Richard Haan uitblinker bij Noordpool- Westerlee:5-3

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Noordpool won zaterdag in een zeer aantrekkelijk duel met 5-3 van degradant Westerlee. Noordpool deed dat met enkele nieuwe spelers die door de thuisploeg op een ludieke manier werden voorgesteld. Waren de nieuwelingen voor het duel de  spelers die in de belangstelling stonden, na afloop was dat Richard Haan die met drie assists en een goal de man van de wedstrijd was.
vb20noordpool20grc20uithuizen2024-09-11-4408-e1317512031252
Uitblinker Richard Haan, hier op archieffoto in actie tegen GRC,  
Bron: Ommelander Courant
Noordpool-trainer Willem Kluin moest voor de seizoenopening tegen Westerlee direct al improviseren. Corné Tuitman, Jega Uruthirasingam en Arnoud de Graaf waren geblesseerd zodat Kluin onder andere een beroep moest doen op Cesar Peters die in de laatste maanden van het vorig seizoen geen deel meer van de selectie uitmaakte. Verder moest Willem Kluin in de voorbereiding een aantal nieuwelingen inpassen. Een aantal nieuwelingen dat samen met Franky Ebobisse en Jega Uruthirasingam naar Noordpool was gekomen. Van de nieuwelingen zaten Mohammed Dabo, Balif Kiala en Haidar Melhem bij de selectie waarbij de eerste twee direct in de basis begonnen. ,,Ik moet nog wat improviseren omdat er nog spelers afwezig zijn en Johan Kluin en Matthijs Delker terugkeren van blessureleed. Martijs is er bijna een jaar uitgeweest en daarom ben ik ook niet direct gerust op dat we dit Westerlee zo maar even zullen kloppen.”

Doordat de huldiging van Pieter Heun en Geert Kaap, Heun werd gehuldigd voor zijn vijftigjarige en Kaap voor inmiddels zesenzestig jarig lidmaatschap van Noordpool, wat uitliep werd er tegen kwart voor drie eindelijk afgetrapt. Drie minuten later werd er wederom afgetrapt in Uithuizen waar de thuisploeg de leiding had genomen. Richard Haan ging op de linkervleugel op avontuur. De behendige Haan dolde wat tegenstanders om vervolgens de bal keurig voor te geven waar Martijs Delker klaar stond om de 1-0 achter Westerlee-keeper Wilfred Meulenbelt te schieten. Nadat dezelfde Martijs Delker in de zevende minuut een kopbal net naast zag gaan kwam Westerlee vijf minuten later op 1- 1. Bij een corner voor de gasten stond de defensie van Noordpool wat te slapen. Voordat iedereen weer bij de les was had Mark van Delft de gelijkmaker al achter keeper Geert Knot gekopt. In de 18e minuut was het weer raak in Uithuizen. Linkervleugelverdediger Stefan Hemmes greep in eerste instantie niet goed in. Dat zorgde er voor dat aanvoerder Jan Willem Everts een voorzet kon afleveren die door Cesar Peters totaal verkeerd werd beoordeeld. De bal kwam vervolgens voor de voeten van Derk Jan Louwes die keeper Knot met een hard schot het nakijken gaf: 1-2.

Deze tweede tegentreffer was een stevige domper voor de thuisploeg. Noordpool had namelijk een veldoverwicht opgebouwd maar keek na twintig minuten wel tegen een achterstand aan. Een achterstand die in de 23e minuut bijna te niet was gedaan maar Martijs Delker net naast het doel van Westerlee verdwijnen. Na iets meer dan een half uur spelen hadden de gastheren over geluk niets te klagen. Een schot van Jan Nomden ging rakelings over het doel van goalie Geert Knot die echt geen schijn van kans had gehad als de bal tussen de palen was gekomen. In de 32e minuut kwam de 2-2 op het scorebord te staan, Weer was dit een co-productie van het duo Haan/Delker waarbij ook Jos Klip en Michel Dries een rol speelden. Haan was echter de man die het ‘kanon’ Delker weer in stelling bracht en de jonge aanvaller bracht met zijn tweede treffer beide teams op gelijke hoogte: 2-2.

