Zwakke vertoning Potetos 9 levert terechte nederlaag op

Geschreven door Marcel Mulder op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Na een mooie overwinning vorige week in Marum was afgelopen vrijdag Grijpskerk/ ’t Huys 3 te gast in Lewenborg. Potetos 9 wilde de stijgende lijn graag voort zetten, al moest dat wel gedaan worden met een aantal mutaties binnen de selectie. En hier was de 4 mijl van Groningen debet aan, want een tweetal heren zag het niet zitten om vrijdags te ballen en zondags nog ruim 6km hard te lopen. De technische staf heeft daarom besloten om volgend seizoen na de wedstrijd, voorafgaand aan de 4 mijl, ook een medaille uit te reiken inclusief gezellige nazit. Dan kan men de 4 mijl mooi aan zich voorbij laten gaan en bespaart het tevens weer een hoop bloed, zweet en tranen. Overigens, die gezellige nazit is er altijd, dus dat scheelt weer een hoop organisatiewerk.
Doelman Kiers was één van de hardlopers en nam daarom de honneurs waar van Ramon Bijsterveld als coach. Bijsterveld schijnt nog steeds in de zevende hemel te zitten nadat hij al coachend de ploeg naar een 11-0 overwinning loodste. Inmiddels zijn we weken verder, maar Bijsterveld is tot op heden nog niet weer gesignaleerd. De andere hardloper die het de Kenianen naar eigen zeggen lastig zou gaan maken was Ronald Werkman. Werkman was nog wel zo sportief om de rol van arbiter op zich te nemen. Het blijft vreemd dat de KNVB de thuiswedstrijden van Potetos maar blijft negeren en men dus maar wederom voor een eigen scheidsrechter moest zorgen. Er moet wel bij gezegd worden dat de gemiddelde “clubscheidsrechter” beter is dan een afgevaardigde van de KNVB, maar dat terzijde. Alleen in hoeverre valt een scheidsrechter nog serieus te nemen door bij de toss te verkondigen de regels niet te kennen. Desondanks floot Werkman een topwedstrijd. En omdat Werkman de fluit hanteerde scheelde dat weer in de kosten en kon da gage weer uitgegeven worden tijdens de nazit. Wat overigens weer ten koste ging van de 4 mijl.

Gelukkig waren er ook spelers die ondanks hun deelname aan de 4 mijl wel van de partij waren. Tom Havinga, Bas Bous en Bard Dekker hebben in vergelijking met de andere twee natuurlijk ook een atletisch lichaam en zouden zelfs de 4 mijl heen en terug nog wel uitlopen. Het schijnt zelfs dat Tom Havinga nu nog zoek is omdat hij niet van ophouden wist.

Met deze drie heren in de selectie kwam het totaal op een zeer acceptabel aantal van acht spelers. Juan David Werkman werd op doel gepositioneerd en Jaap Dijkema kwam ook voor het eerst dit seizoen opdraven. Dijkema kreeg van Stedum-trainer Nieborg eindelijk weer eens groen licht om op vrijdagavond de deur uit te mogen. Vergezeld met een Albert Heijn-tasje kwam hij vol enthousiasme de kantine in, vergezeld met Diederik Dijk en Matthijs Colstee. Beide heren hebben al menig maal de ploeg gesupporterd en zijn al in onderhandeling om volgend seizoen de definitieve overstap te maken naar Potetos 9. Zaakwaarnemer Boelie de Sturler schijnt nog wel wat dwars te liggen, maar ook hij zou in moeten zien dat de secundaire arbeidsvoorwaarden vaak zwaarder wegen dan de resultaten. En laten we eerlijk zijn, dat prachtige groen-wit staat ons allemaal.

Vijf namen zijn dus genoemd. De andere spelers die zeer gemotiveerd aan de aftrap verschenen waren Willard “droge worst” Havinga, Bert Weesepoel en Marcel Mulder. Weesepoel was net terug van huwelijksreis uit Mexico en had daar kennis gemaakt met de Maya’s en hun cultuur. De Maya's zijn een volk in het zuiden van Mexico en noordelijk Centraal-Amerika. De term wordt gebruikt als overkoepelende benaming voor 29 inheemse volkeren uit dezelfde regio, die dezelfde culturele en taalkundige achtergrond hebben.

Er zijn 8 à 9 miljoen Maya's, de overgrote meerderheid is woonachtig in Guatemala en het Zuiden van Mexico (Yucatán, Quintana Roo, Campeche, Chiapas en Tabasco), met kleinere gemeenschappen in Belize, Honduras en El Salvador. In de Verenigde Staten en het noorden van Mexico bestaan relatief grote emigrantengemeenschappen. De Maya's zijn vooral bekend om hun felgekleurde soorten textiel, gemaakt van garen. Deze textiel wordt geweven en vaak verder geborduurd tot onder andere capes, (over)hemden en rokken, maar Bert was zoals altijd keurig gekleed zoals het een goed autodealer betaamd. Je moet er ook niet aan denken dat hij ineens in een rok verschijnt.

Goed, de wedstrijd begon en het werd direct duidelijk dat Juan David Werkman even moest wennen als zijn rol als doelman. Twee meter buiten zijn “strafschopgebied” liep hij te wandelen met de bal in zijn handen, met het idee dat zijn gebied iets groter was dan daadwerkelijk het geval was. De zwarte lijn was toch duidelijk op de vloer weer gegeven, maar je mag van iemand met Colombiaans bloed dan ook verwachten dat hij beter om zou kunnen gaan met witte lijntjes. De overtreding werd overigens onbestraft gelaten, want arbiter Werkman zat al met zijn hoofd bij de 4 mijl.

Potetos begon nog nooit zo beroerd aan een wedstrijd als afgelopen vrijdag. Het leek werkelijk nergens op en dus was het niet vreemd dat de ploeg op achterstand kwam. Over de rest van het wedstrijdverloop kunnen we kort zijn, het verslag is immers al lang genoeg. Potetos kwam wonderwel op een 2-1 voorsprong na rust (de donderspeech in de rust leek effect te hebben) maar 20 seconden later lag de gelijkmaker al in het netje. Daarna was het helemaal gedaan met het verzet en werd er vooral toegeleefd naar de derde helft. Uitslag: 3-5 omdat Willard Havinga nog wist te scoren, hij beloonde zijn, wel erg beroerde, wedstrijd toch nog met een doelpunt. Overige doelpunten kwamen van Bas Bous (al weer!!) en Jaap Dijkema. Juan David behield zijn ploeg van een grotere deceptie door menig maal katachtig te reageren. Aan de andere kant werden nog een aantal kansen om zeep geholpen, maar de nederlaag was een feit en meer dan terecht.

Dan nog even de eindtijden van de 4mijl: Ronald Werkman: 34:48, Remco Kiers 38:40, Tom Havinga: 34:43, Bas Bous: 32:38, Bard Dekker: 28:07