Eervol verlies Bedum tegen koploper MOVV:2-3

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week


SV Bedum verloor zondagmiddag met 3-2 van koploper MOVV in een wedstrijd waarin een hoofdrol voor scheidsrechter Kats uit Heerenveen en zijn assistent van MOVV, Wim de Wal, was weggelegd. Beide heren waren namelijk verbaal zeer nadrukkelijk aanwezig. Daarbij was vooral het gedrag van de assistent-grensrechter, het coachen van de MOVV-spelers en het becommentariëren van de beslissingen van Kats, te schandalig voor woorden.

image-2014-11-14 1
  MOVV-doelman Florian de Wal maakt een overtreding op Jesse Fokkema
Bron: Ommelander Courant  Foto: Ronnie Afman Baflo

Voor aanvang van het duel tegen koploper MOVV moest SV Bedum-trainer Dick Visser weer een beroep doen op een aantal invalkrachten om zijn team compleet te maken. Een gegeven wat er voor zorgde dat Visser een gelijkspel tegen de koploper als een daverende stunt zou zien. ,,Zo eerlijk moet je in een situatie waar wij ons op dit moment bevinden wel zijn. Meer zal er echt niet inzitten tegen een MOVV dat door velen als de belangrijkste kampioenskandidaat wordt gezien. Dus daar hopen we dan maar op,” aldus Visser die overigens nog niets van de KNVB gehoord had naar aanleiding van de twee gele kaarten die hij had ontvangen in het duel tegen BATO. ,,Ik heb op verzoek van de KNVB mijn verklaring op schrift gezet. Daar heb ik tot op heden nog niets van gehoord. Ik hoop dat dit zo blijft, want geen bericht is goed bericht zullen we maar zeggen.”

Nadat scheidsrechter Kats om precies 14.00 uur voor de eerste keer op zijn fluit had geblazen stond het twee minuten later al bijna 0-1 in Bedum. De eerste aanval van MOVV kwam bij Jordi Blauw terecht. De nummer veertien van MOVV bedacht zich  niet en schoot bijna vanuit stand op het doel van SV Bedum waar Frans Zuurveen het schot met veel pijn en moeite over de lat kon tikken. Een minuut later kreeg de thuisploeg de kans om op voorsprong te komen maar Jesse Fokkema zag zijn inzet net naast het doel van doelman Florian de Wal gaan. Zo ging het spel in de beginfase wat over en weer en kregen zowel de Bedumers als ook MOVV wat kansjes om aan de leiding te komen. Zo was de thuisploeg in de 16e minuut dicht bij een treffer toen doelman De Wal onder een voorzet van Robbert Wal doorging maar Jesse Fokkema net niet bij de bal kon.

Enkele minuten later had Bedum op voorsprong moeten komen als arbiter Kats een situatie, met in de hoofdrol SV Bedum-aanvoerder Jesse Fokkema en MOVV-doelman Florian de Wal, juist had beoordeeld. Waar velen dachten dat De Wal binnen de beruchte lijnen een overtreding tegen Fokkema beging dacht de onpartijdige daar anders over. Kats had namelijk een overtreding van de Bedumer gezien maar maakte zich vervolgens belachelijk door MOVV de vrije trap buiten het strafschopgebied te laten nemen.

In de 26e minuut kwam de thuisploeg, een beetje tegen de verhouding in, op voorsprong. Arjan Darwinkel verzond een prima pass op rechtsback Stefan Mulder die de bal vervolgens goed meegaf aan Eric Kramer. De routinier aan de kant van de Bedumers verzond vervolgens een voorzet richting het strafschopgebied van MOVV. Een strafschopgebied waar namens de thuisclub Christiaan van der Tuuk zich bevond. Van der Tuuk was ook in het duel tegen MOVV met afstand de kleinste man op het veld en de voorzet van Kramer moest daarom wel een prooi voor Adriaan Brinkema en Wouter Wagena worden. Beide verdedigers waren namelijk twee koppen groter dan Van der Tuuk die er echter toch in slaagde om met een kopbal zijn ploeg op een 1-0 voorsprong te zetten. Een goal die in het Bedum-kamp met de nodige hilariteit werd ontvangen want inderdaad het was lachwekkend om te zien hoe de twee ‘reuzen’ aan de kant van MOVV door ‘klein duimpje’ Van der Tuuk werden afgetroefd. Na deze onverwachtste voorsprong voor de gastheren werd het spel van de koploper er niet beter op. Er werden wel wat kansen gecreëerd maar daar bleef het bij.

In de 41e minuut moesten de paarshemden toch een tegentreffer incasseren. MOVV mocht vanaf rechts een corner nemen. Linkspoot Aaron Sportel belastte zich met deze hoekschop en tot grote schrik van alles wat voor Bedum was zeilde de bal rechtstreeks in het Bedum-doel: 1-1. Een doelpunt waarbij doelman Frans Zuurveen er niet goed uitzag maar zijn fout werd ruimschoots gecompenseerd door het aantal reddingen wat de Bedum-keeper in de voorgaande veertig minuten al had verricht.

