SV Bedum wint eenvoudig van Warffum: 5-1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

 SV Bedum-zondag won met 5-1 van Warffum. De Warffumers boden in de eerste helft nog aardig partij maar moesten in de tweede helft hun meerdere erkennen in de thuisploeg dat in Thijs Helder de beste man van het veld in de gelederen had. De jonge middenvelder koppelde zondagmiddag loopvermogen aan inzicht en techniek en stond daarmee aan de basis van veel aanvallen aan de kant van de Bedumers.


image-2014-09-05 3

 

 Spelmoment uit het duel SV Bedum-Warffum
Bron: Ommelander Courant   Foto: Herman Spier Bedum
De selectie van zowel SV Bedum-zondag als tegenstander Warffum had in de zomer een ware metamorfose ondergaan. Bij de Bedumers waren twaalf spelers vertrokken. Dat zorgde er voor dat trainer Dick Visser en elftalleider Johan van der Veen er een hele klus aan hadden om voor het bekerduel tegen vijfdeklasser Warffum een elftal te formeren. ,,We hebben vandaag precies twaalf spelers tot onze beschikking. Chris Smit en Ruben Stuive zijn er nog niet bij maar dat maakt niet dat we voor de competitie een ruimere selectie tot onze beschikking hebben. We hebben spelers uit andere teams moeten halen om vandaag te kunnen voetballen”, verteld Johan van der Veen die vreest dat het prestatiegericht op zondag voetballen geen lang leven meer beschoren is in Bedum. ,,Ik hoop het niet maar als ik eerlijk ben vrees ik het ergste. Nu zijn er twaalf spelers vertrokken maar wat gebeurt er als de resultaten straks tegenvallen. Wat dat betreft zie ik de toekomst somber in.”

In Warffum nam men in de zomer afscheid van een achttal spelers. Bij die acht kon de vijfdeklasser deze week nog een bijschrijven. Doelman Rodney Ritzema keerde door een verhuizing naar Assen de vijfdeklasser namelijk ook nog eens de rug toe. Problemen genoeg dus bij zowel de thuisploeg als de bezoekers die de bekerduels daarom echt gebruikten als oefenduels voor het naderende seizoen.

Nadat alle formaliteiten waren uitgevoerd floot scheidsrechter Hagenauw uit Groningen ruim tien minuten te laat eindelijk voor de eerste keer en konden SV Bedum en Warffum aan hun derde bekerwedstrijd beginnen. Een wedstrijd die in een troosteloze ambiance begon. Een handjevol toeschouwers, stevige regenbuien en een elektronisch scorebord die gedurende het gehele duel geen informatie liet zien zorgden voor een sfeerloze bedoening rond een duel dat in het begin weinig hoogtepunten kende. Het eerste opwindende moment kwam in de 28e minuut toen Erik Kramer de kans op de openingstreffer kreeg. De middenvelder van Bedum stuitte echter op Warffum-doelman Marko Stoepker die de bal tot corner wist te verwerken.

De hoekschop werd even later genomen door Thijs Helder. De middenvelder gaf de bal uitstekend voor en nu was Erik Kramer wel succesvol. Onhoudbaar voor doelman Stoepker kopte hij de bal tegen de touwen: 1-0. Vier minuten later was het aan de overkant raak. Michel Maggi strafte een fout in de Bedum-defensie goed af en bracht de stand na iets meer dan een half uur op 1-1. Dit werd vervolgens ook de ruststand na een helft waarin onpartijdige Hagenauw precies dat deed wat je als scheidsrechter juist niet moet doen. De Groninger arbiter maakte er weer een ‘onemanshow’ van met zijn pedant optreden. Spelers werden na een overtreding in veel gevallen op een kinderlijke wijze toegesproken wat in sommige gevallen soms meer dan zestig seconden duurde.

Direct nadat de tweede helft was begonnen, waarbij aan de kant van Warffum Hilbert Korthuis en Erik Keilstra waren vervangen door Thomas Vos en Michel Doornbos, ging het optreden van Hagenauw verder. Joey Peerbolte was voor dit seizoen door zijn trainer Simon Bos tot aanvoerder benoemd. De jonge Peerbolte vergat echter om de twee wissels te melden wat de arbiter deed besluiten om de Warffumer daar even op te wijzen. Uiteraard moest dit weer theatraal gebeuren zodat het een paar minuten duurde voordat het duel vervolgd kon worden.

