Kloosterburen de gelukkigste in streekderby tegen Warffum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Kloosterburen won zondag de streekderby tegen Warffum met 3-2.Een overwinning waar de thuisploeg zijn handen echter mee mocht dichtknijpen. Warffum was in de eerste helft duidelijk de bovenliggende partij waar het zich me meer doelpunten voor had moeten belonen. Helaas voor de gasten stond het na vijfenveertig minuten echter nog maar 0-1 tegen een thuisploeg die in de tweede helft gas gaf en uiteindelijk een niet helemaal verdiende zege uit het vuur wist te slepen .image-2014-10-10 1
 Bert Mennes, 4, ziet dat teamgenoot Olger Jonker en doelman Lex Stok weten te voorkomen dat  Warffumer Roel Klinkhamer  kan scoren.
Bron: Ommelander Courant Foto: Ronnie Afman
Kloosterburen-trainer Willem Pettinga kon voor het duel tegen Warffum over een groot aantal spelers niet beschikken. De inwoner van Mensingeweer wil daar echter nooit over praten omdat in zijn beleving dat geen zoden aan de dijk zet. ,,Je moet over de spelers praten die er wel zijn. Daar moet je het als trainer mee doen. Natuurlijk is de afwezigheid van Peter Reitsma een fikse aderlating maar ik kijk waar we nu staan ben ik dik tevreden. We kennen met negen punten uit vier duels namelijk een prima start van het seizoen waar ik voor aanvang van het seizoen direct voor had getekend”, aldus Pettinga die geen mooie wedstrijd verwachtte. ,,Warffum heeft behoorlijk wat kwaliteit ingeleverd en zal dat met veel inzet willen compenseren. Daarom verwacht ik een lastige middag waarbij ik tegen mijn spelers heb gezegd dat we Warffum op conditie moeten kloppen.”

Warffum-trainer Simon Bos was het wel met zijn collega eens dat Warffum met veel inzet zou gaan spelen. ,,We zijn nog steeds bezig om stappen te maken nadat er na het vorig seizoen een groot aantal spelers zijn vertrokken of stopten. Dat kost tijd en daarbij heb je ook een keer een overwinning nodig. Kloosterburen doet het op dit moment echter heel goed dus zal het voor ons een lastige klus worden om hier met drie punten weg te komen maar de intentie moet altijd zijn dat je een wedstrijd wilt winnen”, aldus de Warffum-trainer die het moest doen zonder Michel Maggi en Hilbert Korthuis. Daarnaast was aanvoerder Joey Peerbolte ook niet helemaal fit en bleek in de warming up dat Peerbolte moest afhaken zodat duidelijk werd dat de geelhemden niet op volle oorlogssterkte naar Kloosterburen waren gekomen.

Nadat alle festiviteiten rond de presentatie van de nieuwe hoofdsponsor van de v.v. Kloosterburen waren afgerond kon scheidsrechter Stelwagen de eerste van de twee streekderby’s in 5D zondag laten beginnen. Een begin wat Warffum direct al een voorsprong had kunnen opleveren. Vanaf de aftrap kwam de bal bij Robbert Bos die een prachtige voorzet losliet richting Barteld Klinkhamer. De aanvaller van Warffum kopte de bal vervolgens goed in maar had de pech dat de paal doelman Lex Stok te hulp schoot zodat een snelle voorsprong van de gasten niet doorging. In de verdere beginfase van de wedstrijd bleek dat de bezoekers scherper waren dan de gastheren die waarschijnlijk nog wat onder de indruk waren van de presentatie van de hoofdsponsor en de daarbij horende festiviteiten. Het veldoverwicht van de Warffum vertaalde zich ook naar het aantal kansen want na een kwartier spelen had het gewoon 2-0 voor Warffum moeten staan. Kloosterburen liep behoorlijk achter de feiten en het wachten was daarom op de openingstreffer van de gasten. Een treffer die er in de 35e minuut ook daadwerkelijk kwam. Vanaf het middenveld werd Robbert Bos goed de diepte ingestuurd. In een sprintduel met Kevin Kat was de Warffum-spits duidelijk sneller en even later schoof Bos de bal keurig achter doelman Lex Stok: 0-1.Dit was een terechte voorsprong voor de ploeg van Simon Bos die in de 45e minuut al zijn tweede wissel moest toepassen. Nadat Rick Kloosterhuis in de zesde minuut het veld met een rugblessure had verlaten moest zijn vervanger, Roel Klinkhamer, zich vlak voor het rustsignaal laten vervangen door Peter de Vries.

