Poolster wint in aantrekkelijk duel van SV TEO.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Vaak zijn duels om des keizers baard niet om aan te zien. Poolster en SV TEO bewezen zaterdagmiddag echter dat het ook anders kan. In Spijk kreeg het publiek namelijk een duel te zien die het aanzien meer dan waard was waarbij de ‘Spieksters’ uiteindelijk met 3-2 aan het langste eind trokken.


image-2014-09-05 4

Johan Dijkman in actie voor Poolster tegen TEO
Bron: Ommelander Courant    Foto: Herman Spier Bedum

Poolster en SV TEO waren beide al uitgeschakeld in het bekertoernooi. Een gegeven waar Poolster-trainer Jeroen de Munck niet echt wakker van lag. ,,Het bekertoernooi zegt mij niet zoveel. We hebben dinsdagavond in onze tweede bekerduel een prima wedstrijd tegen De Pelikanen gespeeld. Door een strafschop in de laatste seconden van de wedstrijd verloren we dat duel en was het bekeravontuur over. Als trainer kijk ik liever naar wat ik toen gezien heb. Dat zag er al een stuk beter uit dan een paar dagen eerder tegen VVS. Ik hoop dat we die lijn vandaag kunnen doortrekken.”

De Munck had Ronny Bakker niet meer in zijn selectie maar zag dat niet als een groot probleem. ,,Door het vertrek van Ronny naar ZEC lever je scorend vermogen in. Poolster wil graag bouwen aan een nieuw team en dan moet je, althans dat is mijn mening, de jeugd ook de ruimte geven”

Dat de Winsumer de jeugd de ruimte wil geven bleek uit de selectie van Poolster die er op het digitaal wedstrijd formulier stond. Van de vijftien geselecteerde spelers waren er zeven twintig jaar of jonger. Van die zeven begonnen Tom Dijkman, Robin Uilhoorn, Robbert Kok, Johan Dijkman en Kevin Bijlsma in de basis. Vanaf het eerste fluitsignaal van de eveneens jonge scheidsrechter Luc du Clou uit Delfzijl kreeg het publiek een open wedstrijd te zien. Zowel de thuisploeg als de bezoekers uit Ten Post creëerde kansen en de beide keepers, Marcel Werkman bij Poolster en Robert Majoor bij TEO, moesten al vrij snel voor de eerste keer in actie komen. Zo was de van Stedum naar Ten Post overgekomen Lorenzo Spitsbaard in de 5e minuut dicht bij de openingstreffer. Spitsbaard werd goed aangespeeld door Jeroen Eissens maar de aanvaller raakte de bal vervolgens verkeerd zodat zijn schot naast het Poolster-doel verdween. Aan de andere kant waren Kevin Bijlsma en Johan Dijkman twee handenbindertjes voor de verdediging van de gasten. Dijkman en Bijlsma wisselden nogal eens van positie wat regelmatig voor verwarring in de TEO-defensie zorgde.

In de 23e minuut kwam de thuisploeg op een 1-0 voorsprong. De verdediging van de bezoekers trad niet resoluut genoeg op en Dennis van Dijk veroverde op simpele wijze de bal. Het steekballetje dat volgde op Kevin Bijlsma was perfect en even later schoof 17 jarige aanvaller de1-0 beheerst langs doelman Robert Majoor.

Zeven minuten later moest Jeroen de Munck zijn eerste wissel toepassen. Erik Rentema was een paar minuten eerder geblesseerd geraakt. De middenvelder probeerde het nog even maar liet zijn trainer even later weten dat het niet meer ging. Als vervanger kwam Danny Wiersum binnen de lijnen.

Met nog twaalf minuten te spelen in de eerste helft kwam Poolster op 2-0. Weer stond knullig balverlies aan de kant van de bezoekers aan de basis van deze tweede Poolster-treffer. Nu was het Johan de Groot die de bal oppikte en de middenvelder zorgde er vervolgens met een individuele actie voor dat de voorsprong voor de gastheren verdubbeld werd.

Ondanks dat TEO met 2-0 achterstond bleef het voetballen en creëerde het zich kansen op de aansluitingstreffer. Zo was Bas van der Hoek in de 41e minuut wel heel dicht bij de 2-1. De linksback zag dat Poolster-doelman Werkman niet helemaal goed opgesteld stond en probeerde via een schot in de verste hoek te scoren. Tot grote opluchting van Werkman ging het schot van de verdediger via de paal naast zodat de stand voorlopig nog 2-0 in het voordeel van Poolster bleef.