In de 51e minuut kwam de thuisploeg op een op dat moment terechte 2-1 voorsprong. Chris van der Tuuk schoot na een goed lopende Bedum-aanval, waarbij uitblinker Thijs Helder weer aan de basis stond, op het Warffum-doel. Marko Stoepker wist de inzet van de in de tweede helft op het middenveld spelende Van der Tuuk echter te keren. De bal kwam vervolgens voor de voeten van Jesse Fokkema die de bal beheerst binnenschoot. Deze tweede tegentreffer zorgde er vervolgens voor dat het verzet van de Warffumers gebroken was. De geelhemden kwamen niet meer aan aanvallen toe en moesten in de 65e minuut zelfs een derde tegentreffer toestaan. Joey Peerbolte begin binnen de beruchte lijnen een overtreding op Jesse Fokkema. Scheidsrechter Hagenauw wees vervolgens gedecideerd naar de penaltystip en aanvoerder Luuk Brands zorgde vervolgens voor een 3-1 tussenstand door de strafschop beheerst achter doelman Stoepker te schieten.

Vijf minuten later was er het moment suprême voor Arjan Darwinkel. Aan het begin van het vorig seizoen stond Darwinkel nog onder de lat maar voor dit seizoen had hij aangegeven niet verder te willen als doelman. Door de personele problemen bij de zondagtak werd ‘Darre’  daarom omgeturnd tot diepe spits. De Bedumer deed zondagmiddag zijn uiterste best maar duidelijk te zien was dat hij als doelman over meer talent beschikt dan als voetballer. Maar talentvol of niet, op de juiste plaats staan is ook een kwaliteit en bij een rommelige situatie voor het doel van de gasten tikte Darwinkel wel de 4-1 achter doelman Stoepker. In de 75e minuut paste Dick Visser nog een wissel toe en kwam Anthony Muller in het veld voor Stijn Stolwijk. Een wissel wat als een sociaal gebeuren mocht worden gezien omdat Warffum niet meer in staat was om het de thuisploeg nog enigszins lastig te maken. In de 78e minuut kwam de uiteindelijke eindstand op het scorebord te staan. Chris van der Tuuk drong weer eens het strafschopgebied van de gasten binnen. De behendige Bedumers kwam op snelheid een paar tegenstanders voorbij en van dicht bij was Marko Stoepker kansloos op zijn inzet: 5-1. In de resterende twaalf minuten gebeurde er, behalve dat het weer steeds meer opklaarde, eigenlijk niets meer in Bedum zodat scheidsrechter Hagenauw het na negentig minuten wel genoeg vond. Na afloop was Dick Visser meer tevreden over de tweede helft van zijn ploeg dan over de eerste. ,,De eerste helft lieten we Warffum teveel voetballen. Door wat aanpassingen ging dat in de tweede vijfenveertig minuten beter. Wat dat betreft ben ik wel tevreden. Of we verder zijn in de beker zijn weet ik niet. Woltersum kan bij winst op Oldambster Boys eveneens op zeven punten komen. Als ze dat met ruime cijfers doen, wat ik eerlijk gezegd wel verwacht, gaan zijn door. Of we doorgaan in de beker ben ik niet echt mee bezig. We zullen alle spelers in de competitie bitterhard nodig zijn zodat het misschien zelfs beter is als we niet doorgaan.”

Zijn collega Simon Bos was juist tevreden over de eerste helft maar duidelijk minder over de tweede. ,,In de eerste helft konden we prima meekomen. Doordat ik in de rust Hilbert Korthuis moest wisselen verloor de ploeg de slag op het middenveld. Verder zullen veel spelers conditioneel nog stappen moeten maken”, aldus Simon Bos die hoopt dat hij snel weer een beroep op Robbert Bos kan doen. ,,Robbert had vorig seizoen wat problemen binnen Warffum en wilde overstappen naar Rood Zwart Baflo. Door zijn werkzaamheden zag hij daar uiteindelijk toch vanaf en besloot hij terug te blijven. Het wachten is nu op toestemming van de KNVB zodat hij weer speelgerechtigd is. Ik ben als trainer bij Warffum blanco binnengekomen en iedereen krijgt van mij een kans. Met de kwalificatie ‘dat is een moeilijke jongen’ kan ik daarom niet zoveel. Als je iedereen die volgens een ander moeilijk is geen kans zou geven kun je er namelijk overal beter direct mee stoppen.”

SV Bedum-Warffum: 5-1(1-1).

29. Kramer 1-0, Maggi 1-1, 51. Fokkema 2-1, 65. Brands 3-1(str.), 70. Darwinkel 4-1, 78. Van der Tuuk.

Scheidsrechter: Hagenauw(Groningen).

Gele kaarten: Korthuis, Peerbolte, Maggi (allen Warffum).

SV Bedum: Heemstra; Stolwijk(75.Muller), Wal, Van der Tuuk, Ufkens; Brands, Van Dijken, Helder, Kramer, Fokkema; Darwinkel.

Warffum: Stoepker; Westeveld, Bosma, Dijkhuizen, Keilstra(46.Vos); Bello, Korthuis(46.Doornbos ), Peerbolte, Kloosterhuis; Buikema, Maggi.