De belevenissen van Potetos Futsal 9 in een nog pril seizoen

Geschreven door Marcel Mulder op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Het was even stil rond de heren van Potetos 9. De focus lag helemaal op een nieuw seizoen, welke succesvoller moet worden dan de vorige jaargang. Een terugblik op de eerste drie wedstrijden die tot nu toe zijn gespeeld.

Potetos zaal 9 scoort vaker dan tegenstander in eerste competitiewedstrijd

Op 5 september jl. moest het vriendenteam Potetos zaal 9 de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2014/2015 spelen. De selectie had een bewogen zomer achter de rug. Een deel van de selectie was enkele dagen afgereisd naar Mallorca voor een heus trainingskamp. Aanvankelijk zou de gehele selectie afreizen naar de Balearen, maar bij nader inzien paste dit bij een deel van de selectie niet in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. ‘Whats happend on Mallorca, stays on Mallorca’, dus over de avonturen tijdens het trainingskamp kunnen we helaas geen details vermelden. Getraind werd er overigens niet, want dat schijnt voor talentloze te zijn.

Ondertussen werd er deze zomer door diverse clubs flink aan de talenten van Potetos zaal 9 getrokken. Vooral sterspeler Tom Havinga kreeg volop aanbiedingen. Tom liet echter weten niet voor het grote geld te gaan en te kiezen voor zijn gevoel. Coach Mulder was dan ook in zijn nopjes toen hij hoorde dat Tom en de anderen hun club trouw bleven. Aan de andere kant werden op de valreep nog wel twee versterkingen binnengehaald: Erwin ‘Emmie’ Muller en Juan ‘Pluisje’ Werkman. Beiden hebben hun sporen inmiddels ruimschoots verdiend in het veldvoetbal, bij respectievelijk Viboa (Voetballen Is Bij Ons Aangenaam) en Stedum. Beide heren hadden vernomen dat voetballen bij Potetos Zaal 9 ook zeer aangenaam is en lieten zich verleiden tot het tekenen van een lucratief contract. Bovendien lieten Willard Havinga en Bard Dekker weten dat ze komend seizoen in principe wekelijks beschikbaar zijn voor de groen-witte brigade. Vorig seizoen waren ze beschikbaar voor noodgevallen, maar dat smaakte naar meer. Kortom, louter positieve ontwikkelingen tijdens het zomerreces. Aangezien de gehele selectie het volstrekt onnodig vond om oefenwedstrijden te spelen, moest Potetos zaal 9 tijdens de eerste wedstrijd direct voor het ‘eggie’ spelen, in de thuishal in Lewenborg. De tegenstander tijdens de eerste wedstrijd was Oranje Nassau 11. Kiers had tevergeefs uren zitten speuren achter de PC, want hij kon geen bruikbare informatie vinden over de tegenstander. Het gerucht gaat dat ON 11 zorgvuldig alle beschikbare info op internet verwijderd heeft, om Potetos zaal 9 vooraf niet wijzer te maken. Coach Mulder was afwezig, dus die kon ons ook niet wijzer maken. Aangezien Bas, Bert, Hergen, Jaap, Ramon, Robert en Siebrand ook afwezig waren, bestond de selectie uit de volgende zeven namen: Bard, Erwin, Juan, Remco ©, Ronald, Tom en Willard.

Over de wedstrijd in het sfeervolle sportpaleis in Lewenborg kunnen we kort zijn. Ondanks dat Potetos zaal 9 erg onwennig speelde en er veel mis ging (wellicht was een oefenwedstrijd toch niet zo’n gek idee), scoorde het vriendenteam vaker dan de tegenstander (8 om 7). Toch gingen de gasten er met de overwinning vandoor: 5-10. Tsja, het kan raar lopen in de voetballerij. Doelpunten (in het goede netje) namens Potetos werden gemaakt door Ronald (4) en Bard. Geen overwinning dus in de eerste competitiewedstrijd, maar wel veel strijd en een leuke wedstrijd. Hoogtepunt (naast alle goals) was het debuut van Erwin en Juan. Vooral de verschijning van Juan (zijn shirtje zat als een tweede huid om zijn goddelijke lichaam) zal bij menig supporter nog lang in het geheugen gegrift staan!

Ontketend Potetos 9 wint met speels gemak van Drs. Vijfje 34.