Dit werd echter niet de ruststand in Spijk want de ploeg van trainer Jan Afman wist in de slotseconden van de eerste helft de 2-1 op het scorebord te schieten. Een corner, vanaf rechts genomen door Jeroen Eissens, wordt door Rense Jan Oldersma keurig binnengekopt. Een prima goal waar Jeroen de Munck na afloop echter de kanttekening plaatste dat zijn doelman er bij dit doelpunt niet goed uitzag. ,,Een voorzet binnen het vijfmetergebied behoort voor de keeper te zijn dus was dit in mijn ogen een fout van Marcel.”

De tweede helft begonnen beide teams nog goed maar al snel werd het allemaal wat rommeliger in Spijk waar Dennis van Dijk in de 52e minuut het speelveld moest verlaten. Van Dijk liep een blessure aan zijn bovenbeen op en Jeroen de Munck bracht invaller Gijs de Weerdt binnen de lijnen. De 18 jarige De Weerdt had er al negentig minuten in het tweede team van Poolster opzitten maar dat was niet te zien. Vier minuten nadat hij binnen de lijnen was gekomen ontving hij namelijk op eigen helft de bal van Kevin Bijlsma. De Weerdt speelde de bal langs zijn tegenstander Peter Medema en begon vervolgens, met de bal aan de voet, aan een indrukwekkende sprint. Even later stormde hij het strafschopgebied van TEO binnen en hoewel Medema hem het scoren nog probeerde te beletten slaagde De Weerdt er in om doelman Majoor met een geplaatst schot te passeren: 3-1. Een prachtige goal waar de jonge invaller dan ook een terecht applaus voor kreeg.

Jeroen de Munck spoorde zijn ploeg vervolgens aan om door te drukken richting meer goals maar dat zat er nog niet in. In tegendeel zelfs want in de 64e minuut kwamen de bezoekers terug tot 3-2. Weer ging Marcel Werkman in de fout. De ervaren keeper liet de bal los die vervolgens voor de voeten van Emiel Kruger terecht kwam. De middenvelder draaide vervolgens nog een beetje met de bal maar schoot uiteindelijk toch de 3-2 op het scorebord.

Na de 3-2 liet Poolster in verdedigend opzicht steeds meer steekjes vallen. Dat zorgde er voor dat de gasten zelfs kansen op de 3-3 kregen. Ondertussen ontstond er binnen en buiten de lijnen wat irritatie over de buitenspelregel. Een probleem wat al speelt zolang de regel gehanteerd wordt. Zelfs in een duel waar niets op het spel stond zorgde deze regel voor verhitte reacties. Waar de een geen buitenspel zag, hoewel er in totaal vier spelers buitenspel stonden, had een ander het over het moment van spelen en weer een ander het over het moment van ontvangen. De opmerking langs de kant, we moeten uitkijken dat over dit onderwerp geen Kamervragen gesteld worden want dit wordt zo langzamerhand een nationaal probleem, zorgde voor hilariteit maar helemaal ongelijk had de spreker niet.

In de slotfase kroop Poolster nog een paar keer door het oog van de naald. Rense Jan Oldersma en aanvoerder Marten Reitsema waren echter niet scherp genoeg meer om een gelijke stand op het scorebord te schieten. Een gelijke stand die volgens Jeroen de Munck ook niet terecht zou zijn geweest. ,,We hebben het ons zelf lastig gemaakt door in de eerste helft niet meer te scoren. Voor de rust lagen er voldoende mogelijkheden voor ons. Je helpt vervolgens TEO ook nog eens terug in de wedstrijd en krijg je het in de tweede helft nog lastig ook. Dat zijn zaken waar we aan moeten werken. Als trainer heb ik een bepaalde spelopvatting die van de groep wat aanpassingen vraagt. Daar moeten we nog stappen in maken en dat is geen proces wat binnen een paar weken geregeld is. Ik ben tot nu toe niet ontevreden maar weet ook dat we nog een lange weg te gaan hebben.”

Poolster-SV TEO 3-2 (2-1).

23. Bijlsma 1-0, 33. Johan de Groot 2-0, 45. Joldersma 2-1, De Weerdt 3-1, 64. Emiel Kruger 3-2.

Scheidsrechter: L. du Clou(Delfzijl).

Gele kaarten: Spitsbaard, Joldersma(SV TEO).

Poolster: Werkman; Tom Dijkman, Jeroen de Groot, Uilhoorn, Lips; Johan de Groot, Rentema(30. Wiersum), Kok, Van Dijk(De Weerdt); Johan Dijkman(65.Dijkstra). Bijlsma.

SV TEO: Pastoor; Medema, Aart Reitsema, Van der Hoek, Peter Gremmer(46.  Jarno Kruger); Marten Reitsema, Eissens (65. Jongsma), Spitsbaard, Emiel Kruger, Joldersma, Bart Gremmer.