In de rust was iedereen in de bestuurskamer het over een ding roerend eens, Kloosterburen moest uit een ander vaatje tappen om de wedstrijd als winnaar te beëindigen. Al snel in de tweede helft bleek dat Willem Pettinga dat zijn team ook had verteld want Kloosterburen kwam feller uit de startblokken dan dat het de eerste helft beëindigd had. Men zette Warffum meer vast op eigen helft en er werd ook wat steviger de duels ingegaan. Een duidelijk voorbeeld daarin was de jonge Kevin Kat. De 17 jarige centrale verdediger begreep dat er in streekderby’s andere wetten gelden. Dat er dan op het randje gespeeld moet worden waarbij de scheidrechter de grens bepaald. Dat koste Kat uiteindelijk een gele kaart waarbij het opvallend was dat zijn teamgenoten vervolgens nog meer strijd in het duel gooiden. Kloosterburen creëerde zich zodoende ook wat kansen op de gelijkmaker maar Warffum had in Marko Stoepker een prima goalie onder de lat staan. Zo voorkwam de doelman in de 55e minuut met een drietal geweldige reddingen de gelijkmaker voor de thuisploeg. Inzetten van Sebastiaan Frik, Marcel Remijn en weer Frik werden allen gekeerd door Stoepker. Dezelfde doelman moest twee minuten later wel capituleren toen Marcel Remijn uit een voorzet van Jasper Wiersum de 1-1scoorde. Acht minuten later kwam de thuisploeg op voorsprong waar een fantastische actie van Jasper Wiersum aan vooraf ging. Wiersum speelde met een fraaie hakbal de bal door naar Sebastiaan Frik. De middenvelder speelde vervolgens Marcel Remijn aan die van dicht bij de 2-1 achter doelman Stoepker schoot. De voorsprong werd ook vanuit de ‘skybox’ van de hoofdsponsor met luid gejuich begroet want dat was de stille wens in Kloosterburen, een mooie dag voor de voetbalvereniging moest wel met een overwinning van de hoofdmacht bekroond worden. In de 68e minuut kregen de gastheren een strafschop van scheidsrechter Stelwagen. De arbiter zag een overtreding in het strafschopgebied van Warffum die niet door iedereen zo werd gezien. Stelwagen had geconstateerd dat Joris Bos een tegenstander onreglementair had neergelegd zodat de bal op de stip ging. Bert Mennes is bij Kloosterburen de man voor de penalties en ook nu schoot de routinier de bal beheerst binnen: 3-1.

Zo leek het duel beslist in Kloosterburen waar Warffum toch anders over dacht. De geelhemden voerden de druk wat op richting het doel van keeper Lex Stok die in een wat onzekere indruk maakte. De goalie ging namelijk in de 72e minuut niet vrijuit bij de goal van Barteld Klinkhamer die met de 3-2 de spanning weer terug in de wedstrijd bracht. Warffum rook vervolgens bloed en onder aanvoering van Gert-Jan Dijkhuizen probeerden de gasten de gelijkmaker te forceren. Daar kregen de Warffumers zeker de mogelijkheden voor maar de defensie van de gastheren hield tot aan het laatste fluitsignaal van Stelwagen stand. Na afloop was men in het Warffum-kamp niet blij met het optreden van Stelwagen want er werd nog even over de gegeven strafschop gediscussieerd. Gert-Jan Dijkhuizen was na afloop echter van mening dat Warffum het in de eerste helft had moeten afmaken. ,,We hebben het voor de rust laten liggen. We hadden toen met 3-0 voor moeten staan. Vervolgens speel je een matige tweede helft met een nederlaag tot gevolg. “

Willem Pettinga was uiteraard blij met de zege voor zijn ploeg maar niet tevreden was hij over het spel in de eerste helft. ,,Dat leek nergens op. We zaten niet in de wedstrijd en hadden toen ook ruimer achter kunnen staan. Gelukkig herstelden we ons goed en konden we het duel aan het einde van een voor kloosterburen mooie dag met een zege afsluiten.”

Kloosterburen-VVK 3-2 ( 0-1 )

35. R. Bos 0-1,57. Remijn 1-1, 65. Remijn 2-1, 68. Mennes 3-1 ( str.), 72. Klinkhamer 3-2.

Scheidsrechter: Stelwagen ( Drachten).

Gele kaarten: Kat( Kloosterburen), Dijkhuizen (Warffum).

Kloosterburen: Stok, J. Steur, Kat, Mennes, Streefkerk; Frik, Van der Laan, Jonker; Remijn, Wiersum (80. Wieringa), G. Steur.

Warffum: Stoepker; Wildeveld, Dijkhuizen, Joris Bos, Zantingh; Bello, Kloosterhuis (6. Roel Klinkhamer, 45. De Vries), David Kloosterhuis( 70. Maggi), Buikema; Robbert Bos, Barteld Klinkhamer.