Kloosterburen ruim langs Farmsum: 5-2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Kloosterburen won zondagmiddag met 5-2 van Farmsum. Na een matige eerste helft brandde de thuisploeg, onder leiding van het ijzersterke centrale duo Kevin Kat en Bert Mennes, in de tweede los en mochten de bezoekers van geluk spreken dat het niet met een nog ruimere nederlaag huiswaarts werd gestuurd.
image-2014-10-31 1
 Olger Jonker scoort voor Kloosterburen in het duel tegen Farmsum
 Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman Baflo

Kloosterburen-trainer Willem Pettinga had voor het duel tegen Farmsum wat wijzigingen in zijn basiself doorgevoerd. Eelco Korhorn keerde ten faveure van Gideon Steur terug, William de Lange kwam als vervanger van de geblesseerde Sebastiaan de Lange binnen de lijnen en Anne Jan Ozinga nam de spitspositie over van de jonge Jasper Wiersum. De verklaring van Pettinga wat betreft de veranderingen was helder. ,,Farmsum is een ploeg waar wij het iedere keer weer lastig tegen hebben. Het is een fysiek sterke ploeg vandaar dat ik voor William de Lange en Eelco Korhorn heb gekozen. Daarnaast speelt Anne Jan Ozinga omdat ik Jasper Wiersum rustig wil brengen en hem daarom af en toe als basisspeler eens een beurt laat overslaan”, aldus Pettinga die vol vertrouwen was over een goede afloop. ,,Ik weet zeker dat wij conditioneel sterker zijn. Als we het geduld op kunnen brengen om op onze kansen te wachten, die ongetwijfeld gaan komen, voorzie ik weinig problemen. “

Een paar minuten na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Jacob Cleveringa uit Baflo had de thuisploeg al op voorsprong kunnen komen. Na een overtreding op Olger Jonker krulde Marcel Remijn in de 3e minuut de bal echter tegen de lat. De rebound werd vervolgens nog bijna een prooi voor William de Lange maar de middenvelder kwam net niet hoog genoeg om de bal achter Farmsum-doelman Daniel Venhuizen te koppen. Na de eerste tien minuten, waarin Kloosterburen duidelijk de bovenliggende partij was, kwam ook Farmsum wat meer aan voetballen toe. Er kwamen wat kansjes voor de bezoekers zoals in de 15e minuut. Zwak ingrijpen van de defensie van Kloosterburen bracht de bal bij Stephan Woldhuis maar de behendige dribbelaar aan de kant van de gasten zag zijn schot net naast het doel van Lex Stok gaan.

Waar Farmsum de kans op 1-0 liet liggen deden de gastheren het zestig seconden later beter. Marcel Remijn pikte de bal op het middenveld op en speelde direct Anne Jan Ozinga aan. De spits zag vanuit een ooghoek dat doelman Daniel Venhuizen een paar meter voor zijn kooi stond. Wat volgde was een magistrale lob van Ozinga die Venhuizen tot een vergeefs springende keeper declasseerde wat dus een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg betekende. De bezoekers zaten na deze vroege achterstand echter niet stil want steeds weer probeerde de ploeg van trainer Douwe Maat een gaatje in de verdediging van de thuisclub te vinden. De gasten hadden echter de pech dat aan de kant van Kloosterburen de met afstand beste man van het veld rondliep. De pas 17 jarige centrale verdediger Kevin Kat speelde namelijk een uitstekende wedstrijd. Met zijn prima traptechniek gekoppeld aan een fantastisch spelinzicht was de jonge verdediger een lust voor het oog voor de ware voetballiefhebber. Daarnaast kwam de verdediger ook in de persoonlijke duels nooit echt in de problemen wat niet altijd van zijn teamgenoten gezegd kon worden. Door slap ingrijpen op het middenveld kwamen de bezoekers in de 37e minuut namelijk op gelijke hoogte omdat ook het linkerverdedigingsblok van de thuisploeg even stonden te slapen. Een flitsende combinatie via Dennis Boerma en Stephan Woldhuis kwam bij Robin de Vries terecht die vervolgens met een droge schuiver doelman Lex Stok kansloos liet: 1-1. Een minuut later moest Farmsum een wissel toepassen. Enkele minuten eerder was Merijn Tiekstra geblesseerd geraakt en de middenvelder bleek toch niet verder te kunnen. Als vervanger kwam Nick van de Berg binnen de lijnen. In de slotfase van de eerste helft gooide Kloosterburen er een heus slotoffensief tegenaan. Iets wat volstrekt logisch was omdat aan de kant van de gasten enkele spelers al in conditionele problemen kwamen. Een voor de rust verkregen voorsprong kon daarom bijna niets anders betekenen dan dat de drie punten in Kloosterburen zouden blijven. Met het nodige geluk hield de defensie van de Farmsum echter stand zodat beide ploegen met een 1-1 stand gingen rusten.

