Geflatteerd verlies Noordwolde

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Noordwolde heeft ook het tweede competitieduel van het seizoen verloren. In eigen huis stond er na 90 minuten 1-5 op het scorebord. Tegenstander was titelkandidaat Appingedam, dat vorig seizoen nog lang de ranglijst aanvoerde. De uitslag kreeg pas in de slotfase echt gestalte waardoor de uitslag enigszins geflatteerd te noemen is. Toch was de zege voor Appingedam wel terecht, het domineerde grote delen van de wedstrijd en beschikt simpelweg over meer kwaliteit. Het herpakte zich met de zege na het verlies vorige week tegen Grijpskerk.
    Bron: Ommelander Courant
Debuterend hoofdtrainer Roy Kamps van Noordwolde was vooraf optimistisch en had een duidelijk strijdplan. "Bij balverlies spelen we 4-4-2 waarbij we de flanken vrijlaten. We moeten zo lang mogelijk de nul houden, dan wordt Appingedam vanzelf onrustig,", aldus de trainer die tijdens de warming-up druk individueel met de spelers bezig was. Kamps probeert overigens niet alleen op het eerste elftal van Noordwolde zijn stempel te drukken, in de kantine zijn gehaktballen en droge worsten van Slagerij Kamps te koop. Volgens kenners langs de lijn lekkerder dan de bal van vorig seizoen, oordeelt u vooral zelf.

Lang de nul houden dus, een missie waarin Noordwolde jammerlijk faalde want na 7 minuten moest doelman Roelof Bolt al vissen. Gelukkig voor Noordwolde had het zelf nog eerder gescoord. Al na drie minuten liet spits Silvan Havinga het netje bollen. Steekpass op maat, onterecht appel voor buitenspel en alleen op de keeper bleef hij ijzig rustig. Zoals gezegd na 7 minuten dus de 1e treffer voor de gasten. Een doelpunt met een luchtje. Een corner werd hoog ingebracht en volgens alles wat Noordwolde liefhad schreeuwde voor vasthouden toen een van de verdedigers een luchtduel aan wilde gaan. Scheidsrechter Kraan was echter stoïcijns. De bal werd uiteindelijk door captain Michael Mulder in eigen doel gekopt.

Zoals verwacht nam Appingedam hierna het initiatief en loerde Noordwolde op de counter met de snelle spitsen. Noordwolde hield het achterin goed dicht en liet Appingedam achterin opbouwen. Toch moest het een kopbal (net naast) en afstandsschot (redding Bolt) toestaan.

In de 24e minuut een aderlating voor Appingedam toen centrale verdediger Tim de Groot geblesseerd het strijdtoneel moest verlaten. Zijn 17-jarige vervanger Kenan Aydinoglu speelde niet onverdienstelijk maar was zowel opbouwend als in de lucht minder dan de Groot. De andere de Groot aan de kant van Appingedam, aanvoerder en spelmaker Roy, werd prima geneutraliseerd op het middenveld. Arbiter Kraan had intussen een oranje hesje aangedaan zodat hij beter opviel.

Appingedam bleef de aanval zoeken en dit resulteerde in een volley van Jivian Vroom, de bal ging echter recht op Bolt af. Patrick Meima was voor de thuisclub nog gevaarlijk op snelheid maar zijn inzet werd net op tijd geblokt. Op slag van rust sloeg dan toch het noodlot toe voor de geelhemden toen Swendley Martina met een bekeken schuiver vanaf de rand van de zestien scoorde. Diezelfde Meima kreeg vlak hierna nog een dot van een kans. Nadat hij de doelman Niek Dorrepaal had omspeeld, redde een verdediger zijn kiezelharde schot. Had Meima iets meer overzicht gehad dan had hij gezien dat de bal rustig in een hoekje te plaatsen was.

Na de thee nam Appingedam direct weer het initiatief. Het creëerde haast genoeg kansen om een aparte bijlage mee te vullen. In vogelvlucht: hard schot Martina naast, Jivan Vroom puntertje ook net naast, Doan Ibraimi ook net naast. Tussendoor was Noordwolde nog wel gevaarlijk geweest bij een vermeende handsbal buiten het strafschopgebied van Dorrepaal. Marco Vos kopte uit een corner net voorlangs. Vroom kwam nog eens alleen voor de keeper Bolt redde met de voet.

Kamps pepte zijn mannen op: "Geloof erin jongens!" Niet geheel onlogisch want zolang de marge slechts 1 doelpunt is doe je nog mee, ook al controleert de tegenstander de wedstrijd. Toen het 20 minuten voor tijd via Reza Fambrene toch 1-3 werd (intikker bij de tweede paal) was dat voor Kamps het sein om alles of niets te spelen. Rechtsback Jorrit Borgman werd gewisseld ten faveure van aanvaller Jermain Plassaer. Opportunistisch werd getracht met een lange bal de spitsen te bereiken. Dit lukte echter sporadisch.

Toen Roy de Groot met een mooie crosspass Martina nog eens had kunnen bereiken en laatstgenoemde de vierde voor Appingedam had gemaakt, was de wedstrijd gespeeld. De 1-5 van invaller Kevin Leonard Reiffers was er eentje voor de statistieken.

Kamps was na afloop vanzelfsprekend teleurgesteld. "Aan het einde van de tweede helft hadden we gewoon de 2-2 moeten maken, we waren beter in de fase. Toen we met 3 spitsen gingen spelen sloot de verdediging niet goed meer aan waardoor het veld te groot werd." Het was precies de ruimte die Roy de Groot nodig had om zijn sterkste wapen, de passing, in de strijd te gooien. Dat Appingedam in de slotfase nog uitliep noemde Kamps geflatteerd.

Maar ja, geflatteerd of niet, toch weer een verlies van Noordwolde in een 3e klasse C die sterker lijkt dan ooit. Het zal een hele tour worden voor de mannen van Kamps om lijfsbehoud te realiseren, zo lijkt het. Aanstaande zaterdag mag het op bezoek bij Lycurgus dat ook nog zonder punten is. Saillant detail: Lycurgus is de club waar voormalig Noordwolde spits Antonie Buist werkzaam is. Met dat in het achterhoofd lijkt het niet al te moeilijk voor Kamps om zijn mannen te motiveren.

Noordwolde - Appingedam 1-5 (1-2) 3. Havinga (1-0). 7. Mulder (eigen goal) (1-1). 40. Martina (1-2). 71. Fambrene (1-3). 86. Martina (1-4). 88. Reiffers (1-5).

Scheidsrechter Kraan. Gele kaart: Mulder (Noordwolde)

Noordwolde: Bolt; Borgman (74. Plassaer), Mulder, Dijkstra, Vos; Laning (51. Hollink), Boersema, Benink (58. Hoiting), Dannick Meima; Patrick Meima, Havinga.

Appingedam: Dorrepaal; Mulder (64. de Vries), Tim de Groot (24. Aydinoglu), Mohammed, Kool; Roy de Groot, Hoorndijk, Vroom; Fambrene (74. Reiffers), Ibraimi, Martina.