Twee minuten na de 1-1 stond Zuurveen weer in het middelpunt van de belangstelling maar nu in positieve zin. Tot twee keer toe wist de doelman uitstekend in te grijpen bij een scrimmage in zijn doelgebied. Uiteindelijk werd een tweede treffer met veel kunst en vliegwerk voorkomen zodat beide teams met een 1-1 op het scorebord de kleedkamer opzochten.

In de tweede helft kwam aan de kant van de thuisploeg routinier Eric Kramer niet meer terug. In zijn plaats kwam een andere routinier, de 38 jarige Michiel Schouwenaars, binnen de lijnen. Waar in de eerste helft MOVV de eerste kans op een treffer kreeg was dat in de tweede helft precies andersom. In de 47e minuut mocht Jesse Fokkema een corner nemen die keurig richting de verste hoek zeilde. Helaas voor Fokkema stond de paal succes in de weg zodat een voorsprong van 2-1 de Bedumers niet gegund was. Nadat Frans Zuurveen al een paar keer prima redding had gebracht moest de ervaren keeper in de 55e minuut toch capituleren. Zwak ingrijpen van de Bedum-defensie, met daarin helaas een hoofdrol voor de Bedum-doelman, zorgde er voor dat de bal bij Gerard Offringa terecht kwam. De aanvoerder van MOVV haalde vanaf rand strafschopgebied uit en even later verscheen in Bedum de stand 1- 2 op het scorebord. Ondertussen begon scheidsrechter Kats zich steeds nadrukkelijker te manifesteren. Ellenlange praatsessies en vreemde beslissingen gaven het beeld van een pedante scheidsrechter die op alle slakken zout probeerde te leggen. Daarnaast had hij aan de kant van MOVV een assistent, W. de Wal, die ook verbaal alles ging begeleiden wat zijn collega binnen de lijnen fout deed. Het bijzondere was dat enkele in Bedum aanwezige voetballiefhebbers de assistent van MOVV herkenden als de scheidsrechter van het een dag eerder gespeelde duel tussen KRC en ZEC. Daar bleef zijn actieradius beperkte tot het rondjes in de middencirkel waardoor de opmerking dat hij eerst naar zijn eigen prestaties moest kijken voordat hij commentaar op een ander had absoluut terecht was.

Door het gedrag van zowel Kats als De Wal werd het er allemaal niet leuker op in Bedum waar de twee vijftigers een voorbeeld kon nemen aan hun collega Kylian Jousma. De jonge Bedumer maakte namelijk wel een prima indruk als assistent-scheidsrechter door zijn correcte wijze van vlaggen.

Aan de kant van Bedum begon de krachten ondertussen wat af te nemen zodat het spel zich steeds meer op de helft van de thuisploeg begon af te spelen. Dit leverde MOVV wel wat kansjes op een treffer op maar om nu te zeggen dat het koploper waardig was wat de gasten lieten zien zou te ver gaan. Toch kwamen de bezoekers in de 71e minuut met een goed uitgespeelde aanval en een goal van Danny Blauw op 1-3. Een goal wat volgens velen de genadeklap voor de thuisploeg zou betekenen. Niets was echter minder waar want de thuisploeg probeerde juist om uit alle macht de aansluitingstreffer te forceren. Iets wat uiteindelijk in de 85e minuut lukte. De sterk spelende Thijs Helder speelde zich prima vrij en gaf de bal goed mee aan Michiel Schouwenaars. De invaller, die al had laten zien dat hij een aardig balletje kon trappen, was vervolgens de defensie van MOVV te snel af en schoot de bal beheerst langs doelman Florian de Wal: 2-3.

Door de aansluitingstreffer van de thuisploeg werd het in de slotfase nog even spannend en in de 88e minuut was Arjan Darwinkel zelfs nog dicht bij de gelijkmaker. De tot voetballer omgeturnde doelman was echter net te laat om de bal achter Florian de Wal te tikken. Zo bleef de stand 3-2 in het voordeel van MOVV waar Dick Visser na afloop wel mee kon leven. ,,We hebben MOVV goed partij gegeven en met een beetje geluk spelen we zelfs nog gelijk. Helaas zat dat er niet maar het spel wat we tegen MOVV hebben laten zien geeft wel vertrouwen richting de komende wedstijden. Daarin ontmoeten we Meeden, SVMH en Haren wat tegenstanders zijn waar we de punten tegen moeten pakken als we ons in de vierde klasse willen handhaven.”

SV Bedum-MOVV: 2-3(1-1)

26.Van der Tuuk 1-0, 41.Sportel 1-1, 55.Gerard Offringa 1-2, 71. Danny Blauw 1-3, 85. Schouwenaars 2-3.

Scheidsrechter: Kats (Heerenveen)

Gele kaarten: Mulder(SV Bedum), Wagena (MOVV)

SV Bedum: Zuurveen; Mulder(80. Ahlers, Wal, Stolwijk, Tuin; Kramer(46. Schouwenaars), Smit, Helder, Fokkema; Va der Tuuk, Darwinkel.

MOVV: De Wal; Kral, Brinkema, Wagena, J. Offringa, D. Blauw, Sportel, Smit, G. Offringa, Ottema, J. Blauw.