Na de pauze kwam er duidelijk een ander Kloosterburen uit de kleedkamer. De zaken werden direct energiek aangepakt wat in de 48e minuut tot een 2-1 voorsprong voor de thuisploeg leidde. Een pass vanaf het middenveld kwam op linkervleugel bij Marcel Remijn terecht. De aanvoerder van Kloosterburen trok de bal goed voor de goal van Farmsum waar kilometervreter Olger Jonker opdook om doelman Venhuizen met een strakke schuiver in de linkerbenedenhoek kansloos te laten. Na de 2-1 kwamen er direct meerdere kansen voor de thuisploeg om de voorsprong op te voeren. Zo had William de Lange in de 53e minuut de 3-1op zijn schoen maar doelman Venhuizen wist de zijn inzet van de middenvelder met een reflex te pareren. Vijf minuten later was het wel raak voor de withemden. Marcel Remijn kwam al rommelend het strafschopgebied van de bezoekers binnen waar hij werd neergelegd door doelman Venhuizen. Arbiter Cleveringa vond de gegeven strafschop waarschijnlijk voldoende want de doelman van Farmsum zag geen kaart voor zijn neus verschijnen. Bert Mennes is de penaltykiller bij uitstek bij de thuisploeg en ook nu was de aan zijn tweede jeugd begonnen routinier trefzeker: 3-1. Waar velen dachten dat de thuisclub direct door zou drukken naar een hogere score ging het toch even anders. Farmsum kwam in 60e minuut namelijk toch weer terug in de wedstrijd. Stephan Woldhuis stuurde al dribbelend en draaiend Bert Mennes en Jos Streefkerk alle kanten op waardoor doelman Lex Stok even later voor de tweede keer deze middag de bal uit het net kon halen en het opeens nog maar 3-2 stond in het voordeel van Kloosterburen stond.

De thuisploeg toonde echter aan over voldoende veerkracht te beschikken want even later stond het 4-2 in Kloosterburen. Kevin Kat veroverde in zijn zoveelste persoonlijk duel de bal en de centrale verdediger besloot om eens op avontuur te gaan. Met grote passen stak hij het middenveld over om vervolgens Marcel Remijn met een geweldige pass de diepte in te sturen. Remijn stoomde vervolgens goed door richting de achterlijn waar vervolgens een voorzet volgde die door de goed meegelopen Joachim Steur keurig werd binnengetikt.

Een aanval uit het boekje zoals een toeschouwer terecht opmerkte en wat ook van toepassing was op de 5-2 van Kloosterburen. In de 75e minuut onderschepte Eelco Korhorn op fantastische wijze een aanval van de Farmsumers. De rechtsback bewaarde vervolgens goed het overzicht en zag dat Marcel Remijn met een goed uitgevoerde pass een zee van ruimte zou krijgen. Die pass kwam er inderdaad en even later lag doelpunt nummer vijf voor Kloosterburen in het mandje doordat de linkerspits doelman Venhuizen met een bekeken schuiver kansloos liet.

Duidelijk werd dat het duel nu gespeeld was. De thuisploeg kreeg nog diverse op een hogere score maar zo ver kwam het niet. Het bleef namelijk bij 5-2 overwinning voor een ploeg die volgens trainer Willem Pettinga in de tweede helft duidelijk beter speelde dan in de eerste. ,,In de eerste helft waren alleen de eerste tien minuten goed. Daarna was het gewoon slecht wat we lieten zien. Dat heb ik ze in de rust ook wel even verteld. Na de rust zagen we een Kloosterburen zoals ik het wilde zien. De ruimtes achter de verdediging van Farmsum werden beter opgezocht omdat daar de zwakte lag. Conditioneel hadden we ze namelijk al aardig kapot gespeeld. Dat hebben we vervolgens goed weten uit te buiten door nog vier keer te scoren en vandaar dat ik tevreden ben met deze zege tegen een tegenstander waar wij het altijd lastig mee hebben.”

Kloosterburen-Farmsum: 5-2(1-1).

16. Ozinga 1-0, 37. De Vries 1-1, 48. Jonker 2-1, 58. Mennes 3-1(str.), 60. Woldhuis 3-2, 63. Joachim Steur 4-2, 74. Remijn 5-2.

Scheidsrechter: J. Cleveringa (Baflo).

Gele kaart: Remijn(Kloosterburen).

Kloosterburen: Stok; Korhorn, Mennes, Kat, Streefkerk; Jonker, Van der Laan, De Lange; Joachim Steur(75. Gideon Steur), Ozinga(70.Wiersum), Remijn.

Farmsum: Venhuizen; Trof, Latupeirissa, De Vries, Woldhuis; Veenhuis, Boerma, Hofsteenge, Tiekstra(38. Van der Berg); Hakze, Toxopeus.