Poolster pakt de punten in Roodeschool

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De Ommelander-derby tussen Corenos en Poolster is een prooi geworden voor Poolster. In Roodeschool won het relatief eenvoudig met 0-3. Na de eerste helft, waarin Poolster een licht overwicht had, kwam Corenos er in de tweede helft helemaal niet meer aan te pas en lieten de Spieksters zien goed te kunnen voetballen.
                      

Bron: Ommelander Courant  Door: Eduard Zuidema
Beide teams hadden voor aanvang van het duel een waslijst met geblesseerden, waarschijnlijk genoeg om een elftal op te stellen, FC Krukkenbrigade. Speler/trainer van Corenos Erik Zuidema: "Het vervelende is dat alle blessures ook zijn gekomen door overtredingen van tegenstanders. Wij hebben de blessures vooral achterin en Poolster voorin." Onder andere regisseur Aalderd Duinkerken was een van de aanwezigen. Hij zou met node gemist worden op het middenveld. Voor het keeperswerk was de 49-jarige Arne Hoving weer van stal gehaald. Poolster-trainer Jeroen de Munck beaamde de woorden van Zuidema: "De voorhoede waarmee ik ben begonnen deze competitie is er vandaag niet door blessures. Dennis van Dijk kan wel voor het eerst in de basis starten." Waar de angel van Corenos was, wist de Munck ook te vertellen. "Corenos is in de omschakeling gevaarlijk dus op die momenten moeten we scherp zijn en we willen het compact houden."

Nadat de pupil van de week dienst had geweigerd en hevig geëmotioneerd het veld had verlaten kon er afgetrapt worden. Pleister op de wonde voor de pupil was dat de scheidsrechter nog wat zakgeld meegaf. Poolster begon furieus en liet direct zien voor de punten te willen gaan. Tot grote kansen kwam het niet echt. Dat zou ook het beeld van de wedstrijd worden, in de eindfase was er bij beide teams weinig souplesse  meer te bespeuren. De eerste echte grote kans was voor de supersnelle Corenos-spits Lars Baar. Gelanceerd door Zuidema trof hij echter keeper Kees Dijkman op zijn weg. Poolster werd ook gevaarlijk, onder andere door een mooie rush van de andere Dijkman, Tom. Poolster zocht via de combinatie de aanval, Corenos gokte op bevliegingen van Zuidema en Baar.

Na iets meer dan een half uur spelen kwam Poolster op voorsprong. Met een schitterende pass van de 17-jarige Robbert Kok (beschikt over een goede linker) werd Dennis van Dijk diep gestuurd. Van Dijk controleerde de bal eenmaal en lobte de bal over de uitgekomen Hoving. Een mooi doelpunt tot vreugde van de vele meegereisde supporters. Direct hierna deelde Baar namens van Corenos weer een speldenprikje uit toen hij van dichtbij overschoot. Voor Poolster had Robin Uilhoorn nog een mooie krulbal in petto maar Hoving kon de bal tot corner verwerken.

Met een 0-1 stand werd vervolgens gerust. Wat er in de thee heeft gezeten van beide verenigingen zal onduidelijk blijven maar in de tweede helft kwam Corenos er totaal niet meer aan te pas. Poolster controleerde het tweede bedrijf volledig. Al na twee minuten schoot Johan de Groot na een mooie actie diagonaal in vanaf de rand zestien: 0-2.

Vlot combinerend gingen de mannen van de Munck op zoek naar meer treffers. Een voetballend Poolster is een schril contrast met Poolster van de voorgaande jaren toen het vooral bekend stond om de lange bal. En gezien de gemiddelde leeftijd zou Poolster deze lijn wel eens lang door kunnen trekken. De Munck stelde liefst vijf tieners op in de basis en had er ook nog twee op de bank. Ook onder de fans is er de gedachte dat dit team nog lang samen kan blijven. Corenos moet in het geval van blessures vooral terugvallen op ‘veteranen’.

Het wachten was op de volgende Poolster-goal. Van Dijk (lob) en Kok (volley) waren namens Poolster dicht bij de 0-3 maar de inzetten gingen respectievelijk over en in het zijnet. Toch zou de 0-3 wel vallen. Een afstandsschot van Robin Uilhoorn werd van richting veranderd door van Dijk en de marge van drie was een feit. Het was lastig te beoordelen wie de goal nu echt had gemaakt maar zoals een spits betaamd claimde van Dijk de goal. Desondanks ontving ook Uilhoorn enkele felicitaties.

In het resterende half uur gebeurde er weinig noemenswaardigs meer in Roodeschool. Poolster voetbalde de wedstrijd lekker uit, Corenos probeerde af en toe wat maar de Baar en Zuidema werden nimmer echt in stelling gebracht. Poolster-doelman moest enigszins verkleumd in de regen toekijken hoe zijn teammaatjes de bal rondspeelden.

Omdat van Os de boot naar Ameland niet wou missen geloofde hij het tegen half vijf ook wel en floot af. Een terechte zege voor Poolster. Technisch en voetballend simpelweg beter dan Corenos. De Munck was na afloop tevreden: "Dit is zoals we graag willen voetballen, in de tweede helft was het een spelletje van kat en muis en hebben we goed gevoetbald." Corenos-routinier toonde zich na afloop ook een sportief verliezer: "Een terechte nederlaag, we kwamen er in de tweede helft totaal niet meer aan te pas."

Door de nederlaag vindt Corenos zicht terug op de 10e plaats. Aanstaande zaterdag treft het streekgenoot SC Loppersum voor de beker en hierna de belangrijke competitiewedstrijd tegen rode lantaarndrager VVS. Poolster is vrij en zal het op de 25e van oktober opnemen tegen VVK.

Corenos - Poolster 0-3 (0-1). 33. Van Dijk (0-1). 47. De Groot (0-2). 57. Van Dijk (0-3).

Scheidsrechter: van Os (Ameland). Gele kaarten: Munting (Corenos), de Groot (Poolster)

Corenos: Hoving; Bakker (46. Brontsema), Wieringa, Robert van Dijken, Pieterman; Knol, ten Harkel, Munting, Jaap van Dijken; Baar, Zuidema.

Poolster: Kees Dijkman; Tom Dijkman, Lips, de Regt, Dijkstra; de Groot (77. Kooistra), Rentema, Kok, Uilhoorn; van Dijk (72. De Weerdt), Wiersum (61. Bos).