ZEC verrast met bekerzege op Corenos :3-2

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Wedstrijd van de week

Ronny Bakker was zaterdagmiddag de grote man bij ZEC-Corenos. De van Poolster teruggekeerde spits was met twee assists en een doelpunt bij alle drie de goals van de in gloednieuwe tenues spelende Zandeweersters betrokken en gaf daarmee direct zijn visitekaartje af voor het seizoen wat komen gaat.

image-2014-08-29

Bron: Ommelander Courant    Foto: Herman Spier Bedum

Beide ploegen waren niet volledig voor het onderlinge bekerduel. Bij de Zandeweersters ontbraken Pascal Koolhof, Richard Knol en de van Usquert overgekomen Jasper Dijk door schorsingen en was Rein van Kleef nog geblesseerd. Bij Corenos was een viertal spelers nog op vakantie maar het grootste probleem was doelman Sven Knot. De opvolger van de gestopte Willem Duinkerken had last van een vervelende liesblessure en volgens assistent-trainer Arie Duinkerken kon het nog wel enkele weken duren voordat de jonge doelman weer beschikbaar was. ,,Sven heeft een blessure die bijna tegen een liesbreuk aan zit. Daar moeten we dus uiterst voorzichtig mee omgaan. De verwachting is dat hij bij aanvang van de competitie nog niet hersteld zal zijn. Dat is voor ons een stevige tegenvaller aan het begin van het seizoen. Gelukkig was Arné Hoving bereidt om als keeper te fungeren waar we heel blij mee zijn. Arné heeft als keeper echter al een tijdje niets meer gedaan en daarom moeten we even kijken hoe dat uitpakt”

Gerard Heun had andere problemen. De trainer van ZEC kon geen beroep doen op een aantal, dat normaal gesproken in de basis zouden staan. ,,Daar baal ik uiteraard stevig van maar de schorsingen hadden ze nog staan uit het vorig seizoen. Aan de andere kant heeft dat ook voordelen. Zo beginnen de meeste spelers bij ons nu met een schone lei aan de competitie.”

Ruim een week eerder hadden beide teams ook tegen elkaar gespeeld waarbij Corenos het duel met 7-2 won. Dat zorgde er voor dat Gerard Heun het systeem met twee vrije verdedigers uit de kast had gehaald. Een systeem dat de Zandeweersters vorig seizoen ook een paar keer met succes speelden tegen een op papier sterkere tegenstander.

Nadat scheidsrechter Jan Venema om een paar minuten over half drie het eerste fluitsignaal van de wedstrijd liet horen waren het de bezoekers uit Roodeschool die al snel een veldoverwicht creëerden. Er kwamen wat kansjes voor Lars Baar en Erik Zuidema maar bij de twee aanvallers stond het vizier zaterdagmiddag nog niet op scherp.

Dat was in de 12e minuut ook het geval aan de kant van de thuisclub. Ronny Bakker werd door Jari Koopman goed de diepte ingestuurd. De van Poolster teruggekeerde spits schudde Jaap van Dijken van zich af en ging alleen op Corenos-doelman Hoving af. In plaats dat Bakker zijn schuiver in het Corenos-doel zag verdwijnen ging de bal voorlangs het doel van Hoving. Drie minuten later kroop de Zandeweer Eppenhuizen Combinatie vervolgens door het oog van de naald toen Luuk Werkman met een uiterste krachtsinspanning een inzet van Erik Zuidema nog maar net van de doellijn kon trappen.

Zo golfde het spel in de eerste twintig minuten een beetje heen en weer waarbij de vierdeklasser uit Roodeschool het meest in balbezit was en ZEC hoopte via een messcherpe counter te kunnen toeslaan. Bijna lukte dat in de 21e minuut maar middenvelder Kjell Posthumus zag zijn schot via de vingertoppen van Arné Hoving op de lat uiteenspatten.

In de 25e minuut kon er eindelijk gejuicht worden in Zandeweer waar de thuisploeg op een 1-0 voorsprong kwam. Na een afgeslagen aanval van Corenos werd Ronny Bakker met een dieptepass vanuit de verdediging van de thuisploeg op avontuur gestuurd. De spits maakte nu geen fout en even later stond de 1-0 op het scorebord. Corenos liet het er niet bij zitten en onder aanvoering van Aalderd Duinkerken werd direct de aanval gezocht. Een aanval die de bezoekers een vrije bal opleverde na een overtreding op dezelfde Aalderd Duinkerken. De aanvoerder van Corenos en scheidsrechter Venema waren het er vervolgens niet helemaal over eens wat de plaats was waar de overtreding begaan werd. Uiteindelijk bracht de middenvelder van Corenos de bal toch vanaf de juiste plaats scherp voor het doel. Via verdediger Arjan Knol ging de bal over de achterlijn zodat Aalderd Duinkerken vanaf de rechtervleugel een corner mocht nemen. Waar iedereen een bal ter hoogte van de penaltystip verwachtte deed de technisch begaafde voetballer iets totaal anders. Vriend en vijand stonden aan de grond genageld toen Aalderd Duinkerken met buitenkant rechts de bal in een keer achter een totaal verbaasde Jan Posthumus schoot waardoor de stand 1-1 werd. Na deze curieuze gelijkmaker kregen beide teams voor de rust nog een paar mogelijkheden maar uiteindelijk zochten beide teams met deze gelijke stand de kleedkamer op.

