SIOS wint na kansenfestival van VVSV’09: 2-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

image-2014-09-19
 Spelmoment uit het duel SIOS-VVSV'09  Foto: Jannes Klaassen Middelstum
 Bron: Ommelander Courant


SIOS won zaterdagmiddag met 2-1van VVSV’09. In Sauwerd kregen de toeschouwers een wedstrijd te zien die bol stond van de gemiste kansen. Waar de thuisploeg vaak een uitstekende doelman Martijn Wieringa op zijn weg vond hadden de bezoekers de nodige moeite om doelman Reinder de Haan te passeren in een duel dat qua amusementswaarde een ruime voldoende scoorde.

SIOS en VVSV’09 hadden beide hun eerste competitieduel verloren. Dat betekende dat er direct al spanning op het onderlinge duel stond. Sios-trainer Erwin Molog kon voor het duel tegen de fusieclub uit Zoutkamp en Ulrum over een bijna complete selectie beschikken. Alleen Harmen Wienke ontbrak aan de kant van de ploeg uit Sauwerd zodat Molog vijf fitte wissels op de bank had zitten. ,,Dat hebben we als groep zo besloten omdat je een seizoen niet met een groep van vijftien spelers kunt vol spelen. Je bent minimaal achttien spelers nodig en vandaar dat we tot dit besluit gekomen zijn. Zijn collega van VVSV’09, Jaap van der Ploeg, kon ook over een complete selectie beschikken maar de Leenster had nog niet iedereen fit. ,,Door vakantieperikelen of andere bezigheden zoals studie is nog niet iedereen voldoende fit. Dat duurt nog even maar dat betekent niet dat we hier voor een punt komen. We willen hier de drie punten halen omdat ik denk dat er na vandaag nog geen van de ploegen in de competitie op zes punten zal staan. Met een eventuele zege doe je daarom gewoon weer mee”, aldus Jaap van der Ploeg.

Direct nadat scheidsrechter Jongeling het duel had vrijgegeven was er na drie minuten al de eerste kans voor de thuisploeg. Stefan Bultena werd goed de diepte ingestuurd door Reinder Haaksema. De spits kwam alleen voor doelman Martin Wieringa maar de VVSV’09-goalie redde bekwaam. Twee minuten later had het alsnog 0-1 kunnen staan. SIOS-keeper Reinder de Haan greep in eerste instantie wat weifelend in bij een uitbraak van Vince van der Veen. De jonge doelman herstelde zich echter goed en wist de inzet van Zoutkamper uiteindelijk toch buiten de palen te houden. Zo kreeg het publiek een duel te zien met kansen voor beide doelen waar de thuisploeg in de beginfase slordig mee werd omgesprongen.

In de 10e minuut van de wedstrijd ontstond er zowel binnen als buiten de lijnen enige commotie. Reinder Haaksema werd in het zestienmetergebied duidelijk neergelegd door Rick Meijer. Bijna iedereen verwachtte een penalty maar het tegendeel was waar. De referee sprak namelijk Haaksema vermanend toe omdat Jongeling vond dat de middenvelder van SIOS via een schwalbe een strafschop probeerde te versieren. Een behoorlijke miskleun van de arbiter met voor SIOS vervelende gevolgen. In de daaropvolgende aanval kwam VVSV’09 namelijk aan de leiding. Op een voorzet van Hielke Mulder werd niet goed gereageerd door de SIOS-defensie. Dat zorgde er voor dat Vince van der Veen de 0- 1 snoeihard achter een kansloze doelman Reinder de Haan mocht kopen. Na de 0-1 bleven de kansen voor de thuisclub op de gelijkmaker komen maar doelman Martijn Wieringa was een belangrijke sta in de weg voor de SIOS-voorwaartsen. Naast het uitstekend keeperswerk van Wieringa waren de aanvallers van de gastheren echter ook te onrustig in de afwerking zodat er ook aardig wat afzwaaiers genoteerd konden worden. Nadat Reinder Haaksema in de 21e minuut de zoveelste kans voor de thuisploeg had verprutste kwam VVSV’ 09 een minuut later bijna op 0-2. Een pass van centrale verdediger Jaap Tuma kwam bij Vince van der Veen terecht. De spits zag dat doelman Reinder de Haan iets voor zijn goal stond en probeerde de keeper met een lob te verschalken. Gelukkig voor de thuisclub en zijn aanhang ging de bal echter net naast zodat een grotere achterstand de ploeg van een rustig coachende Erwin Molog bespaard bleef. Jaap van der Ploeg was qua coaching nadrukkelijker aanwezig wat wel begrijpelijk was. Van der Ploeg zag dat zijn team het lastig had tegen een frivool spelende thuisploeg en probeerde met zijn aanwijzingen VVSV’ 09 verder van de eigen goal te laten spelen. Mede hierdoor hielden de in het rood spelende gasten stand want ook in het tweede gedeelte van de eerste helft bleef het bij veel kansen voor de thuisploeg maar bleven de goals uit.

