Zeester verliest te ruim van Haulerwijkse Boys: 1-5

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Zeester verloor zaterdag in Zoutkamp met 5-1 van Haulerwijkse Boys. Een uitslag die iets geflatteerd genoemd mocht worden omdat de thuisploeg in de tweede helft duidelijk beter partij gaf dan voor de rust maar vergat om zich daar voor te belonen.
image-2014-10-17
 Op de achtergrond ziet Bennie Striekwold dat teamgenoot Frank Postema een kopduel   wint van zijn directe tegenstander Job Lise.
Bron: Ommelander Courant  Foto: Herman Spier Bedum.

Zeester-trainer Gezienus Oosterhuis was voor het duel tegen Haulerwijkse Boys duidelijk in zijn mening over het verschil tussen Zeester uit en thuis. ,,In uitwedstrijden spelen we niet met dezelfde instelling als hier in Zoutkamp. Dat is echt een wereld van verschil. We zijn voetbaltechnisch gezien tegen alle ploegen de mindere dus moeten we dat met inzet compenseren. Als dat echter ontbreekt, wordt je een speelbal voor iedere tegenstander. Met een sterkere tegenstander krijgen we vandaag ook te maken en we komen alleen maar tot een goed resultaat als iedereen er voor gaat.”

Duidelijke woorden van Oosterhuis die zag dat zijn ploeg al in de 3e minuut tegen een 0-1 achterstand aankeek. Bij een scrimmage voor het doel van de thuisclub kreeg niemand van de verdedigers de bal goed weg en gaven daardoor Johan Otten de kans om zijn ploeg op een snelle voorsprong te zetten. Nadat Zeester de schrik van deze snelle tegentreffer wat te boven was gekomen probeerde het wel om bij het doel van Haulerwijkse Boys te komen. Steeds werd geprobeerd om de snelle Bennie Striekwold te lanceren maar de passes waren te onnauwkeurig om echt rendement uit dit wapen aan de kant van de thuisploeg te halen. De gasten lieten in het eerste half uur overigens behalve de snelle goal ook niet veel zien wat op aanvaardbaar voetbal leek zodat de toeschouwers er wat dat betreft maar bekaaid van afkwamen. In de 32e minuut van het duel in Zoutkamp gebeurde er eindelijk weer iets wat het vermelden waard was. Helaas voor de thuisploeg was dat echter een goal voor Haulerwijkse Boys. Een diepe bal van centrale verdediger Sicco Douwsma viel achter de Zeester-defensie. De 23 jarige Thom Mulder ging vervolgens een sprintduel met zijn bijna twintig jaar oudere opponent Arjen Lasthuis. Dit duel werd door de Zeester-verdediger verloren wat Mulder de kans bood om doelman Arjan Posthumus met een strakke schuiver te passeren:0-2.

Na de tweede tegentreffer kwamen de mannen van Gezienus Oosterhuis wat meer op de helft van de tegenpartij terecht en kwamen er wat kansjes voor Danny Beerda en Bennie Striekwold op de zo belangrijke aansluitingstreffer. Helaas voor de thuisploeg bleef het voor de rust bij wat kleine mogelijkheden. Haulerwijkse Boys knoeide er ondertussen ook maar wat op los want wat de Friezen lieten zien was niet van het niveau wat je van een ploeg die tegen de subtop aanschurkt mag verwachten. De gasten sprongen namelijk wel erg roekeloos met de kansen om zodat het na vijfenveertig minuten nog maar met 0-2 aan de leiding ging.

