Wollerich en Wentink hoopvol voor Omlandia – Bedum

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

In Bedum ziet men de confrontaties met VIBOA meer als de derby van het seizoen, maar in Ten Boer denkt men daar geheel anders over. Omlandia – Bedum (en vice versa) wordt gezien als de mooiste derby die er maar bestaat, en laat dit duel nou toevallig zaterdag op het programma staan in Ten Boer. De onderlinge verhoudingen zijn bovendien interessant. Omlandia verloor vorige week bij DZOH voor de vierde maal dit seizoen en lijkt uit vorm, terwijl Bedum na twee knappe zeges op Buitenpost en HZVV in een prettige flow zit.

Door: Merijn Slagter

De nederlaag in Emmen tegen DZOH betekende al de vierde verliespartij in vijf competitieduels voor de Omlandianen. Dit zorgt bij iedere ploeg toch wel voor een beetje wanhoop, maar trainer Robbie Wentink van de Ten Boersters is nog altijd hoopvol gestemd. Zelfs nu Omlandia de laatste plek in de Eerste Klasse bekleedt. Vanuit zijn dug-out zag Wentink hoe Gerben Rog namens DZOH zaterdag twee goals wist te maken, waardoor de Drentse promovendus na ruim negentig minuten terecht een 2-0 zege wist te boeken. Het manco waar Omlandia in deze fase van het seizoen vooral mee kampt, lijkt het creëren van kansen. Jeroen Haan, vorig seizoen topscorer van de Eerste Klasse met achttien goals, heeft zijn vorm van vorig seizoen nog niet te pakken en schoot vooralsnog slechts twee benutte penalty’s raak. Vanzelfsprekend duurt het seizoen nog lang, maar als men in ogenschouw neemt dat de onderste vier plekken allemaal voor degradatie kunnen zorgen, heeft Omlandia zich allerminst in een prettige positie gemanoeuvreerd. ,,Dat we te makkelijk doelpunten weggeven en onszelf niet belonen door te scoren is momenteel het grootste gemis, kaart Wentink aan. ,,We verdedigen in persoonlijke duels niet meedogenloos genoeg, waardoor we onze tegenstanders de kans en het vertrouwen geven dat er iets te halen valt bij het aanvallen. Hierin moeten we elkaar nog meer gaan helpen en daarbij verdedigen op ‘leven en dood’. We moeten in de laatste fase van het verdedigen niet de gedachte hebben dat we de bal moeten veroveren, maar dat de tegenstander absoluut geen kansen mag creëren of tot scoren mag komen’’, legt hij uit.
Aanrommelen
De 2-0 nederlaag bij DZOH werd afgelopen week opgevolgd door een 6-0 nederlaag, die tijdens een ingelaste oefenwedstrijd met FC Groningen A1 werd geleden. Op Corpus den Hoorn stond Omlandia binnen een kwartier al met 3-0 achter en vielen er na rust nog eens drie goals. Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, voetbalde Omlandia best aardig. Wie echter in de hoek zit waar de klappen vallen, krijgt zeker tegen een zeer talentvolle FC Groningen A1 het vuur aan de schenen gelegd, zo ondervond ook Omlandia. Wentink greep het duel vooral aan om enkele andere spelers aan het werk te zien en andere samenstellingen uit te proberen. Toch weet ook de jonge oefenmeester dat Omlandia niet te lang moet aanrommelen, alvorens de optelsom kan worden opgemaakt dat er weinig eer meer valt te behalen in de Eerste Klasse E. ,,Tijdens het duel met FC Groningen A1 heb ik ook weer dingen gezien waar we ons voordeel mee kunnen doen richting de eerstvolgende wedstrijd. Maar, zoals de uitslagen en de stand al laat zien in onze competitie, iedereen kan het elkaar moeilijk maken en heeft kans tegen elkaar. Deze competitie zal nog wel een aantal weken op deze manier door gaan. Er is dus geen reden tot paniek. We hebben als team al de nodige progressie geboekt en weten waar onze valkuilen liggen. Dit bewustzijn is belangrijk om door te groeien naar het niveau waar we terecht willen komen’’, geeft Wentink aan.
Rel
