Geluukige overwinning Stedum tegen VVSV'09

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Stedum won zaterdagmiddag in een zeer matig duel met 2-1 van VVSV’09. De ploeg van trainer Leendert Nieborg mocht met deze driepunter zijn handen echter stevig dichtknijpen. Als de gasten uit Ulrum en Zoutkamp vooral in de eerste helft namelijk wat effectiever met de kansen waren omgesprongen waren de drie punten door de gasten mee huiswaarts genomen.

 

image-2014-11-14
Jacco Santing namens Stedum in de achtervolging op VVSV-verdediger Hielke Mulder
Bron: Ommelander Courant     Foto: Ronnie Afman Bedum
Stedum kon voor het duel tegen VVSV’09 niet beschikken over doelman Wesley de Waal, die werd vervangen door Boelie de Sturler, en aanvoerder Ferdi de Jonge. De Waal was door privéomstandigheden verhinderd en De Jonge had zich wegens ziekte bij trainer Leendert Nieborg moeten afmelden. Nieborg was uiteraard niet blij met het ontbreken van deze twee steunpilaren in zijn team maar was toch positief richting een goed resultaat tegen VVSV’09. ,,Vorige week tegen Rood Zwart Baflo speelden we gewoon heel slecht en dat moet vandaag absoluut beter. Dat verwacht ik eerlijk gezegd ook wel een beetje omdat VVSV’09 een ploeg is waar wij het altijd lastig tegen hebben en wat de jongens natuurlijk ook weten.”

Dat laatste klopte helemaal wist Jaap van der Ploeg ook die als trainer nog nooit van Stedum had verloren.,, Dat is mij inderdaad nog nooit gebeurd en die traditie wil ik graag in stand houden. Dat zal niet gemakkelijk worden omdat Stedum de laatste jaren vaak de meerdere van VVSV’09 was. Dat waren echter vaak nederlagen waar het dubbeltje ook de andere kant op had kunnen opvallen en daar hoop ik ook vandaag ook op,” aldus Jaap van der Ploeg die geen beroep op Martin Meijer kon doen. Meijer was woensdag bij een autoongeluk betrokken en had daar onder andere een zware hersenschudding aan over behouden.

Nadat scheidsrechter Secer uit Woltersum voor de eerste keer had gefloten kreeg de thuisploeg al in de tweede minuut de eerste kans om op voorsprong te komen. Een goed opgezette aanval van de Stedumers kwam bij Jaap Dijkema terecht. Dijkema, door de absentie van Ferdi de Jonge getooid met de aanvoerdersband, schoot echter veel te slap in zodat VVSV’09-doelman Martijn Wieringa de bal simpel kon oppakken. Na deze eerste kans voor de thuisploeg moest invaller-doelman Boelie de Sturler in de 11e minuut voor de eerste keer echt in actie komen Henk Steigstra frommelde zich door de defensie van Stedum maar Boelie de Sturler wist met een prima redding de inzet van Steigstra tot corner te tikken. Vijf minuten later kreeg de fusieclub uit Zoutkamp en Ulrum wederom een grote kans om op voorsprong te komen. Marco Dijkstra brak door de defensie van Stedum en kwam alleen voor Boelie de Sturler te staan. Waar de goalie van de Stedumers een lob verwachtte probeerde de rechterspits de bal langs De Sturler te spelen die vervolgens met een geweldige reflex een goal voor VVSV.09 wist te voorkomen. Nog geen minuut later had Vince van der Veen de 1-0 op zijn schoen. De lange aanvaller wurmde zich langs een paar verdedigers van Stedum maar toen hij wilde uithalen raakte Van der Veen uit balans. Van der Veen probeerde de bal nog wel te raken maar meer dan een poging werd het niet. Zo had het na iets meer dan een kwartier zomaar 0-2 in Stedum kunnen staan als de gasten wat scherper in de afweking waren geweest.

Waar de gasten verzuimden te scoren deden de Stedumers dat na een half uur spelen wel. Andries de Vries bezorgde met een prima voorzet de bal bij Jacco Santing die de bal met het hoofd panklaar legde voor de voeten van Yannick van den Berg. De middenvelder schoof de bal vervolgens met een simpele voetbeweging langs doelman Martijn Wieringa: 0-1.