Na de rust kwam bij Zeester Sjoerd Steegstra binnen de lijnen voor Arjen Lasthuis. Jan Wouter Zwart verhuisde vanuit het centrum naar de rechtsbackpositie en vormde Steegstra samen met, Ralph Buikema, de andere routinier aan de kant van de Zoutkampers, het centrale verdedigingsduo. Met het inbrengen van de 51 jarige routinier kwam er duidelijk meer voetballend vermogen in de elf van Gezienus Oosterhuis. De passes kwamen beter aan en het coachen van Steegstra zorgde er verder voor dat zijn teamgenoten ook wat rustiger aan de bal werden. Zo kreeg Bennie Striekwold in de 49e een enorme kans op de 1-2 maar de snelle spits zag zijn inzet gekeerd worden door doelman Fokke Hut. Nadat Frank Postema na een ongelukkige overtreding op Thom Mulder de eerste gele kaart van de wedstrijd van de uitstekend fluitende scheidsrechter De Klein had gekregen kwamen de gasten twee minuten later op 0-3. De defensie van de thuisploeg greep niet adequaat genoeg in zodat Thom Mulder met zijn tweede treffer van de middag de marge wist te vergroten. Bewonderenswaardig was vervolgens hoe de withemden bleven knokken voor een goed resultaat. Voorbeeldig was de inzet aan de kant van Zeester dat het tekort aan voetballend vermogen compenseerde met veel inzet. Daardoor kwamen er steeds meer mogelijkheden voor de Zoutkampers tegen een ploeg die aan het gezicht van trainer Ed Laagland te zien niet best stonden te voetballen. Niet alleen de trainer was niet te spreken over de verrichtingen van zijn spelers. Onderling waren de spelers in het veld het ook bepaald niet altijd met elkaar eens. Regelmatig klonk er in het Fries namelijk een vloekwoord over het veld die aan duidelijkheid niets te wensen overliet.

In de 70e minuut kreeg Zeester dat waar het gezien het spelbeeld ook recht op had en dat was een doelpunt. Een prachtige dieptepass van Sjoerd Steegstra op Bennie Striekwold werd door de spits keurig aangenomen. Striekwold zijn tegenstander, Hans Rozema, dacht dat hij de Zoutkamper de bal wel even simpel kon ontfutselen maar trapte in het luchtledige want de Haulerwijker verkeek zich volledig op de snelheid van Striekwold. Wat volgde was vervolgens een keurige voorzet op de goed meegelopen Danny Beerda die de 1-3 achter doelman Hut schoot. Na de treffer van Danny Beerda kreeg de thuisploeg even later de kans om terug in de wedstrijd te komen maar doelman Hut wist in de 77e minuut een kans van Bennie Striekwold met het nodige geluk buiten de palen te werken. De Haulerwijkse Boys-keeper gleed in eerste instantie uit op het door de regen nat geworden grasmat maar al grabbelend voorkwam hij toch een tweede goal voor de thuisploeg. Nadat even daarvoor Jan Wouter Zwart op de bon geslingerd was ging in de slotfase ook Ralph Buikema nog in het boekje van arbiter De Klein na een overtreding op Sicco Douwsma. In de slotfase van het qua kijkspel niet echt hoogstaand duel begonnen de krachten wat uit de benen van de Zoutkampers te vloeien. Het grootste gros van de spelers voetbalt dit seizoen voor het eerst in de standaardklasse wat duidelijk nog wat gewenning vraagt. Dat zorgde ervoor dat de gasten in de laatste tien minuten de regie volledig overnamen en de defensie van de thuisploeg meer onder druk kwam te staan. Waar Arjan Posthumus in de slotfase al een paar keer prima redding had gebracht moest de doelman in de 89e minuut wel capituleren. Niet scherp verdedigen zorgde ervoor dat Louwe Jan Bijert de bal ongehinderd kon doorkoppen richting de volledig vrijstaande Johan Otten die met zijn tweede treffer de stand op 1-4 bracht. In de extratijd profiteerde Thom Mulder vervolgens van een gebrek aan communicatie tussen doelman Posthumus en Menno Gaaikema door met zijn derde goal de eindstand op 1-5 te bepalen. Een eindstand waar aanvoerder Danny Beerda na afloop wel mee kon leven. ,,Als we na de 1-3 direct de aansluitingstreffer hadden gescoord was de spanning in de wedstrijd misschien wel teruggekeerd. Maar helaas bleef die goal uit in een wedstrijd waarin we de tweede helft gelukkig beter voetbalden dan in de eerste vijfenveertig minuten want dat was helemaal niets.”

Zeester-Haulerwijkse Boys 1-5 (0-2)

3. Otten 0-1, 32. Mulder 0-2, 52. Mulder 0-3, 70.Beerda 1-3, 89. Otten 1-4, 90+2. Mulder 1-5.

Scheidsrechter: J. de Klein (Surhuisterveen)

Gele kaarten: Zwart, Postema, Buikema (allen Zeester)

Zeester: Posthumus; Lasthuis(46. Steegstra), Zwart, Buikema, Abbas; Elema, Postema, Dillema, Postma(73. Gaaikema); Beerda, Striekwold.

Haulerwijkse Boys: Hut; Rozema, Hilhorst, Douwsma; Mulder, L. Beijert, Siepel, Lise; Otten, H. Beijert.