Met Bedum als volgende tegenstander ligt er zowel een interessante als spannende wedstrijd in het verschiet. De Bedumers begonnen het seizoen met twee punten uit drie duels ook marginaal, maar de reeds vermelde zeges op Buitenpost (0-3) en HZVV (3-1) gaven de paarshemden een geweldige boost in aanloop naar het duel met Omlandia. De meeste ogen in Ten Boer zullen zaterdag echter niet gericht zijn op de Bedumer spelersgroep die deze resultaten wist neer te zetten, maar op de man die deze spelersgroep leiding geeft. René Wollerich, de trainer van Bedum, was vorig jaar namelijk nog trainer bij Omlandia. Een mondelinge overeenkomst tussen Omlandia en Wollerich was in het najaar al in kannen en kruiken, toen de oefenmeester uit Harkstede toch liet doorschemeren voor Bedum als nieuwe uitdaging te willen kiezen, daar er geen officieel contract was getekend. Een rel – die vooral op sociale media werd gevoerd – was het gevolg, maar werd niet veel later ook weer gesust. De lucht is dus weer geklaard, al maakt het Omlandia – Bedum niet minder leuk.
Details
Aan schrijver dezes liet Wollerich weten het inmiddels goed naar zijn zin te hebben in Bedum. ,,Het bevalt mij prima in Bedum. We hebben een goede spelersgroep staan, maar ik ben ook veel bezig met de A- en B-junioren. Dat loopt erg voorspoedig en dat geeft positieve energie’’, laat Wollerich weten. Vanzelfsprekend hoopt hij zaterdag met de Bedumers acht kilometer verderop in Ten Boer de volle buit te halen. ,,Ik vind dat Omlandia erg ongelukkig aan de competitie begonnen is, want dat deze ploeg kwaliteit herbergt weten we allemaal. Toch is het wel zo dat als er bij een dorpsclub zoals Omlandia bijvoorbeeld twee bepalende spelers ontbreken, het een stuk lastiger wordt om een goed resultaat neer te zetten. Dat is in Bedum natuurlijk ook zo, al hebben wij de laatste twee duels wel heel goed gespeeld. HZVV is wat mij de gedoodverfde titelkandidaat en daar zullen dan ook weinig ploegen van winnen. Dat resultaat van ons gaf de burger dan ook moed’’ Wollerich denkt dat het duel tussen zijn huidige en oude club een erg spannende zal worden. ,,De  spelers kennen elkaar, komen elkaar vaak tegen en zullen elkaar zaterdag niets willen toegeven. Ik denk dan ook dat Omlandia – Bedum op details zal worden beslist, en dan doel ik vooral op het tactische vlak. Op die manier hopen wij het maximale resultaat uit Ten Boer weg te halen’’, aldus Wollerich.
Terugkeren
Toch zal Bedum niet op volle sterkte kunnen aantreden in Ten Boer. Zo mist het onder meer Frank Roorda en Soeratmin Venema en ook het meespelen van buitenspeler Jake Smit is nog onzeker. Omlandia moet het nog doen zonder de geblesseerde René Hovenkamp, maar ziet ten opzichte van vorige week wel Jan Oosterbeek weer terugkeren in de gelederen. Helaas is gebleken dat het herstel van Iven Nienhuis nog op zich zal laten wachten, hij richt zich vooralsnog op de tweede helft van de competitie. Omlandia zal zich tegen Bedum in ieder geval gesteund zien door de statistieken. Vorig jaar won Omlandia beide duels van de Bedumers met minimaal verschil (2-1 en 0-1) en ook het laatste duel daarvoor in eigen huis (seizoen 2010-2011) werd met 5-3 gewonnen. Ook Robbie Wentink, die ooit de jeugd van Bedum trainde, verheugt zich net als de spelers van Omlandia op de derby. ,,Het wordt een wedstrijd waarin we vooral met voetbal en elkaar moeten bezig zijn. De spelersgroep kan niet wachten op deze wedstrijd en zijn ontzettend gemotiveerd om een goed resultaat met elkaar neer te zetten. Ik verwacht een mooie strijd’’, blikt Wentink vooruit. Omlandia – Bedum gaat zaterdag om 14.30 uur van start op Sportcomplex de Sportlaan in Ten Boer en staat onder leiding van een compleet neutraal arbitraal trio, zoals eerder door de KNVB was aangegeven. Arbiter Boringa zal het duels samen met zijn assistenten in goede banen mogen leiden.