Vijf minuten van onbezonnenheid kosten De Fivel de nek.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

De Fivel heeft zaterdagmiddag de thuiswedstrijd tegen SC Stadspark met 1-5 verloren. Cruciaal daarin waren de eerste vijf minuten van de tweede helft, waarin de thuisploeg maar liefst drie tegentreffers moest toestaan en daarmee op een 0-4 achterstand kwam. Weer terug komen was toen voor de Riepsters een onmogelijke opgave.
                        
Bron: Ommelander Courant     Door Auke Zoethout.

De Fivel tegen SC Stadspark was een wedstrijd in de middenmoot van de Derde Klasse C, voor zover daar in deze fase van de competitie al over kan worden gesproken. Beide ploegen hadden uit de vijf voorafgaande wedstrijden zeven punten vergaard en De Fivel vonden we terug op de zesde plaats van de ranglijst, terwijl Stadspark negende stond. Het verschil werd bepaald door een iets beter doelsaldo van de thuisclub. Vorige week verloor De Fivel kansloos in en tegen Godlinze, terwijl Stadspark, de fusieclub uit de stad Groningen, toen de punten aan tegenstander Grijpskerk moest laten.

 De Fivel trainer Ronald Vermeulen moest het deze zaterdagmiddag stellen zonder centrale verdediger Thomas van der Veen, die op vakantie was, maar kon verder beschikken over zijn volledige selectie. Bij SC Stadspark moest de vaak scorende spits Sjors van der Meeren zich kort vóór het duel afmelden omdat hij ziek was. Trainer Henry Kramer verving hem door Peter Torenbosch.
Opvallend sas het grote leeftijdsverschil tussen de beide opponenten. De gemiddelde leeftijd an de vijftien spelers van De Fivel die op het wedstrijdformulier stonden was 23 jaar, terwijl de bezoekers gemiddeld 32 jaar waren. Maar liefst 9 jaar ouder dus. Het elftal van de bezoekers bestond vrijwel uitsluitend uit spelers van de voormalige SC Gronitas.

Vanaf het eerste fluitsignaal van de Farmsummer scheidsrechter Bart Tjalma waren de aanvallende bedoelingen van de bezoekers duidelijk en moest de thuisclub verdedigend aan de bak toen het in de eerste twee minuten van het duel drie achtereenvolgende hoekschoppen van Stadspark moest verwerken. De Riepsters overleefden dit startoffensief van de tegenstander en konden vervolgens hun eigen spel gaan spelen, dat zich moest kenmerken door verzorgd combinatie spel. Oefenmeester Ronald Vermeulen had voor een iets andere strategie gekozen dan gewoonlijk. Jacob Havinga, gewoonlijk te bewonderen als vleugelspits hield Nu voornamelijk op het middenveld op waar hij, samen met Wouter de Vroome de taak had het spel te verdelen en daarmee de voorwaartsen te bedienen. Aanvoerder Geert van der Veen speelde kort achter de spitsen Cees bij de Leij en Liewe ten Caat, terwijl de opkomende vleugelverdedigers voor aanvallende ondersteuning op de zijkanten moesten zorgen. Dit gaf veel drukte op het middenveld, waar de thuisclub vaak te lang met het combinerende breiwerk bezig was, waardoor de Stadspark defensie zich kon organiseren en de opening door De Fivel niet echt kon worden gevonden. Wel waren er wat kleinere mogelijkheden voor de gastheren. Een afstandsschot van Cees bij de Leij ging maar net naast het doel van de 38-jarige Stadspark doelman Jeroen Schut, die de afwezige eerste doelman René Boelen op waardige wijze verving.

 Een door Jacob Havinga genomen vrije trap ging maar rakelings voorlangs, mede omdat Stadspark verdedigers op elkaar rekende en vervolgens niemand iets deed. In het vervolg een goede actie van Lieuwe ten Caat op de linkervleugel en vervolgens een pass op Cees bij de Leij die bij de eerste paal nog net met een sliding door de stadjer Eelco Zijldijk van scoren kon worden afgehouden.Tegenover de Riepster strategie stelden de gasten een wat opportunistischer speelwijze, wat ondermeer leidde tot een nieuwe hoekschop, waar De Fivel -doelman Ruud Kuizenga maar net met de vingertoppen bij kon en daardoor niet voldoende weg werkte. De stadjers profiteerden echter niet. Dat gebeurde ook niet door Peter Torenbosch die na balverlies in de Riepster defensie een schietkans kreeg, maar doelman Kuizenga op zijn post zag. Even later moest dezelfde doelman ver uit komen om een counter van Stadspark te neutraliseren en in het vervolg was het Robert Oldengarm die als uit het niets op twee meter van het doel oog in oog met Kuizenga kwam, die vervolgens in een reflex de inzet stopte.