Na de pauze veranderde er in eerste instantie niet veel aan het spelbeeld. SIOS probeerde de gelijkmaker te forceren en de gasten uit Ulrum en Zoutkamp probeerden via een snelle tweede goal de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Zo bleef het een open en aantrekkelijk duel in Sauwerd waar Reinder de Haan in de 55e minuut door de aanhang van SIOS luid bejubeld werd. De 18 jarige doelman redde tot twee uitstekend bij doelpogingen van Hans Steigstra en een rebound van Vince van der Veen waarmee hij zijn ploeg in de wedstrijd hield. Toch begon de tijd te dringen voor SIOS dat na vijfenzestig minuten nog steeds tegen een achterstand aankeek. Een achterstand die zestig seconden later toch ongedaan gemaakt werd. De van VIBOA teruggekeerde Reinder Haaksema liet op de rechtervleugel een van de verdedigers van de gasten weer eens zijn hielen zien. De voorzet van de frêle middenvelder leek een prooi voor Martijn Wieringa te worden. De goalie van VVSV’09 kreeg de bal echter niet klemvast zodat het voor Stefan Bultena een koud kunstje was om de 1-1 in het door Wieringa verlaten doel te schieten.

Ondertussen kreeg de ploeg van Jaap van der Ploeg toch de nodige kansen om weer op voorsprong te komen. De gasten kwamen, met nog iets meer dan een kwartier te spelen, steeds vaker op de helft van de SIOS dat een paar keer door het oog van de naald kroop. Zo begon het er steeds meer naar uit te zien dat beide ploegen de punten gingen delen waarbij SIOS gezien het groot aantal kansen dat het had verprutst als de grote verliezer van het veld zou stappen. Uiteraard telde dat niet voor de bezoekers die bleven proberen een tweede treffer op het scorebord te schieten en met een, volgens de supporters van SIOS, gestolen zege huiswaarts te keren. Iets wat, de drie punten binnenhalen, ook het streven van de thuisploeg was zodat de toeschouwers een spannende slotfase voorgeschoteld kregen. Omdat de thuisploeg bleef drukken op de defensie van VVSV’09 bracht Jaap van der Ploeg in de 85e minuut de snelle Marco Dijkstra in de ploeg om op die manier nog wat te forceren. Dijkstra kwam voor Vince van der Veen die samen met zijn teamgenoten drie minuten later wel door de grond wilde zakken. Een diepe bal vanuit de verdediging van de thuisploeg kwam tussen doelman Martijn Wieringa en Stefan Bultena in. De aanvaller joeg vervolgens goed door maar de VVSV’09-keeper wist de bal net op tijd weg te trappen. Helaas voor de gasten kwam de bal terecht bij Jacob de Haan die vervolgens de voor Sander Bultena ingevallen Michael Wolters wist te bereiken. De invaller hield vervolgens het hoofd koel waardoor er even later een 2-1stand in het voordeel van de thuisclub op het scorebord stond. Een stand die, ondanks verwoede pogingen van VVSV’09, uiteindelijk de eindstand in een duel van de gemiste kansen werd.

SIOS-VVSV’09 2-1( 0- 1).

12. Vince van der Veen 0-1, 66. Stefan Bultena 1-1, 88. Wolters 2-1.

Scheidrechter: Jongeling

Gele kaart: Stefan Bultena ( SIOS).

SIOS: Reinder de Haan; Zijlstra, Postma, Zwakenberg, Nanninga; Haaksema, Brinkhuizen( 63. Ezinga), Bultena( 56. Wolters), Allert de Haan( 80. Olthof); Jacob de Haan, Stefan Bultena.

VVSV’09: Wieringa; Venhuizen, Henk Steigstra, Hans Steigstra, Muller( 56. Rienk Venhuizen), Knol; Mulder, Rienks, Mark van der Veen, Meijer; Vince van der Veen(85. Dijkstra).