Nog geen minuut na de gelijkmaker kwamen de gastheren zelfs weer op een hernieuwde voorsprong. Uit een corner van Richard Haan kwam de bal bij de bij de tweede paal staande Michel Dries. De middenvelder frommelde de bal vervolgens over de doellijn waarbij hij volgens de spelers van Westerlee een hand zou hebben gebruikt. Ondanks felle protesten van de bezoekers bleef scheidsrechter bij zijn besluit om het doelpunt geldig te verklaren. Dit zorgde er vervolgens voor dat de bezoekers even de controle over het duel kwijt waren waar Noordpool mee van had kunnen profiteren. Maar Martijs Delker en Balif Kiala hadden in de slotfase van de eerste helft het geluk niet mee. Zo brak de rust vervolgens aan met een 3-2 voorsprong voor de thuisploeg die in de 45e minuut nog een penalty claimde. Michel Dries werd neergelegd door centrale verdediger Hans Leenders maar Rozema wuifde de protesten ook nu weg wat even tot wat onvriendelijkheden leidde en Michel Dries uiteindelijk de gele kaart opleverde.

Noordpool kwam direct vanaf de aftrap voor de tweede helft onder druk te staan. Trainer Christiaan Klinkhamer zag dat er kansen lagen tegen een Noordpool-defensie die in de eerste helft niet overtuigend stond te verdedigen. De gelijkmaker hing dan ook in de lucht in Uithuizen waar de lucht steeds donkerder werd op het naderen van een regenbui.

Waar Westerlee op jacht ging naar de gelijkmaker heeft Noordpool met Richard Haan een speler in huis die een wedstrijd in zijn eentje kan beslissen. Haan is een speler die je in sommige delen van een wedstrijd niet of nauwelijks ziet. Op de momenten dat hij er moet zijn is ‘Kippie’ er vaak helemaal wat Westerlee heeft geweten. Was Richard Haan bij de eerste drie goals betrokken, in de 64e minuut zorgde hij ervoor dat de thuisploeg uitliep naar 4-2. Na een pass van Johan Kluin ging de aanvaller met twee spelers van Westerlee op avontuur. Zijn snelheid met de bal aan de voet is daar een machtig wapen bij en even later was Wilfred Meulenbelt een verslagen doelman.

De vierde treffer van de thuisploeg was de genadeklap voor Westerlee. De ploeg kon duidelijk niet goed uit de voeten op het kunstgrasveld en even later stond het dan opeens 5-2 voor de gastheren. Nieuweling Balif Kiala werd goed de diepte ingestuurd door Johan Kluin. De vleugelflitser liep zich in de eerste helft nog vaak vast op zijn directe tegenstander Hans Leenders maar in de 65e minuut kwam hij er wel langs om vervolgens doelman Meulenbelt met een strakke schuiver te passeren: 5-2.

Dat zorgde uiteraard voor vreugdetaferelen op de tribune in Uithuizen waar alle bezoekers naar toe waren gesneld omdat het regenwater opeens met bakken vol naar beneden kwam.

In de slotfase kreeg Noordpool nog enkele kansen op meer doelpunten maar dat zou een beetje teveel van het goede zijn geweest. Westerlee wist vervolgens in de 88e minuut nog wel wat terug te doen maar om vijf over half vijf kon de eerste competitiezege in het nog prille seizoen door Noordpool en zijn aanhang gevierd worden. Een zege waar trainer Willem Kluin uiteraard blij mee was. ,,Voor het duel had ik er een zwaar hoofd in. We moesten echt improviseren maar dat pakte goed uit. Na onze voorsprong kwamen we weliswaar snel op achterstand maar herpakten we ons goed. Dat we uiteindelijk via het doelpunt van Richard Haan het duel op slot gooiden was mooi want met Richard is direct de beste man op het veld genoemd.”

Noordpool-Westerlee 5-3 (3-2).

3. Delker 1-0, 12. Van Delft 1-1, 18. Louwes 1-2, 32. Delker 2-2, 33. Dries 3-2, 64. Haan 4-2, 65. Kiala 5-2, 88. Evers 5-3.

Scheidsrechter: M. Rozema(Leens)

Gele kaarten: Dries(Noordpool), Van Delft, Van der Vinne, Smit(allen Westerlee)

Noordpool: Knot; Ebobisse, Peters, Klip, Hemmes; Dabo, Dries(52. Melhem), Kluin(70. De Winter), Haan; Kiala, Delker(63. De Voigt)