Een week later, in de Willem Alexander Hal op Zernike was het zaak om de nederlaag van een week eerder weg te poetsen. Het was al wel duidelijk dat het roer om moest en dus waren er wel wat mutaties binnen de selectie. Bert Weesepoel werd weer geselecteerd en ook speler/coach Mulder kwam halsoverkop terug van vakantie. Dit ging ten koste van Juan David Werkman, welke plaatsnam met een lekkere versnapering op de tribune, en Erwin Muller die na vorige week eerst weer rust voorgeschreven kreeg. Al snel bleek dat de thuisploeg ervaring miste door jeugdig elan en het voornamelijk rennen, springen, vallen, duiken en weer opstaan was. Voor de mannen van Potetos 9 zeer herkenbaar, want het is al weer een jaar geleden dat de groen-witten als “groentjes” het zaalavontuur aangingen. Maar nu, een jaar later, lijkt de ploeg toch stappen te hebben gemaakt. Met interim-coach Bijsterveld zat er tevens iemand op de bank die de touwtjes duidelijk in handen had en geen ontzag had voor wie dan ook. Wisselen betekende wisselen en als je daar commentaar op had liet hij je gewoon nog langer op de bank zitten. Het leverde soms vreemde gezichten op, maar met een ruime keuze binnen de selectie is geen sprake meer van dat je een zekerheidje bent. De wedstrijd was voornamelijk eenrichtingsverkeer, al moest keeper Kiers nog wel een aantal keren handelend optreden. Hij deed dit zo goed dat hij onpasseerbaar bleek. Aan de overkant werd het netje wel gevonden en met speels gemak werden de studenten af en toe van het kastje naar de muur gestuurd. Het begon met wat gelukkige doelpunten, maar daarna was het ene doelpunt nog mooier dan de ander. Uiteindelijk bleef de teller steken bij 0-11, wat zorgde dat het zelfvertrouwen na het debacle van vorige week toch weer enigszins is toegenomen.

Geweldige teamprestatie resulteert in 6-3 overwinning.

Na twee weken van rust werd er afgereisd naar Marum, alwaar er aangetreden werd tegen de plaatselijke Futsal vereniging. De warming-up onder het genot van een lekker deuntje leek de Potetos heren goed te doen. Bert Weesepoel moest verstek laten gaan, het vroege tijdstip van 19.00u werd de onlangs in het huwelijksbootje gestapte autodealer als niet haalbaar bevonden. Good-old Robert Freese werd van stal gehaald om de verdedigende taken op zich te nemen en voor de rest geen verrassende namen binnen de selectie. Acht man sterk moesten het vanavond gaan doen: Kiers ©, Werkman, Mulder, Dekker en Willard Havinga in de basis met een wel erg sterke bank in de personen van Bous, Freese en Tom Havinga. Toen het volume van de discobeats tot een nulpunt was gedraaid en ook de clubscheidsrechter gearriveerd was bleek dat de thuisploeg over wel heel veel loopvermogen beschikte. Er ontstond een voetbalgevecht waarvan het niveau zeer acceptabel was en Potetos voornamelijk reactievoetbal speelde. Oftewel, het liet Futsal Marum het spel maken en probeerde er vooral via de counter uit te komen. En deze niet vooraf bedachte tactiek pakte verrassend goed uit. Werkman hield zijn tegenstanders voortdurend bezig en bleek telkens gevaarlijk. Ook krijgt hij steeds meer oog voor zijn medespelers. Er werd lange tijd niet gescoord, voornamelijk door voortreffelijk keeperswerk van de thuisploeg, toch kon ook de doelman niet voorkomen dat de inmiddels ingevallen Bous de 0-1 noteerde. Dat even later de 1-1 gescoord werd was gezien het spelbeeld terecht en werd met luide muziek ontvangen. De tribune stroomde steeds voller, aangezien het eerste team van Marum een thuiswedstrijd na ons speelde, en dat leek de mannen van Potetos goed te doen. Er werd nog meer energie in de wedstrijd gegooid en Werkman wist Potetos met een droge knal op voorsprong te zetten. De voorsprong werd later uitgebreid naar 1-3 en dat was het signaal voor Marum om nog meer gas te geven. Binnen een kort tijdsbestek stond het ineens weer 3-3 en begon de vermoeidheid een rol te spelen. Sneller doorwisselen was het devies en de klok tikte door richting eindsignaal. Potetos leek zich te berusten in een gelijkspel maar wist er toch nog een slotoffensief uit te persen. Werkman en Bous brachten de marge weer op 2 en vooral Bous kreeg het steeds meer op zijn heupen. Marum ging vol op de aanval, maar creëerde weinig tot niks of vond keeper in Kiers een betrouwbare doelman. Het slotakkoord was voor Bard Dekker die simpel wist binnen te tikken en de eindstand op 3-6 zette. Tegen een goede tegenstander, maar met zeer veel wilskracht, werd de overwinning uit het vuur gesleept.

Doelpuntenmakers: Werkman 2, Bous 3 en Dekker 1.  Volgende week wacht in de eigen hal de thuiswedstrijd tegen Grijpskerk 3 gespeeld. Met 6 uit 3 kan worden gesproken van een redelijk succesvolle seizoenstart. Nu is het zaak deze lijn voort te zetten om zo een plekje in de top van de ranglijst te verkrijgen.