Bij het begin van de tweede helft zag het er even naar uit dat sommige spelers een verkeerd soort thee hadden gedronken. Er ontstond opeens irritatie binnen de lijnen wat er voor zorgde dat scheidsrechter Venema de touwtjes even moest aantrekken. De ervaren arbiter deed dat eerst op de hem bekende manier maar toen zijn verbale berispingen niet het gewenste resultaat opleverden was de Winsumer er klaar mee. Onder het motto, als je niet wilt luisteren, laat ik het je voelen, slingerde hij vervolgens Elwin Wezeman en Arjan Knol op bon. Nadat de irritaties binnen de lijnen waren verdwenen kwam ZEC in de 52e minuut op een hernieuwde voorsprong. Weer was het via een counter dat ZEC tot scoren kwam en weer was Ronny Bakker erbij betrokken. Bakker werd door de sterk spelende 16 jarige Kjell Posthumus goed de diepte ingestuurd. Bakker stevende met Jaap van Dijken in zijn rug op Arné Hoving af. De spits zag vanuit een ooghoek dat Jari Koopman uitstekend mee was gelopen en legde de bal panklaar voor de voeten van zijn teamgenoot. Koopman had vervolgens geen moeite om de uit positie gespeelde Corenos-doelman te passeren zodat het 2-1 voor de thuisploeg stond. Nadat Arjan Knol het strijdtoneel had verlaten, Roland Boelema kwam als zijn vervanger binnen de lijnen, vertrok vijf minuten nadat hij zijn ploeg op voorsprong had gezet ook Jari Koopman. De middenvelder was nog niet helemaal fit en Gerard Heun besloot geen risico’s te nemen en bracht met Roan Compaan een verse kracht binnen de lijnen.

Ondertussen voerde Corenos de druk steeds meer op en de kansen op in eerste instantie de gelijkmaker kwamen er in overvloed. Lars Baar, Erik Zuidema en Anne Jan ten Harkel hadden echter geen geluk in de afwerking en als de bal tussen de palen kwam stond Jan Posthumus regelmatig in de weg. Zo bleef het spannend in Zandeweer waar de thuisploeg probeerde om Corenos via een scherpe counter nogmaals pijn te doen terwijl de gasten nadrukkelijk op jacht gingen naar een tweede treffer.

In de 65e minuut zag het er naar uit dat de gastheren op een grotere voorsprong zouden komen. Helaas ging Ronny Bakker voor eigen succes want had Bakker de bal breed gelegd op Arjan Wieringa dan was de 3-1absoluut een feit geweest. Zeven minuten later werd het dan toch 3-1 voor de thuisploeg. Ronny Bakker kwam nu op de rechtervleugel in balbezit. De spits liet vervolgens zien dat hij over een prima traptechniek beschikt door de bal zeer geplaats bij de op de linkerhoek van het strafschopgebied staande Arjan Wieringa te krijgen. Wieringa deed vervolgens dat wat je in een dergelijke situatie gewoon moet doen, de bal in een keer op je slof nemen. De middenvelder kon vervolgens de felicitaties van zijn teamgenoten in ontvangst nemen want zijn schot was volstrekt onhoudbaar voor doelman Arné Hoving: 3-1.

Een 3-1 achterstand was iets wat Corenos niet in de planning had staan en de gasten gooiden nog meer tempo in de wedstrijd. Een hoog tempo wat er voor zorgde dat de passes minder zorgvuldig aankwamen. Via de frêle maar zeer talentvolle Lars Baar werd de stand in de 74e minuut nog teruggebracht tot 3-2 maar verder liet de thuisploeg het niet komen. In de slotfase kregen beide teams nog wel wat mogelijkheden maar daar bleef het bij. Toen scheidsrechter Venema om even voor half vijf ook besloot dat het mooi was geweest waren vriend en vijand het er over eens dat de thuisclub op basis van het beter benutten van de kansen het duel terecht had gewonnen.

ZEC-Corenos 3-2 (1-1).

25. Ronny Bakker, 28. Duinkerken 1-1, 52. Koopman, 72. Wieringa 3-1, 74. Baar 3-2.

Scheidsrechter: J. Venema (Winsum)

Gele kaarten: A. Knol (ZEC), Elwin Wezeman(Corenos).

ZEC: Jan Posthumus; A. Knol(52. Boelema), Ten Hove, Bakema, Werkman; Robert Bakker, Kjell Posthumus, Koopman(57. Compaan), Wieringa; Dijk(88. Ferdi Wit), Ronny Bakker.

Corenos: Hoving; Braam(46. Uil), Van Dijken, R. Knol, Wezeman; Dijksterhuis, Duinkerken, Bakker, Anne Jan ten Harkel; Baar, Zuidema.