Na deze openingstreffer van de thuisploeg kregen de gasten nog meerdere kansen om een wijziging in de score aan te brengen maar de mannen van trainer Jaap van de Ploeg waren onvoldoende scherp in de afwerking om het de Stedumers echt lastig te maken. Zo kregen Vince van der Veen en Alfred Venhuizen nog voor de rust allebei een grote kans om hun ploeg op voorsprong te schieten maar beide faalden ook nu in de afwerking.

Na de pauze kwam er een duidelijk feller VVSV’09 uit de kleedkamer wat al snel op gelijke hoogte met de thuisploeg kwam. In de 49e minuut mocht Hans Steigstra een vrije bal nemen na een overtreding van Klaas Lubbers op Marco Dijkstra. Steigstra zag zijn vrije trap door Boelie de Sturler tegen de paal getikt worden maar Alfred Venhuizen reageerde alert en schoot toch de 1-1 op het scorebord. Een goal die voor woede bij trainer Leendert Nieborg zorgde omdat in de verdediging van Stedum niemand Alfred Venhuizen een strobreed in de weg legde. Na de gelijkmaker van Venhuizen werd het niveau van de wedstrijd er niet beter op. Beide teams kregen nog wel wat kansen maar echt spectaculair was het allemaal niet wat beide teams de toeschouwers lieten zien. Met nog twintig minuten op de klok zag het er daarom steeds meer naar uit dat het op een gelijkspel zou uitdraaien. Een gelijkspel waar beide teams niets mee zouden opschieten. In de 73e minuut was Stedum opeens dicht bij de 2-1toen de voor Matthijs Colstee ingevallen Robbert Slager een voorzet van Jacco Santing uitstekend binnenkopte. Maar even voortreffelijk was de redding van Martijn Wieringa die een tweede treffer voor de thuisploeg wist te voorkomen. Vier minuten later had Jacco Santing zijn aantal treffers in de competitie bijna op veertien gebracht. De topscoorder van Stedum zag zijn schot echter rakelings over gaan. Richting de slotfase begon ook VVSV’09 meer risico’s te nemen om te proberen een wijziging in de score aan te brengen. De vreemde situatie deed zich daarbij wel voor dat trainer Jaap van der Ploeg, samen met elftalleider Sicco van Dijk, de spelers in het veld daarbij constant moest aansturen. Steeds weer klonken de stemmen van beide mannen die zagen dat er kansen lagen om met drie punten huiswaarts te keren maar wat niet door alle spelers werd begrepen. In de 84e minuut sloeg het noodlot ook nog eens toe voor de gasten. Uit een afgeslagen aanval van de Stedumers kwam de bal voor de voeten van Diederik Dijk. De centrale middenvelder besloot de bal vol op zijn slof te nemen richting het doel van Martijn Wieringa. Het schot van Dijk leek een makkelijke prooi voor de VVSV’09-keeper te worden maar via de rug van Harm Klaver veranderde het schot van richting en verdween daardoor in de andere hoek van het doel:2-1. Deze eigen goal betekende uiteraard een enorme domper voor de gasten die nog zes minuten en een paar minuten extra tijd hadden om te proberen om in ieder geval een punt aan het duel over te houden. Wat VVSV’09 echter ook probeerde, uiteindelijk bleef het bij een voor Stedum gelukkige overwinning na een wedstrijd waar beide trainers na afloop kort over waren. Zowel Leendert Nieborg als Jaap van der Ploeg vond het een matig duel waarbij er aan zowel de instelling aan de kant van Stedum als die  aan de kant van VVSV’09 het nodige aan mankeerde.

Stedum-VVSV'09: 2-1(1-0).

30. Van den Berg 1-0, 49. Alfred Venhuizen 1-1, 84. Klaver 2-1. (ed.).

Scheidsrechter: À. Secer (Woltersum)

Stedum: De Sturler, Dijkema, T. Dijk, Lubbers, Dekker; Van den Berg, Colstee(70.Slager), Spijk; De Vries, Santing.

VVSV'09: Wieringa, Knol, Meijer(68. De Vries), M. van der Veen, Mulder; Venhuizen, Tuma(65. Klaver), Henk Steigstra, Vince van der Veen(75. Jeroen Venhuizen); Dijkstra, Hans Steigstra.