 In minuut 40 ontsnapte de thuisploeg nog aan een achterstand toen Kuizenga opnieuw uit zijn doel moest komen, de bal onvoldoende raakte, waarna opnieuw Robert Oldengarm uit een sliding zijn inzet op de doelpaal zag belanden. Op slag van rust was er dan toch de openingstreffer voor de gasten. Uit een door Wouter van Dijk genomen hoekschop kopte centrale verdediger Bart Apotheker snoeihard binnen en verscheen de 0-1 op het scorebord. Zo vlak voor rust een opsteker voor de bezoekers en een psychologische tik voor De Fivel.

 De Fivel trainer Ronald Vermeulen en assistent Hendrik Huisman zulle van de rust ongetwijfeld gebruik hebben gemaakt om hun ploeg voor te bereiden op de tweede helft en duidelijk te maken dat ze niet kansloos waren. De aanwijzingen konden echter al snel in de pedaalemmer, want binnen vijf minuten na de hervatting keek de thuisploeg al tegen een 0-4 achterstand aan. Wie niet beter wist zou denken dat ze vijf minuten later aan het tweede bedrijf waren begonnen dan de tegenstander. Binnen een minuut was het 0-2 door een doelpunt van Robert Oldengarm, op aangeven van Peter Torenbosch. Twee minuten later was het de na de rust bij De Fivel ingevallen Menko Duisterwinkel, die binnen het strafschopgebied Gerard Hut ten val bracht door hem licht te toucheren. Voor arbiter Tjalma voldoende om de bal op de stip te leggen en Duisterwinkel de gele kaart te tonen. De strafschop werd feilloos benut door Bart Apotheker. Vanaf de nieuwe aftrap trokken de gasten opnieuw ten aanval en tot verbijstering van iedereen die De Fivel een goed hart toedraagt en tot verwondering van ook de gasten, bracht Gerard Hut de 0-4 op het scorebord.

 De wedstrijd was in feite gespeeld en er ontstond over en weer wat irritatie, waartegen de arbiter niet optrad. Wellicht onbedoeld deed hij hier goed aan, want het ging na verloop van tijd vanzelf weer over. Irritatie was er wel weer bij de begeleiding van de gasten toen de Riepster assistent scheidsrechter en aantal malen achteréén naar hun oordeel ten onrechte voor buitenspel vlagde en het signaal door de scheidsrechter werd overgenomen. Resultaat van de protesten was wel dat de arbiter in het verdere verloop een aantal malen het vlagsignaal negeerde, terwijl er wel degelijk sprake was van buitenspel. Het siert het elftal van de Fivel dat ze, ondanks de uitzichtloze situatie, bleven proberen om de stand een draaglijker aanzien te geven. Ze bleven echter vooralsnog volharden in pogingen om dat te bereiken via de combinaties en dat leverde geen mogelijkheden op. Dat was wel het geval uit en door Jacob Havinga genomen corner, waaruit de bal door Cees bij de Leij over werd gekopt, terwijl even later een afstandsschot van Frank Pijper werd gestopt door doelman Jeroen Schut.

 In de 68e minuut bouwden de bezoekers hun voorsprong nog verder uit toen Peter Torenbos soleerde en de bal teruglegde op de mee gekomen Robert Oldengarm, die eenvoudig kon inschieten. Er was nog een opgelegde kans voor Niels Ronde die, aangespeeld door Frank Pijper, het zijnet trof. In de slotfase, het was minuut 88, was er toch nog de eretreffer. Deze kwam op naam van Cees bij de Leij, die een vrije trap, licht getoucheerd door een verdediger, in het vijandelijke doel zag belanden. Bij de Leij had in de extra tijd nog dé mogelijkheid van een tweede treffer, maar hij zag zijn inzet met de voet gekeerd door doelman Schut.  De Fivel trainer Ronald Vermeulen vond dat zijn ploeg de eerste twintig minuten goed speelde, "Daarna was het over en uit. We hadden een paar zaken in tactische zin veranderd, maar dat werkte niet goed uit en we hebben verzuimd om dat bij te sturen. We moeten als staf dus duidelijk vooral de hand in eigen boezem steken", aldus Vermeulen.
 Zijn collega Henri Kramer vond het van twee kanten een matige wedstrijd. "Beiden hadden we moeite om het spel te maken. In de eerste helft hadden we ook al kansen, maar hebben verzuimd om die te verzilveren. Na de snelle 4-0 in de eerste helft waren we minder gemotiveerd en het is jammer dat we achter in de 0 niet hebben gehouden".