snoeihard achter doelman Hoekstra schoot. In de 10e minuut kwam treffer nummer drie op het scorebord te staan. Ook aan deze treffer ging een zogenaamde aanval uit het boekje aan vooraf waarbij David van Arend uiteindelijk de felicitaties in ontvangst mocht nemen. Tot aan de 3-0 was Zeester nog niet een keer op de vijandelijke helft geweest en toen dat in de 17e minuut eindelijk een keer gebeurde stond het ook direct 3-1. De razendsnelle Bennie Striekwold brak door de defensie van de thuisclub en even later mocht GRC-doelman Wouter Koetze zijn eerste handeling in de wedstrijd verrichten door de bal uit het net vissen en richting de middenstip trappen. Helaas voor de gasten stond het drie minuten later alweer 4-1 in het voordeel van de thuisploeg. Een treffer die van de voet van trainer/speler Bert Meinema kwam. Meinema strafte namelijk de zoveelste fout in de Zeester-defensie genadeloos af waar men ondertussen zijn de jonge Ruben Hoekstra wel dankbaar mocht zijn. De 19 jarige goalie was namelijk prima op dreef en had al een aantal zeker lijkende doelpunten weten te voorkomen.

Na ongeveer twintig minuten in de wedstrijd klonken de eerste geluiden om de lampen rond het veld te ontsteken omdat het grijze en grauwe weer het zicht er niet beter opmaakte. Dit stuitte nog even op bezwaar van een op Corpus den Hoorn rondlopende official van welke club. Maar uiteindelijk won het gezond verstand het toch van de te maken kosten zodat, net als bij alle andere duels op Corpus den Hoorn, ook de lampen bij het duel GRC Groningen-Zeester ontstoken werden.

Het ontsteken van de lampen zorgde bij Zeester overigens niet direct voor een verbetering van het spelniveau. In tegendeel zelfs want drie minuten later stond het namelijk 5-1 voor de thuisploeg. Lex Mensink kwam over rechts weer eens goed mee op en voordat de Zeester-verdediging wist wat er gebeurde schoot de middenvelder van GRC, na een goed gegeven steekbal van Patrick de Vos, de bal beheerst langs eens kansloze Ruben Hoekstra.

De doelman moest in de 36e minuut voor de zesde keer de trieste gang naar het net maken. Want ook hij kon niet voorkomen dat de gastheren de stand nog voor de pauze op 6-1 brachten. Weer was Lex Mensink degene die voor de thuisploeg wist te scoren nadat Ruben Hoekstra een schot van David van Arend niet klemvast kreeg. Voordat de Zeester-verdedigers konden reageren was Mensink er als de kippen bij om met zijn derde treffer de uiteindelijke ruststand op 6-1 te brengen.

Na de pauze keerden aan de kant van Zeester Bennie Striekwold en Frank Postema niet meer terug. Striekwold had een lichte hamstringblessure opgelopen en Postema kwam vlak voor het rustsignaal na een valpartij ongelukkig op zijn hoofd terecht. Besloten werd om de middenvelder daarom voor de tweede vijfenveertig minuten maar buiten de ploeg te laten.

Waar het in de eerste helft al snel duidelijk werd dat GRC een maatje te groot was voor de Zoutkampers zette dat beeld zich in de tweede helft voort. Zeester probeerde het geroutineerde GRC wel zo goed mogelijk partij te geven maar de thuisploeg was gewoon oppermachtig. Dat zorgde er daarom ook al snel voor dat het 7-1voor de gastheren werd. Vanaf de linkervleugel verzond David van Arend in de 48e minuut een prima voorzet richting Bert Meinema. De speler/trainer van GRC kopte de bal vervolgens keurig voor de voeten van Patrick de Vos die van dicht bij doelman Hoekstra voor de zevende keer liet vissen. Een minuut later mocht de meegereisde Zeester-aanhang echter opeens juichen. Vijko Postma profiteerde namelijk van een onoplettendheid in de GRC-defensie af en schoot beheerst de 7-2 achter doelman Wouter Koetze.

Na deze tweede treffer van de gasten duurde het even voordat er weer gescoord werd in het duel tussen middenmoter GRC Groningen en rode lantaarndrager Zeester. De thuisploeg wilde het wat te mooi doen en de gasten waren door het ontbreken van Danny Beerda en het uitvallen van Bennie Striekwold in aanvallend opzicht behoorlijk verzwakt. Dat zorgde er daarom voor dat bij de ploeg van Gezienus Oosterhuis de doelstelling voor het resterende gedeelte van de wedstrijd was om te proberen te voorkomen dat het een nederlaag met dubbele cijfers werd. Doordat het tot aan de 73e minuut duurde voor er weer gescoord werd in Groningen begon het er naar uit te zien dat dit inderdaad zou gaan lukken. Na de 8-2, door een goal van Bert Meinema, duurde het negen minuten voordat doelpunt nummer negen voor de withemden genoteerd kon worden. Patrick de Vos wist met zijn tweede goal van de middag de stand op 9-2 te brengen zodat de thuisploeg nog een goal van een zege met dubbele cijfers verwijderd was tegen een Zeester dat tot de laatst hun opponent met sportieve wapens bleef bestrijden. Geen geschop naar de tegenstander en geen gezeur richting een prima fluitende scheidsrechter Bouw zorgde er voor dat de gasten bij de ontvangende partij een prima indruk achterliet. Helaas voor de Zoutkampers werd het echter toch een nederlaag met dubbele cijfers. In de 86e minuut stond Lex Mensink opeens vrij voor doelman Ruben Hoekstra. De absolute uitblinker aan de kant van Zeester probeerde Menting nog wel het scoren te beletten maar de slimme middenvelder stuurde met een schijnbeweging de jonge goalie naar de andere hoek dan waar de bal in geplaatst werd waardoor het even later een 10-2 eindstand werd waar elftalleider Andries Zuidersma wel mee kon leven. ,, Een nederlaag met dubbele cijfers is uiteraard nooit leuk maar we waren vandaag te verzwakt om GRC Groningen echt goed partij te geven.”

 GRC Groningen- Zeester: 10-2( 6-1)

2. Niek Ramaker 1-0, 4. Mensink 2-0, 10. Van Arend 3-0, 17. Striekwold 3-1, 20. Meinema 4-1, 28. Mensink 5-1, 36. Mensink 6-1, 48. De Vos 7-1, 49. Postma 7-2, 73. Meinema 8-2, 82. De Vos 9-2, 86. Mensink 10-2.