Noordpool door de ondergrens tegen HS’88.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Noordpool had, doordat medekoploper Pelikaan S van een vrij weekend genoot, bij winst of een gelijkspel tegen HS’88 alleen aan de leiding kunnen komen in 4C. De ploeg van trainer Willem Kluin verzuimde dat echter omdat tegen de ploeg uit Hoogezand-Sappemeer omdat de thuisploeg vooral in de tweede helft volledig door de ondergrens zakte.

image-2014-09-26
 Een hachelijk moment voor het doel van Noordpool in het duel tegen HS'88
 Bron: Ommelander Courant  Foto: Rene Battjes.
Willem Kluin kon zaterdag geen beroep doen op de geblesseerden Michel Dries, Leon de Voigt, Corné Tuitman en Arnoud de Graaff. Verder was ook Martijs Delker, die tegen Westerlee nog twee keer scoorde, niet van de partij. Delker is nog A-junior en doordat de A-junioren van Noordpool alsnog in de eerste klasse zijn geplaats besloot men bij Noordpool om de jonge spits niet bij de eerste selectie te betrekken. ,,Martijs zat eerst wel bij de selectie voor de wedstrijd tegen HS’88. Toen vrijdag het bericht alsnog kwam dat onze A-junioren de plaats van GVAV Rapiditas in de eerste klasse mochten overnemen is dat teruggedraaid. We hebben een prima lichting A-junioren die we volgend seizoen geleidelijk willen inpassen. Daarom ook de keuze om Martijs Delker bij de A-junioren te houden”, aldus Willem Kluin die geen gemakkelijke middag voor zijn team verwachtte. ,,HS’88 is zo op het oog een fysiek sterke ploeg. Verder zijn bij ons een aantal spelers niet helemaal fit. Daardoor wordt het geen duel waarin we de punten even simpel in eigen huis houden.”

In de eerste zes minuten van het duel gebeurde er niets wat het vermelden waard was. Beide teams waren nog een beetje zoekende tot dat Richard Haan in de 7e minuut de wedstrijd echt liet beginnen. Haan pikte de bal op het middenveld op om vervolgens vanaf vijfentwintigmeter een schot los te laten richting het doel van HS’88 waar doelman Dennis Boer vervolgens gruwelijk in de fout ging door te vroeg naar de grond te gaan. Het schot van Haan stuitte namelijk vlak voor hem op en verdween over de onfortuinlijke doelman in het lege doel: 1-0.

Noordpool werd na de 1-0 wat meer de bovenliggende partij en kreeg in de 12e minuut een dot van een kans op een tweede treffer. Richard Haan speelde zich op de linkervleugel goed vrij. De voorzet die de spits van Noordpool vervolgens losliet kon door Johan Kluin echter niet verzilverd worden want het schot van de middenvelder ging net naast het doel van de gasten.

Na deze grote kans voor de gastheren kwam HS’88 wat vaker op de helft van Noordpool. Dat leverde de gasten in de 14e minuut de eerste echte kans in de wedstrijd op. Een kopbal van Maurice Huizinga ging echter net over het Noordpool-doel. Een minuut later moest Noordpool-keeper Geert Knot in actie komen om een treffer van de bezoekers te voorkomen. Weer was het Maurice Huizinga die de bal inkopte maar Knot stond goed opgesteld om deze poging te verijdelen. De kansen voor HS’88 waren echter een voorbode voor wat er zou gaan komen. Nadat Daniël de Wal in de 20e minuut een schitterende halve omhaal nog net over zag gaan was het een minuut later wel raak voor de bezoekers. Slecht uitverdedigen aan de kant van de thuisploeg bracht HS’88 in balbezit. Daniël de Wal kreeg de bal weer voor zijn voeten even later stond er een 1- 1 stand op het scorebord. Na de gelijkmaker van de bezoekers werd het spel van Noordpool er niet beter op. Het liep totaal niet aan de kant van de gastheren waar teveel spelers zaterdagmiddag te ver van hun normale vorm verwijderd bleven. Steeds vaker kwam het als compacte ploeg opererende HS’88 in scoringspositie zodat een achterstand voor Noordpool in de eerste helft niet onlogisch was geweest. Die ellende bleef de formatie van Willem Kluin vooralsnog bespaard maar het zag wel dat Jega Uruthirasingam geblesseerd naar de kant moest, als zijn vervanger kwam Alwin de Winter binnen de lijnen In de 42e minuut lag het de wedstrijd opeens geruime tijd stil. Bij het nemen van een vrije bal raakte HS’88-doelman Dennis Boer geblesseerd. Duidelijk te zien was dat de keeper zwaar geblesseerd was geraakt aan zijn bovenbeen en zeker niet verder kon. Sterker nog, Boer vertrok even later per brancard van het veld om vervolgens per ambulance voor verder onderzoek naar het UMCG in Groningen gebracht te worden. Bij HS’88 werd Daniël de Wal zijn vervanger en die zijn plaats op het middenveld werd ingenomen door Tjerk Kalverboer. Even later blies de prima fluitende Hans Bulthuis voor het einde van een eerste helft waarin Noordpool blij mocht zijn dat het maar een tegentreffer hoefde te incasseren.

Wat er voor de rust al inzat, gebeurde vrij snel in de tweede helft. De thuisclub stond na drie minuten in het tweede part op een 1- 2 achterstand. Een inzet van Jeffrey Breeuwsma werd in instantie door Geert Knot gestopt. De bal kwam vervolgens bij Mark Stol terecht die zijn ploeg op een op dat moment verdiende voorsprong bracht. Na deze tweede tegengoal begon Noordpool steeds apathische te spelen. Niets lukte meer aan de kant van de thuisclub. Het enige gevaar kwam er nog als Richard Haan, zoals in de 58e minuut, een van zijn bevliegingen kreeg. Haan soleerde eindelijk weer eens door de defensie van de gasten maar zag zijn schot vervolgens net over gaan. Vier minuten later scoorden de gasten de 1-3 en pakten de donkere wolken zich figuurlijk boven het sportcomplex in Uithuizen samen. Knullig uitverdedigen bracht de bal voor de voeten van Matthijs Hofstra die even later Geert Knot met een mooi afstandsschot kansloos liet. Na deze hernieuwde domper had Noordpool niet meer de kracht meer om wat aan de achterstand te doen. Toch lukte het Cesar Peters nog om in de extra tijd de 2-3 op het scorebord te schieten. Verder kwam het echter niet zodat Willem Kluin na afloop baalde van een nederlaag di niet nodig was geweest. ,,We speelden vooral in de tweede helft slecht. Als ploeg zakten we door de ondergrens tegen een HS’88 dat niet eens bijzonder speelde. Deze nederlaag had daarom ook niet gehoeven maar hebben we aan ons eigen spel te danken.”

Noordpool-HS’88 1-3(1-1),

7.Haan 1-0, De Wal 1-1, 47. Breeuwsma 1-2, 62. Hofstra 1-3, 90+2. Peters 2-3.

Scheidsrechter: Bulthuis

Gele kaart: Huizinga(HS’88)

Noordpool: Knot; Ebobisse, Klip, Peters, Hemmes(63. Wijninga); Kluin, Dabo, Melhem, Kiala; Haan, Uruthirasingam(39. De Winter).

HS’88: Boer(42. Kalverboer); Stol, Breeuwsma, Kruit, Zuidhof; Oortwijn, Londeman, Huizinga, De Wal; Korte, Hofstra.